Home » Analize »Global / Europa »Opinie » Citesti:

Cum gandesc romanii din Marea Britanie. Realitatea emigrantilor

Oana Romocea februarie 7, 2013 Analize, Global / Europa, Opinie
21 comentarii 5,653 Vizualizari

In ultimele doua saptamani au existat discutii intense in mass-media britanica despre un al doilea val de imigratie est-europena ce va lua cu asalt Marea Britanie. Valul este anticipat sa apara anul viitor, atunci cand restrictiile temporare aplicate Romaniei si Bulgariei, tarile asa-numitele A2, vor fi ridicate.

Punctele de vedere critice la adresa imigrantilor, exprimate cu atat patos si ostilitate in mass-media din Albion, nu sunt surprinzatoare. Conform unui studiu recent al organizatiei British Future, imigratia se presupune a fi problema cea mai mare  cu care se confrunta Marea Britanie, iar politicienii, reprezentanti ai intregului spectru politic, nu evita sa-si exprime ingrijorarile despre impactul negativ pe care un nou val de imigranti l-ar avea asupra vietii sociale si economice britanice. Migration Watch, organizatia cel mai des mentionata in mass-media britanica pe acest subiect, a afirmat recent ca in fiecare an, incepand cu 2014, 50.000 de romani si bulgari se vor muta in Marea Britanie. Desi numeroase voci contesta aceste cifre,  mass-media britanica nu a ezitat sa promoveze ideea ca tara va fi din nou “inundata” de imigranti.

Autoritatile romane nu au avut o reactie prompta si ferma asa cum s-ar fi asteptat multi emigranti romani din Marea Britanie. Raspunsul a venit doar de la un ziar romanesc, sub forma unei campanii ce imbina inteligenta si umorul. Judecand dupa popularitatea campaniei pe platformele de social media, initiativa va fi probabil mai eficienta in schimbarea prejudecatilor decat orice declaratie diplomatica a guvernul roman.

Uitam usor ca in spatele discursurilor politice, al titlurilor de ziare, al statisticile si al cuvintelor virulente avem de-a face cu fiinte umane ale caror experiente zilnice nu pot fi reduse la un simplu set de numere sau stereotipuri. Pentru proiectul meu de cercetare, am intervievat multi romani stabiliti definitiv sau temporar in Regatul Unit cu privire la experienta emigrarii. Realitatea lor de zi cu zi arata foarte diferit fata de cea prezentata in mass-media.

Cei mai multi  sunt nedumeriti si nu pot intelege ce declanseaza aceasta retorica impotriva imigrantilor romani din discursul public recent, mai ales daca tinem seama de contributia in bine evidenta pe care au adus-o valurile de imigranti de-a lungul timpului in Marea Britanie. In plus, majoritatea romanilor cu care am vorbit nu au avut parte de vreo discriminare in viata lor de zi cu zi. Se stie ca toleranta e inerenta societatatii britanice, o societate a carei istorie a fost mult timp influentata de fenomenul migrarii. Atunci se pune intrebarea: de ce politicienii si mass-media se angajeaza in astfel de discursuri critice la adresa imigrantilor?

Sa ne uitam la cateva presupuse impacte negative ale imigrarii romanilor in Marea Britanie si sa le comparam cu unele aspecte ale realitatii.

O problema majora este considerata a fi aceea ca romanii sunt asa-zisi “turisti de beneficii sociale”, adica se muta in Marea Britanie doar ca sa beneficieze de sistemul social. Realitatea este ca marea majoritate a imigrantilor romani aflati in prezent in Marea Britanie, peste 75% conform spuselor Ambasadorului Romaniei la Londra, d-ul Ion Jinga, sunt tineri care s-au mutat in aceasta tara pentru a lucra, pentru a duce o viata decenta atat ei, cat si familiile lor. Un procent mic de imigranti vin, intr-adevar, in Marea Britanie pentru beneficiile sociale avantajoase si usor de accesat, ajungand apoi in titlurile din presa. Dar ei nu sunt reprezentativi. Realitatea este ca aproape toti imigrantii romani in Marea Britanie sunt cetateni cinstiti care muncesc si platesc impozite, ei insisi fiind, de asemenea, frustrati de o minoritate care vine aici pentru a abuza sistemul.

Sa analizam un pic si situatia cu NHS-ul, sistemul national britanic de sanatate. Ingrijorarile se refera la presiunea pe care imigrantii ar pune-o pe sistem. Desi este adevarat ca imigrantii romani au dreptul de a fi tratati de catre NHS, realitatea este ca o populatie tanara si care munceste, asa cum este comunitatea de romani, ajunge sa returneze mai mult sistemului in comparatie cu resursele la care apeleaza in caz de nevoie. Mai mult, exista un numar semnificativ de cadre medicale din Romania care lucreaza acum in NHS acoperind deficieta actuala a fortei de munca in sistemul de sanatate. Aceste asistente medicale, medici, dentisti, a caror formare a fost platita de catre statul roman, acum ajuta si sprijina existenta NHS-ul britanic.

Sa ne aruncam o privire la sistemul de invatamant. Adesea se vorbeste despre modul in care cadrele didactice trebuie sa acorde o atentie deosebita copiilor imigranti a caror limba materna nu este limba engleza. Statisticile si cercetariledovedesc totusi ca elevii care sunt vorbitori nativi ai unei limbi straine nu au un impact negativ asupra performantei educationale a copiilor a caror limba materna e engleza. De asemenea, este cunoscut faptul ca acesti copiii asimileaza o limba noua foarte repede. In decurs de un an, majoritatatea copiilor imigranti ajung capabili sa li se predea la acelasi nivel cu restul clasei. Acest lucru este valabil si in cazul copiilor de romani. Engleza devine prima lor limba, deoarece aceasta este utilizata in interactiunile lor sociale zilnice. Astfel de copii, nascuti in Romania a caror prima limba de folosinta este engleza, nu pot fi clasati in nici o statistica. Oficial sunt considerati  imigranti, dar de fapt ei se considera si romani, si britanici, sub multe aspecte.

Sa examinam integrarea in societate. Romanii sunt raspanditi in toate straturile societatii britanice: de la CEO-ul de la Canary Wharf, Sir George Iacobescu, la peste 5.000 de studenti inscrisi la universitati britanice si la persoana fara adapost care vinde revista Big Issue la coltul strazii. Romanii nu formeaza, in general, enclave sociale, ci incearca sa se integreze in societatea britanica.

Migratia este o experienta formativa atat pentru imigranti, cat si pentru tara de adoptie. In general imigrantii provin din tarile in care democratia este inca tanara, valorile sociale sunt inca in curs de formare iar economiile sunt inca in curs de dezvoltare. Traind intr-o tara ca Marea Britanie, unde valorile democratice, drepturilor omului, societatea civila si egalitatea au o lunga traditie este o experienta extrem de bogata. Adesea, in contextul migratiei oamenii isi gasesc increderea de sine si activismul. Ei ajung sa contribuie la viata sociala, culturala si politica a societatii gazda, si, de asemenea, vor incearca schimbe lucruri in comunitatea lor de origine. Acesta un model ce exista in mod clar, dovedit, in randul imigrantilor romani ce locuiesc in Marea Britanie. Cei mai multi au venit in cautarea unei vieti mai bune, dar inca mai tanjesc sa se intoarca acasa. Ei resimt cu amaraciune faptul ca sunt transformati in tapi ispasitori de catre politicienii britanici si de diverse publicatii dornice sa exploateze anxietatile publicului britanic fata de imigranti, incercand sa evite astfel abordarea problemelor interne stringente de interes pentru electoratul britanic. Cred ca a sosit timpul potrivit ca noi toti sa acceptam realitatea pozitiva a fenomenului actual de migrare a romanilor.

____________

Nota: Acest articol a fost publicat prima data in engleza pe Huffington Post http://www.huffingtonpost.co.uk/oana-romocea/what-the-romanian-migrants-really-think_b_2629898.html

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "21 comments" on this Article:

 1. Vlad A spune:

  cum gindesc romanii din anglia ? dar cei din romania ? mai conteaza ?
  sintem toti cetateni ai satului global.
  scoatem banul cu cardul (munca a fost preluata de roboti), purtam tenesi chinezesti (sapca tip mao tze dun este interzisa), sorbim cola cu paiul si mincam chiftea pe piine (eram sa zic capitalism).
  sclavii cu cravata din (mega)uzinele globale, dati afara, zimbesc precum vedetele hollywoodiene – sint gata pentru un new challenge.
  geostrategii din straturile rarefiate ale puterii (inteleptii) ne dau sfaturi pretioase. treaba i buna dar mai dureaza. o sa fie bine cind n o sa mai fie rau (toate in the muppets show in fiecare seara )
  intre timp ion, ianos si john isi lustruiesc ciomagul si si pun steagul la (pe) palarie. mindri de apartenenta lor planetara.

  • Ciprian spune:

   Nu inteleg la care intelepti se face referire; pare vorba mai degraba despre niste nebuni in toata regula.

 2. Florin spune:

  Ca roman care locuieste si munceste in UK, am citit articolul cu interes.

  O observatie – nu inteleg legatura dintre titlul articolului si continutul articolului. Din titlu am dedus ca va urma un articol cu interviuri cu romanii din UK si perceptia lor asupra mediului din UK vs. Romania (sau vs. ceva) si eventual explicatii punctuale si validate faptic cu privire la validitatea retoricii politicienilor din UK. Articolul insa pare sa furnizeze statistici disponibile public (sau mai putin public) care dau raspunsurile la nedumeririle (confirmate? neconfirmate?) ale (unei parti?) romanilor din UK cu privire la retorica politicienilor din UK asupra imigratiei din Ro si Bg. Cam asta puteam si eu sa intuiesc…singur. Ca e putin nedrept, ca nu are o baza reala 100%, ca poate exista alt ceva in spate. Daca toate datele astea sunt disponibile, oricine le poate vedea, de ce totusi inca mai exista retorica asta in UK? Cred ca trebuia mers un nivel mai departe cu aceasta analiza…

  Cat despre campania din ziarul Gandul, din pacate raspandirea pe social media a unei campanii sau alteia nu este un substitut pentru succesul campaniei si nici pentru umorul acesteia. Campania m-a dezamagit pentru ca nu am vazut nimic autentic din imaginea Romaniei (exceptand cliseele cu femeile frumoase, berea ieftina etc.) – nicio imagine cu ceva particular si frumos din tara pusa intr-un context fie foarte bine gandit, fie cu simtul umorului. Si totul utilizat in termeni de comparatie cu UK (ale noastre-s mai frumoase, a noastra e mai ieftina etc.). Mi-e teama ca astfel de mesaje poate noua ni se par amuzante (in linie cu spiritul nostru “capra vecinului”…), insa nu cred ca au mare rezonanta in cultura anglo saxona – ei au mandria si orgoliul lor.

  • supermamica spune:

   Probabil din cauza ca in Romania, caterinca, bascalia, fundul gol si ceara din urechi prinde, si asta incearca sa faca gandul, un ziar care alearga dupa cota de piata in cel mai haotic mod cu putinta. De altfel, si the sun scrisese despre cum 30 milioane de romani si bulgari pot veni in UK la munca. Nu suntem impreuna 30 de milioane, si totodata am varii indicii ca mai mult de 8 milioane de romani nici nu si-ar dori (sau putea) vreodata sa munceasca.

   Problema este discursul nationalist ce apare dupa fiecare criza sau pseudocriza. Restul, este can can, nu spun ca nu ar trebui deloc atinsa problema, pentru ca sunt necesare atat corectii din partea noastra cat si tonuri mai europene din partea altora, dar in niciun caz disecata. Nu am face altceva decat sa dam ocazia la alte raspunsuri sau idei revolutionare din partea celorlalti.

 3. Shaq spune:

  ” Raspunsul a venit doar de la un ziar romanesc, sub forma unei campanii ce imbina inteligenta si umorul. ”

  Sa nu exageram. Campania nu are nici inteligenta, nici umor.

  • Ciprian spune:

   Asa mi s-a parut si mie, dar nu am aprofundat, ca sa zic asa. O ciudatenie-experiment marca CTP, cu pretentia de a vorbi in numele romanilor. Problema eca unii s-ar putea sa-l creada…

 4. it_s__not_news spune:

  Ma rog, cititi comentariile de pe http://www.huffingtonpost.co.uk/oana-romocea/what-the-romanian-migrants-really-think_b_2629898.html
  Sa stea linistiti, nu emigrez ..

 5. ampersand spune:

  Dna Romocea, sunt căpşunar de ceva ani, dar, citind articolul dvs, am senzanţia că l-aţi scris dintr-un turn de sticlă.

  Dna Romocea, ce vă scapă dvs din vedere e ceva simplu, ce se poate rezuma în următorul exemplu: nu dai bacşiş chelnerului pentru că te-a servit normal.

  Atâta vreme cât imigranţii se integrează în societatea lor adoptivă – având un servici, casă, maşină, concediu, cunoscând limba şi tradiţiile locale – nu sunt de remarcat, deoarece au un comportament normal, comportamentul care se aşteaptă de la ei. Ce te face remarcat, ca imigrant, sunt extremele – ai ajuns vedetă TV, primar, politician, savant sau criminal sau infractor.

  Cum cei “normali” reprezintă, să zicem, 90% iar cei cu realizări excepţionale se pot număra pe degete, râmân infractorii cei care-s cei mai mediatizaţi – cei care nu se pot integra şi care-şi expun, precum o aură urât mirositoare, tabieturile de-acasă (că-i România, Turcia, Polonia, Pakistan, Bangladesh şamd n-are importanţă). În plus, cei “normali”, pe lângă faptul că nu-s vizibili, evident că se jenează faţă de localnici să-şi decline aceeaşi naţionalitate ca cea a infractorilor, având aceeaşi dezaprobare ca şi localnicii faţă de aceştia. Deci, încă o dată, râmân vizibili doar cei care fac probleme.

  Sunt un tip căruia-i place să ia taurul de corne, şi-am discutat odată cu un tip foarte pornit împotriva imigranţilor (un fel de Noua Dreaptă) şi mi-a spus: “Cunoşti limba locală? Da. Ai studii superioare? Da. Ai servici aici? Da. Plăteşti impozite? Da. Ai asigurare medicală? Da. De ce te-aş vrea afară în condiţiile astea? Dimpotrivă, eşti un câştig pentru ţara mea, pentru că firma străină care te-a angajat la rândul ei plăteşte taxe aici, angajează localnici, aceştia cheltuie bani aici, îşi cumpără sau închiriază locuinţe aici. E OK. Dar sunt alţii care cerşesc, care dau spargeri, care omoară sau violează, care profanează morminte, din cauza cărora primăria cheltuie mai mulţi bani pe poliţie, pe salubritate, dacă ăştia ajung la închisoare stau acolo pe banii mei şi-ai tăi… Îi vreau afară! Iar dacă prin lege nu pot să fac distincţia dintre tine şi ei, în condiţiile în care necazurile produse de ei sunt mai mari decât avantajele aduse de tine, da, vă vreau pe toţi afară, iar tu vei fi, apoi, oricând binevenit singur sau ca turist.”

 6. si atunci ..care e problema (englezeasca} ?…sufla in iaurt ? ca de ars nu s-au ars !!!!!!!DINCONTRA ..”spuma” fizica si intelectuala romaneasca se realizeaza si ii realizeaza deopotriva…..A,au probleme cu tiganii ? si noi !!!

  • marcello spune:

   Problema e simpla si a fost sintetizata in cateva cuvinte de un jurnalist italian intr-o emisiune TV: “Am vrut sa importam mana de lucru iar dupa am constatat surprinsi ca este vorba de fiinte umane.”

 7. Stefan spune:

  @Florin & Shaq,
  Oana Romcea a luat o pozitie. Mult mai mult decat nimic. Ar fi putut sa ramana indiferenta, ca multi altii. Nu doar a stat pe scaun asteptand ca ALTCINEVA sa ia pozitie, eventual sa mai critice niste procente.
  De asemenea, ziarul Gandul a incercat sa faca o campanie. Nu e reusita, se vede, dar a FACUT ceva. A, ca nu sunt oameni prea priceputi acolo? Ei, pai toti sunteti deja in UK. Au ramas aici media, ca varfurile au plecat. Dar chiar si acestia au incercat sa ia o pozitie.
  Nu suntem uniti niciodata si nu ne respectam. Nu inseamna ca va “enclavizati” daca sunteti uniti. Mai multa sustinere si mai multi umeri alaturi!

  • Florin spune:

   Stefan, sunt adeptul lucrurilor bine facute (nu neaparat multe). E bine sa existe oameni activi, implicati in problemele care privesc cetatenii din Romania (indiferent unde traiesc, lucreaza…), insa in cazul specific de fata nu impartasesc – cu explicatii – unele afirmatii din articol.

   Ce incerc sa fac este mai putin vizibil (din pacate pentru mine): uneori astfel de actiuni, pe care incerci sa le descrii cu “nu e neaparat cel mai bun lucru, dar macar e ceva” (ref. la campania din ziarul gandul): pot face mai multe deservicii decat servicii.

   Ca roman care traiesc in Londra, ma deranjeaza mesajele de pe http://www.whydontyoucomehere.co.uk – nu cred ca ma reprezinta ca cetatean roman si nu imi doresc ca, potential, colegii de lucru englezi din Londra sa aiba ca repere despre Romania ca “ale noastre-s mai frumoase, a noastra e mai ieftina”. Consider ca abordarea asta este, pe cat de facila si stereotipa, pe atat de gresita. Ne vindem ieftin. In plus, in cultura anglo-saxona, cat dai atata face – daca e “mai ieftina, cel mai probabil e mai proasta” (chiar daca realitatea poate nu e asta).

 8. MMU - politici spune:

  Sunt din Romania dar oarecum intereasat de ce se intampla prin UK (la nivelul universitatilor). Vad ca va faceti doctoratul la Manchester Metropolitan University . De ce nu ne vorbiti si despre politice agresive ale universitatii -cazul Ian Parker?

  In mediul academic circula un email ref acest caz:

  An update on Ian Parker….

  Ian has now resigned from MMU.He has released a statement on this and the documents about the case, with links to them in his statement at http://www.parkerian.com/mmu.rtf (attached – the links within this PDF to the RTF documents will not work; you need to paste those links into a browser for them to download).

  See also:
  http://socialistresistance.org/4676/what-does-it-mean-bullying-at-work (posted Jan 31, 2013)

  http://socialistresistance.org/4398/neoliberalism-at-manchester-metropolitan-university-and-an-alternative#comment-42306 (posted Dec 16, 2012)

  http://www.asylumonline.net/ian-parkers-suspension-from-manchester-metropolitan-university/ (last updated Dec 8, 2012)

  http://mancunion.com/2012/12/03/suspended-mmu-prof-offered-job-back/ (posted 3 Dec, 2012)

  MMU, as expected from an institution, has not issued any statements on this that I can locate.

 9. cati spune:

  Ce beneficii sociale in UK???? Ca sa vezi un doctor specialist dureaza pana la 3 luni si cand il vezi scoate tampenii din el. Pensie de stat nu exista, doar o suma de, mai recent, £ 144 pe saptamana, deci daca nu esti cu capul pe umeri sa pui in pensie privata mori de foame la batranete. Iar ajutorul de somaj este o gluma proasta. Tot o suma alocata pe saptamana din care nu poti trai, cam £ 70-80. Cel mult asta este in SCOTIA. Asa ca eu nu vad nici un beneficiu social pana acuma.!!!!!! Sunt niste reduceri la taxa de primarie, daca ai copiii sau batrani in grija, dar daca nu ai nici una nici alta….that is that….

 10. p.roman spune:

  Stimata d-na Romocea ,remarcabil articolul , evident ,in primul rand prin continut dar la fel de important prin prestigiul autoarei . Un bun exemplu de implicare a unei personalitati din diaspora care poate fi urmat . Stimata d-na Romocea , cu permisiunea d-voastra , am sa relatez o intimplare de acum aproximativ 2 saptamani petrecuta intr-o cofetarie din Oxford , vis-a-vis de Biblioteca Bodleian . La o masa stau un tata ( nici batran , nici tinar , cu plete si un nas asa a la Cyrano – adica eu ) si fiica lui ( adica a mea , asa la vreo 26 de ani , cu nasut , frumusica foc ). La un moment dat , in drum spre iesire , o femeie distinsa , frumoasa ni se adreseaza intr-o limba romana eleganta , cu o politete tipic….englezeasca si ne intreaba daca am vizitat Oxfordul si mai ales Biblioteca Bodleian . Am asigurat-o ca tocmai iesisem din biblioteca . Acea femeie erati d-voastra !! Apropo , ati vazut-o pe fiica-mea . Asa-i ca arata amenintatoare ( doar vorbeste 5 limbi , inclusiv japoneza ) ? Ea traieste la Londra si de abia asteapta sa deconstruiasca piata muncii din …sublimul Albion !

 11. Andrei spune:

  Am lucrat o luna intr-o firma din Londra “cu pretentii”, din “downtown” si va spun sincer ca 50% dintre englezi nu erau bine pregatiti iar ceilalti 50% nu faceau nimic toata ziua.

 12. vida clara spune:

  Problema ramane aceea ca nu se poate citi pe frunte care este emigrant, care este pasare
  calatoare si care … pasare de prada.
  Mai multi sunt cei care au vrut sa intre in Europa pentru a se alatura celor care stateau la
  masa decat cei care au dat sa se alature celor ce sapau o fantana cu speranta ca vor gasi
  mereu vitala apa.
  Ponta (si pontii) “speculeaza” momentul precum un “peste” caruia, daca vrei sa-i smulgi
  “prada” trebuie sa-i platesti cel putin cat ar fi castigat in vremuri bune din exploatarea ei,
  plus dobanda (cat si-ar fi imaginat ca ar fi putut scpate.
  Pontii … nu sunt ei fraieri, ci fraieri sunt cei care le cumpara gogosile, desi nu gogosi isi
  propusesera a cumpara.
  “Europa” se va face greu (dar se va face). Cum sunt destui aceia care scot bani chiar si din
  taiatul crengii de sub propriile-i picioare, vor plati mereu Oamenii pentru a face Oameni si
  din ne-wameni.
  Omenia este … sport greu (nu-l stiu juca maimutele, nu pentru aceea ca nu respecta
  regula jocului, ci mai ales pentru aceea ca nici macar nu au habar ca ar exista vreo
  regula).
  Globalizare inseamna in primul rand (auto)- rsponsabilizare.
  Granitele sunt creatii ale “animalului din om” si nu ale “omului din animal”.
  “Da-i omului puterea, ca sa-l vezi cine este” , actualizat, suna asa:
  “Confera-i individului “libertatea” ca sa iti dai seama daca-i demn de ea”. Din pacate
  romanul (ca concept) nu are alta mai de soi capacitate decat aceea de “a-si da in petec”.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Oana Romocea


Oana Romocea

Oana Romocea este Communications Manager la Biblioteca Bodleian, Universitatea Oxford. În paralel își face doctoratul la Manchester Metropolitan University pe tema fenomenului d... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)