marți, martie 19, 2024

… Dacian Ciolos – infasurat intr-un navod, calare pe-o capra chioara

asa, si? Am citit si ascultat in ultimele zile felurite critici la adresa lui Dacian Ciolos – si nu ma refer aici la cele venite dinspre zona PSD, ca alea nu prea conteaza. Dar de la Alina Mungiu Pippidi la Cristian Tudor Popescu si tot ce mai incape intre cei doi (si incape!) multe figuri publice credibile s-au aratat dezamagite de asa-zisa duplicitate a lui Ciolos. Argumentul, cu variatiuni mai mult sau mai putin semnificative, suna cam asa: Dacian Ciolos ne-a dezamagit, pentru ca (1) prin publicarea „programului” de guvernare s-a varat si el in mocirla politicii romanesti; si, chiar mai grav, (2) o face pretinzand in continuare ca ar fi o fecioara tehnocrata neprihanita. In addenda, mai apar, intr-o ordine aleatorie, (a) „serviciile” (pentru ca ne plac la nebunie conspiratiile; conspiratiile sunt comode intelectual, fiindca explica orice, nu mai trebuie sa-ti bati capul), (b) ideea ca ne-am lecuit de personaje salvatoare, si (c) ministrii care si-au declarat intentia de-a candida, printre care si bietul Cristi Ghinea, intrat in malaxorul Alinei Mungiu din motive care au prea putin de-a face cu politica.

Asa, si? Poate imi scapa mie vreo subtilitate de logica, dar (1) Dacian Ciolos n-a promis niciodata ca nu va intra in politica, ci doar ca nu va candida la aceste alegeri pe lista nici unui partid. Si se tine de cuvant. Cand CTP il „acuza” pe Ciolos c-a „intrat deja in politica„, in momentul in care si-a spus parerea despre un guvern de uniune nationala si despre PSD, e ca si cum ar acuza apa ca e uda sau gravitatia ca doboara merele la pamant. Tehnocrat sau nu, Dacian Ciolos e premier. Premierul e om. Omul e zoon politikon, fiinta politica, de la Aristotel cetire. QED. A fi un ministru sau un premier tehnocrat nu presupune nici mancurtizarea, nici lobotomia. Si, oricat ar fi de inamorata Alina de politicile publice (policies) si ar dispretui politica (politics), pana si ea va trebui sa recunoasca un adevar elementar – orice masura administrativa e, totodata, si una politica. Cand imparti bugetul intre educatie, sanatate, transporturi, etc, nu faci doar administratie. Faci si politica. Mai simplu, stabilesti niste prioritati in functie de parerea ta despre lume si viata. In functie de un Weltanschauung care e, si altfel nu poate fi decat politic. Pentru ca politica nu e despre certitudini gen 1+1=2. Politica e despre pareri. E despre credinta: Eu cred ca vaccinarea e mai importanta decat Cumintenia Pamantului, sau ca un camin cultural mai important decat o canalizare (sau invers). Eu cred ca e mai bine sa-mi cumpar o carte decat sa imi repar chiuveta. Nu stiu. Cred. Cred ca stiu.

(2) E Dacian Ciolos un fatarnic daca a pus la inaintare ideea ca ar accepta sa fie prim-ministru daca ar fi sustinut de catre partidele care-i sustin programul? Fara sa candideze, fara nimic, doar asa, daca voi ma vreti asa cum sunt, bine, daca nu, nu? Sa ne gandim, inainte de-a raspunde cu spume la gura. Ce e mai bine? Sa fiti sanatosi si bogati sau bolnavi si saraci? Ce va doriti? Un premier competent caruia sa-i fie indatorate partidele sustinatoare pentru ca le-a tras in parlament sau unul care se fie el indatorat partidelor, obligat sa danseze dupa cum i se canta? Grea alegere. A, nu e „corect” pentru ca n-a fost votat, deci n-are legitimare democratica? Sa recapitulam atunci, ca poate v-a scapat ideea: fiind despre credinta, nu despre stiinta, politica stabileste (vorba lui Hobbes), ce e bine si ce nu, ce e corect si ce nu. Democratic. Nu-i obliga parintii nici pe cei de la PNL, nici pe cei de la USR sau UDMR sa-l sustina si/sau sa-l propuna pe Ciolos premier in viitorul guvern. Daca ei vor (pentru ca asa castiga voturi), bine. Daca nu, pentru Dacian Ciolos iarasi bine – are dupa ce bea apa, vorba olteanului.

