joi, martie 28, 2024

Cum să-i îngroziți pe acoliții Kremlinului: confiscați-le averile necinstite din Occident

Când a fost inventată compania cu răspundere limitată, nimeni nu s-a gândit la ea ca la un mod de a-i ascunde proprietarul. Era o cale normală de a strânge capital pentru niște afaceri riscante. Acum a devenit o unealtă la îndemâna celor care spală bani. Poți înființa o companie cu identitate neclară sau falsă și să creezi cuiburi de companii legate între ele, trusturi sau alte societăți, poți să le schimbi bunurile între ele și să eviți atât legiutorii, cât și atenția oamenilor.

Lațul se strange însă, treptat, în jurul unui astfel de abuz la adresa sistemului capitalist. David Cameron dorește ca toate jurisdicțiile offshore cu legături în Marea Britanie (cum ar fi Isle of Man și Insulele Virgine Britanice) să solicite o identificare reală atunci când deschid noi companii. Ele s-au opus ideii ca aceste informații să fie publice, dar măcar asemenea registre ar fi mai de folos anchetelor oficiale.

Nu este tocmai suficient. Prin două simple mișcări, gangsterii ar fi desproprietăriți dintr-un foc și s-ar umple găurile din finanțele noastre publice.

În primul rând, schimbați legea, astfel încât o proprietate să poată fi vândută sau cumpărată numai dacă o persoana fizică (ex: o ființă umană în viață, care respiră) este identificată ca posesor de drept. Asta ar fi ceva deja testat în America.

O măsură importantă de acum o lună, în mare parte trecută cu vederea, este o reglementare  temporară, valabilă 180 de zile, care cere cumpărătorilor ce achiziționează o proprietate cu bani-gheață în Miami și în New York, să arate cine este “persoana fizică” (ființa umană) din spatele achiziției. Oficialitățile speră ca datele adunate astfel să ajute la formularea unei măsuri permanente și cu un spectru mai larg.

Dar de ce ne-am opri doar la a limita achiziționarea proprietăților?

Trebuie ca și companiilor-paravan (cele al căror proprietar nu poate fi identificat) să le fie imposibil să mai vândă proprietăți. Dacă banii lor au fost obținuți legal, ele nu vor ezita să arate cine sunt.

Asta ar îngheța pe loc, efectiv, averea unora dintre cei mai ticăloși oameni din lume.

În același timp, ar trebui să anunțăm că, orice proprietate al cărei posesor nu poate fi identificat într-un interval de timp rezonabil – să zicem, trei ani – revine statului

Asta ar produce panică la Moscova (și la Beijing, Riyadh și Lagos).

Cei care au pus în secret la păstrare bani furați ar avea de ales între a risca să li se pună întrebări cu privire la proveniența banilor, la care le-ar fi greu să răspundă, sau cum le dispare averea obținută ilegal.

Ca să mai condimentăm puțin lucurile, am putea spune că anchetatorii delictelor financiare și-ar putea întoarce atenția spre bancherii, avocații și contabilii care au instrumentat vânzările și cumpărările acestor proprietăți confiscate. La urma urmelor, ar fi trebuit să respecte regula care spune “cunoaște-ți clientul”. Dacă acesta se dovedește a fi invizibil, poate susținătorii lui sus-puși nu i-au pus întrebările potrivite.

Ca să încurajăm cooperarea, am putea totodată oferi imunitate în fața acuzării celor care au cooperat cu autoritățile. Și dacă am început cu proprietățile, ne-am putea gândi și cum să aplicăm ceva asemănător și în privința banilor.

Asta ar fi o lovitură nimicitoare pentru regimul lui Putin, nu doar pentru planurile financiare personale ale celor implicați, ci și pentru abilitatea regimului de a folosi corupția ca armă in alte țări.

Acum câțiva ani, această propunere ar fi părut fantezistă. Dar tonul se schimbă. Ancheta în cazul Litvinenko a stabilit că asasinatul ține de politica statului rus.  Într-un interviu la BBC, Adam Szubin, oficial American însărcinat cu aplicarea sancțiunilor economice, l-a acuzat pe Vladimir Putin de corupție, pe față. Asemenea declarații oficiale ar putea ridica vălul de eufemism în care se împotmolesc relațiile noastre cu regimul hoțesc și criminal de la Moscova. Dar adevărata importanță a acestor cuvinte este aceea de a deschide calea spre acțiune: punerile sub acuzare și amendamente aduse legii. Acum e momentul.

Traducerea: Mihaela Danga

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

    • Ar fi bine sa li se ia astora proproetatile si banii, dar marele castig ar fi ca am numi din nou hotii hoti si criminalii criminali. Dupa cum s-a vazut in cazul Litvinenko, Nu s-a demarat ancheta de teama. Alocajul era mental.Cand s-au folosit din nou cuvintele in sensul normal, ne-am lamurit cu Litvinenko, cu coruptia, cu banii. Aevarul elibereaza. Nici explozia de la Smolensk nu mai e un tabu gratie noului guvern polonez care vrea sa termine cu sforile rusesti.

  1. Găurile din finanțele ”noastre” publice nu le poate umple nimeni, sunt fără fund. Iar dacă vreți ca șeicii arabi sau oligarhii asiatici să nu-și mai aducă banii în Occident, poate ar trebui să mai reflectați :)

  2. Si o panica egala daca nu mai mare pe Wall Street si Lombard Street. Ca si aia prefera casutele postale din paradisuri fiscale …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Edward Lucas
Edward Lucashttp://contributors
Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro