marți, martie 19, 2024

De ce atâtea eforturi în vederea izbânzii moțiunii de cenzură?

Dacă premierul desemnat, dl. Ludovic Orban, face declarații optimiste referitoare la șansele formării și trecerii de votul Parlamentului a ceea ce ar trebui să fie viitorul guvern al României, nu aceleași lucruri se pot spune atunci când avem în vedere ceea ce afirmă șefii celorlaltor partide ce au semnat și parafat reușita moțiunii de cenzură.
Plouă pe mai departe cu rezerve, pretenții imposibil de împăcat unele cu altele, indiferent dacă ele se referă la intrarea la guvernare ori doar la acordarea votului de învestitură, și garanții referitoare la susținerea parlamentară.
USR-PLUS, Alianța ce ar fi trebuit să fie aliatul firesc al PNL, prima de la care ar fi fost de așteptat să le sară liberalilor în ajutor, persistă în refuzul intrării la guvernare, spunând că o va face doar după alegeri care, obligatoriu, trebuie să fie anticipate. Se mai adaugă tot felul de alte pretenții în cazul neîndeplinirii cărora Alianța amenință, prin vocea d-lui Vlad Alexandrescu, că s-ar putea să nu acorde noului guvern nici măcar votul de învestitură.
Cum nu îmi este clar dacă cel numit de dl. Gabriel Liiceanu un „Neo-Păturică” vorbește în numele Alianței ori doar bazându-se pe propriul său orgoliu, așa cum a făcut-o și pe vremea când făcea parte din guvernul Cioloș (ocazie cu care, între altele, a pus pe butuci Opera Națională Română), cum Alianța USR-PLUS se dovedește incapabilă să își pună ordine în discurs și să comunice pe o voce unică, cer oare prea mult în clipa în care aștept ca oamenii d-lui Barna să aleagă soluția avantajoasă pentru țară, dacă nu cumva și pentru viitorul lor politic? Adică să înțeleagă că, deși aparent au dreptate atunci când susțin că, fără legitimitatea conferită de alegeri, atât USR-PLUS cât și celelalte partide din arcul anti- PSD riscă să repete istoria din decembrie 2016. Nu e defel exclus ca tocmai electoratul lor propriu să își piardă răbdarea, să le diminueze creditul și să se anuleze până și cea mai mică șansă a repetării succesului de la alegerile europarlamentare din mai 2019.
În pofida faptului că este vizibilă apariția unei distanțări dintre ceea ce a mai rămas din ALDE și partidul Pro România al d-lui Victor Viorel Ponta, nici dl. Tăriceanu nu se arată din cale afară de dispus la concesii. Spunându-și cuvântul mai vechile lui neînțelegeri cu dl. Ludovic Orban. Dl. Ponta este pe mai departe același om nesigur care își respectă cuvântul numai atunci când la mijloc se află îndeplinirea interesului propriu, UDMR nu va accepta în ruptul capului ca alegerile pentru primării și consilii județene să se desfășoare în două tururi de scrutin, fiindcă modificarea legii îi este evident nefavorabilă și din acest punct de vedere semănând cu PSD, PMP-ul d-lui Băsescu azi spune una, mâine alta.
Faptul că formarea noului guvern se petrece în plină campanie pentru alegerile prezidențiale explică în foarte bună parte refuzurile, pretențiile, rezervele cu care se confruntă dl. Orban. Președintele PNL este perceput de întreaga suflare a electoratului din România drept omul președintelui Iohannis. Implicarea d-lui Iohannis în operațiunile în urma cărora a căzut guvernul Dăncilă este în afara oricărui dubiu. Toate celelalte cinci partide care au pus umărul la succesul operațiunii au fie propriul candidat la prezidențiale, fie și-au declarat susținerea pentru unul dintre cei înscriși în cursă. O trecere fără probleme și „din prima’’ a guvernului condus de Ludovic Orban ar conta indubitabil în zestrea candidatului Klaus Iohannis. Iar zestrea înseamnă voturi.
Interesul diminuării zestrei în cauză explică multe reticențe. Atâta doar că astfel guvernul interimar PSD își păstrează toate șansele să organizatorul alegerilor. Ceea ce i-ar acorda șanse sporite d-nei Dăncilă să intre în turul al doilea al alegerilor. Dacă lucrurile vor sta astfel, atunci de ce a mai fost ea demisă? De ce eforturile în vederea izbânzii moțiunii de cenzură?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. „alegeri care, obligatoriu, trebuie să fie anticipate…”

    Criticam vartos USR, despre care apoi spunem ca reprezinta viitorul luminos al tarii, impreuna cu PNL. Nu este tocmai cusher.

    Alegerile generale pot fi si la termen pentru ca USR sa participe la guvernare, dar am inteles ca mass-media care injura entuzist PSD vrea ca si mine inlocuirea cat mai iute a guvernului Dancila!?! Prin urmare, guvern alternativ acum, fara USR, sau anticipate!

    • Domnu’ Constantin, ce sa mai asteptam si de unde? N-am nici o afiliere explicita sau implicita cu PNL, si numai cand ma gandesc la specimene gen Blaga ma ia cu rau la lingurea, dar nu ma pot impiedica sa constat ofensiva USR in online, chestie de o violenta fara precedent. Iexact ca postacimea PSD, au aparut din neant niste gigei cu foarte mult timp liber, admini inchid conturi fara nici o logica sau justificare (unii isi redeschid instant altele, a malin, malin et demi cum ar veni, mie mi-e lene, oricum fost sustinator USR, dar mi-a trecut). Se vede in special pe ziare.com si republica marelui eto-naut CTP. O chestie de amploarea asta nu e grass-roots activism, e altceva. Deci, ne glumim pe ce mai inseamna mass-media?

  2. D. Orban ar trebui (trebuia demult) să vină cu Guvern de tranziție cu minimul de ministere prevăzut(e) de Constituție (adică unul singur, cel al justiției) pentru organizare de noi alegeri și clarificare de către Curtea Constituțională a modului cum trebuie organizat Guvernul, anume după noul cod administrativ(contestat) sau după legea veche 90/2001 abrogată de noul cod (și care va ultra-activa dacă se constată că noul cod e(ra) neconstituțional).

  3. ” De ce eforturile în vederea izbânzii moțiunii de cenzură?”

    La aceasta intrebare ar trebui sa raspunda chiar cei care,cu condeiul lor,au contribuit la agitarea spiritelor in curtea unei opozitii fragmentate,inconsistente, compusa din unii care doreau,din motive rationale daramarea guvernului si din altii care vroiau acelasi lucru, manati insa de dorinta de a plati niste polite,totul asezonat si cu ranchiuni personale intre sefii partidelor si partiduletelor ce alcatuiesc aceasta opozitie.

    Ar fi trebuit sa fie evident ca,in aceste conditii, nasterea unui nou guvern urma sa se faca cu mare greutate.

    Asadar poate ar fi mai bine sa asteptam,sa vedem care vor fi rezultatele tratativelor,si abia apoi sa ne apucam sa comentam pentru ca altfel s-ar putea sa obtinem un rezultat contrar celui asteptat.

    Daca dai munitie adversarului mai mult ca sigur ca te va impusca cu ea.

  4. 1.Cred ca ,,defectul” fundamental al situatiei in care se afla P.N.Liberal, este acela ca Presedintele Johanis a nominalizat un partid si un premier lipsit de orice viziune si proiect de tara capabil sa scoata Romania din crizele sale.In primul rind din cea economica financiara, care face imposibila plata salariilor si drepturilor sociale fara continuitatea de împrumuturi (interne si externe) si nu da o directie economica-dezvoltatoare si cistigatoare Opozitiei pina la alegeri.In fine asta-i situatia cind incapabil de realizarea proiectului de tara (promis acum trei ani) – Presedintele nominalizeaza (in loc sa-l solicite public de la cei capabili de a-l produce) un partid si presedinte de partid – care nu stie încotro sa indrepte Romania…
    2.In consecinta, in lipsa acelui obligatoriu ,,proiect de tara” care trebuia sa fie propus de liberali, iata ca partidele ce formau Opozitie incearca sa propuna si impuna liberalilor un amalgam de masuri, fara legatura cu situatia si capacitatea iesirii macar ,,incipienta” a tarii din situatia lasata de guvernul destituit!
    In lipsa unui proiect prezidential sau liberal de tara, Opozitia se zbate dupa capul si interesele ei, sa construiasca un surogat, respectiv propriul proiect de tara…
    3.Nimic nu reflecta mai bine situatie unei natiuni non-inovative politic, economic si social aflata in centrul tuturor crizelor posibile, decit incapacitatea de a construi ori solicita public si apoi evalua – promova proiectul de tara adecvat acelei schimbari pozitive, asteptata de trei decenii!
    Caliman I. Eugen – consultant independent – dezvoltare industriala.

  5. Cateva note:

    (1)
    „USR-PLUS, Alianța ce ar fi trebuit să fie aliatul firesc al PNL, prima de la care ar fi fost de așteptat să le sară liberalilor în ajutor…”
    De ce ar fi trebuit sa fie „aliatul firesc”, atat timp cat USR a criticat constant modul de a face politica in acesti 30 de ani, de catre partidele „consacrate”, incluzand desigur PNL. S-a uitat deja episodul jalnic al aliantei voioase cu PSD numita USL? Uitam ca propunerea USR privind alegerile in doua tururi a fost respinsa deunazi, inclusiv prin neprezentarea parlamentarilor PNL? Atunci despre ce vorbim – de unde ar veni acest sprijin neconditionat si de ce ar fi asa de „firesc”?

    (2)
    „aștept ca oamenii d-lui Barna să aleagă soluția avantajoasă pentru țară”
    Ca intrarea la guvernare ar fi solutia avantajoasa e opinia personala a dvs. donule Morariu. Dar daca nu e si opinia celor de la USR? Le dati si lor voie la o opinie, argumentata de altfel? Ei au sugerat ca varianta imbretisata de Iohannis si PNL nu e prea avantajoasa „pentru tara”, permitand PSD o perioada de respiro si revenirea pe cai mari, asa cum s-a mai intamplat de cateva ori. Nu pricep cum anume. procedand exact la fel pentru a t-spea oara, te poti astepta la un rezultat diferit. Este, din nou, exact ceea ce spune USR care insista pe alegeri anticipate.

    (3)
    „Alianța USR-PLUS se dovedește incapabilă să își pună ordine în discurs și să comunice pe o voce unică”, „Neo-Păturică” etc.
    Daca USR PLUS va displac intr-atat, de ce atata ravna sa-i vedeti in barca guvernarii? Ca sa ajute marele PNL cu modestul lor procent actual de 10% in Parlament? Ceva nu se leaga in aceasta logica.

    (3)
    „Adică să înțeleagă că, deși aparent au dreptate atunci când susțin că, fără legitimitatea conferită de alegeri, atât USR-PLUS cât și celelalte partide din arcul anti-PSD riscă să repete istoria din decembrie 2016.”
    Cam eliptica partea asta… Le dati, pana la urma, dreptate celor le la USR PLUS? Daca da, de ce atunci insistati sa intre in Guvern?
    Aparent si insistenta PNL de a intra la guvernare e de neinteles, atat timp cat nu vor avea sustinere in Parlament, ci doar piedici – asta daca guvernul Orban va fi investit. Ce spera? Iar un gest kamikaze (asa cum pare acum) n-are nicio valoare „pentru tara”. Aparent se doreste un al doilea amator de kamikaze – USR PLUS. Calculele cred ca sunt insa altele, si anume ca votantii PNL vor fi mai toleranti, chiar si in cazul unor gafe ale PNL sau in cazul in care PNL nu reuseste / nu doreste sa faca mare lucru la guvernare. Pe cand votantii USR pot fi ceva mai pretentiosi in privinta partidului pe care il agreeaza. Si atunci de ce sa nu facem USR PLUS sa se erodeze acum, repejor, pana la alegeri, facand presiuni sa intre la guvernare? E un calcul urat, dar pe care nu-l exclud din partea PNL (fost USL, tineti minte?) si a lui Iohannis (ramas celebru cu initiativa vizionara „m-am hotarat sa mai dau o sansa PSD-ului”, la desemnarea lui Dancila).

    Dupa cum stiti bine, Iohannis ar fi putut sa mearga acum pe solutia unui premier / guvern tehnocrat, dar n-a facut-o, desi era cea mai fireasca in aceasta perioada, pana la alegeri (anticipate sau la termen). Oare de ce? Pare straniu sa ignori solutia care ar fi impacat cele mai multe capre si verze. Si nici macar s-o iei in calcul, sau sa explici de ce nu o iei in calcul. In schimb toata vina si acuzele merg spre USR cu 10% in Parlament. De neinteles.

    (4)
    ” De ce eforturile în vederea izbânzii moțiunii de cenzură?”
    Intrebarea pare nepotrivit de naiva pentru dv., domnule Morariu. Pai fireste ca trebuie taiat cat mai mult din elanul distructiv al PSD. Ca exemplu, din acest moment destrabalarea prin OUG-uri nu mai este posibila. Desigur mai raman HG-urile, dar raul a fost in buna masura indiguit prin trecerea motiunii de cenzura.

  6. Pai si venirea domnului Orban nu i-ar da sanse tot lui Dancila in turul 2? Sa fim seriosi ar fi super fericit Iohannis. Doar nu credeti ca Orban ar incuraja intrarea in turul 2 a lui Barna. Cea mai sigura miscare pentru a castiga Iohannis turul 2 este sa o aiba contracandidata pe Dancila. PNL-ul ar iesi foarte bine daca nu ar intra la guvernare si ar da vina pe USR, iar apoi ar ridica-o pe Dancila la inamicul ultim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro