Home » Media / Tech »Opinie » Citesti:

Ce prostii văd românii din străinătate la televizor

Brindusa Armanca iulie 7, 2013 Media / Tech, Opinie
12 comentarii 2,328 Vizualizari

Botezați oficial ”românii de pretutindeni” inclusiv pe site-ul oficial al MAE, concetățenii noștri stabiliți sau aflați temporar în străinătate au la dispoziție câteva programe TV internaționale în limba română dedicate diasporei. Nu punem la socoteală canalele online posibil de accesat pe Internet sau pachetele oferite pe satelit de diverse companii, care multiplică oferta. Dacă însă îl apucă pe român dorul de casă și de dulcea limbă românească, ar putea să prindă de exemplu TVR Internațional, Pro TV Internațional sau Antena Internațional. Dacă ne uităm un pic peste gard în curtea vecinului mai experimentat, înțelegem de la TV5 Monde, canalul francofon public, că francezii risipiți prin lume așteaptă de la canalul internațional, ca și americanii de la CNN sau britanicii de la BBC, noutăți de acasă și analize la zi. De aceea programul este preponderent structurat în jurul informației.

Românii nu sunt la fel de norocoși, dacă țin neapărat să se informeze de la canalele internaționale românești. Sub sloganul ”Romania everywhere”, Pro TV îi îndoapă cu nesfârșitele reluări ale emisiunii Happy Hour de unde pot afla chestiuni arzătoare cum ar fi cine i-a mai rupt picioarele Biancăi Drăgușanu, ce blesteme a mai lansat maică-sa și cât este de vajnic noul ei protector, precum și multe alte subiecte de divertisment dacă ar fi divertisment. Dar e simplă bârfă. Știrile ProTV sunt cum se știe: senzaționaliste,cu maximum 40% informație. În rest serialul Inimă de țigan cât încape, convorbiri fără miez cu vedetele postului dintre care cuplul Andra-Măruță își taie o felie consistentă de autopromovare. Sâmbătă și duminică programul se salveză cu ediții în reluare din emisiunile bune ale canalului ca România te iubesc, cel mai important program de reportaj produs azi în televiziunea autohtonă, talk-show-ul  După 20 de ani sau Apropo Tv, o emisiune inteligentă pentru oameni inteligenți. Se mai poate adăuga Doamne de poveste.

Tot din recompunerea programelor de pe TVR 1, TVR2 și TVR3 trăiește și canalul internațional al televiziunii publice, care vine, evident, cu folclorul și cu filmele românești de acum 30-40 de ani. Dar fiindcă îi incumbă și o misiune publică, așa cum și-a propus față de telespectatorii definiți pe website ca ”români care interferează etnic şi cultural cu diferite tipuri de cultură, religie şi civilizaţie, dar pe care îi reuneşte o trăsătură comună: interesul pentru România”, TVRi difuzează un melanj care să acopere cât mai mult din ceea ce oficial se consideră a fi domeniul televiziunii publice: Universul credinței, arhivă multă în Ne vedem la TVR, înregistrări de la festivaluri sau evenimente culturale etc. Nici aici accentul nu se pune pe actualitate: cu excepția programelor de știri, a talk-show-ului Prim plan și a excepționalei emisiuni Ora de business, doar Avocatul dumneavoastră se adresează propriu-zis românilor din diaspora cu informații la zi. Reluările unor emisiuni ca Profesioniștii, O dată-n viață, Nocturne sau cele produse de canalele teritoriale ca Drumuri aproape și Călător în Transilvania sunt binevenite, însă impresia de ”bazar” televiziual rămâne pregnantă.

Antena Internațional sau Antena 5 a trustului Intact se prezintă ca fiind canalul internațional care oferă ”un pachet de calitate care reflectă realitatea României în toate aspectele sale”. Intențiile vor fi fost vreodată acestea în 2006 când s-a înființat, dar ele s-au schimbat pe parcurs când Antenele s-au tranformat sub patronajul voiculescian în instrumente de propagandă politică și șantaj. Așadar românii din lume sunt conectați la ”realitatea” autohtonă prin intermediul acelorași emisiuni manipulatoare ca Sinteza zilei, La ordinea zilei, În gura presei etc. Plus Observatorul, care mai păstrează o urmă de decență și ceva actualitate în Se întâmplă în România. În rest, prostioarele cu Răzvan și Dani și reluări ale emisiunilor de mondenități ca Acces direct, Agentul VIP, Confidențial sau Răi da buni! Una peste alta, tot Internetul rămâne sursa la îndemână pentru cei aflați departe de casă. Iar pe Skype și Messenger pot afla direct de la sursă ce se întâmplă în România.

Articol apărut și în revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "12 comments" on this Article:

 1. dusu spune:

  nu am acces(nu doresc) la niciun canal ruminesc,dar daca aceasta prezentare e fidela inseamna ca televiziunile shtiu ce fac:unii din diaspora care le apreciaza programele poate se vor intoarce,ceilaltzi sint ajutatzi sa se indeparteze mai repede de ce inseamna romanica

 2. AlinL spune:

  Avem noroc cu înregistrările de pe website-ul TVR. Internetul salvează televiziunea…:).

 3. andra spune:

  Intr-adevar ne informam pe internet – noi nici nu mai folosim televizorul ca instrument de broadcasting.
  Deranjanta nu est atit non-calitatea programelor cit lipsa de comunicare – suntem priviti ca o masa pasiva care este doar consumator, nu si generator de informati.

  Ce m-ar interesa sa vad la televizor?
  Informatii culturale – ce se intimpla in luma teatrului de avangarda, cind apar filme romanesti la Toronto, ce jazz se cinta in Bucurest , apoi informatii pragmatice depre legislatie, informatii despre alte comunitati romanesti din lume.
  Mi-ar fi placut sa avem o reprezentanta ICR marca Patapievici la Toronto – acum nu mai este cazul.
  Nu suntem toti la fel – sunt diferite comunitati romanesti in lume care se modeleaza dupa tara de adoptie, si diferite valuri de emigrare , fiecare cu specificul lui.

 4. vida clara spune:

  Bun … relato. (adica … fidel realitatii, vreau sa spun).
  Problema ramane aceea ca nu este suficient sa luam act de existenta unui lucru (sa-l vedem, sa zicem) ci cum anume ni-l interpretam.
  Sunt unul dintre cei plecati in exod. Un exod pe care “cuceririle tehnologice” ne ajuta sa-l mai intrerupem din cand in cand, sau sa ni-l mai amagim (mai ales acei carora “amagirea” le este un bun medicament).
  Intr-un fel suntem in situatia condamnatilor. Ne putem vedea “familiarii” la vorbitor si, daca ne permitem ne putem “invoi” cateva zile pe an spre a mai iesi din put si a mai reveni in lac.
  Ceea ce avem in vreun “azi” este intotdeauna urmare a unui sadit din vreun “ieri”.
  De multe ori devine actuala acea zicala cu “unde dai si unde crapa” si, desi tu (subiectul in cauza) vaslesti spre nord, are putina importanta (are, dar nu suficienta) odata ce ceilalti vaslasi aflati in aceeasi galera cu tine vaslesc in orice alta directie in afara de cea care te duce unde ai tu nevoie. Astfelca, plecat din Craiova, in loc sa ajungi la Satu Mare te trezesi ca, cu tot vectorialul tau efort depus, ai ajuns la … Galati.
  Au venit cereri, mai intai disparate iar mai apoi, impletindu-se una cu alta pana ce a ajuns vreun “actor” de pe piata “media” sa prinda pontul si sa vada ca … merita sadea … cu undita.
  Pe zona mea existentiala primul care a pus botul (ma refer la partea … “televiziva”) a fost cuplul ONO-ProTv (pentru ca mai intai trebuia sa ai “cablu” … pe aici, si … lumea era impartita). Personal mi-as fi dorit sa se bage TVR 1 (continuand eu pe atunci sa-mi presez mie a-i acorda consideratia de “televiziune nationala” desi, ca orice alta “parte din context” actuala nu mai apartine natiunii cum nu mai apartine nici (spre un exemplu) in lumea fotbalului, Steaua, ci apartine unuia sau … altuia (oricui dar nu “noua”).
  Problema insa nu se schimba nici cand vin acasa (eu nu vin “in Romania” ci, strict, “acasa la mine”), la punctul geografic unde imi am, legal, “proprietatea” (unii si-o au in Malibu, altii in Hawaii sau stiu eu mai pe unde), pentru ca nici la “mama ei” nu gasesc altceva decat tiganeala … specific romaneasca, specific romaneasca nu de azi de ieri ci, de cand ma stiu.
  Chiar si in propria-mi casa sunt persoane care paricipa la configurarea cererii de asa natura incat am / n-am ce face ajung sa compart (cum zice spaniola) bucataria, sufrageria sau … dormitorul, ba cu State si Flacarica, ba cu Andra si cu Maruta ba cu “Las Fierbinti”, si etc. Cu mai multa placere vad stirile cele prezentate de ProTv Basarabia decat cele “nationale”.
  Dar nici macar internetul nu te mai poate ajuta mult. Eu deschid cand vreau “Adevarul, Catavencu, Dilema (Dilema nu de cand cu abonamentul dar mai dau de ei te miri pe unde), Ev Zilei, Romania libera, Ziua Veche si cateva (2-3) din ziarele judetului.
  In afara de asta, tot cand vreau intru pe Contributors, pe Machiavelli, pe Politeya, pe “La coltu strazii”, pe diferite pagini (PDL, Udrea; etc si pe ale usl daca ma intereseaza) si inca multe alte.
  ProTv- ul (sau altul asemeni lui) nu ar sta in picioare daca nu ar avea spectatori. Ca orice sala de cinema, stadion sau carciuma, daca nu are dever nu exista.
  Nimic nu arde daca nu exista si combustibilul care intretine arderea. “Informatia” este mai pe taraba ca oricand altcandva. Dar, de ales, tot cumparatorul este cel ce alege (nu exista scuza ca … ti-a fost bagata sub nas decat pentru cei ce … asta cauta.

 5. Parizianu spune:

  Eu urmaresc pe internet Digi24 stirile, indeosebi intre orele 8:00 – 9:00 (ora Bucuresti), emisiunea de stiri condusa de Prelipceanu, si nu-mi scapa decat rareori intervalul 8:30 – 9:00 (Luni – Vineri), cand invitatul e Emil Hurezeanu.

 6. ampersand spune:

  Unul dintre primele motive de încântare din viaţa de căpşunar a fost lipsa programelor TV româneşti – numai absenţa lor conduce la o creştere spectaculoasă a nivelului de bună-dispoziţie generală. Nu mai vezi cefele groase, lănţoagele şi ghiulurile de aur de sute de kilograme, hainele kitch-oase, nu mai vezi ochii porcini cu priviri piezişe, nu mai auzi limbajul lătrat, nu te mai simţi împroşcat de vulgaritate şi nesimţire, nu mai auzi de sTeaua şi dInamo, de scooter maria şi de spartani, de corleone, de naşul şi de cioban, de mazăre şi oprişan.

  • Hantzy spune:

   Dar de unde stii atatea despre ce se vede, daca lipsesc programele romanesti?

   Uite, eu am PRO TV, TVRi si ETNO. Le prind prin cablu, dar nici nu le-am selectat in dosarul “favorite”. Asa ca, doar atunci cand ma plictisesc de taote celelalte 40-50 de canale preferate, mai dau o raita pe la românisme. Si pare ca autoarea stie foarte bine ce se emite.

 7. Un prieten spune:

  Adevarata campanie de imbecilizare la scara redusa fata de cea destinata celor din tara. Incep a ma teme ca nu este premeditata.

 8. Lupul Monarhist spune:

  Nu imi doresc sa am acces la niciun post de televiziune romanesc pentru ca tensiunea si nervii dauneaza grav sanatatii. Vasta majoritate a emisiunilor este de un prost-gust general cu greu de inchipuit. Valuri de otrava – daca te uiti la asa zisele talk-show-uri. Moderatorii vorbesc mai mult decat invitatii, sunt narcisisti, si nu pot tine discutia in control. Invitatii vorbesc pe langa subiect, nu exista dezbatere de idei, ci mai degraba un suvoi de rautati si de proasta crestere. Emisiunile de divertisment sunt vulgare si vand sex. Nimic mai mult. Asa-zisele “vedete” feminine sunt in realitate prostituate de lux. Iar cele masculine intra la categoria cocalari. Oamenii intelepti si profesionistii (opinia luminata) nu sunt invitati sa isi dea cu parerea despre un subiect la care ar avea ceva de spus. In locul lor sunt adusi guralivii si pornitorii de furtuni de guano care fac rating. Asta este media in Romania actuala. S-a cultivat atat de mult prostul gust incat publicul spectator este la limita prostelii generalizate. Cum se zice in informatica garbage in, garbage out. Sa vizionati bine!

 9. Petru Clej spune:

  Doamnă Brândușa Armanca, BBC World este un canal internațional și orice comparație cu TVR Internațional este irelevantă.

 10. Stapanul telecomenzii spune:

  Doaman Brandusa Armanca,

  Nu mai urmaresc programele televiziunilor romanesti de vreo 15 ani….Am emigrat definitiv acum 9 ani …si daca ma intereseaza ceva din Romania…am la dispozitie Internetul!

  Televiziunile romanesti s-au transformat (si asta de cel putin 15 ani!) in TEMBELIZIUNI!

  Nu inteleg un lucru: de ce romanii din tara nu folosesc telecomanda ca mijloc de autoaparare?
  Chiar nu mai au nimic altceva de facut? De unde atata masochism? Chiar au nevoie de laturile pe care tembeliziunile le arunca in capul lor ZILNIC?

  Nu e mai simplu sa inchizi tembelizorul si sa citesti o carte? Sau sa te plimbi? Sau sa te odihnesti? Sau sa…..Sunt atatea de facut…

 11. amanda13 spune:

  Eu prind B1 pe internet (mai prind si altele, insa nu ma pasioneaza realitatile si antenele) si imi ajunge. O data sau de doua ori pe luna imi iau doza de frustrare – in rest, mai citesc site-ul acesta si alte cateva, numarabile pe degetele de la o mana. Atat. Atmosfera din media romaneasca mi se pare irespirabila, chiar nu cred ca as putea rezista la mai mult.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)