Home » Justitie/Ordine publica »Opinie » Citesti:

Curtea Constituţională şi statul de drept

Ioan Stanomir noiembrie 22, 2012 Justitie/Ordine publica, Opinie
4 comentarii 1,186 Vizualizari

Decizia de miercuri a Curţii Constituţionale prin care se constată existenţa unui conflict juridic între  puterea judecătorească şi Parlament, subliniindu-se obligaţia Camerelor de a a aplica sentinţele  judecătoreşti, are o semnificaţie cu atât mai importantă cu cât ea se plasează pe fundalul ultimelor declaraţii ale primului-ministru referitoare la eventuala modificare a  prerogativelor Curţii  Constituţionale.  Viziunea  premierului, aceea de a acorda Parlamentului  posibilitatea de a invalida deciziile Curţii, nu ar însemna doar regresul la nivelul anului 1991, istoric vorbind, ci şi  încununarea procesului de limitare a sferei de acţiune a instituţiilor ce protejează în România domnia legii.

Hotărârea de astăzi a Curţii reafirmă, în pofida vocilor politice şi mediatice din ce în ce mai agresive,  axioma pe care se fondează democraţia contemporană- deasupra reprezentanţilor naţiunii se află constituţia . Suveranitatea camerelor nu poate însemna, sub nici o formă, subminarea poziţiei pe care o deţin  celelalte ramuri ale guvernământului. Votul dat de Senat, ce  ignora sentinţa definitivă şi irevocabilă, poate fi privit ca expresia patologiei politice ce a dominat România în ultimele luni.

Lectura pe care  o dă gestului Senatului Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, restabileşte echilibrul grav afectat de  succesivele eforturi ale majorităţii parlamentare social- liberale.  Oricât de fragile, garanţiile ce protejează statului de drept în patria noastră există încă , iar reacţiile lor sunt de natură sa   genereze o speranţă lucidă în viitorul  nostru  european . Ostilitatea faţă de Curtea Constituţională sau de CSM nu este un accident-  eliminarea acestor obstacole poate permite, în contextul mai  larg al  subminării independenţei magistraturii, generalizarea stării de arbitrariu ce  favorizează privilegiile, impunităţile şi corupţia. Împotriva acestei tendinţe  liberticide  rezistenţa în numele constituţionalismului şi al demnităţii este unica opţiune imaginabilă.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "4 comments" on this Article:

  1. gigi n spune:

    Probabil că politizarea,cel puțin parțială,a Curtii Constituționale este reală.Dar cine oare a conceput-o astfel pentru a se eterniza la putere dacă nu FSN=FDSN=PDSR=psd ? Sansa de depolitizare era foarte mica până acum 6-7 luni;in viitor,cu psd la putere,va fi nu nulă.ci sub zero.Din păcate,dintre votanții usl 90 % nu dau doi bani,sau nu înțeleg ce înseamnă stat de drept-ei reacționeaza doar daca li se ia un leu din…stomac-iar celelalte 10 % nu-și doresc un stat de drept.

  2. Radu D.L. Popescu spune:

    Imi place la nebunie ca ati folosit cuvantul “liberticide” in loc de liberale! Parol, de nu! Daca mai puneti si-o virgula dupa el, e ceva sublim. :)

  3. Radu D.L. Popescu spune:

    Erata, in loc de anti-liberale!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)