Home » Media / Tech »Opinie » Citesti:

Ce face cine se supără pe presă?

Brindusa Armanca iunie 12, 2013 Media / Tech, Opinie
Deocamdata nu sunt comentarii 470 Vizualizari

Nu este o întrebare retorică. Sunt motive de supărare pentru aceia care se consideră lezați fiindcă li se încalcă imtimitatea, fiindcă nu li se respectă dreptul la imagine, la identitate, la opinie. Nu vorbim acum de supărările cotidiene ale publicului ce derivă din încălcarea regulilor profesionale și a deontologiei jurnalistice. Cântărim acum din perspectiva câtorva cazuri de mare notorietate dacă echilibrul dintre libertatea presei ca parte a dreptului la liberă exprimare și alte drepturi constituționale este asigurat de legislația românească și de practica ei.

Bătălia Monicăi Macovei de a dezincrimina calomnia, câștigată numai pentru o scurtă și confuză perioadă între 2006 și 2013, avea în vedere prevalența pe care o acorda, ca ministru al justiției, libertății de exprimare, în acord cu conduita europeană în materie. În 2013 art.205, 206, 207 privind insulta și calomnia revin în Codul Penal, iar cel care se face vinovat de aceste infracțiuni va fi sancționat penal (ceea ce nu exclude daunele civile). Insultată repetat ca ministru, ca europarlamentar, ca femeie, ca cetățean al României – cea mai recentă bălăcăreală și-a permis-o Victor Ponta la Bruxelles când a făcut-o ”dusă cu sorcova”, expunând astfel mitocănia politică românească  în vitrina Europei – Monica Macovei a ales să nu se adreseze justiției în apărarea onoarei, reputației și imaginii sale. Întrebată de jurnaliști, a subliniat că orice demnitar trebuie să își asume o protecție redusă în fața unor manifestări critice sau chiar ostile. Nici premierul Emil Boc, expus în cel mai bicisnic mod cu fundul gol de Antena 1 n-a considerat că trebuie să-i dea în judecată pe cei care au făcut-o. Deși Consiliul Național al Audiovizualului s-a arătat ezitant și în acest caz grav, premierul Boc a lăsat pe mâna autorității de reglementare să sancționeze canalul, emisiunea și pe producăorii ei. Se poate pune întrebarea: frica de presă, de atacuri și mai barbare să-l fi determinat să nu dorească o minimă reparație, ca om, ca soț, ca tată?

Există și cazurile extrem de mediatizate ale celor făcuți de ocară de personaje dotate vremelnic cu putere politică sau administrativă: foarte puțini din cei înjurați de Gigi Becali s-au adresat justiției, motivând că ”așa e el, pitoresc, nu te poți supăra”, cum spuneau Monica Tatoiu sau Andreea Pora. Nici cei ”făcuți muci” de Mircea Badea (cu o expresie împrumutată de la el) nu s-au grăbit să îl ducă în fața justiției, cu o excepție recentă: Robert Turcescu. Jocul de-a ascunsea după titulatura ”pamflet”, folosită și de emisiunea Lumea lui Banciu de pe B1, este un artificiu cu care i-a mers ani de-a rândul lui Vadim Tudor. Totuși, l-au ajuns din urmă procesele pierdute și are de plătit niște sume frumușele pentru a-i fi spurcat, cu aroganță, pe mulți. Unul dintre ele a fost câștigat în 2008 de Elena Băsescu care a dat în judecată revista lui Vadim, ”Tricolorul”, care o pictase ca dependentă de droguri.

Fenomenul ”paparazzi” care vizează mai ales lumea mondenă pune în discuție încălcarea dreptului la intimitate, la imagine proprie etc. Există pe speță procese pe rol și altele încheiate deja. Andreea Marin a dat în judecată prin 2008 revista Cancan cerând daune de 500 000 Euro. Deși starletele momentului, Andreea Antonescu, Roxana Ionescu, Crina Matei s-au declarat sceptice și, mai mult, au luat apărarea paparazzilor care publicaseră fotografia cu sânii goi, Andreea Marin a câștigat procesul și a primit 20 000 Euro despăgubiri. Precedentul, un proces similar intentat revistei ”Star” în 2003, a încurajat-o: și atunci a câștigat procesul primind 188 milioane lei, cu tot cu cheltuieli de judecată. E bine, nu e bine să pui pe cântarul justiției onoarea, reputația proprie, imaginea, dreptul la spațiu intim, la imaginea familiei ? Într-o societate în care tonul la înjurătură îl dau adesea decidenții, cei care ne conduc, e bine. Golănelii cu priză la mass-media sau produsă de presă i se poate spune stop și așa, dacă nici codul deontologic nici bunul simț nu ajută.

Articol apărut și în revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)