Home » Opinie » Citesti:

Cu nici un preț, greșeala din anul 2015 nu trebuie să se repete!

Mircea Morariu septembrie 26, 2018 Opinie
12 comentarii 1,667 Vizualizari

Cum-necum, un lucru e sigur după CEXN al PSD de vineri. Partidul nu mai este același. Nu mai are aproape nimic din siguranța de sine arătată la Congresul extraordinar din martie 2018 și nici măcar din felul în care se prezenta public înainte violențelor din seara zilei de 10 august.
În ciuda apelurilor la unitate venite atât din partea susținătorilor cât și a contestatarilor d-lui Liviu Nicolae Dragnea, PSD este fisurat puternic, iar nava auto-intitulatei social-democrații românești ia, cu fiecare nouă zi ce trece, din ce în ce mai multă apă. Singura necunoscută e când va fi ziua exactă în care se va petrece naufragiul.
Ce se va întâmpla însă după respectiva dată? Adică după ce se va spulbera majoritatea parlamentară, după ce dl. Călin Popescu-Tăriceanu și ALDE vor da bir cu fugiții, după ce guvernul Dăncilă își va da obștescul sfârșit, adică va fi silit să demisioneze. În acel moment, mai mult ca sigur va trebui să intre în joc președintele Iohannis. Dacă nu cumva va trebui să o facă chiar mai înainte. De la președinte se așteaptă să nu cadă în greșeala comisă în noiembrie 2015, atunci când, după demisia guvernului condus de Victor Ponta, a luat decizia de a numi un premier tehnocrat, în persoana d-lui Dacian Cioloș. Nu că dl. Cioloș și miniștrii din Cabinetul domniei-sale ar fi comis chiar atâtea gafe și ar fi guvernat chiar atât de catastrofal precum a pretins în campania electorală, dar și după alegerile pe care le-a câștigat detașat la 11 decembrie 2016, mașina de propagandă a PSD. Însă aceasta a avut forța. știința și perfidia de a induce în rândul populației ideea că guvernul Cioloș ar fi fost, de fapt, unul preponderent al PNL, făcând să fie uitat detaliul că unul dintre vicepremieri, nimeni altul decât dl. Vasile Dâncu, a fost susținut și propus de PSD. Aceasta după ce președintele Iohannis nu a acceptat numirea în fruntea unui nou Executiv a d-lui Liviu Voinea.
Toată această manipulare de mari proporții conjugată cu slaba, catastrofală prestație a echipei de conducere din acea vreme a PNL, în frunte cu Alina Gorghiu în duo cu Vasile Blaga, a pregătit și facilitat copleșitoarea victorie în alegeri a PSD. Care a fost, în primul rând, victoria strategiei lui Liviu Nicolae Dragnea.
Indiferent de costuri, fie ele chiar și electorale, care ar urma să fie decontate de dl. Klaus Iohannis, PSD trebuie lăsat să își ducă pe mai departe crucea. Să își încheie mandatul. Doar astfel el se va afla în situația de a plăti în integralitatea ei factura împovărătoare a proastei sale prestații.
Se vede de la o poștă că președintele PNL, dl. Ludovic Orban, om politic de mică anvergură, fără viziune politică clară, arde de nerăbdare să devină prim-ministru. Poftele de mărire ale d-lui Orban vor trebui cu orice preț stopate atât de cei din PNL cât și de celelalte partide care compun la ora actuală Opoziția. Aceasta, în totalitatea ei, este silită să aibă răbdarea și înțelepciunea de a prelua guvernarea doar în urma unor alegeri. Or, după cum arată la ora actuală tabloul politico-parlamentar din România, nici măcar nu poate fi vorba despre alegeri anticipate. Alegeri la termen vor avea loc de abia în 2020. Timp suficient ca, până atunci, PSD să fie încă și mai tare slăbit, poate chiar să se dezintegreze, adică să nu mai poată, sub nici o formă, să aspire, să emită pretenții la un nou mandat de patru ani.
În cazul în care, prin cine știe ce manevre oculte, el va pierde în lunile următoare guvernarea, până în 2020 va avea timp destul să se regenereze. Să pună în sarcina guvernării de până atunci tot răul care, indubitabil, va veni și care își are originile în politica lui aventuristă, iresponsabilă, populistă. Mai simplu. Greșeala din anul 2015 nu trebuie cu nici un preț să se repete.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , ,Currently there are "12 comments" on this Article:

 1. Virgil Iordache Virgil Iordache spune:

  Există un risc, să nu mai poată exista alegeri nefraudabile până atunci. Nu trebuie subestimată disperarea mafiei cleptocratice. Faptul că nu mai există tancuri sovietice e compensat de numărul mai mare de oameni cu mentalitate totalitară în ţară.

  gânduri bune,

 2. Zev spune:

  Mdaa.. Are merite argumentul, recursul la istoria recenta ( desi cred ca Sica Mandolina si-a atins apogeul politic zic eu), dar mergand pe logica lu’ Ser Mircea inseamna ca Ro preia presedintia UE cu garnitura executiva Dancileasca, sau una similara daca se mai scutura scena la fel de sterp ca pana acuma, sau – hei, de ce nu? – un executiv primenit, tanar si performant, cu Irinuca prim ministru. Ce, ar fi mai inimaginabil decat minunile care s-au intamplat pana acum? Udrea, Baseasca anyone? Da glumesc dar treaba serioasa este ca daca Ro preia presedintia UE cu astia, nici copiii copiilor nostri nu vor putea sterge efectul incompetentei si prostiei garniturii amplificata inmiit la scara unui continent, practic. E Ser Morariu dispus sa zica bre romani, platiti pretul asta de dragul beneficiului, pe termen lung, al erodarii PSD la guvernare? Eu sper ca nu, nu ma omor dupa EU in halul in care e azi, dar sper ca le vine mintea la cap, ideea nu e rea e prost facuta, romaneste as spune. Pai o presedintie EU cu danciloforme o sa-i bage in pamant, pushing daysies. Si asta mai poate insemna ceva – daca ioropenii realizeaza ce ii paste, cine stie ce figura mai fac sa se asigure ca danciloformele nu o sa conduca afacerile UE intr-o perioada si asa ultra-complicata. Or, orice masura de gen nu va penaliza toata proprietarii din Fortaleza, ci Romania si toti romanii. Cum prea bine spunea Roger Waters, careful with that axe, Eugene (sau Mircea).

 3. mike spune:

  Daaa….Romania are sansa sa intre in istorie incepand cu ianuarie 2019, ca fiind tara care a pus cruce proiectului european. Pentru ca va fi o perioada grea, cu Brexit, alegeri pentru PE unde nationalistii au sanse mari sa castige majoritatea si stabilirea bugetului UE pentru anii urmatori. V-o imaginati pe Viorica luand decizii majore si trasand directiile Uniunii Europene pentru urmatorii ani? Poate doar prin OUG-uri europene. Sa-i spuna cineva ca PE nu este Parlamentul Romaniei, just in case.

 4. mike spune:

  “De la președinte se așteaptă să nu cadă în greșeala comisă în noiembrie 2015, atunci când, după demisia guvernului condus de Victor Ponta, a luat decizia de a numi un premier tehnocrat, în persoana d-lui Dacian Cioloș.”–>
  1. Domnul Iohannis , la fel ca noi toti, a crezut ca dupa 30 de ani de democratie natiunea romana este matura si nu doreste sa se mai intoarca la “valorile” care au guvernat anii ’90. Astfel, l-a numit pe Ciolos premier, un adevarat profesionist in domeniul sau precum si ministrii cabinetului sau. Nu este vina lui Iohannis ca propaganda PSD-ista a functionat apoi perfect pentru prostii si trogloditii care nu iesisera inca din anii comunismului si care au votat sau nu cu PSD. Daca acel guvern de tehnocrati ar fi existat si astazi, va garantez ca Romania ar fi fost o oaza de stabilitate si democratie autentica in est.
  2. Pe ce va bazati cand afirmati ca aceasta coalitie se va duce dracului in curand? S-ar putea ca pana atunci PSD-ul sa distruga de tot statul de drept, iar noua sa ne mai ia inca 30 de ani sa-l refacem.

 5. FLORIAN D. MIREA spune:

  Dupa razboi opinia publica si partidele democrate au facut greseala de a miza pe faptul ca alegerile (cele din noiembrie 1946) aveau sa spulbere guvernul FND, regimul Groza-Dej fiind extrem de nepopular. A rezultat victoria “zdrobitoare” a comunistilor, obtinuta dupa reteta lui Stalin: “Alegerile le castiga cine le face”. Dupa 1989 FSN-PDSR-PSD si-a creat o masinarie de vot care combina coruptia, manipularea si frauda. Dragnea a fost condamnat tocmai pentru frauda electorala. Cristian Diaconescu a declarat: “Daca PSD trece si legiile pe amnistie (…) va castiga alegerile cu 50%”. Acum Dragnea este “intr-o cursa contra cronometru” – ca sa scape de condamnari penale si ca sa acapareze toata puterea in statul roman, in benefciul unui regim in care numai PSD-ul va mai putea castiga “alegerile”.

 6. brianduffy spune:

  pana atunci devenim o tara putinizata/erdoganizata

 7. Radu spune:

  Nu sunt de acord ca PSD trebuie lasat sa conduca pana in 2020. Riscul este foarte mare ca odata cu el si Romania sa se dezintegreze atunci. Putem plati noi acest pret?

  Sunt sanse bune ca cei care nu s-au lamurit pana acum cat de nociv este PSD sa nu se lamureasca nici in 2019, nici in 2020 si nici in 2030. Si atunci de ce sa asteptam?

  Si apoi ce ne facem daca in 2019 si 2020 cu o justitie anihilata PSD fraudeaza alegerile si se auto-declara din nou castigator? Fugim, mai facem o revolutie, mai murim cativa?

  Dar daca pana atunci patimim de pe urma hotilor, violatorilor si ucigasilor incurajati de noile legi ale justitiei? Este asta un pret bun de platit?

  Mai degraba zic sa nu repetam greselile din 2016 decat pe cele din 2015. PSD se va victimiza tot timpul, nu-si va aronda nici o responsabilitate. Dar asta nu inseamna ca aceste minciuni nu vor putea fi combatute.

  Daca sunt inlaturati prin alegeri anticipate Romania se poate opri din cadere. Daca nu, vom cadea atat de adanc incat va fi mult mai greu si anevoios sa ne ridicam, cu toti oamenii buni care vor veni sa sprijine acest demers.

  Daca nu actionam pana in 2020 s-ar putea sa ne trezim cu o dicatura atroce ce va dura decenii. Putem risca?

  • Gabriel Deliu spune:

   De acord cu prima parte a comentariului. Dacă se poate îndrepta ceva, trebuie făcut cât mai rapid, pentru a limita pagubele, care altfel sunt imense. Nu mai putem folosi practica terenului pârjolit, cum sugerează d-l Morariu.

   Nu are rost nici să sperăm în alegeri anticipate, cu un astfel de parlament. Părerea mea este că o evaluare realistă a situaţiei ar fi de preferat. Se poate încerca înlăturarea guvernului incompetent. Poate e posibilă şi înlăturarea lui Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor, cel puţin. Nu ştiu.

   Din momentul căderii guvernului, apar cel puţin două variante: fie un guvern PSD ameliorat (guvernul, nu PSD-ul), care poate fi obţinut printr-o nominalizare inteligentă a Primului Ministru, pârghie pe care d-l Iohannis a ratat-o în mod repetat, fie printr-un alt guvern, neutru, să spunem, care să guverneze decent. Şi, doar în această ipoteză, are sens ceea ce susţine d-l Morariu.

   Resping afirmaţia că alegerile au fost pierdute din cauza lui Cioloş, e corect ce spune d-l Morariu! Dacă opoziţia, şi mă refer la PNL, nu îşi revine (şi nu dau semne!) vor pierde din nou alegerile, aici iar are dreptate d-l Morariu. C’est la vie!

   Dar faptul că nu au ştiut să explice şi să îşi asume lucrurile bune făcute de Cioloş, că au îndepărtat lumea de la vot, că nu au oferit o alternativă atrăgătoare, că sunt uslişti vopsiţi, nu poate fi îndreptat decât de ei înşişi. Nu cred că mai au resurse interne, din păcate. Sunt sleiţi, anchilozaţi şi nu atrag valori. Vă amintiţi că l-au dat afară pe Paleologu jr., de exemplu, gest încă neasumat. Practic, niciun om din conducerea PNL nu are anvergură intelectuală (dacă nu cumva e ticălos de-a dreptul). Dar, teoretic, e posibilă o guvernare neutră care să explice, mereu şi pe înţelesul multora, că nu este doar o păpuşă a politicienilor.

   Diavolul stă în detalii.

 8. victor L spune:

  PSD-PSD-PSD, Dancila-Dancila-Dancila, Dragnea-Dragnea-Dragnea, etc., iar Institutul de investigare a crimelor stamosilor celor pomeniti a desoperit doar doi tortionari, Visinescu si Ficior.
  Apropo, Ficior a repauzat intru credinta sa, si nici Iliescu n-o mai duce cit o lungeste Justitia cu dosarele Revolutiei si Mineriadelor.
  Ce mai rid de vinzoleala noastra cei pomeniti mai sus :P
  NB,
  ma repet: la noi Justitia este doar impotriva coruptilor si la comanda politica.

 9. MIHAI 2 spune:

  A mai existat o DILEMA de acelasi calibru.

  Dupa ce Basescu nu a mai fost Presedinte intrebarea DREPTEI era cu Basescu sau fara Basescu ?

  Au optat multa vreme pentru ideea FARA BASESCU – asa incat, Traian , neavand
  colegi de coalitie pe care sa ii manance bucata cu bucata si-a pulverizat
  energia mlefica catre PSD // jucand sold la sold cu Ponta, preferatul lui, // dar si spre
  Covesi si Coldea pentru a caror
  rasturnare fructuoasa
  a avut o contributie cel putin egala cu aceea a Antenei 3.

  Pe de alta paarte – optiunea FARA BASESCU a fost corecta // raul cel mai mic.
  Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar fi patit Johannis sua Ciolos ori USR i
  n infantilismul lor bagati in malaxorul unei aliante cu Base.

  Acum dilema luam sau nu luam puterea PSD ului gaseste argumente zdrobitoare si pentru o varianta si pentru alta.

  Noroc ca ursul e inca in padure, iar blana pusa la partaj
  e pe dansul – deci discutia nu e de actualitatate.

  Eu as pune in discutie si varianta in care PSD ul , singurul care a invatat cotcariile lui basescu,
  se decide sa cedeze Guvernul peste vreo cateva luni – pentru a se putea victimiza mai cu spor in vederea urmatoarei serii de alegeri.
  Ce ne facem fetelor daca Dragnea zice ca ei nu mai formeaza nici un guvern deoarece ii streseaza statul paralel ?

 10. George spune:

  Tariceanu DA CU ȘUTUL ÎN REFERENDUMUL lui Dragnea!
  ABIA AICI SE REGĂSEȘTE TEAMA CELOR PĂCĂLIȚI DE ”ARGUMENTELE” PRO FAMILIA!
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22723416-schimb-dup-7-octombrie-dac-valideaz-referendumul-efului-cncd-face-abc-referendumului-are-singur-spuns-nu-schimb-nimic.htmComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


Lansare carte

Sâmbătă, 23 noiembrie, se lansează noul volum al profesorului Constantin Crânganu. Amanunte, aici.

E randul tau

Salut acest articol, și îl felicit pe autor. Problema prezentată de dânsul este cum nu se poate ...

de: Bradut Bolos

la "De ce legislația din România încă lasă mult de dorit?"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

decembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)