Home » Opinie » Citesti:

De ce vrea președintele Iohannis alegeri anticipate?

Mircea Morariu ianuarie 24, 2020 Opinie
8 comentarii 859 Vizualizari

Înainte de a fi voința PNL și cu atât mai puțin a președintelui acestuia, dl. Ludovic Orban, alegerile anticipate reprezintă dorința d-lui Klaus Werner Iohannis Iohannis. Poate și de aceea dl. președinte este mai activ ca niciodată, mult mai prezent decât a fost în viața țării în anteriorul lui mandat de cinci ani la Cotroceni.
Președintele contează mai întâi pe propria lui popularitate dovedită de scorul considerabil cu care a câștigat alegerile prezidențiale. Dl. Iohannis mizează, deloc fără temei, pe un transfer de popularitate care să se regăsească benefic în conturile PNL. Care nici el nu stă, pentru moment, deloc prost în sondaje, unele dintre acestea creditându-l cu aproximativ 40% din opțiunile electoratului. Or, aceasta înseamnă că cu ceea ce vor dobândi cu ocazia redistribuirile, liberalii vor putea ajunge în vecinătatea a jumătate dintre mandatele din viitorul Parlament.
Deloc lipsit de realism politic, președintele știe că până la iarna viitoare, adică până în decembrie 2020, atunci când ar urma să aibă loc alegerile parlamentare la termen se pot întâmpla multe. Să-i scadă domniei-sale popularitatea la fel cum nu e deloc exclusă nici scăderea în sondaje a PNL. Dl. Iohannis vede și aude și gafele și bâlbele PNL, respectiv greșelile guvernării, slaba performanță a unor miniștri (chiar și a unora dintre aceia care au ajuns în guvern la propunerea domniei-sale), la fel cum mai mult ca sigur că nu îi sunt necunoscute nici unele conflicte sociale și de muncă ce au apărut la scurtă vreme de la începutul anului. Două lucruri își dorește, de fapt, dl. Klaus Iohannis după alegerile anticipate. Un guvern monocolor PNL fără probleme de susținere în Parlament, nedependent în primul rând de alianța USR-PLUS și de capriciile acesteia și anihilarea PSD.
În privința USR-PLUS lucrurile sunt aproape ca și făcute. Sub “înțeleapta” conducere a d-lui Dan Barna, USR nu mai are în sondaje decât 13% dintre preferințele electoratului. În numele democrației absolute care se zice că ar domni în respectivul partid, unul zice hăis și altul cea. Mai mult. Se laudă cu asta. Fiecare vector de imagine al USR vorbește, cu ocazia aparițiilor televizate, mai curând în calitate de persoană fizică decât în aceea de purtător al unui mesaj coerent al partidului. S-a potolit, sau oricum pare mai tăcută doamna Cosette Chichirău, în schimb dl.  Mihai Goțiu cere aproape zilnic demisia conducerii partidului. Ce să mai creadă electoratul? De ce și-ar mai da votul cuiva veșnic pus pe harță și pe ciondăneli? Toată lumea vede, toată lumea mai puțin USR-PLUS, că lucrurile stau substanțial altfel pentru Alianță decât au stat cu ocazia alegerilor europarlamentare din mai 2019 când succesul ei electoral a fost aproape incredibil. Unde mai pui că reglementarea pregătită de guvernul PNL în legătură cu viza de flotant obținută cu 90 de zile înainte de vot defavorizează clar USR:
Cu totul altfel se prezintă lucrurile în cazul PSD. Da, e adevărat, partidul e slăbit după guvernarea eșuată din perioada 2017-2019 și după catastrofalele rezultate la alegerile din mai și decembrie trecut. Deocamdată PSD nu are lideri credibili. În plus, s-a schimbat drastic și structura, și natura electoratului român, iar faptul acesta s-a făcut vizibil în primul rând în tolba PSD. Degeaba se dau de ceasul morții liderii partidului ca și postacii lui. Campania de fake news-uri, minciunile ba cu tăierea pensiilor și salariilor, ba cu neacordarea promiselor majorări salariale, ba cu nepunerea în practică a măririi pensiilor cu 40% începând cu data de 1 septembrie, ba cu faptul că guvernului Orban i s-au terminat banii nu dau rezultatele scontate. Ce să-i faci? S-au deșteptat românii! Nu mai cred așa de lesne în minciunile pesediste.
Atâta doar că pentru moment PSD are încă structuri puternice în teritoriu. Controlează județe și municipii. Conducerea partidului nu vrea alegeri anticipate și nici alegerea primarilor în două tururi de teamă să nu piardă aceste două atuuri. Baronii locali țin cu tot dinadinsul să își păstreze supremația ca și ramificațiile în structuri și în mediile de afaceri. Mai mult ca sigur că oricare ar fi conducerea partidului și indiferent de numele președintelui acestuia (dl. