vineri, martie 29, 2024

… de bagat la cap: Invataturile lui Obama pentru Basescu si ale FoxNews pentru Antena 3

… acum, ca ne-am mai revenit din mahmureala alegerilor din SUA, e timpul sa vedem ce invataminte se dovedesc folositoare pentru alegerile din Romania. Pentru ca am citit multe (prea multe) comentarii ale unor oameni, altminteri respectabili, de dreapta, care m-au lasat siderat : « Hussein » (adica, ma-ntelegi, musulman terorist), « hidra socialismului », daca nu direct cea a « tentaculele comunismului » ? Sfatul medicului ? A se trage aer in piept si a se uita mai rar la FoxNews, c-altminteri te-apuca isteria si fandacsia-i gata.

Am mai tot spus-o, dar vad ca trebuie sa repet : dreapta e dreapta exact in masura in care nu e fanatica. Stanga e periculoasa pentru e suparata pe realitate si pentru ca-si imagineaza ca poate schimba lumea cu o mana de idei. Dreapta e dreapta pentru ca ia realitatea in serios, o respecta si nu incearca s-o vare in cutiute ideologice, conceptual abstracte. Dreapta e dreapta pentru ca nu se repede cu pliscu’ inainte si nu sare, precum cotofana, la margele de sticla frumos coloarate. Are bun simt si cumpatare. Sau ar trebui sa aiba. Or realitatea din SUA, de la ultimele alegeri, e alta. Inteleg ca e mai greu, din Romania, sa-i vezi nuantele, dar orisicat : cand te trezesti peste noapte coleg de pat anti-Obama cu cei de la CriticAtac, chiar daca din perspective complet opuse, incepi sa ridici din sprancene. Iar daca asta nu te surprinde si iti gasesti explicatii (aia zic ca nu e suficient de stanga), ai o problema. Ceva, pe undeva, ti-a scapat.

In realitate, romanii s-ar cuveni sa rada si sa planga pentru victoria lui Obama din exact aceleasi motive pentru care au ras (sau plans) pentru victoriile lui Traian Basescu. Paralele dunt multiple si se intind pe mai multe paliere. Incepem cu cel emotional, ca e superficial : oamenii astia doi lacrimeaza cand ti-e lumea mai draga. Si, oricat i-ai suspecta de ipocrizie, sa vedem cine mai poate stoarce, la comanda, o lacrima discreta din coltul ochiului ? Romney ? Ponta ? Antonescu ? Sau poate Voiculescu ? Nu-i de mirare asadar ca atat Obama cat si Basescu au capacitatea de a starni pasiuni napraznice, fie in bine, fie in rau. Ca in ambele cazuri reactia electoratului e mai degraba viscerala, iar alegatorul moderat, rational, risca sa fie strivit in inclestarea dintre adulatie si demonizare. Asa ca, daca te-ai revoltat, ca om de dreapta, de demonizarea « dictatorului Basescu », n-ai cum, cu aceeasi suflare sa-l demonizezi pe Obama fara sa realizezi ca intri in schizoidie logica si sufleteasca. Pe de cealalta parte, ca om de stanga din Romania, nu poti sa topaiesti de fericire in strada, cerand suspendarea presedintelui, doar pentru a te indigna, o clipa mai tarziu, cand Obama e facut musulman, comunist si fascist de catre suporterii Tea Party. Ca nu e nici rational si nici frumos.

Sa trecem, insa, la un alt nivel – cel rational : Multe li se pot reprosa celor doi, dar nu consistenta de care dau dovada in incercarea de a-si implementa viziunea politica (diferita, cu siguranta) in conditii de adversitate extrema. Atat Obama cat si Basescu si-au expus, in repetate randuri, programul politic si, in ciuda esecurilor, au continuat sa incerce macar sa-l si implementeze. In ce masura a reusit fiecare e o alta discutie, dar aceasta consistenta a fost sesizata, chiar daca mai degraba instinctual, de catre electoratul care le-a mai acordat, fiecaruia, o sansa.

Iar acum fiecare trebuie sa se ridice la inaltimea asteptarilor – iar invatatura lui Obama pentru Basescu e simpla : nu poti continua sa antagonizezi electoratul, nu daca vrei sa intri in istorie (si amandoi vor). Nici unul nu mai poate fi reales, asa ca acum trebuie sa priveasca mai mult la istorie si mai putin la electorat. Asa ca fiecare in felul sau (si pastrand, de buna seama, proportiile) trebuie sa gaseasca solutia unei probleme in aparenta imposibila : cum sa colaborezi cu adversarii politici fara sa iti sacrifici, cu un drum, principiile pe care incerci din rasputeri sa le promovezi ? Nimeni n-a zis ca e usor sa intri pe usa din fata a istoriei unei natiuni.

In fine, dar nu in cele din urma, FoxNews – un post de televiziune unde, precum la Antena 3, probitatea jurnalistica a ajuns, cu rare exceptii, o vorba lipsita de sens. Ca si la Antena 3, la FoxNews realitatea e modelata, schingiuita, torturata, i se taie picioarele si mainile pana cand se potriveste in patul procustean al cutiutelor ideologice. Sau, cand e prea evidenta si nici o amputatie n-o poate potrivi in cutie, e ignorata pur si simplu. Asa ca pe mine unul nu ma intereseaza ca oamenii aia se declara de dreapta. Pe partea mea, se pot decalara la fel de bine « de Lapte » sau « de Portocala », pentru ca eticheta oricum nu are noima. Repet : dreapta e dreapta in masura in care ia realitatea in serios si nu incearca s-o distorzioneze ideologic. Ca face si MSNBC la fel doar pe dos, nu ma consoleaza cu nimic. Eu de la dreapta am pretentii, nu de la stanga.

In plus, dupa ce ca nu e frumos si nu e dreapta, refuzul incapatanat al realitatii nu e nici macar rentabil sau eficient. Toata agitatia, toata isteria, toate speculatiile despre victoria zdrobitoare a lui Romney in ciuda sondajelor (evident, false), toate milardele varate (si) prin Super-PAC-uri, toate analizele “profesionale” ale lui Karl Rove s-au redus la nimic, cum la nimic s-au redus toate speculatiile de asta-vara, toata isteria de la Antena 3 si toate milioanele lui Voiculescu. Nimic. Nada. Zero. Asa ca republicanilor le-a venit, in sfarsit mintea la cap si-au inceput sa comenteze – la inceput timid, de-acum din ce in ce mai raspicat – ca toata strategia bazata pe o retorica stridenta, usurel paranoida (comunistul, musulmanul, etc) s-a dovedit paguboasa, ca trebuie sa-si revizuiasca atitudinea fata de imigratie, avorturi, s.a.m.d., ca e stupid sa pierzi voturile unei populatii latino in crestere care, in conditii normale, ar rezona perfect cu valorile conservatoare americane.

Sa speram ca pana ajunge invatatura FoxNews la urechile celor de la USL, va ajunge mai intai si la oamenii nostri « de dreapta ». Pentru ca o dreapta stramba e – cum sa zic ? – impotriva naturii.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

  1. Nici o sansa sa ajunga mesajul si la ai nostri. Astia vor sta incremeniti cel putin 6 luni de acum incolo in acelasi tip de mesaj.

    • Alin Fumurescu, hai sa jucam un joc. Se da urmatorul text:

      „cine sint oamenii din Tea Party, multi dintre ei sint oameni din clasa mijlocie care isi pierd casele si locurile de munca, speriati de moarte, si media croporatista, media dementa de dreapta, folosesc frica si tot felul de bani pentru a raspindi aceasta miscare. Eu personal cred ca incep sa dispara, partial pentru ca nu sint foarte coerenti, sint foarte multe contradictii intre „miscarea conservatoare obisnuita” si miscarea Tea Party. Sint periculosi, si ar trebui sa spunema sta, dar noi ar trebui sa ne concentram pe miscarile care ii vor indeparta.”

      Esti de acord, nu? E practic acelasi lucru pe care tu il spui de vreo 2 ani. Spune-mi te rog, cine crezi ca a spus asta :)

  2. Salut ideea articolului.
    Pe de altă parte, diferenţa între Băsescu şi Obama este, din păcate, imensă! Seamănă cu diferenţa care există într-un teatru între tehnicianul şef şi cel mai valoros actor. Suntem din păcate foarte departe de a avea lideri de tipul lui Obama.

    • Uiti un lucru esential: aia au o democratie veche de sute de ani. Democratia e pentru ei a doua piele, liderii sunt formati pe baza principiilor acesteia.
      Ce avem noi e uslam de partid si de stat pe nou, asa cum in trecut ne-au condus din umbra mostenitorii securitatii. Pentru timpurile pe care le traim, Basescu reprezinta 5 pasi inainte. Care vor deveni 20 de ani inapoi imediat dupa 9 decembrie.

      Desigur ca, in viziunea unora, Ponta se ridica la nivelul lui Obama. Au aceeasi piele ciocolatie. De aia.

  3. Felicitari pentru articol. Din pacate o sa va injure multa lume (cei de la inliniedreapta.ro au inceput deja)… cred ca in reactiile viscerale, complet irationale (socialist, tradator, groparul Americii, dusmanul civilizatiei occidentale, samd) la persoana lui Obama, cel putin la bloggerii romani de dreapta, exista si o componenta rasista, nemarturisita ca nu da bine; altfel imi este de neinteles de ce atata atata oameni altfel rezonabili. Poate ca gresesc, nu stiu.

  4. Gasesc incredibila apetenta diversilor politruci, de stinga sau de dreapta, de a minca acelasi lucru, in cantitati industriale.

    In vara fierbinte a referendumului, parea ca dreapta incepe sa prinda o forma si o constiinta de sine. Eu unul, probabil ca si multi alti cetateni care nu erau implicati in politica, aveam in fine sentimentul ca nu sint singur in Romania, ca pot sa spun cu glas tare, fara a fi ironizat, ca exista morala, ca raul e rau si ca binele e bun, ca faptul ca altii fura nu justifica furtul, etc.

    Ca sa descopar apoi, o data cu campania electorala din SUA, ca mi se propune isteria neoconservatoare ca varianta la stinga lui Ponta si Antonescu, pe aceleasi situri care asta vara atrageau pe multi dintre noi.

    Acum, la rece, tind sa cred ca e vorba de o problema de generatii, de atitudine mentala. Nu e mare diferenta intre cei care se agata de nostalgii comuniste si cei care au devenit habotnici ai ideologiei exact opuse, asa cum fac adeseori proaspetii convertiti. Ambele ideologii se bazeaza pe prosti (pentru ca multi), pe lipsa de morala (minciuna e buna atunci cind ne avantajeaza, dar rea la adversar) si pe interesele unui grup restrins de oameni (nomenclatura versus petrol si gaze, ca sa zic asa).

    Cit despre Obama, sa nu uitam ca este, pe de o parte, doar un politician, care evident nu va putea sa rezolve o problema globala cu mijloace politice (sau militare). Pe de alta parte, Obama atrage pe cei destul de multi (si mai ales tineri) care cred si spera in progres. Daca va reusi sau nu, asta ramine de vazut, insa e clar ca aici e vorba de o lupta mai mare, mult mai mare decit orice politician, fie el chiar si presedintele celei mai puternice tari.

  5. Salut articolul si il gasesc binevenit. Si eu am fost surprins de aceasta reactie anti-Obama comunistul, mai ales ca la noi cel putin a aparut dupa ce acesta a castigat. Mi s-a parut halucinant sa gasesc asemenea nebunii pe Blogary. Nu am inteles nici miza acestor mesaje.

  6. Impartasesc intru totul opinia Dvs si chiar am citit imediat dupa discursul lui Obama un articol interesant in Evenimentul zilei:

    „CRONICA TV. Discursul lui Obama
    Autor: Roxana Roseti

    Evenimentul acestui final de săptămână – dominat la nivel media, de ce să nu recunoaștem, de ceea ce se întâmplă în America, atât la nivel politic, cât și la nivel social, este discursul lui Barack Obama. Discurs considerat deja de către analiști o ”lovitură” în ceea ce privește impactul asupra telespectatorilor și internauților.

    A fost numit simplu – ”Discursul lui Obama”, și se alătură deja listei discursurilor celebre de-a lungul timpului ale președinților americani, listă pe care J.F.Kennedy deține supremația. A fost catalogat drept un speech care trebuie văzut și ascultat de mai multe ori, doar pentru ”simplul” fapt că este vorba despre oameni și națiune.
    ”Credem într-o Americă generoasă, într-o Americă plină de compasiune, într-o Americă tolerantă, deschisă viselor fiicei unui imigrant care studiază în școlile noastre și jură credință drapelului nostru. Unui băiat din sudul orașului Chicago care vede viața dincolo de cel mai apropiat colț al străzii.Unui copil de muncitor dintr-o fabrică de mobile din Carolina de Nord care dorește să devină medic, om de știință, inginer, antreprenor, diplomat sau chiar președinte acesta este viitorul la care noi sperăm cu toții. Aceasta este viziunea pe care o împărtășim și la care trebuie să ajungem”.

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/cronica-tv-discursul-lui-obama-1010291.html#ixzz2C5cdGPU8
    EVZ.ro

    Apropos, a auzit careva ceva despre viziunea Presedintelui nostru legata de viitorul natiunii noastre?!
    Sau a primului Ministru?
    Sau a vreunui Ministru ?!

  7. Obama, Basescu; Basescu, Obama. hmmm, nu stiu de ce, dar alaturarea celor doua nume imi suna a intalnire pe masa de disectie a unei masini de cusut cu o umbrela, vorba lui Lautreamont.

  8. In multe privințe, in comparație cu Europa, Obama e de dreapta.

    Iar Tea Party e un a anacronism.
    Fox e unde ziceti. La imaginar, nu la stiri.
    PBS ar fi mai obiectiva. . Urma sa dispară cum a dispărut si România Cultural. Cam aici se opresc asemănările. Nivelul de buna-creștere si modul politicos de adresare lipsesc in România. Si vor lipsi multă vreme

  9. Eu as fi mai rezervat in a compara viata politica din SUA cu cea din Romania. Vorbim aici de doua lumi aparte, de o democratie asezata si slefuita mai bine de 200 de ani cu una la inceput de drum bantuita inca de stafiile trecutului totalitar. De doua culturi politice distincte animate de lucruri diferite . Fara indoiala, exista asemanari intre politicieni, dar a merge mai departe e ca si cum ai compara pe Elmo sau Pinkie Pie din Ponyville cu Mihaela.
    In ciuda rezervei mele articolul mi-a placut pentru ca impartaseste aceleasi asteptari pe care le am si eu de la politicienii de dreapta. Intr-o campanie electorala se spun multe, media este inevitabil mai mult sau mai putin biased, se agita spirite, exista chiar isterie, cu atat mai mult cu cat unul din candidatii starneste atat de multe pasiuni contradictorii, duse chiar la extrem. Presedintele nu este retard, comunist, musulman. Poate vine ca o surpriza pentru Donald Trump dar Barack Obama s-a nascut chiar in U.S. and A. – cum ar spune Borat. Vrea binele tarii incercand sa aplice convingerile sale ideologice, prea de stanga in opinia mea. De cealalta parte, Romney este un individ onest cu multe calitati, care a dus insa o campanie greoaie si nelipsita de gafe. Dintre toti candidatii republicani a fost singurul care a avit o sansa in fata lui Obama. Are experienta antreprenoriala si executiva, si-a ales bine partenerul de campanie (Paul Ryan – fiscal conservative) si de aceea ar fi fost poate mai potrivit momentului. Nu a fost sa fie, publicul a preferat altceva. Si eu sper ca aceasta infrangere sa fie un serios wake-up call pentru republicani daca doresc cu adevarat sa castige prezidentialele in 2016.

    Recomand un articol interesant sub semnatura lui David Frum ce a aparut la editian CNN online despre tendintele observate in randul conservatorilor dupa ce alegerile de la 6 noiembire s-au consumat.

    http://www.cnn.com/2012/11/12/opinion/frum-conservatives-despair/index.html?hpt=hp_c2

  10. „Asa ca pe mine unul nu ma intereseaza ca oamenii aia se declara de dreapta.”
    Corect. Realitatea e ca brutele lacrimoase de la Fox is de stanga, ca doar astia se folosesc de sentimentalisme ca sa tina captiv poporul. Iar realitatea e musai s’o luam serios. Deci, sa continuam: stim cu totii ca Fox sint o agentie de propaganda agresiva a Partidului Republican si ca acestia, impreuna cu acolitii lor, au desfasurat o campanie electorala ilicita nonstop in cei 4 ani de mandat obama [pe care NU il cheama si Hussein decat in mintile infierbintate ale conspirationistilor]. Fox raspunde in mod clar comenzilor GOP, d’aia i’au tintuit la stalpul infamiei pe rationalul obama si pe eleganta Clinton. Ca atare, daca Fox e de stanga, prin populismul desantat si agenda sa retrograda, atunci, in mod evident si GOP este de stanga. Sa luam asadar realitatea si mai in serios: Obama a expus, prin politica si discursurile sale moderate, lucide, judicioase, semnalmentele unui veritabil om de dreapta, in timp ce haitele de pompieri-fara-foc ale republicanilor au dovedit cu varf si indesat ca’s socialisti, poate chiar marxisti radicali.

    E drept ca Obama a avut ceva contacte in tinerete cu diversi activisti si intelectuali vag de stanga, insa acestia i’au oferit destule motive [„asa nu”, „retineti si evitati”] ca sa se construiasca ca un om politic de dreapta constient de realitatea unei mentalitatii colective ce aluneca spre stanga. Ca atare, s’a prezentat ca un liberal in timp ce in sinea lui tot timpul a fost un republican adevarat, dar a trebuit sa’si ascunda adevarata identitate politica pentru a putea urca in ierarhia interna a Partidului Democrat. Strategia lui Obama este asemanatoare celei adoptate de Partidul Comunist Chinez despre care marele popor chinez inca nu a aflat ca, in realitatea rece, a devenit cel mai mare capitalist din lume. China a cotit’o spre capitalism pur, salbatic, violent, dereglementat, desocializat, iar rationalul Obama pare ca pregateste aceeasi cale pentru America. In fond si popularul Barroso -un exceptional om de stat recrutat si sprijinit activ de dreapta europeana- a parcurs un traseu formativ-ideologic asemanator: in tinerete un stangist inflacarat, apoi trezirea, si iata, la maturitate adoptarea principiilor si valorilor liberale si lupta politica intensa pentru conservarea statului de drept si a democratiei in toata Europa [inclusiv in Romania cea atinsa de ciuma rosie].

    E destul sa privim principalele reforme ale administratiei Obama ca sa decelam asupra culorii sale politice. De pilda, Obamacare. Un sistem de asigurari medicale aflat sub patronajul statului. Este fix sistemul adoptat si acceptat de toate partidele de dreapta din Europa,, poate chiar imbunatatit. Deci Obama este mai de dreapta decat camarazii sai de peste ocean, mai ales ca a lasat si mai multa libertate operatorilor privati de servicii de sanatate. Asta nu e socialism, ci capitalism adevarat, chiar daca in viitor capitalul dominant de pe aceasta piata va deveni cel public.

    In schimb asa-zisii republicani s’au dezlantuit intr’un razboi de clasa ridicol in care au pretins ca reprezinta oamenii de afaceri, dar, in realitate, au reprezentat interesele unei tagme de „capitalisti” de conjunctura asociati in afaceri cu statul. Cine a instigat impotriva capitalistilor adevarati precum Bill gates si Buffet? pai propaganda socialista a „republicanilor”, tovarasii lacramosi de la Fox. Nomenklatura de partid, de stat si bisericeasca a constituit grosul electoratului republican si normal ca au pierdut, chiar daca au falsificat grosolan rezultatele. Iar comunistul habotnic din Romney a iesit la suprafata cand a fost prins delirind isteric impotriva clasei „asistatilor” de stat care, in fapt, era acea clasa de mijloc saracita de regimul socialist al lui Bush.

    Ba mai mult: singurul capitalist veritabil din tabara GOP – Ron Paul- a fost maturat de elita partidului, dupa ce l’au linsat mediatic in propriile agentii de propaganda. [maestrii demonizarii presteaza si in propria tabara, la fel ca in orice partid bolsevic unde „garzile” se schimba dupa placul unui conducator „iubit”]

    Si ca sa fie clar ca programul republican tindea catre instaurarea unei dictaturi de stanga, bandele de habotnici cinici au infierat constant avortul si alte libertati castigate cu greu, lasand a se intelege ca’si doresc cu ardoare sa suprime drepturile femeii asa cum s’a intamplat in regimul comunist ceausist. Noi am aflat pe propria piele la ce crime odioase se ajunge in urma unor politici totalitare anti-avort. Ei bine, clica socialista a republicanilor pregatea acelasi plan sinistru.

    In plus, culoarea electorala a GOP este ROSU. Ce vreti mai clar de atat? Mai lipsea sa’si lipeasca secera si ciocanul pe afisele electorale.

  11. „The left can and should advance its own views and disagree with the Obama administration without being disagreeable. Its tone should be respectful. We are speaking to a friend” (Sam Webb – the national chairperson of the Communist Party, USA, 2008)

    Obama Victory “Dawn of a New Era” (Sam Webb, 2012)

    „Though many of the state margins were narrow President Obama ran the table winning every swing or battleground state with the possible exception of Florida where votes are still being counted as of 5:30 this morning.

    President Obama also won the popular vote by 2 million votes. The President won 303 electoral votes to 206 for Romney. We knew about 11 pm that the President had won when Ohio was called for him.

    Democrats also held the Senate. Elizabeth Warren won with a good margin in Massachusetts. Claire McKaskill won in Missouri beating Akin-he of the legitimate rape comment. Joe Donnelly also won in Indiana beating Republican Mourdock. Warren won by eight percentage points. Donnelly won in Indiana by 6 percentage points. Sherrod Brown won re-election. Tammy Baldwin won becoming the first openly gay Senator. Democrats picked up seats in the Senate.

    Progressives like you worked their hearts out all over America for our people, our country, our president, and progressive Democrats. We fought and beat the tea party, the oligarchs and massive rich, Karl Rove’s strategy, ALEC, the Koch Brothers, and all those who would tear down democracy and destroy the middle class and the labor movement. Women spoke strongly. Latinos spoke strongly. The LGBT community spoke strongly. And AFRICAN-AMERICANS fought back against the neo-poll taxes and disenfranchisement.” (CPUSA, 7 Nov 2012)

  12. Too late, too late. Sint tot aia, n-au ce invata (romanul e nascut destept, pardon smecher).

    Dar felicitari, fain articol.

  13. Cred ca libertarienii ateisti care il iubesc pe Obama dupa toate cate a facut (economia in ruine, inalta tradare in cazul Benghazi, antiamericanism, aroganta, dezbinare) au nevoie sa traiasca in comunism asa cum am avut noi macar cativa ani si apoi se vor lecui de democrati.

    Oare ce altceva ne va aduce presedintele bonurilor de masa? Ruinarea completa a SUA, vom munci pentru cei carora le place sa traiasca din pomeni guvernamentale, cam 4100 regulations care vor costa cam o jumatate de trilion de dolari, sufocarea liberei initiative, admiterea a milioane de latinos care au venit clandestin in SUA (nu stiu in care alta tara o populatie vine ilegal si apoi se inmultesc, ajung sa fie votanti importanti, ar fi trebuit deportati asa cum se face in alte parti). Mai mult, nu inteleg solidaritatea altor latinos care sunt aici legal cu aceia care de fapt au comis o crima ramanand in SUA ilegal. Progeniturile lor aduse in SUA cand erau copii pot acum sta aici (decret prezidential dat in mod dictatorial in vara asta) si vor concura pentru joburi cu tinerii americani, adaugand la cei 23 milioane de someri inca 1.5 milioane. Cand nu vor mai avea ce manca va creste criminalitatea.

    Per total am presimtiri foarte negre despre al doilea term al acestui presedinte. Trebuie sa ne amintim ca libertatea nu dureaza mai mult de o generatie si tinerii de pe aici habar nu au de nimic pentru ca la scoala profesorii sunt nulitati liberale si ii spala pe creier. Orice dictator incepe incepe cu adulatori tampiti, sicofanti si yes-meni, iar mitingul de la Chicago din seara victoriei arata tipic comunisto-nazist, ce urlete…

    Si ce calitate de personal in guvernarea lui – Clinton (o rusine ca secretar de stat, generalul Betray us, samd

    O sa vedem ce se intampla cu scutul antiracheta, ca tot i-a promis lui Medvedev…

    • @republican, cunosti vreun „libertarian ateist” care’l iubeste pe Obama?

      Eu sint, sau cel putin asa imi place sa cred, si libertarian si ateu si totusi nu gasesc nimic de iubit la Obama [desi urechile alea largi arata destul de sexy], in schimb am observat o gramada de adulatori republicani ai lui Obama in frunte cu Mitt Romney, candidatul „republican” care i’a servit minge dupa minge la fileu conducatorului suprem. Chiar in alegeri. Chiar in dezbaterile ultime televizate.

      inca ceva: m’am nascut si am trait intr’un regim comunist, apoi intr’un regim socialist [de factura europoida]. La fel ca si alti 20 de milioane de romani. Cati romani sint astazi in stare sa sesizeze politicile si structurile socialiste ale statului actual? 100? Si aia emigrati. Dar cati europeni sint capabili sa deceleze caracterul socialist al structurilor centraliste ale UE? 1%? in cel mai bun caz. Si cati americani au fost capabili sa discearna intre sistemul socialist de asigurari si piata libera si cati s’au predat agentiilor statale americane de socializare a riscurilor? Deci viata intr’un regim totalitar nu este o garantie pentru invataminte, dupa democratia nu este niciodata suficient de puternica incat sa blocheze ascensiunea tiranilor pe valurile unei epidemii de idiotenie.

      Vorbesti de tradarea lui Obama. Cati lideri republicani au cerut declansarea procedurii de anchetare a gravei infractiuni de abandon asociata inaltei tradari? NICI UNUL. Deci, mai usor cu tradarea pe scari: republicanii in mod evident au pactizat cu noul regim, si nu au de gand sa declanseze vreo actiune in forta de debarcare a tradatorului. deci a se scuti acest capitol ce face de rusine partidul-fular-rosu al republicii obamiene.

      Aroganta e o culpa in politica? NU! Este o calitate care in mod clar lipseste celor mai multi lideri din GOP. Unde este tupeul lui Reagan la aceste alegeri? Unde este lipsa de scrupule a unui Nixon? Unde este fermitatea lui Eisenhower? Republicanii s’au lasat calcati in picioare sau atrasi in capcanele electorale iscate si inspirate de revolutia culturala, din ignoranta, prostie crasa, incultura politica, lene intelectuala.

      Iar atitudinea refractara fata de imigratie ar rusina orice republican adevarat. Pur si simplu republicanii si’au indepartat singuri un electorat potential, fara sa fie nevoie ca administratia si democratii sa insiste prea tare. Cum sa sustii in pofida istoriei tale ca imigrantii iliciti sint „criminali” [apropo: in limba romana se spune infractiuni, nu „crime”]? Pai America a fost cladita de zeci de milioane de „iliciti” sositi din Europa. Astia recenti, veniti din Mexic si Caraibe, is inferiori? is mai prosti? is mai lenesi? is mai catolici decat papa? sau ce?

      „sufocarea liberei initiative”. Pai asta a inceput in timpul lui Bush [vezi pamfletul meu de mai sus in care’l ironizam pe domnul Fumurescu pentru modul sau original de a manipula proprietatile termenilor din politologie]. Ce anume l’a oprit pe Bush si pe republicani sa stopeze agentiile socialiste Fannie Mae [initiata inca de roosevelt – new deal] si Freddie Mac? Ce anume l’a determinat pe Bush sa salveze bancile escrocilor din big5 de la falimentul iminent in detrimentul bancilor comerciale curate care au fost aruncate’n haul crahului [http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bank_failures_in_the_United_States_(2008%E2%80%93present) ] Ce anume l’a impulsionat pe Bush sa augmernteze sistemul redistribuirii averilor in domeniul social si in sanatate? De ce a initiat sisteme de asigurari publice de sanatate? De ce a facut primii pasi catre socialism? De a permis candidatura unui impostor [era inca inca presedinte cand a fost depusa – de ce nu a ordonat cercetari asupra dosarului lui bho]?

      Republicanule, indraznesti sa vorbesti de dezbinare cand matale nu reusesti sa scapi de ura ta fata de atei si’i scoti de tapi ispasitori acum, dupa infrangerea urata suferita de partidul tau mare, batran si tot mai rosu pe la incheieturi? In loc sa cauti erorile de gandire si strategie din propria tabara, dumneata ai tabarit iute pe „libertarienii ateisti” care pasamite l’ar adula pe bho. Pai, unde crezi ca mai gasesti aliati vrednici decat in zona individualismului economic, adica la libertarieni? uite d’aia migreaza companiile americane cu tot cu capitalul si proprietarii lor: pentru ca ambele tabere politice din Congres s’au aliniat doctrinei drepturilor sociale, anticapitaliste, anti-piata libera. Niciodata un libertarian nu o sa abdice de la principiile sale ca sa ramana un fraier de patriot sclav in tara lui de bastina.

      • America nu a fost construita cu imigranti iliciti din Europa, nu se putea intra chiar asa nedocumentat. Daca gandim asa atunci oricine se poate urca in avion, vapor sau vreo pluta (peste Rio Grande) si sa ramana in SUA ilegal, ca tot vor unii poate sa desfiinteze Imigrarile, Departamentul de Securitatae Nationala si asa mai departe, pana la distrugerea finala…

        In locul lui Obama as declara o crima (pardon o infractiune) sa fii aici legal. Poate ar trebui sa admita toata America se Sud si apoi cine stie, ne mai alegem si cu vreun Chavez…

  14. Daca ieri mi se parea ca Obama sta bine ca Presedinte, astazi nu imi mai pare asa!

    Daca ieri mi se parea ca americanii exagereaza cand spun despre Obama este un periculos comunist, astazi, dupa vara torida din Romania, nu mi se mai pare.

    Daca ieri credeam ca Basescu exagereaza si ca forteaza nota in capitolul reorganizare teritoriala, astazi nu mi se mai pare asa, si mi-as fi dorit, ca si aici, la fel ca in cazul reducerii numarului de parlamentari, Basescu sa fii insistat mai mult.

    Daca ieri mi se parea ca PDL era un alt fel de partid in raport cu PSD, astazi nu mi se mai pare!

    Ceea ce cred acum este ca in continuare comunismul este o mare nenorocire, „The Devil in History”, ca promite si „abureste” mintile oamenilor simpli, si, din pacate, natiile patimesc pentru ca o masa de oameni merge intr-o directie care este gresita!

    Personal cred ca gresesc atunci cand accept confortul de a accepta ceva gratuit!
    Ca mine, mai sunt si altii, si atunci cand suntem prea multi, nava merge sigur intr-o directie gresita!

    Nu fac parte din fanii antenelor si nici din cei ai FoxNews, mereu ma intreb daca este „fair” sau nu ceea ce vad, citesc si aud!

    Acum imi pare ca nu mai vorbim numai despre o Romanie slabita si obosita, vorbim despre o lume rapusa de o criza indelungata in care se pot naste usor „farsori”, indiferent de tara.

    Nu cred ca ne scot din criza politicienii ci specialistii si, poate surprinzator, jurnalistii!
    Specialistul poate sa dea reteta/ solutia, iar jurnalistul poate sa redea spiritul, starea de emulatie!

    Ce imi ofera mie politicianul?
    Nimic, decat poate o cheltuiala de timp si de bani in plus.
    Prefer sa am un ganditor si o persoana care sa imi transmita corect informatia, pe intelesul meu, si atat!

    Daca ar fi dupa mine, as transforma, folosind o bagheta magica, toti politicienii in sluji prea-supuse de birocrati si administratori si as lasa o fereastra larg deschisa specialistiilor si jurnalistiilor!

    Dar nu este ceea ce vreau eu pentru maine, este ceea ce este acum!
    Asta este!

  15. De acord, insa eu nu inteleg treaba cu ilegalii (de ex. latinos, sper sa nu fiu catalogat ca rasist pentru ca am mentionat aici ca mai numeroasa categorie de ilegali din USA)… De ce sa li se faca concesii? Doar pentru ca sint o masa numeroasa care poate fi exploatata in scopuri electorale? Adica OK, sint multi, dar asta ii face mai legali? Daca miine toti se apuca multi de furat din bancomate, asta inseamna ca trebuiesc facute concesii acestora doar pentru ca sint multi? Concesiile astea sint o palma data celor care respecta legea si care poate asteapta ani in sir ca sa poata munci si trai legal in SUA. Cu ei cum ramine? Ii sacrificam doar pentru ca sint putini si oricum nu voteaza (sau nu curind)? Legea ar trebui sa fie lege pentru toti, asta ar trebui sa fie clar pentru toti politicienii, liberali, republicani sau conservatori.

    Si inca ceva: mi se pare extrem de fortata alaturarea Obama / Romney – Basescu. E o gluma, nu? Pai as da oricind un Basescu in schimbul celui mai hulit politician demorat sau republican din SUA… Oricum ar fi mult mai de dreapta si mai competent decit Basescu. De restul nici nu mai vorbesc, oameni precum Ponta de exemple n-ar fi politicieni intr-o tara normala…

    PS: Mi-a placut „Eu de la dreapta am pretentii, nu de la stanga.” :)

  16. Prezentati doar rivalii extremesti ai lui Obama si ai lui Basescu pentru a-i credita pe acestia din urma.
    In realitate Basescu este un bandit, asemeni PSD-istilor si seamana si cu Voiculescu.
    Iar despre Obama, de ce nu v-ati uitat la prima confruntare cu Romney? Ati fi vazut un Obama invins pe probleme economice. (a recunoscut si el.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro