Home » Opinie » Citesti:

Cum au fost jigniți românii cinstiți de Ziua Națională

Mircea Morariu decembrie 4, 2019 Opinie
9 comentarii 1,515 Vizualizari

Cu două lucruri neplăcute s-au confruntat românii de Ziua Națională. Primul a fost inoportuna, deplasata, jignitoarea prezența a d-lui Adrian Năstase la recepția oficială oferită la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, cel de-al doilea mesajul lacrimogen, auto-compătimitor, ofensator la adresa ideii însăși de patriotism postat pe o rețea socială de pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea.
Invitarea fostului ministru de Externe și premier al României, dar și fost mega-pușcăriaș Adrian Năstase la o recepție oficială la cel mai înalt nivel ar fi fost, chipurile, justificată prin faptul că respectivul ins ar mai deține încă Steaua României Argumentul acesta mi se pare o aberație. La fel și faptul că dl. Năstase încă mai deține o astfel de distincție. Cum e posibil ca un individ care a fost dovedit ca hoț, care e corupt până în măduva oaselor, care a fost condamnat la închisoare fiindcă a comis fărădelegi cu toptanul mai poate deține o înaltă distincție a României?
Carevasăzică, în România post-decembristă ești liber să furi, să iei mită, să te situezi mai presus de lege. Stai nițeluș la închisoare, ești eliberat, dai pe blog lecții de morală și de conduită politică și ca bonus ești socotit bun nu doar să deții ordine și medalii (atenție, e vorba despre Steaua României și nu despre Medalia Jafului cu Jartieră și colan plus fularul de legendă!) ci chiar să calci la Cotroceni la invitația nominală semnată de președintele Klaus Iohannis. Garantul Constituției. Constituția fiind Legea fundamentală.
Acesta să fie oare modul în care realesul președinte al Românilor va înțelege să își îndeplinească obligațiile constituționale? Așa plănuiește oare dl. Klaus Werner Iohannis să fie președintele tuturor românilor? Punând semnul egalului între cei cinstiți și cei care au abuzat de funcții, s-au îmbogățit ilicit, au sfidat legile moralei, i-au jignit pe cei ce le-au cerut socoteală spunându-le să îi numere ouăle? Așa visează realesul că poate fi asigurată unitatea tuturor românilor? Invitându-i să-i bea șampania pe pesediștii în rezervă și în retragere și pe urmă declarând de ochii și urechile lumii că lupta împotriva PSD trebuie continuată? Cum se va desfășura continuarea? La o întâlnire amicală? La o șuetă? La o chiftea și o măslină? Printr-o hlizeală comună în care se află unul lângă altul sus-numitul Năstase și gureșul Rareș Bogdan, protejatul și politicianul cațavencian ieșit din jobenul domnului Iohannis? Limbutul care până mai deunăzi se lăuda că își va da demisia din PNL în cazul în care fie și unui singur pesedist i se va permite accesul în partid.
Dl. Klaus Werner Iohannis își va începe peste puține zile cel de-al doilea mandat de președinte. Va avea, așadar, de stat încă cinci ani la Cotroceni. Destui ca să se producă și eliberarea din închisoare a altui președinte al PSD prins cu găinării. Numitul Dragnea Nicolae Liviu. Tupeist la maxim. Iar dacă respectivului nu îi vor fi dovedite și alte matrapazlâcuri în virtutea cărora i-ar putea fi prelungit sejurul la Jilava nu e deloc exclus ca peste vreo doi ani și cu el să ciocnească un pahar de șampanie la Cotroceni și dl. Klaus Iohannis, și dl. Rareș Bogdan. E drept. Dragnea nu are (încă) Steaua României. Pentru moment nutrește doar iluzia maladivă că și-a sacrificat libertatea pentru țară. Așa ne încredințează în postarea lui de pe facebook. De ce nu ar lua-o și pe asta în seamă Serviciul de protocol al Administrației Prezidențiale? Ce contează că astfel ar mai fi jigniți o dată românii ce și-au dat votul și și-au pus speranțele de mai bine în președintele Iohannis? Pe el îl interesează doar să nu fie orbit de faruri. Tare mi-e teamă că motivul orbirii prezidențiale este însă cu altul. La antipozi cu modestia despre care vorbea chiar dl. Iohannis în seara zilei de 24 noiembrie 2019.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , ,Currently there are "9 comments" on this Article:

 1. Absurdistan spune:

  Vai de Steaua noastra.

 2. Kurt spune:

  Curat murdar

 3. mike spune:

  Am mai spus-o si in comentariul domnului Cioaba, de vina este presa ca a publicat mesajul lui Dragnea. Am vazut acel mesaj publicat chiar pe site-uri respectabile, care nu tin partea PSD-ului si nu sunt aservite acestui partid. Multi nebuni sau corupti scriu din inchisoare, insa mesajele lor nu trebuie sa se faca auzite prin presa.
  A doua problema- Natase la Cotroceni- este intra-devar ceva de neinteles. Mai lipsea Badalau si aveam un tablou horor suprarealist. Nu stiu ce s-a intamplat. Este clar ca Iohannis are o gandire bizara. Nu poti sa afirmi ca Nastase a fost cel mai bun prim-ministru pe care Romania l-a avut de 30 de ani. Inseamna ca atata putem si asta este nivelul diplomatiei noastre. Ma intreb cum discuta Iohannis cu liderii lumii pe la summit-uri? Ceva gen Viorica,doar ca tace mai mult. Ma intreb daca are vreo initiativa sau daca vine cu propuneri sau cerinte din partea Romaniei. Sau se pune pres in fata lor si accepta orice? Nu stiu…vom vedea.

 4. Constantin spune:

  “Invitarea fostului ministru de Externe și premier al României, dar și fost mega-pușcăriaș Adrian Năstase la o recepție oficială…”

  Bun! Așa a socotit Administrația prezidențială, că cei mai reprezentativi dintre cei decorați cu Ordinul Steaua României se cuvine să fie invitați la recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale. Pot înțelege asta. Ceea ce nu înțeleg este de ce nu au fost invitați și alți deținători ai ordinului, care (după cum scrie presa) ar fi meritat și ar fi acceptat invitația, precum dl Gabriel Liiceanu, ori alți oameni de cultură.

 5. Cristi spune:

  Mircea sunt de acord in mare cu ce ai scris, in acelasi timp consider ca trebuie sa fim mai buni si mai intelegatori.

 6. stefan spune:

  “Ce le transmiteti profesorilor si altora care au muncit cinstit, dar nu au agonisit suficient de mult pentru a avea sase case, pentru a avea o avere similara cu a dvs.?”
  Dupa povestea cu ghinionul domnului KWI considerati ca mai este vreo indoiala ca mintea presedintelui nu functioneaza dupa aceleasi criterii morale ca ale dumneavoastra domnule Morariu?

  In sport se mai intampla asta.
  Alergi bine de tot la 100 metri si acum 10 ani ai fi fost campion olimpic cu timpul care il scoti.
  Si peste zece ani ai fi fost campion olimpic.
  Dar alergi astazi si ai ghinion (un ghinion adevarat de data asta) sa fii contemporan cu Usain Bolt.
  Si vei iesi pe locul doi.

  KWI a fost in mandatul trecut presedinte si este in acest mandat presedinte numai si numai din cauza contracandidatilor lui.
  Si da, recunosc ca l-am votat. In turul doi cel putin.

 7. No Name spune:

  felicitari pentru curaj domnule Morariu!
  a scrie critic ceva despre “emininenta sa”, El Insusi, “maestrul”, masonul Nastase pare riscant in Romania. are multi lingusitori de curte interioara pesede, dar si ale altd, penele, chiar pe em peee. yep! este un individ periculos pentru democratia noastra fragila, si pentru ca dispune de fonduri neimaginabile cetateanului onest din Romania. Viorica- Rodica a fost “antrenata” si intens prelucrata si de acest ins. fiind liber de orice “contract” isi permite “panseuri-eseuri”, atacuri si alte actiuni impotriva oricarui ziarist cu veleitati de “cercetare si investigatie aprofundata” a diverselor bonusuri “de stat” de care a profitat din plin. anaf-ul cretin nu l-a deranjat niciodata serios pe acest ipochimen pentru lista completa a proprietatilor , nu mai vorbesc de lista de conturi “grase” raspandite prin toata lumea. cine s-ar risca sa-l cerceteze “serios” pe Nastase pentru Bechtel, Pharma, …. cine stie sa toarne la DNA – de ce nu? pentru afacerile de cumparare-vanzare prin interpusi. El insusi domina economic Romania. asta e adevarul si imparatul actual este gol, in fundul gol in fata unei Constitutii facute pe genunchi de gasca fesenista!

 8. Herodot spune:

  Bun articol, felicitări dle Moraru. Dar ştiţi ce nu aţi observat şi, evident, nu aţi amendat ? Neinvitarea foştilor deţinuţi politic !!! Nici la parada de la Arcul de Triumf – de anul trecut şi de anul acesta – de la festivitatea de la Cotroceni şi, în general, la nicio manifestare naţională importantă.
  Aştept cu interes comentariul dv. la această situaţie.

 9. Herodot spune:

  Herodot spune:
  Comentariul tău e în așteptare.
  05/12/2019 la 12:02
  Completare necesară. Sigur, problema cu foştii deţinuţi politic constă în existenţa multor legionari în cauză. Dar aici se impune o precizare importantă. Nu toţi foştii deţinuţi politic au fost legionari şi,la fel de important, nu toţi legionarii au fost asasini, iar cei care au comis crime au fost judecaţi şi condamnaţi . În plus au fost împuşcaţi FĂRĂ JUDECATĂ câteva sute printr-o decizie “în afară de lege”(cum notează chiar Carol II cel care a dat acest ordin criminal). De altfel Raportul final al CPADCR arată documentat că încadrarea propagandistică, teoretică şi operaţională împotriva anticomuniştlor de tot felul drept “legionari” era o ” teză dragă Securităţii”. Sigur, acum când constatăm o victorie totală a Securităţii în statul postdecembrist, ce s-ar mai putea face ? Reamintim că aşa cum s-a invocat că în cazul comunştilor nu poate fi aplicată o “condamnare în bloc” deşi sunt reprezentanţii unui “sistem ilegitim şi criminal” , ci doar individual, pentru vinovâţii personale – foarte corect – de ce în cazul legionarilor nu operează acelaşi principiu de drept ? Există o echitate cosmică . Ea operează oricum, cu sau fără recunoaşterea umană, dar în cazul unor nedreptăţi flagrante lecţiile date sunt extrem de usturătoare. Şi nu va fi împăcare ,dreptate, intrare în normalitate, fără dreptatea care se cere a fi făcută şi foştilor deţinuţi politic, discriminaţi şi în prezent în mod ilegal din punct de vedere constituţional dar legal printr-un DL. (118/90).
  Comparaţi cu drepturile şi denumirile pompoase acordate “revoluţionarilor” , cea mai ingenioasă metodă de a-i elimina din viaţa publică şi conştiinţa colectivă a anticomuniştilor clasici.

  RăspundeComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


Carte recomandata

E randul tau

@adrian - trebuie neapărat să-ți spun un secret, acum, cât nu ne aude nimeni: numai progresimea ...

de: Harald

la "Din nou, despre sfidarea consensului științific: Cum a fost descoperit craterul de impact Chicxulub și, implicit, extincția non-darwiniană a dinozaurilor și altor specii"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

ianuarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)