La addenda, ingaduiti-mi sa nu discut nici tema serviciilor, si nici pe cea a ministrilor care-i sunt antipatici Alinei Mungiu Pippidi. N-am timp de pierdut. Cat despre „ne-am lecuit de personaje salvatoare, noi vrem institutii puternice, nu un Superman„, rog a se slabi. De buna seama ca un stat puternic se bazeaza pe institutii puternice si pe domnia legii – o stim inca de la alde Platon si Aristotel. Dar tot de la ei mai stim si ca fara oameni de exceptie la locul potrivit, la timpul potrivit, nici institutiile nu sunt atat de puternice, nici domnia legii atat de suverana. Daca nu ma credeti, uitati-va la Traian Basescu. Basescu e ca maurul. Si-a facut datoria. Spre deosebire de maur, insa, el refuza sa plece. Dar ca alege sa se scufunde in ridicol e doar treaba lui, nu a noastra. Nu eu trebuie sa am mustrari de constiinta pentru ca am sustinut maurul cand si-a facut datoria. El trebuie sa aiba, acum, cand nu si-o mai face.

Sa recapitulam: Dacian Ciolos e acuzat ca e duplicitar. Fatarnic. Cu alte cuvinte. ca e precum fata saracului din poveste, imbracata intr-un navod, calare pe-o capra chioara, ce pastea pe sant – nici calare, nici pe jos, nici imbracata, nici dezbracata, nici pe drum, nici pe langa drum.

Asa, si? Fata saracului s-a dovedit inteleapta care-a facut bine unui sat intreg. Sa fie primita fie si-asa, infasurata intr-un navod, calare pe-o capra chioara, intru bucuria satului.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

  1. Ce bine că mai sunt și alții care cred în basme!
    Sunt convinsă că dacă vom fi mai mulți care să creadă în ele, le vom obliga să devină realitate!

  2. e trist ca si oameni ca Alina si ctp,care chiar au ceva in cap,cad de multe ori prada starilor umorale,si,citesc grilei lor autoimpuse,spusele celor pe care ii diseca,in cazul de fata,ciolos,omul a spus” nu ma vad intr-un guvern cu psd”,nicidecum nu s-a pronuntat despre guvern de uniune nationala sau altfel;cat o priveste pe alina, de data asta a luat-o rau pe aratura,ca sa nu spun ca neglijenta/superficialitatea cu care este scris articolul este descalificanta,sa vii cu argumente din barfe,lucruri necontrolabile,este jenant,iar lectiile despre democratie,ca profesor de democratie cum ii place sa se prezinte,sunt bune in seminarii,care ii plac asa de mult;si pe ctp si pe alina ii apreciez,chiar destul de mult,dar,au o mare problema:sunt convinsi ca doar ei vad just situatiile,indiferent de ce natura.stim cum se chiama.

  3. Între cei doi nu TOT ce mai încape, ci TOȚI care au câte ceva de spus, desigur politică cum punctați corect.

    De pildă, admit că sunt „oameni de excepție” care înțeleg și pot lucra cu sintagma „drept necuvenit” (pct. 1al -cred eu- pseudo-proiectului). Sau care văd dincolo de exproprierea fără jenă din proiectul brua (vreun „drept necuvenit”, mai știi?) propus a fi continuat și dus, probabil, pe cele mai înalte culmi de progres și civilizație, întru propășirea scumpei noastre statalități, republica corporatistă (doar pentru cacofonie și tot ar trebui combătută politic, dar cu cine? Nu -i nicio mirare că de la psd au zis clar că, în realitate, pseudo-proiectul le aparține. Parc-ar fi la grădiniță).

  4. Putem să nu discutăm tema serviciilor, dar asta nu-l face pe Dacian Cioloș mai puțin teleghidat de SRI. E de cel puțin vreo 10 ori preferabil lui Ponta, nimic de zis, însă dacă rămâne premier și după alegeri ne paste o democrație cam ca aia de pe vremea lui J. Edgar Hoover. E greu de spus dacă ar fi mai bună sau mai rea decât asta actuală, dar e bine să știm ce facem și încotro ne îndreptăm. Așa, preventiv …

  5. Sa fie primit! Avem nevoie de astfel de opinii, daca vrem sa avansam, cat de putin! Iar Ciolos este o sansa, nu este cavalerul pe cal alb!
    Tolo, Alina Mungiu, CTP etc sunt teoreticieni, ei vor sa fie interesanti, sa aiba rating, sa spuna ceva nou, o interpretare, o comparatie (Ciolos – Trump!) pe care nimeni nu a mai vazut-o (numai ei, in genialitatea lor, au sesizat-o…). Parerea mea -:)

    • Sa nu-i luam in seama…? Pai, se iau ei in seama si pe seama multora dintre noi.
      Asa că chestia(sic! ) cu capra chioara și și ( iar SIC!) calarita, ramâne ! În toata media romaneasca de sus pana jos si de la stanga la… dreapta . Chiar si pe la case mai aratoase.

  6. Corecte si de bun-simț spusele despre prim-ministrul Ciolos si declarațiile făcute. Precizarea unei atitudini de la început era necesara. Totul e sa nu se răzgândească.
    In rest, celelalte comentarii seamănă chiar confuzia pe care Ciolos a vrut s-o risipească.
    Întrebare: Ce-ar face dna. Alina Mungiu Pippidi sau dnul. C.T. Popescu (sau orice om onest(!?!) daca li s-ar propune sa conducă un guvern PSD-PNL-ALDE? Ar tăcea mâlc pana după alegeri?

  7. Eu nu mă mir deloc de reacţia celor doi.

    Doamna Mungiu i-a fost şi îi este „umbră” lui Ponta de când a intrat în politică. Cine-i citeşte arhiva cu articolele publicate în „România Liberă” sau pe acel site anti corupţie? va constata că are o pasiune bolnăvicioasă pentru „pupilul” ei. Aşadar, e consecventă. E normal să dea cu parul în tot ce-i stă în calea revenirii lui la putere. E şi ea om.

    Domnul CTP a avut atâtea ieşiri în decor până acum, încât nu prea înţeleg ce mare autoritate mai este în media. Face un fel de tură inversă cu dl. Cristoiu.

    Dl Băsescu…”Când zeii vor să te piardă, îţi iau mai întâi minţile.” Şi dreptu-i că-i problema domniei -sale cum iese din scenă: în ovaţii de admiraţie sau în huiduieli. Istoria nu iartă pe nimeni chiar şi când e scrisă cu rea-credinţă.

  8. „Dar tot de la ei mai stim si ca fara oameni de exceptie la locul potrivit, la timpul potrivit, nici institutiile nu sunt atat de puternice, nici domnia legii atat de suverana”.
    Iar la noi… ca la nimenea. Când apare (foarte rar!) „la locul potrivit, la timpul potrivit” un om de excepție e musai să-i dăm în cap. Să-l tocăm mărunt-mărunt, să-l învățăm minte, să i se facă lehamite, să-i treacă cheful să strice socotelile alde unor Ponta-Dragnea-Tăriceanu, care-și văd visurile de mărire răsturnate, ruinate. Și ce-i mai trist e că oameni aparent înțelepți, formatori de opinie pun umărul la această amplă „operațiune” de discreditare, demolare.
    Dar să sperăm că nu le va merge, că binele va învinge. N-am nici o îndoială că domnu’ Soros, conducătorul Planetei va avea grijă de asta. :)

    • Aveti dreptate. Avem pe Kovesi in fruntea DNA si institutia pare ca lucreaza la turatie maxima? Sa o dam jos, ca e dubioasa, a baut cu Ponta la Ghita, oricum nu conteaza omul, ci institutia. Similar cu Ciolos: nu conteaza omul, ci institutia, sa plece, ca nu mai avem nevoie de „personaje salvatoare”

      In timpul asta, Nicolae Vacaroiu e seful Curtii de Conturi, iar caricatura politica Victor Ciorbea e „Avocatul Poporului”.

      Nu stiu cum se face, dar aplicam chestia asta cu „om vs. institutie” exact cand pare ca am gasit niste oameni cat de cat potriviti cu functia. In cazul oamenilor de paie nu se mai aplica.

  9. D-le Fumurescu, un comentariu realist,atat in ca priveste spusele celor doi, cat si in privintza declaratiilor premierului. Sincer, ma mira atitudinea celor doi. Parca erau mai documentatzi intr-o vreme. Dar, ma rog, sunt cat se poate de critici mai totdeauna, nu e exclus sa o mai ia si pe alaturi. Fatza de altzii care au intrat demult in santz… In fine.
    Atitudinea premierului nu este chiar atat de echivoca pe cat pare pentru unii. In definitiv, este greu de grezut ca anii de la Bruxelles nu l-au invatzat cum sa spuna ce are de spus cu diplomatzie. Aaaa, e drept, mai depinde si de cine asculta! Doar nu voiatzi sa spuna direct „nu vreau sa guvernez cu PSD!”? Asa ceva ar fi fost mult mai gresit.
    Personal, cred ca dl. Dacian Ciolos stie destul de bine ce vrea. Evident, multe depind si de esichierul politic de dupa 11 decembrie. Nu o sa fie simplu – si am convingerea ca stie asta -, dar cred ca are si anumite jaloane pe care nu le va depasi. S-a dovedit ca are cuvant mai mult decat totzi cei care ne-au „intoxicat” cu „interesul natzional” si altele asemenea.
    Om politic, tehnocrat, spuneti-i cum vretzi, dar actualul premier a fost, pentru mine cel putzin, o gura de aer proaspat in imbacsita, indobitocita si corupta politica dambovitzeana. Ii respect dorintza de a nu candida la alegeri, dar parca-mi pare rau… Oricum, din totzi cei care s-au batut cu pumnul in piept ca or sa schimbe ceva, pentru mine e singurul care chiar a facut una-alta. Nu sunt eu persoana care sa creada in salvatori miraculosi, dar ma gandesc ca, daca e pe aici, poate mai avem o sansa spre normalitate…
    Iar comparatzia cu fara satacului din poveste este absolut fabuloasa si, mai ales corecta! Asa cu pesonajul din poveste a stiut sa faca fatza unor cerintze macar ciudate si a salvat satul, sper ca si dl. Ciolos o sa gaseasca calea spre a duca „corabia” asta mai departe. Ca se pare ca are ceva vant din pupa…

  10. Nici nu stiu ce sa spun… Mi se pare evident ca ORICINE ar fi prim ministru in Romania trebuie sa se bucure de sprijin politic. Din moment ce o motiune de cenzura, sustinuta de majoritatea parlamentara, poate da jos orice guvern, nu inteleg cum ar putea rezista un prim ministru fara sprijin politic.
    Eu cred ca domnul Ciolos ii sperie pe multi oameni politici (si pe sustinatorii lor), fiindca este capabil sa-si faca treaba bine. Specia asta, a celor capabili sa-si faca treaba fara sa si fure in paralel, e pe cale de disparitie in Romania. Poate ca multi au declarat-o disparuta, cu bucurie, iar acum nu le pica bine vestea ca poate exista si un model de politician diferit de cel pervertit (cu care ne-am obisnuit).
    „Jurnalistii”, „ONG” -istii si „liderii de opinie”, oricat de bine intentionati ar fi, sunt si ei oameni… au simpatii, au antipatii, au interese… Intr-un an electoral, este de asteptat ca chiar si cei considerati lucizi sa-si dea in petec. Mai ales intr-un an electoral cu o miza atat de mare. In plus, esti mai bagat in seama daca latri la cei ce-s in varf si nu la cei pe care lumea i-a uitat.

  11. no mai,mai sa incep si io sa l iubesc pe ciolos autorule !
    da am o dilema ! ; maurul dumitale( in fitzuica la care tovarasa sa de drum,diva din Plescoi, zice lumea ca i actionara),zicea zilele trecute ca rominul nou ciolos ar fi viclean( se teme probabil maurul de competitie!?) si reda o poveste in care ciolos comisar pe agricultura ieuropean din partea socialistilor,mirosind ca va pierde scaunul se duce la Junkers si ii spune ca el intoarce armele si trece la populari, da sa ramina comisar ! reformatorul rominilor,basescu, zicea ca o aflat de la Junkers cind el mai tirziu, chiar incerca sa sustina candidatura iobagului la agricultura

  12. @Domnule Fumurescu Alin

    Va scriu aici pentru a putea continua polemica lunga de pe Vox p. ,
    veche de ani de zile.
    Nu vom mai analiza lungi secvente / citate din Aristotel, Platon, Plotin,
    presocratici, parinti si scriitori bisericesti, Hobbes, Locke, Kant, Hegel, J S Mill, Heidegger…
    Intru direct in problema:
    Eu l am ‘reevaluat’ pe domnul Basescu.
    Il consider acum viu, viril, partial sincer
    si ma face sa rad copios cand apare la R tv, la B1. E tonic, nostim, e destept si lupta cu rezultate modeste, cum mai poate, fiind foarte incoltzit ….
    ani de zile mi a facut rau indirect politic si direct patrimonial, in special ca primar general:
    daca s ar fi comportat corect, ca un om drept si de dreapta riguros si onest,
    El sau urmasii de el pusi [: Murgeanu si mai persistentul si foarte rezistentul Videanu],
    acum as fi cu 1.5M usd mai pricopsit, adica cu niste ‘vechituri’ imobiliare de la bunicii buceresteni
    Foarte grav e ca si Oprescu, nu mai vorbim de horror Firea, nu au facut si nu vor face nimic pentru despagubirea celor furati de comunisti dupa 1948 .

    V-am spus despre Basescu.
    Nu m ati crezut sau nu ati vrut sa ma credeti.
    Va spuneam in detaliu despre probleme acelea cu retrocedari, cu dispozitii de primar detaliate si cu alte documente si istorii foarte neplacute.
    Dar nu a fost sa fie, vorba domnului Noica.
    Eu nu sunt Stelu, Cocos, Simu Schiopu, Rotaru, Pescariu, Florica… numai ceastia s au supraindestulat .

    Acum ma gandesc sa l votez si eu pe domnul Basescu , aproape cum zicea ilustrissimul si foarte drag mie domn Alexandru Paleologu, cu putin inainte de moarte, ca l ar vota pe Gigi Becali, ca e foarte elegant si altele …
    Sper sa se bucure domnul @Victor L. cand va citi optiunea mea .

    In rest ma bucur ca sunteti bine,
    ca ati reluat scrisul pe aici,
    v am auzit si la tvr1 comentariul despre batalia Clump (Clinton Trump).

    Toate cele bune pentru dumneavoastra si cei dragi
    Doamne ajuta

    • Despre…

      Bine ai revenit si tu pe bloguri si in speta, in viata tumultoasa a d-lui Fumurescu, sigur s-a plictisit fara …!

      M-am tavalit pe jos de ras cu „epistola” ta, mai ceva ca a lui Neacsu de la Campulung! :) :) :)

    • Alexandru Paleologu – Interviurile exceptionale, aici :

      http://adevarul.ro/cultura/istorie/interviu-partea-i-alexandrupaleologu-uniunea-europeana-anti-europa-insasi-1_5194bb1c053c7dd83fa2594e/index.html

      http://adevarul.ro/cultura/istorie/interviu-partea-i-alexandrupaleologu-uniunea-europeana-anti-europa-insasi-1_5194bb1c053c7dd83fa2594e/index.html

      http://adevarul.ro/cultura/istorie/interviu-partea-iii-a-alexandru-paleologu-uniunea-europeana-anti-europa-insasi-1_51c199f6c7b855ff56a88e50/index.html

      http://adevarul.ro/cultura/spiritualitate/interviu-partea-patra-alexandrupaleologu-uniunea-europeana-anti-europa-insasi-1_51d54d3fc7b855ff56ff3acc/index.html

      Iata ce spunea domnul Alexandru Paleologu (referitor la alegerile din 2004):

      „Dar cretinul miliardar are un prestigiu formidabil. Nota bene: nu toţi care sunt consideraţi cretini sunt chiar cretini. De pildă, am avut o reacţie, manifestată în presă, împotriva domnului Gigi Becali. Îl văzusem la televizor vorbind foarte violent cu un jurnalist. Mi s-a părut revoltător şi i-am spus-o. Apoi, mi-a dat el un telefon. N-am reuşit să ne întâlnim, aşa e viaţa. Dar am fost nevoit să constat ce-i cu omul ăsta. E un om poate naiv, dar în orice caz un suflet curat. Ceea ce nu-i puţin lucru: e un lucru stimabil să ai sufletul curat. Chiar mă gândeam să votez cu el. Totuşi nu se va întâmpla, fiindcă şi chestiunea votului e legată de fel de fel de relaţii, de obligaţii, de reprezentări… Dar mărturisesc că aş vota cu el. Întâi că e foarte bine îmbrăcat. Asta nu trebuie dispreţuit, după cum o fac foarte mulţi proşti. A învăţat în Italia cum să asorteze cravata cu costumul, care trebuie să aibă manşetele bine croite. Le poartă şi cu eleganţă! Nu-l fac pe Gigi Becali unul din exponenţii a ceea ce se preferă. Când spun despre cretini şi miliardari mă refer la miliardarii sincer cretini.”

    • @ Despre insi,
      multumesc ca ma bagi tu in seama; dl Fumurescu (sau adminul) ma trateaza si mai bine: imi sterg postarile :P
      NB,
      doar pentru tine: eu nu sint basist, ci Basescu, mai tinar fiind, a preluat, cu mai mult ori mai putin succes, unele ginduri ale mele.
      Cind aruncam manifeste (la CNSAS exista dovada intr-un dosar: „Afara rusii din tara!” si „Jos comunismul!”), Basescu era la gradinita.
      Ca sa intelegi dece sint de acord cu „raportul final…”, si cu alte „prostii” facute de pirat.
      :D

      • @Victor L.
        Va felicit si va respect pentru curajul si optiunile dumneavoastra.

        Consider ca perioada comunista a facut un rau ireparabil bunicilor, parintilor si mie personal.
        ‘Condamnarea comunismului’ in rapoarte si ‘dari de seama’ e buna in si pentru sine.
        Ceea ce este insa evident:
        reparatiile morale si economice pentru distrugerilor si rapturile comuniste
        au fost mici daca nu cumva au fost chiar minuscule…
        (o spun cei mai multi detinuti politici, o spun urmasii unor persecutati politici)

        Dupa ce domnul erou civilizator Basescu T. a parasit Primaria Generala a Municipiului Bucuresti in decembrie 2004,
        erau rezolvate cam 1000 din 40000 de dosare pe Legea 10.
        E vorba de case , terenuri , fabricute nationalizate etc .
        Mai intristator e ca majoritatea ‘rezolvarilor’ au fost respingeri brutale si mai ales rezolvari foarte imorale si probabil ilegale ale unor cazuri cum ar fi :
        Costanda, Stanciulescu, Ciclop Magheru si mai ales Mosia Grueff .
        ( dosarele mele f bune si cu expertize corecte si cu acte perfecte au fost ignorate de ilustrissimul TB.
        Am mai scris, eu nu sunt nici Stelu, Cocos, nici Costica Costanda, Simu , Rotaru, Tanti Dumitrescu etc)

        Asta a provocat despartirea mea cvasiireversibila de TB , in 2006;
        1000 cazuri rezolvated din 40000, si alea de multe ori foarte rau rezolvate,
        inseamna 2.5%.

        Consider ca TB e 2.5% anticomunist,
        restul fiind un amestec de curaj, arivism, istetzime mai mare decat cea a adversarilor, compromisuri interne si externe, bataiosenie, uneori bataie de joc …

        Cat despre domnul Alin Fumurescu,
        domnule Victor L
        sa nu va intristati va rog ca nu va raspunde.
        Dumnealui e pe culmile unui mainstream politic, partialcorect politic si cu sos de servicii,
        asa ca nu mai raspunde ‘oamenilor obisnuiti’.
        Common sense-ul de la Vox P. , cand era in cautare de cititori si polemisti,
        s a transformat demult intr o ‘spendida’ superbie apolinica…
        Acum e in alt Olimp…

        • pe mine nu m ar mira deloc daca si asta ii cu sos de servicii !
          ca amu romanica ii construita de securisti latura patriotica; aia buna ! ha ha

        • @ Despre insi,
          sper sa fii de acord ca acum multe decenii nu ma gindeam la a primi respect peste decenii pe Contributors ;) Curajul era inconstienta virstei si „dusmanoasa” educatie primita in familie.
          – daca tu consideri „condamnarea comunismului” prin Raportul Final citit de seful unui stat in Parlament, doar o foaie de hirtie, si voiai ca acelasi cititor de foaie sa repare singur toate nedreptatile facute de un regim criminal, atunci o discutie cu tine este imposibila. Probabil faci parte dintre cei ce voiau ca Basescu sa le faca pe toate, sa indrepte toate strimbatatile, iar voi sa stati in fotolii si sa-l injurati, cind face prostii sau nu va face pe plac, de parca ati fi singurii pe lumea asta :D Faci parte dintre cei care repede se leapada de Satana (vezi dl Liiceanu , si nu departe e dl Fumurescu si altii) si isi pun cenusa in cap in piata publica (citeste Contributors si alte poieni si poienite).
          Tu ai fi vrut ca primarul Capitalei sa rezolve cele 40.000 de dosare cu retrocedari, dar te faci ca nu sti, ca astea nu le face un primar fara niste demersuri initiale din partea altor autoritati. In plus, cauta in arhivele Justitiei si vei afla ca primarul a avut sute, poate mii, de procese intentate si nu a pierdut niciunul, pentru ca a procedat legal. Nedreptatile facute de comunisti nu le va putea repara nimeni, nici @ Despre insi, nici dl Liiceanu care il ruga pe pirat sa condamne comunismul (revista 22 e martora), nici dl Fumurescu, nimeni.
          Cit despre sfinta voastra revolta ca marinarul a avut o mare incredere in blonda Elena Udrea, va faceti ca uitati: de la origini orice femeie nu e nevinovata. Incepind cu Eva. Voi il condamnati pentru loialitate (ceea ce va lipseste voua).
          Eee, acum ca blonda v-a devenit o scirba (Latrina 3 a avut mare succes, nu doar la prostime), v-ati format o noua statuie, singura femeie nevinovata in tarisoara noastra :P

          • @victor l.

            1 Meritele, inclusiv ale dumneavostra, sunt merite.
            Ele nu tin de varsta si (vi) se adauga intr un fel de carte nescrisa
            a faptelor bune.

            2 Nu am scris nimic despre doamna Elena Udrea,
            Daca vreti scriu acum:
            Nu-mi place deloc partea cu bombardamentul cu dosare, incatusarea, cu temnitza arestului prelungit , cu tot circul asta mediatic.
            Consider ca e groaznic ce se intampla in Ro cu conditiile privative de libertate
            si
            consider ca nu exista tabara inocenta, nici acuzatii dar nici acuzatorii.
            Simpatizez cu pozutiile doamnelor avocat Vasi, Voicu Vicol,doamna magistrat Garbovan ale domnului Iancu (ex avocat al poporului) etc

            3 Nu am scris nimic despre doamna Elena Udrea.
            Am scris despre Stelu Cocos, despre retrocedari pe drepturi litigioase + anrp etc
            Tot ce scriu este despre realitati incontestabile:
            Magazinul Titan e al lui Cocos, terenurile uriase din jur, de ordinul zecilor de hectare , de 750eur/m2, retrocedate fantasmagoric, sunt date unor superdubiosi intitial portocalii, intre anii 2004 – 2007,
            chiar daca terenurile erau neretrocedabile, parcuri, loturi deasupra lucrarilor de metrou sau deasupra altor tevi, cabluri, utilitati strategice.

            In schimb eu, cu acte perfecte si cu terenuri curate si libere de probleme, nu am reusit nimic pana azi (asta ca am avut parte de TB, Murgeanu, Videanu, Oprescu si in prezent de horror Firea.)

  13. Nu stiu exact daca este sau nu duplicitar dl Cipolos. Dar daca ati fi vazut acum o saptamana in zona Muzeului Taranului Roman un afis cu poza dlui Ciolos acoperind suprafata afisului aproape total ce ati spune? Cred ca mai intai v-ati intreba daca dl Ciolos si- dat acordul ca sa i se foloseasca poza in afise ?
    Apropo il doresc pe Ciolos si in viitor PM dar totusi unele mijloace nu-mi plac, desi sunt din categoria in care scopul le poate acuza. :)

  14. Vă dau dreptate privind locomotivele electorale.
    Ce altceva este Trump?
    Dar socotelile GOP s-au dovedit eronate, şi acum inclusiv partidul este în pericol.
    Am înţeles că şi d-na Clinton nu-i prea populară. Dar ce noroc pe ea că este contracandidata lui Trump!
    Cioloş este probabil cel mai reuşit prim ministru, după mine şi după mulţi alţii, nu numai de pe contributors.ro.
    Aseară A3 făcea clasamente la preşedinţi. Mă gândesc că poate au făcut şi la prim miniştri.
    Băieţii de la PSD îl numesc cu disperare pe Cioloş ca fiind cel mai slab ministru.

    Acum să fim băieţi serioşi! Păi i-au uitat pe oamenii preşedinţilor , Văcăroiu, omul lui Iliescu, pe care şi numele îl scoate în evidenţă, Ciorbea, omul lui Constantinescu, care a încercat ceva cu tot boicotul (guess who?) şi acum este una din cele mai mari dezamăgiri politice şi mai ales Boc, omul care i-a permis lui Băsescu să-şi facă toate mendrele, prea multe catastrofale?

  15. Ce imi plac mie acuzele astea la unii care cred ca doar ei au dreptate…din partea altora care cred ca doar ei au dreptate. In realitate, daca AMP, care chiar e profesor de democratie si cel mai citat sociolog roman pe Google Scholar zice ca nu e democratic, daca CTP, care e cel mai audiat ziarist roman conform audientelor, zice ca nu e OK, iar Tolontan, ziaristul de investigatie nr 1 spune ca nu e democratic la randul lui, eu as opina ca sunt cele mai mari sanse ca intr-adevar ca fac Iohannis si Ciolos nu e democratic, si parerile agregate ale lui Fumi si catorva comentatori care nu au nici separata nici impreuna greutatea academica sau jurnalistica de mai sus sunt gresite. Dar io sunt inginer, asa ca nu ma duce capul. Tot ca inginer imi vine greu sa cred ca Stere Gulea scrie ”chiama” in loc de ”cheama” si ca problema Romaniei e amestecul politologilor n politica, si nu a serviciilor. Dar sunt gata sa recunosc ca toti ceilalti neingineri au metode mult mai rafinate sa se prinda cum stau lucrurile decat mine pe forumul asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro