Home » Opinie » Citesti:

Cum ne arată PSD că “poate”

Mircea Morariu aprilie 22, 2018 Opinie
Deocamdata nu sunt comentarii 1,098 Vizualizari

Conducerea PSD, membrii săi cu cel mai ridicat grad de expunere, cei pe care Liviu Dragnea i-a făcut parlamentari ori miniștri s-au constituit de ceva vreme într-un club al agramaților. Al cărui membru “privelegiat”, dacă nu cumva chiar de onoare, poate chiar președinte este doamna Viorica Vasilica Dăncilă. O cetățeană “neconflictuală”, o insă despre care dl. Liviu Dragnea ne-a dat toate asigurările din lume că ar fi o „femeie cumsecade”, dar care siluiește ori de câte ori poate – și, slavă Domnului!, poate des- și fără urmă de remușcări sărmana limbă română.
Cu o foarte bună activitate în clubul cu pricina se remarcă fostul și actualul ministru al Educației, adică domnul Liviu Pop-Genunche și domnul Valentin Popa-Pamblică.
Verbul pe care îl conjugă cu cea mai mare frenezie componenții clubului este a putea. Și pentru că în PSD sunt oameni pragmatici, oameni care nu se încurcă în vorbe, ci preferă trecerea la fapte – drept dovadă dl. Popa-Pamblică și-a folosit pixul și a dat o lovitură, a pedepsit politic cele mai mari universități din țară, cele care pregătesc filosofi și nu tinichigii, le-a diminuat locurile scoase la concurs pentru anul universitar viito,r inventând tot felul de explicații care îl plasează în vecinătatea predecesoarelor lui în funcție Suzănica Gâdea și Aneta Spornic- putința s-a manifestat în cursul săptămânii trecute în cel mai splendid mod cu putință. Dau în rândurile care urmează câteva exemple edificatoare.
1.Comisia Iordache a modificat pe placul și în folosul d-lui Liviu Dragnea, ale domnului Călin Popescu-Tăriceanu și ale altor mulți șnapani din PSD sau ALDE care au noian de probleme penale legile justiției. O va face voios, susținut și în disprețul moralei și a bunului simț și pe mai departe. Bătându-și joc de tot mai criticile observații ale organismelor Uniunii Europene. Săptămâna trecută am aflat că Republica Cuba se democratizează, România dimpotrivă. Fiindcă așa vrea și poate dl. Liviu Dragnea.
2. Dl. Liviu Dragnea a aruncat la coș 60 de ani de diplomație și s-a jucat cu focul făcând primejdiosul anunț că s-ar fi luat decizia relocării ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Au urmat urechelile președintelui Iohannis, trezirea la viață a matusalemicului domn Teodor Meleșcanu care și-a reamintit că ar fi totuși ministru de Externe și că, pe vremea când era tânăr și îl slujea cu credință și devotament pe Nicolae Ceaușescu, “Stejarul din Scornicești” a avut măcar în acest domeniu o politică înțeleaptă. Au urmat și bâlbele penibile ale purtătorului de cuvânt al Guvernului, nejutoratul domn Nelu Barbu, dar ;i explicațiile rizibile ale doamnei Viorica Vasilica Dăncilă.
3. Dacă dl. Liviu Dragnea se prezintă asemenea unui periculos amestec de Stalin, Gheorghiu-Dej și Ceaușescu, doamna prim-ministru Dăncilă s-a manifestat săptămâna trecută ca un fel de epigon al Elenei Ceaușescu. Mai lipsește doar să scoată câteva cărți în care să revoluționeze predarea Lucrului manual, a Traforajului, poate chiar și petrochimia că doar nu degeaba are în sertar o diplomă de la Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești. Însă până să devină savant de renume mondial (chiar, oare de ce nu o fac Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava doctor Honoris Causa , la propunerea domnilor Tudorel Toader?) doamna Dăncilă a primit omagiul copiilor din Pitești puși să defileze în fața ei, a doamnei Carmen Dan și a Gabrielei Firea, ca pe vremea Șoimilor Patriei. Să înțelegem oare că foarte curând PSD reînființează organizațiile pentru copii și tineret? Cu complicitatea abjectă a Inspectoratului Școlar și a câtorva profesori iresponsabili, fără coloană vertebrală din Pitești PSD ne-a arătat că poate.
4. PSD poate nu numai la nivel central, poate și în teritoriu. E drept, mai marii peste cultură se dovedesc zilnic incapabili să organizeze cum se cuvine sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, însă satrapii locali pot să schimbe cum și când vor ei directorii de Teatre. După ce la finele verii trecute, doamna Gabriela Firea a înlocuit-o peste noapte pe actrița Dorina Lazăr de la șefia Teatrului “Odeon”, săptămâna trecută coaliția PSD-UDMR care controlează Consiliul județean Bihor l-a demis din funcție pe directorul Teatrului “Regina Maria” din Oradea, Daniel Vulcu. A făcut-o cu complicitatea guristului Dinu Iancu Sălăjanu și a tenorului Ștefan Ignat, directorul interimar al Operei Române din București. Insul care deja și-a câștigat un prost renume prin scoaterea de pe afișul instituției pe care o conduce a spectacolelor regizate de Andrei Șerban. Domnii Ignat și Iancu-Sălăjanu au gâdilat în mod plăcut săptămânile trecute urechile femeilor pesediste din Bihor, acum au îndeplinit exemplar dispozițiile bărbaților care conduc CJ Bihor. Așa sunt “intelectualii progresiști” despre care făcea vorbire la Congresul extraordinar al PSD dl. Liviu Dragnea. Execută fără să crâcnească ordinele.
5. Au existat însă și excepții. Că “mai avem și lipsuri, stimați tovarăși”. Săptămâna trecută ne-a arătat și că PSD nu poate chiar tot. Nu poate nici dl. Liviu Dragnea. Nu i-a reușit penalului de Teleorman să îl aleagă președinte al FRF pe dl. Ionuț Lupescu. Drept pentru care pe la colțuri se vorbește că dl. Dragnea îi va arăta d-lui Lupescu foarte curând că poate să îl facă ministru.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , ,

Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Nu stiu ce sa spun despre toate aceste practici, dar pot sa spun urmatoarele cu siguranta. Astazi am...

de: Transalpinarum

la "Desantul chinez"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)