Home » Justitie/Ordine publica »Opinie » Citesti:

Ce poate spera dl.Tudorel Toader?

Mircea Morariu februarie 17, 2018 Justitie/Ordine publica, Opinie
17 comentarii 1,124 Vizualizari

Și totuși. Ce îl determină oare pe ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader, să tot inventeze/creeze amânări în cazul procurorului șef al DNA, d-na Laura Codruța Kövesi?
I-au mai rămas fostului judecător al Curții Constituționale, membrului încă în funcție al Comisiei de la Veneția, rectorului suspendat al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași niscaiva urme de demnitate? Care îl determină să nu accepte chiar în totalitate jocurile politice murdare în care a știut că intră în clipa în care a acceptat funcția de ministru într-un Cabinet dominat de PSD?
Domnul Tudorel Toader a ajuns demult la vârsta maturității. Știa și încă știe foarte bine cât preț se poate pune pe promisiunile PSD-ului și ale partidulețului ALDE. Nu cred că s-a iluzionat vreo clipă că membrii coaliției aflate azi la guvernare își vor ține făgăduiala neamestecului politicii în actul de justiție.
Dl. Tudorel Toader, ieșean, moldovean, să zicem cumsecade, nu a descins doar către sfârșitul iernii anului 2017 pentru prima oară în Capitală. Nu a intrat atunci pentru întâiași dată în viesparul vieții politice bucureștene.
E de presupus că dl. Toader știa foarte bine cine este Dragnea și cine Tăriceanu și le cunoștea și problemele lor în justiție. Mă îndoiesc că dl. Toader ar fi atât de rupt realitate încât să nu aibă habar că predecesorul său în funcție, cel care și-a câștigat o tristă celebritate în calitate de autor al mult hulitei Ordonanțe 13, dl. Florin Iordache, a acționat la ordinul d-lui Liviu Dragnea. Care avea grija propriei sale persoane, însă care mai trebuia să își țină și promisiunile făcute penalilor de la vârful PSD-ului. Cei ce îi asigură perpetuarea în funcție. Dl. Tudorel Toader a fost atâta vreme judecător la Curtea Constituțională și ține, cred, bine minte la câte presiuni politice a fost supusă aceasta în vara anului 2012, când cu a doua suspendare a fostului președinte al României, dl. Traian Băsescu.
Același domn Tudorel Toader știe în detaliu că nu poate îmbăta pe nimeni cu apă rece vorbind despre libertatea pe care i-o asigură în cadrul Guvernului, d-na prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă. Tot la fel cum îi este cunoscut amănuntul că d-na Dăncila este porta-vocea și fidela executantă a ordinelor președintelui PSD.
Cred că mai știe dl. Tudorel Toader că huliganii de partid Codrin Ștefănescu, Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae nu vorbesc, nu îl trag de mânecă, nu îl înjură chiar fără voie de la Poliție.
Atunci? De ce trage de timp dl. Toader? De ce practică un evident joc dublu? De ce scrie niște legi ale Justiției pe care le-a trimis în Parlament fără ca acestea să fi fost asumate de guvernul condus de dl. Mihai Tudose din care dl. Tudorel Toader a făcut parte? De ce vrea să paseze cumva Parlamentului sarcina rezolvării cazului Kövesi?
Simplu. Mai întâi fiindcă este conștient că o solicitare de revocare are puține șanse să fie astăzi acceptată de președintele Iohannis, dincolo de relativizările din discursul prezidențial, așa cum au putut fi ele sesizate în neizbutita conferință de presă a acestuia de joia trecută. În al doilea rând pentru că știe că doamna Kövesi dispune de susținerea unei consistente părți a populației României. A oamenilor cinstiți din această țară. Care știu că d-na Laura Codruța Kövesi nu este chiar Fecioara Maria, că a avut probleme ba cu doctoratul, ba cu afacererea Microsoft, însă cu toate acestea reprezintă pe mai departe o garanție de onestitate. În al treilea rând, d-lui Tudorel Toader îi este cunoscut detaliul că d-na Kövesi beneficiază nu doar de sprijinul președintelui României ( așa cum a fost susținută, de pildă, de dl. Traian Băsescu astăzi fugara doamnă Alina Bica), ci are susținere și de la Bruxelles, și din Capitala Statelor Unite.
Prea mare ar fi scandalul internațional provocat de o cerere de revocare, prea pipărate costurile de imagine și nu numai ce ar urma să fie suportate de România. Dl. Tudorel o lungește cât poate tot sperând că de lucrurile acestea vor ține seamă și capii coaliției de guvernare.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , , ,Currently there are "17 comments" on this Article:

 1. dorin valeriu spune:

  Ar fi bine fara insinuarile (?) aruncate la adresa LCK. Cam iresponsabil, fara argumente. Parca v-ati lasa un colac de salvare la o eventuala furtuna !?

  • Mircea Morariu Mircea Morariu spune:

   Ce insinuari, stimate domn? Doamna Kovesi nu este chiar La Blanche Neige. Nu ii servește la nimic să ii ridicăm statui. Trebuie să o privim realist si cu defectele domniei-sale.

  • ion adrian spune:

   Acum suntem la momentul istoric al apararii dnei LCK si orice altceva este ori prostie ori diversiune. :)

  • Sergiu Simion spune:

   Daca imi permiteti sa va completez, autorul articolului recurge in mod direct la “argumentum ad hominem” si in forma sa extrema (https://www.logicallyfallacious.com/tools/lp/Bo/LogicalFallacies/1/Ad-Hominem-Abusive ) care deschide calea catre “character assassination” ( https://en.wikipedia.org/wiki/Character_assassination ) si linsajul public la care este supusa in prezent Laura Codruta Kovesi pentru ca aici nu vorbim numai de mercenarii din mass-media ci si de implicarea altor instante sociale ( voi reveni asupra acestui subiect ) .
   Totusi , ca masura de siguranta si-a asigurat spatele cu un articol de factura opusa pe care sa-l poata invoca in sprijinul obiectvitatii (http://www.contributors.ro/editorial/laura-codru%C8%9Ba-kovesi-%E2%80%93-o-indiscutabila-lovitura-de-imagine/), desi chiar si acolo a plantat o insinuare (“Dacă se hotăra să răspundă, în fine, și la întrebarea obsesivă privind prezența ei în decembrie 2009 în sufrageria lui Oprea, victoria ar fi fost încă și mai mare.”).
   Foarte interesant este faptul ca autorul isi contrazice propriul discurs si recunoaste singur diferenta enorma dintre argumentul la subiect si argumentul la persoana ( „una e una si alta e alta ” ) , dar numai atunci cand este prins in flagrant :

   „Misu Beciuklistu` spune:
   15/02/2018 la 10:06
   Si comentariul acela mizerabil, in care-i cereati demisia, ce-a fost? Ca sa fiti sigur ca izbeste sigur, l-ati publicat si pe blogurile Adevarului.
   Va e rusine? Nu cred, dar macar v-ati redresat, ceea ce e un pas important, intr-o presa 90% aservita si mincinoasa.
   Răspunde
   • Mircea Morariu spune:
   15/02/2018 la 13:09
   Tere ma teama că nu prea intelegeti ce cititi. Una e una, alta e alta. Si ar fi bine să fiti ceva mai politicos. Nu facem parte din aceeași grupă sindicală. Eu nu mă ascund, laș, la adăpostul unui pseudonim.
   Răspunde
   o stefu pompiliu spune:
   15/02/2018 la 15:11
   Dați-mi voie să nu înțeleg ce ați vrut să răspundeți, căci întrebarea pusă a fost clar eludată !
   Răspunde”

   http://www.contributors.ro/editorial/laura-codru%C8%9Ba-kovesi-%E2%80%93-o-indiscutabila-lovitura-de-imagine/

   In sfarsit, trebuie sa dam Cezarului ce este al Cezarului si sa recunoastem ca este o performanta absolut uluitoare sa reusesti sa ataci in actualul context politic si social , si in acest mod, o personalitate cum este Laura Codruta Kovesi nu din studioul Antena 3 , ci exact de pe meterezele taberei civice care declara ca sustine actiunile DNA.

   • cetățeanul turmentat spune:

    Psst,psst, mai ușor cu personalitățile astea remarcabile! Tot așa era și cu personalitatea Băsescului care bătea corupția cu buzduganul în gură la ore de maximă audiență și acum, după ce s-a apucat să dea din casă, s-a cam lămurit lumea cum devine cazul cu lupta asta și cam ce-i de capul stimabililor care flutură drapelul anticorupției. După cum ne prezintă situația ex prezidentu’ cel mai bine informat, linia care desparte eroii de pușcăriabili este foarte subțire și e de ajuns să strănute vreun barosan ca să o șteargă. Repetați după mine, OMV, Microsoft, EADS, ALRO, Rompetrol, Transgaz, Transelectrica și vedeți dacă se aude vreun ecou dinspre DNA. Vă spun eu, că niciunul. E liniște fiindcă se lucrează la ele ca la dosarul Revoluției, încet, fără grabă, pînă mor toți făptașii (unii nu mor cum mor civilii, la ei se zice că au ieșit din sistem).

    • Sergiu Simion spune:

     Excelent , chiar va sugerez sa strigati pentru ca si acesta este un drept in democratie . Daca Laura Codruta Kovesi nu este o personalitate remarcabila, poate ne lamuriti dvs cum este ( curaj, sunteti sub pseudonim , puteti sa spuneti orice, nu veti pati nimic ) pentru ca aveti deja modele sociale celebre de la care va puteti inspira :

     „„Minte fără să clipească sau minte cum respiră….
     Doamna Kovesi vorbeşte cu mâinile. Amploarea mişcărilor mâinilor trădează nesiguranţă….
     Când face mişcările de pe un picior pe altul greutatea afirmaţiilor ei spune că ce a spus nu concordă cu realitatea”

     Hannibal Dumitrascu
     http://evz.ro/kovesi-demascata-psiholog-minciuni.html

     „Discursul de fapt, la nivel strict logic, este perfect schizofrenic, schizoid, de la cap la coadă.”
     Mircea Badea

     http://evz.ro/badea-atac-kovesi-discurs.html

     In al doilea rand, ori nu ati citit cu atentie comentariul la care ati raspuns, ori nu l-ati inteles , ori aplicati fara sa stiti proverbul chinezesc dupa care „te adresezi dudului injurand salcamul” ( dar asta stiti sigur ce inseamna ) . In al treilea rand, nu faceti distinctia intre actiunile/ declaratiile unei persoane si argumentul la persoana. In sfarsit , confundati persoana cu institutia si institutia cu sistemul.
     Acum repetati dvs dupa mine : procesul Comunismului , dosarul Revolutiei, dosarul Mineriadei din 1990 , dosarul Colectiv, etc., etc., nu vor fi finalizate niciodata din cauza lui Traian Basescu si Laurei Codruta Kovesi . Ei sunt de vina ( societatea civila amortita de aproape doua decenii cu corifeii ei cu tot nu au nicio vina pentru ca au alte prioritati ) pentru faptul ca unii au conturi inspaimantatoare prin Panama, Romania este pe ultimul loc din Europa la toate capitolele, inclusiv pentru faptul ca Sebastian Ghita da verdicte de vinovatie de prin Serbia , iar Bica , Udrea si altii se plimba prin Costa Rica,etc. de unde dau cu tifla DNA-ului, justitiei , cetatenilor si Uniunii Europene care a devenit aliata “statului paralel”.

     • cetățeanul turmentat spune:

      Nici Băsescu și nici Kovesi nu-s de vină pentru că Udrea își toacă milioanele prin Costa Rica. Toată lumea știe că Udrea a făcut bani ca autor de cărți științifice și din brevete de invenție în computere, robotică și inteligență artificială. Deși era cea mai bună alegere ca președinte succesor, și-a dedicat viața științei și cercetării fundamentale în fizica și acu’ a plecat în Costa Rica în căutarea bosonului lui Higgs. Cînd l-o găsi, se întoarce în România.

 2. Constantin spune:

  “Domnul Tudorel Toader a ajuns demult la vârsta maturității. Știa și încă știe foarte bine cât preț se poate pune pe promisiunile PSD-ului și ale partidulețului ALDE.”

  Dacă dl T Toader este un specialist în domeniul Dreptului, cum spun cei care-i cunosc activitatea profesională, nu avea ce căuta într-un guvern construit pe o masivă incompetență decât dacă dorea să participe cu bună știință la o imensă ticăloșie. Efectele demersurilor de subordonare politică a justiției și abandonarea principiilor statului de drept sunt echivalente cu cele ale mineriadei din 1990, care a fost urmată de un deceniu de abandonare internațională și stagnare a dezvoltării pentru România.

  “Codruța Kövesi nu este chiar Fecioara Maria, că a avut probleme ba cu doctoratul, ba cu afacererea Microsoft”

  Discursul aluziv cu privire la d-na Kovesi lasă loc din nefericire la îndoieli asupra bunei-credințe a autorului textului. nu-mi plac ciorbele reîncălzite, dar…Cele 4% din Teza de doctorat asupra cărora există suspiciuni relevate de softul de verificare se află în marja acceptată. Probabil, dacă ar fi verificat textul acesta prin respectivul soft ar rezulta un anumit procent de cuvinte/expresii apărute în alte publicații, deși sunt convins că autorul nu a copiat de nicăieri. În privința Microsoft, există o anchetă a Inspecției judiciare în derulare, iar d-na LCK a luat măsuri conform competențelor prevăzute de lege împotriva celor aflați în subordinea sa despre care a considerat că au comis erori. Practica judiciară neunitară a făcut să existe modificări ale termenelor de prescripție ale faptelor anchetate. Pe scurt. “Pe lung” există detalii asupra acestor chestiuni oferite publicității de către specialiști în domeniu și de către cei direct implicați.

  Fără a personaliza instituția și fără a idealiza persoanele aflate vremelnic la conducerea ei, relatările insidioase cu privire la cei care acționează împotriva corupției îmi fac rău mie personal și copiilor mei. Eludarea prevederilor legale de către ticăloșii care fură din averea mea și a copiilor mei ne compromit bunăstarea pe termen lung. Prin urmare, orice demers care are ca efect scăderea eficienței aplicării legii și a principiilor statului de drept are efecte directe asupra vieții mele, asupra nivelului meu de trai, așadar, mă văd nevoit să reacționez.

  • elena spune:

   Dl TT a prins ceva ani din comunism (ca si mine, de altfel). Si tin minte ca, atit pe santierul pe care am lucrat ca stagiar, cit si in institutul de proiectare in care am lucrat dupa aceea, secretarul de partid era o persoana cu care puteai discuta, om normal care intelegea multe, mai trecea cu vederea cind era nevoie, nu era chiar bita in meserie, iar pozitia de secretar de partid doar completa pozitia profesionala pe care o avea acesta. Si scuza lui era ca daca nu ar fi candidat el pentru aceasta functie, ar fi venit altul care ar fi incercat sa se afirme doar de pe pozitia de partid, ca meserie fiind nul (deci ar fi fost mai zmeu cu ceilalti), lucru perfect adevarat. Gindind asa, nu pot sa il invinuiesc pe dl. TT ca a preferat sa fie numit el, decit un nou Iordache. Dar nici nu il banuiesc ca s-a sacrificat pentru tara fara sa se gindeasca si la beneficii personale din pozitia de ministru. Din pacate, nu traim in alb si negru, ci in diverse nuante de gri.

  • Mircius spune:

   Sunt realizari. Dar…

   Microsoft – case closed
   EADS – very soon case closed
   Teldrum… a trebuit sa vina OLAF-ul european sa anunte DNA că exista o firma care capuseaza de vreo 10 ani Romania
   Iar scandalul de la unitatea de elita Ploiesti chiar nu poate fi ignorat complet.

   Așa că, mai ușor cu idolii pe scări.

  • Cornelia Neagu spune:

   Din aceeaşi frază aflăm că doamna Laura Codruţa Kovesi “a avut probleme cu doctoratul” (adică este necinstită), însă “reprezintă pe mai departe o garanţie de onestitate” (de cinste).

   Mircea Morariu dixit.

 3. victor L spune:

  “Defecte”? care defecte? ca a inchis dosarele Revolutiei si Mineriadelor? aia nu se pune, nu e in chestiunea la zi. Si apoi, vorba cuiva, mortii cu mortii, vii cu vii – nu mai lingeti dosare privind in urma :P
  Ce?? e Codruta de vina ca exista “livezi de portocale” in gradina sa?
  Motto-ul ei: “Nu-mi dau demisia!”
  NB,
  asa cum se cere, normal, unui demnitar (politic) sa-si dea demisia cind asupra lui planeaza suspiciuni, la fel trebuie sa procedeze si cei care le cer asta.

 4. Cristi spune:

  Unii oameni, printre care si doamna Kovesi, au pretentia ca sunt sfinti. Oricine mai si greseste. Eu sunt convins, de exemplu, ca doamna Kovesi a fost in renumita sufragerie, dar asta nu inseamna ca ar trebui acuzata de tradare de tara pentru asa ceva. Insa, daca pretinzi ca esti imaculata e greu sa recunosti ca gresesti uneori. Doamna Kovesi ar trebui sa fie prima interesata ca anumiti procurori din DNA, care incalca legea in exercitarea atributiunilor de serviciu, sa fie eliminati din sistem si deferiti justitiei, nu sa incerce sa ascunda gunoiul sub pres.

 5. man of war spune:

  pavianul cu mantie l a chemt la bucuresti din indepartata japonie (unde se acomodase deja cu sushiul nipon) sa lamuresca problemele vitale din gubernie. marele magistrat (intrerupt din deliciul gastronomic) a venit si a fugit. n a apucat decit sa rostesca, aranjindu si cravata de mare demnitar si invirtindu si tacticos limba peste buze, ca marele partid va decide n citeva saptamini. cine raspunde domnule pentru dispretul la adresa unei intregi natiuni si la banii cheltuiti inutil de politrucii cleptomani, analfabetii functionali, prostii cu masterate si doctorate lipsiti de rusine si coloana vertebrala, ajunsi sa diriguiasca o tara ?

  • Cornelia Neagu spune:

   Am auzit că ministrul a fost în Japonia pentru a se informa despre moda de primăvară-toamnă.

 6. ion adrian spune:

  Ce spera dl T.T?
  Poate doreste sa se evitare o miscare #rezist de amploare care sa duca spre o infruntare reala de proportii sau sa astepte eventual o posibilitate de reorientare in functie de factori inca neprecizati exact.

 7. Cornelia Neagu spune:

  Domnule Morariu,

  Invocaţi că Tudorel Toader a fost judecător al Curţii Constituţionale. Vă ajut să aflaţi că Tudorel Toader nu numai că nu este un specialist (aşa cum lăsaţi să se înţeleagă), ci este foarte certat cu logica.

  În opinia separată la hotărârea CCR nr. 6 din 21 august 2012 privind invalidarea referendumului de demitere a Preşedintelui, el a semnat (alături de alţi doi “specialişti”) următorul text, citez:
  “Consideram ca listele electorale permanente nu pot cuprinde nici pe cei 512.379 cetateni romani cu drept de vot ale caror acte de identitate au expirat, fara a fi reinnoite pana in ziua votului”.

  Ce ne spune Tudorel Toader în acest text? Că cetăţeni români care aveau drept de vot ar fi trebuit să nu fie înscrişi în listele care conţin numele tuturor persoanelor cu drept de vot (listele electorale permanente), pentru că nu vor fi avut în ziua votului acte de identitate valabile, acte în baza cărora puteau să-şi exercite dreptul de vot .
  - Dreptul de vot nu este acelaşi lucru cu exercitarea lui!
  - Nu i se poate lua cuiva dreptul de vot din pix!

  Dacă până acum nu v-am convins, citiţi şi următoarea

  NOTĂ: Ştergerea din liste ar fi trebuit să o facă primarii care, conform legii, au actualizat listele electorale până la o dată mult înainte de ziua referendumului, dată la care era imposibil ca ei să ştie cine îşi va reînnoi actul de identitate expirat şi cine nu, până în ziua referendumului, zi care urma să vină.
  E greu de crezut că există primari care pot ghici asemenea lucruri. Ori poate că există şi asemenea “specialişti”?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Nu stiu ce sa spun despre toate aceste practici, dar pot sa spun urmatoarele cu siguranta. Astazi am...

de: Transalpinarum

la "Desantul chinez"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)