Home » Opinie » Citesti:

Certitudini îngrijorătoare la începutul anului 2019

Mircea Morariu ianuarie 5, 2019 Opinie
2 comentarii 1,088 Vizualizari

Nu deținem o cifră exactă a românilor stabiliți în străinătate. Nu știm câți dintre aceștia au plecat din țară îndată după 1989, mai întâi din rațiuni economice, în căutarea unui trai mai bun, mai apoi din cauza mineriadelor, a teoriilor despre democrația originală ale lui Ion Iliescu, tătucul FSN, ori fiindcă și-au dat seama că țara nu va suferi o democratizare autentică niciodată.
Nu știm cu exactitate nici câți români au plecat din țară, fără nici cel mai mic gând de a reveni vreodată, altfel decât în vizită la rude și la prieteni, din ianuarie 2017, atunci când puterea a fost preluată de guvernarea tot mai anti-democratică PSD-ALDE. O guvernare care a sluțit încă și mai tare esența democrației, a transformat în folos propriu legile justiției, a declanșat o primejdioasă ofensivă împotriva valorilor europene, a adoptat un limbaj din ce în ce mai agresiv, tot mai evident împrumutat din discursul de esență național-comunistă al lui Ceaușescu și o conduită care nu poate să nu te ducă cu gândul la anii în care se pregătea instaurarea dictaturii proletariatului. Nu mai departe decât în ziua de 2 ianuarie pe gura atât de limitatului intelectual ministru al Finanțelor publice, dl. Eugen Orlando Teodorovici, insul care seamănă teribil cu un gurist ceva mai spălățel din barurile de dinainte de Tezele din iulie 1971, a scăpat prostia sancționării jurnaliștilor. Care, după mintiuca domniei-sale, citând un senator al României, ar pune în circulație informații false. Un indiciu clar că libertatea presei se află în mare primejdie și aceasta, culmea!, chiar în anul în care România a preluat pentru șase luni președinția Consiliului European.
Nu știm, în consecință, dacă sunt cu adevărat acoperite în fapte aserțiunile în conformitate cu care România se situează, la capitolul migrație, pe locul al doilea în lume, după Siria.
Certe sunt doar două lucruri. Și anume că: 1. Tot mai mulți români se gândesc la soluția emigrării și nu doar fiindcă ar fi în căutarea prosperității economice, ci fiindcă se întreabă ce viitor mai pot avea ei și copiii lor într-o țară cu un tot mai scăzut apetit democratic și 2. Este din ce în ce mai evident că pentru echipa de extracție mafiotă care exercită astăzi puterea în România lumina vine iarăși de la Răsărit. Adică de la Moscova lui Putin. Dar și de la Ankara lui Erdogan și de la Budapesta lui Orbán.
Desigur, nu este deloc neimportant numărul în creștere al celor care se gândesc ori care chiar își iau lumea în cap. O fac, asumându-și nenumărate riscuri printre care și acela al recrudescenței curentelor naționaliste chiar și în cele mai civilizate țări ale Uniunii Europene. O fac știind că nu sunt așteptați de comitete de primire, că slujbele se găsesc greu și se păstrează cu eforturi. Însă și mai îngrijorător e faptul că marea majoritate a acestora este reprezentată de tineri, de oameni cu calificare superioară, de posesori de diplome universitare adevărate, obținute de la instituții de învățământ superior de bună calitate. Nu de la fabricile de diplome de unde și-au achizionat tot felul de certificate universitare fără acoperire în adevărată știință de carte marea majoritate a parlamentarilor Puterii ori a componenților echipei guvernamentale. E vorba despre oameni care nu cred în discursurile naționalist-patriotarde ale lui Dragnea &co, în promisiunile că va urma prosperitatea dacă guvernanții au declanșat prigoana împotriva băncilor și multi-naționalelor, care s-au săturat să aștepte punerea în practică a măsurilor adevărate care sunt prorogate de la un an la altul. Care se tem de perspectiva că mașina de propagandă intens furajată din banii PSD își va îndeplini misiunea și îl va trimite la Cotroceni pe infractorul Dragnea, Care văd că a devenit până și pentru atâta de critica doamnă Andronescu o veritabilă lumină după ce i-a îndeplinit pofta de o instala iarăși în fotoliul de ministru.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , ,Currently there are "2 comments" on this Article:

  1. nimrod spune:

    Cu tot respectul, cum de nu e si Varsovia pe lista aia?

  2. Mike spune:

    Foarte adevarat ce spuneti, mai ales in ce priveste situatia joburilor in tarile din vest. Este din ce in ce mai greu sa-ti gasesti un job inalt calificat in vest. Insa este trist faptul ca acesti oameni pleaca din cauza norilor negri care se aduna pe cerul Romaniei.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Vedeti ca o parte din analiza dvs. se face pe Nota de informare generica din site (de fapt cred ca e...

de: Bogdan Manolea

la "Câteva considerații referitoare la votul diasporei din noiembrie 2019"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

septembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)