Home » Media / Tech »Opinie » Citesti:

Burta balenei Intact

Brindusa Armanca noiembrie 13, 2013 Media / Tech, Opinie
1 comentariu 1,299 Vizualizari

Cu toate că diverse firme ale sale se află în situații de insolvență, cu toate că datoriile acumulate de editura Intact Publishing, spre exemplu, care deține marca ”Jurnalul Național”, trec de treisprezece milioane de Euro, conform Paginademedia.ro, iar firmele voiculesciene au de dat milioane la terți, trustul Intact pare un pântece fără fund, gata să hăpăie tot ce poate de pe piață. Cum afacerile lui Dan Voiculescu s-au îngrășat mereu din relațiile politico-securistice cu statul, nici cele de media nu fac excepție. Inclus explicit în protocolul oficial al USL ca aport al Partidului Conservator, trustul de presă, având ca vârf de atac Antena 3, îndeplinește cel puțin trei misiuni implicite: să susțină interesele politice și financiare ale ”famigliei”, să-i facă gelatină pe adversari în campanii imunde, bazate pe date false sau inventate, pe injurii, calomnii, șantaj etc. și să spele pe creier prin manipulare un potențial electorat. Învățat cu privlegiile încă din epoca ceaușistă, Voiculescu-Felix vede diferit aceeași situație: cu o lentilă vede că Editura Evenimentul și Capital ar avea activul net sub sub nivelul capitalului social și cere dizolvarea companiei, cu cealaltă (lipsă) nu vede că propriile firme se află în situații similare, dacă nu mai jenante. Simona Ionescu consemnează, într-un contraatac al Evenimentului zilei, datorii ale trustului Intact:”Principalul creditor, cu 4,7 milioane de euro, este compania Crescent Commercial&Maritime Limited, controlată de familia Voiculescu. Tipografia G Canale, care a tipărit cărţi din colecţia Bibioteca pentru Toţi, are de recuperat 3,5 milioane de euro de la Jurnalul. Companii din grupul de firme controlat de familia Voiculescu: Intact Publishing, Intact Media Group, Antena TV Group, dar şi Dan Voiculescu (aproape 40.000 de euro de primit) şi Corina Voiculescu (20.000 de euro)”. Site-ul Ministerului Finanțelor arată că însăși firma care a cerut dizolvarea Evenimentului zilei, Intact Publishing, cu acționar unic Intact Production, se află în aceeași situație de activ net negativ. Asta n-a împiedicat firma să ceară insolvența și pentru compania care deține licența B1TV. Așa se vede printr-o singură lentilă fumurie. Trustul mai are multe alte datorii de plătit către Editura Curtea Veche, vreo 700.000 Euro către RAPPS pentru un spațiu de 344 mp unde chiria nu s-a mai plătit de ani de zile ș.a.m.d. Cine are răbdare să citească cifrele, va înțelege mai bine cazul de șantaj asupra RCS-RDS aflat în justiție, de care este suspectat nu doar directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, ci și Camelia și Dan Voiculescu. Dar bătălia este totodată politică și asta nu trebuie pierdut din vedere.

O țintă posibilă, dată fiind vulnerabilitatea ei, este televiziunea publică. Burta lacomă a balenei a digera-o rapid. Prin octombrie 2012 Comitetul Director al TVR dădea o decizie de parteneriat cu editura falimentară Intact Publishing pentru a promova proiectele culturale ale TVR. Ieșit la iveală, protocolul a funcționat și nu prea, dar a dat un semnal: Voiculescu este interesat de compania publică, deținătoare de studiouri, spații și terenuri în buricul târgului, capacități de producție tv și altele. La sfârșitul lui iulie 2013, Lucia Hossu Longin, membră a Consiliului de Administrație din partea PNL, semnala cu indignare într-o scrisoare deschisă că spațiul din str. Moliere, unde se află un mai vechi studio al SRTV, ar fi fost vizitat de fiica lui Voiculescu. Spațiul este central cu un potențial imobiliar important. La acel moment conducerea a negat veridicitatea informației, iar negocierile subterane, care l-au adus pe fiul doamnei la conducerea interimară a Departamentului Sport, conform blogului damov.ro, au stins și indignarea și cazul. Astfel, devotamentul doamnei față de trust a rămas intact și s-a tradus și anul acesta în 8 premii APTR pentru anteniști.

Povestea de amor între Voiculescu și TVR nu se oprește aici. Deși nu s-a ajuns chiar la căsătorie, o logodnă a avut totuși loc: recent s-a semnat un protocol între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării rurale, controlat de PC și TVR 3 care va promova ruralul agricol, cultural şi turistic”.Între timp se pregătește baza juridică pentru o nuntă ca în povești: modificarea art.43 din Legea de organizare și funcționare a SRR și SRTV, calificată ca suspectă de președintele statului, într-o declarație recentă. Modificarea ar permite nu doar înfiinţarea unei persoane juridice de drept privat în cadrul mediilor publice, ci și dobândirea calității de asociaţi cu persoane juridice de drept privat existente sau, mai mult, achiziţionarea de părţi sociale sau acţiuni din societăţi comerciale existente. Deși a declarat că este o prostie suspiciunea, fiindcă modificarea Legii 41/1994 vizează doar transmisia TVR1 în Republica Moldova, premierul a fost prins din nou cu ocaua mică. Eugen Tomac, basarabean nativ și bun cunoscător al istoriei retransmisiei TVR1 ca fost secretar de stat în Direcția Români de Pretutindeni, a explicat la Nașul TV că retransmisia s-a făcut pe aceeași lege, fără modificări, până în 2007, când comuniștii au întrerupt-o din motive politice. Dacă s-ar fi urmărit numai intrarea programelor publice românești pe o frecvență terestră a Republicii Moldova, sau în alte țări unde există etnici români, modificarea legii ar fi sunat simplu și precis: asociere pentru licență în țările unde există comunități românești. Modificarea extinsă a art.43 dă însă cu totul alte posibilități de care cine să profite? Băieții deștepți! Nesățios, pântecele cu multe guri ale trustului Intact stă să înghită noi terenuri, noi proprietăți și companii media, finanțate de preferință din bani publici. În pauzele de publicitate trustul mai ia câte un Fiobilin ca să nu i se aplece. Dar, atenție! Fiobilin este un medicament pentru bilă. El nu tratează nici eșecul politic, nici condamnarea la închisoare, nici executarea silită!

Articol aparut in Revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there is "1 comment" on this Article:

  1. hmm spune:

    Eu nu am inteles care este obiectia adusa trustului Intact, ca are datorii la creditori neinteresati sa isi recupereze banii si ca din cauza asta nu ar trebui nici Intact la randul lui sa nu recupereze bani de la altii? …mi se pare stramb rationamentul.

    In rest, de acord cu faptul ca Voiculescu orchestreaza pseudo jurnalismul practicat de trustul sau in interes propriu, nimic nou aici.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)