marți, martie 19, 2024

Ce se va întâmpla dacă moțiunea de cenzură trece?

Greu, indiscutabil mai târziu decât ar fi fost cazul, Opoziția a strâns ceea ce pare a fi un număr considerabil de semnături, oricum mai multe decât erau necesare în vederea depunerii mult așteptatei și promisei moțiuni de cenzură.
Felul în care PSD a încercat să fure și să pervertească jocul democratic îl descalifică definitiv și arată că este un partid mort și moral, și politic. Orice om cinstit din România nu poate decât să spere că joia viitoare, atunci când se va vota moțiunea, se va emite și actul care anunță decesul iminent al PSD. Un partid care a ajuns la punctul cel mai de jos al istoriei sale, așa cum nu era nici măcar în vremea în care a fost patronul și sponsorul politic al mineriadelor.
Dacă și în fapte și dacă și în ziua votului lucrurile vor sta așa cum arată lucrurile astăzi și nu vom avea de-a face cu absențe nemotivate, cu dezertări și răzgândiri, cu cumpărări de conștiințe, singurul lucru în care este cu adevărat expert PSD, atunci moțiunea are toate șansele să treacă, iar guvernul Dăncilă, sau restul de guvern care se cheamă astfel, va deveni istorie. Doamna Dăncilă va mai rămâne câteva luni, adică cel mai sigur până după alegerile prezidențiale, șefa PSD, va fi pe mai departe prezidențiabila fără șanse a PSD. După care nu va mai însemna nimic și nu va mai reprezenta decât prilej și subiect de glume, cam tot la fel cum a rămas neuitatul Zăroni.
Numai că nu soarta submediocrei doamne Dăncilă ne interesează, ci ce se va întâmpla cu guvernarea țării odată Executivul PSD silit să își facă bagajele. Aparent rezolvarea problemei se află în voința și stiloul președintelui Iohannis. Căruia Constituția îi dă dreptul să încredințeze cui vrea el formarea noului guvern.
Firește, prima opțiune ar putea fi reprezentată de dl. Ludovic Orban, președintele PNL. Care, vrea- nu vrea, se va vedea probabil pus în situația de a forma un guvern monocolor liberal. Nu prea dă bine să se alieze cu cei din ALDE sau cu cei din Pro România care sunt sigur că îi vor pune nenumărate condiții pentru a-i acorda votul de învestitură.Nici după aceea respectivii nu îi vor face d-lui Orban viața tocmai ușoară. Vor formula neîncetat condiții greu de îndeplinit, de fiecare dată supuse renegocierii. Vor profita atunci când noul, posibilul guvern Orban va dori să adopte și să treacă prin Parlament vreo decizie importantă. Nu moralitatea îi caracterizează pe domnii Ponta și Tăriceanu. Nici vorbă să putem spera în cine știe ce schimbare la față.
Cum cei din USR-PLUS și-au reiterat decizia de a nu intra cu nici un preț și sub nici o formă la guvernare, cum și relațiile dintre ei și liberali sunt departe de a fi tocmai bune, e clar că viața unui guvern Orban nu va fi deloc ușoară. Iar dacă dl. Orban&co vor dori cu adevărat să adopte decizii radicale e clar că ele vor presupune costuri electorale destul de pipărate ce vor fi decontate la alegerile din anul 2020. Tocmai de aceea se prea poate ca dl. Klaus Iohannis să ezite și, în fine, să opteze să mai aștepte până când va avea cu adevărat “guvernul meu”.
Președintele mai are la dispoziție soluția repetării formulei tehnocrate. Cu un premier așa cum au fost în vremea primului său mandat dl. Dacian Cioloș, în timpul d-lui Emil Constantinescu, dl. Mugur Isărescu, iar după mineriada din septembrie 1991, dl. Theodor Stolojan. Am comentat la vremea respectivă pe un ton destul de critic ezitările, impreciziile, indeciziile, desele schimbări de miniștri din vremea guvernării Cioloș. Cu toate acestea, nu cred că aceasta a fost chiar atât de catastrofală precum au încercat să o prezinte succesivele Executive ulterioare controlate de PSD. Așa stând lucrurile, cred că ar trebui privită ca o soluție viabilă un posibil guvern condus de dl. Emil Hurezeanu ori unul avându-l în frunte pe dl. Lucian Croitoru. Și unul, și celălalt garanții ale profesionalismului, seriozității și ale orientării pro-occidentală.
Rămâne, desigur, și soluția avansată la finele săptămânii trecute, cu ocazia unei apariții la postul de televiziune Digi 24, de fostul premier Victor Ponta. Reiterată luni seara la același post. Un guvern de centru -stânga cu un PSD epurat de bacilii cu numele de Viorica Dăncilă și Eugen Orlando Teodorovici, poate și de veșnic enervantul și lipsitul de orice urmă de substanță Mihai Fifor, dar și cu miniștri de la ALDE și de la Pro România.
Din punct de vedere electoral, din perspectiva calculelor electorale, poate chiar și politicianiste ale adevăratei Opoziții, adică ale PNL și USR-PLUS, soluția pare a fi dintre cele mai la îndemână și mai avantajoase.
Nu știu însă dacă de respectivele avantaje se va bucura și România.Nu cred defel în buna-credință a d-lui Victor Ponta. Omul s-a mai rafinat, dar în fapt nu s-a schimbat defel. E arivist, individualist, preocupat doar de propria carieră. Cum nu cred nici că vom avea alegeri anticipate.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. „Greu, indiscutabil mai târziu decât ar fi fost cazul, Opoziția a strâns ceea ce pare a fi un număr considerabil de semnături…”

    Așa este. Dar lucrurile s-au petrecut cu greu și tțrziu din pricină că Opoziția este firavă. Presa lasă adesea impresia că Puterea și Opoziția sunt forțe egale. În realitate românii au votat masiv cu partidele [formal] de stânga, de fapt, exponenții cleptocrației.

    ProRomânia nu este o Opoziție reală, ci un grup de pesediști nemulțumiți din diverse cauze care au părăsit PSD. Un guvern ProRomânia-ALDE-PSD este la fel de pro-cleptocratic precum actualul.

    Obiectivul revizuirii Constituției și restaurării mecanismelor „checks&balances” nu poate fi realizat fără alegeri generale. Or, în perspectiva alegerilor la termen, giuvernul PSD „periat” este o soluție posibilă, dar tare nefericită, iar unul tehnocrat este unul care favorizează revigorarea PSD, astfel încât românii să-l voteze masiv din nou. Adică, să consolideze guvernarea cleptocratică.

  2. Nu atat de politici economice are nevoie Romania, cat de oameni integri. Cum poti forma un guvern liberal sprijinit sau tolerat de ALDE, Pro Romania sau UDMR?
    Romania are nevoie de oameni noi, oameni neimplicati in aliantele si compromisurile din ultimii 15-20 ani. Singura speranta a Romaniei ramane un guvern USR-PLUS. Asta se va intampla abia dupa alegerile urmatoare pentru ca urmatorul guvern liberal isi va dovedi curand atat incompetenta cat si coruptia.

  3. Repetăm schema cu guvernul Cioloș, asta se va întâmpla. Iar PSD va câștiga en fanfare alegerile din 2020, la fel ca în 2016. La fel ca în 2000 după guvernul Isărescu, la fel ca în 1992 după guvernul Stolojan. Se pare că nu învățăm nimic, niciodată. Sau o facem intenționat, iar asta e mult mai probabil.

  4. NU VOR FI NICIODATA ALEGERI ANTICIPATE IN ROMANIA !
    Cel putin in actuala reglementare constitutionala. in care egoismul si lipsa de bun simț a parlamentarilor romani va sta ca un munte de straja la hotar pentru a impiedica o reducere , fie si cu numai o ora, a pretiosului lor mandat.
    ***
    Ce va fi duoa ce PSD ul va intra oficial in moarte clinica ?

    Păi eu zic ca avem un eșantion orientativ.
    Domnul Nicușor Dan este cel mai sigur invingator al Gabrielei Firea.
    Anuntul lui ca va candida ar fi trebuit sa provoace instantaneu o reactie pozitiva din partea lui Johannis si a PNL ului ca il sustin neconsditionat. Dar cum sa renunte ei la pretioasele candidaturi ale lui Dangă sau Rares Bogdan

    In loc de asta a inceput o lupta intre USR si PLUS (care vine cu propriu candidat cilosist / nomenclaturist).
    Apoi a inceput si o cearta intre USR isti. .
    Doar stiri bune pentru Firea !

    Asa ca , mortul PSD se va putea resuscita cat de curand.
    Asa va fi

  5. Guvernul PSD Dragnea – Dancila va fi debarcat. Se va forma un guvern de coalitie PNL – USR – UDMR – Minoritatile, eventual Pro Romania, care nu va functiona mult. Premierul isi va depune in doua randuri demisia si vom avea alegeri anticipate, mai inainte ca PSD sa aiba timp sa arunce vina pentru dezastrul guvernarii sale in carca altora.

  6. Eu vreau sa treaca motiunea de cenzura,
    Desi cind ma gindesc ca pentru un nou guvern va trebui sa ajunga si Tariceanu si Ponta la guvewrnare, ma cutremur.
    Sau o sa avem iarasi „guvernul meu” de trista amintire.

  7. Un lucru se desprinde din continutul articolului si anume ca, daca motiunea trece ,ne-am afla cumva,prin analogie,in postura fetei mari care a vrut neaparat sa se marite dar,dupa maritis constata ca alesul este betiv sau curvar sau si una si alta, realizand cu parere de rau ca s-a cam grabit la maritis.

    Dupa ce unii si altii au tot insistat cu motiunea de cenzura acum constata ca,daca aceasta va trece, nu prea sunt solutii onorabile si viabile pentru a pune in opera un guvern eficient si puternic care sa poata schimba in scurt timp lucrurile in directia corecta si dorita de majoritatea romanilor.

    Lucrul asta,privit prin experienta anterioara a diverselor aliantelor politice multicolore care nu au rezistat in timp sau a unui guvern tehnocrat care a fost tocat marunt-marunt de psd, care a revenit apoi pe cai mari la guvernare,ne arata ca unii nu prea au inteles cum e cu politica asta.

    Se pare ca e o meteahna la romani sa gaureasca barca in care se afla fara sa-si fi construit in prealabil una noua.

    In situatia de fata cel mai inteligent lucru ar fi sa se incerce declansarea unor alegeri anticipate,dupa anul nou, care sa confere unui numar redus de partide o majoritate confortabila in Parlament.
    In felul acesta guvernarea ar fi stabila si aplicarea reformelor necesare ar fi mult mai usoara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro