Home » Global / Europa »Justitie/Ordine publica »Opinie »Reactie rapida »Sinteze » Citesti:

Capăt de linie: Fuga proscrisului Ponta în deșert și sfârșitul începutului.

Adalbert Klein ianuarie 14, 2014 Global / Europa, Justitie/Ordine publica, Opinie, Reactie rapida, Sinteze
4 comentarii 2,197 Vizualizari

Motto: Fiecare pasăre pe limba ei piere.

Premierul român Victor Ponta este probabil un om foarte ocupat. Fiind un om foarte-foarte important, este de presupus că are în permanență o agendă publică foarte-foarte încărcată. Acest aspect, cu siguranță solicitant, nu l-a făcut însă pe domnia sa să abdice vreodată de la codul impecabil al bunelor maniere cu care i-a obișnuit deja pe toți interlocutorii săi și, mai ales, pe partenerii săi externi.

Un comportament ireproșabil, de altfel întotdeauna exemplar, îl caracterizează pe premierul român, un om credincios cuvântului dat (pacta sunt servanda), devenit în ultimele zile un referențial sui-generis în lumea diplomatică a societăților civilizate. Leitmotivul acestei faime internaționale unice ce a explodat discret foarte recent a fost rezumat într-o concluzie laconică ce concentrează cu abruptă finețe destinul viitor al marelui lider, călăuzitor providențial al tigrului est-european dezlănțuit. Acest leitmotiv este: Ponta-Kaputt!

În lumea civilizată a relațiilor formale, cu precădere în sfera relațiilor diplomatice, există în general un număr rezonabil de opțiuni ce sunt mereu la îndemână pentru a pune în operă fie o eschivă elegantă, indicând o decizie de suspendare ori dezangajare, fie pur și simplu refuzul complet de a mai continua dialogul într-un proces de consultare în curs. Chestiunile sunt de fond și de formă, în egală măsură.

Fundamentul acestor forme elementare de politețe diplomatică și formalismul reflexului de prevenire a interlocutorului rezidă în respectul pe care doi parteneri aflați la masa consultărilor și-l promit reciproc ca o condiție preexistentă oricărei alte propuneri aflate în discuție sau negociere.

Din timpurile imemoriale ale dreptului cutumiar, prezența acestui respect minimal a reprezentat condiția sine qua non a dialogului și prima garanție a îndepărtării violenței din calea mecanismelor de interacțiune între oameni. Fără acest respect minimal, ce permite ascultarea prealabilă a poziției celuilalt înaintea anunțării ori declanșării oricărei alte acțiuni ce presupune fapte dincolo de simpla comunicare, toate opțiunile devin variabile necunoscute și toate opțiunile devin deschise și, mai ales, posibile.

În lumina celor de mai sus, gestul recent al premierului român în funcție de a se autoexclude din consultările de pe marginea parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România rămâne unul de neînțeles din perspectiva fondului și, în egală măsură, unul absolut incalificabil, din perspectiva formei în care a fost pus în operă și, mai ales, utilizat pentru distorsionarea mesajului transmis printr-o mână întinsă către toți românii.

Există o diferență sensibilă între exprimarea propriei poziții prin absență și mistificarea poziției celuilalt prin distorsionare și minciună. Dacă omisiunea rămâne un gest defensiv, mistificarea reprezintă un gest esențialmente ostil.

Este foarte greu de găsit un precedent comparabil în lumea relațiilor diplomatice bilaterale dintre partenerii Alianței Nord-Atlantice după momentul încheierii Războiului Rece în 1989-1991. De fapt, nu există un asemenea precedent. Domnul Victor Ponta și acoliții săi sunt călduros încurajați să caute în arhive pentru a se convinge. Poate își vor da seama în sfârșit că tocmai au scris istorie.

* * *

Post scriptum: Winston Churchill – The End of the Beginning (Second El-Alamein)

http://www.winstonchurchill.org/learn/speeches/speeches-of-winston-churchill/1941-1945-war-leader/987-the-end-of-the-beginning

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "4 comments" on this Article:

 1. cinic spune:

  Buna ziua. Toata graba cu Constitutia, cu alegerile prezidentiale are o explicatie: mesajul USA a fost extrem de dur iar Ponta se grabeste sa faca relele inainte de reactia USA si UE.

 2. Tio spune:

  Ba, stiau f bine ca fac istorie. Precedentul este intentionat. E o marcare.
  Domnul Goe nu se mai lasa tras de urechi.
  Pretul? “Domnul Goe oprește trenul României” cum scrie inspirat o autoare aici pe site.
  Romanii de rind platesc cu virf si indesat.

 3. Petre Opris Petre Opriş spune:

  Felicitări pentru articol, domnule Klein!
  Nu cumva Victor Viorel Ponta a fost cel care a plecat la o reuniune a Consiliului Europei, în iunie 2012, fără a avea mandat de reprezentare a României? Nu cumva acela a fost momentul în care conflictul său cu Traian Băsescu s-a exacerbat? Nu spun că preşedintele în funcţie nu a făcut greşeli în ultimii 9 ani, dar iată cum, după un an şi jumătate, Victor Viorel Ponta recidivează într-un caz în care pot fi afectate interesele României pe plan internaţional.

 4. iosiP spune:

  Se pare ca din “micul Titulescu” a ramas doar “micul”, altfel nu inteleg de ce un premier isi pune umorile si orgoliul mai presus de interesele tarii pe care o conduce.

  Exista o expresie si pentru asta: “s-a suparat ca vacarul pe sat”. Ei bine, sa se supere cat vrea, dar pe persoana fizica, ca in calitate de homuncul politic are ceva socoteli de dat. Asta, desigur, doar daca i le vom cere, ca altfel…Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Adalbert Klein


Adalbert Klein

Consultant specializat în negocierea contractelor internaţionale în domeniul energiei. Locuieşte în Franţa, la Paris. Adalbert Klein este un pseudonim. Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)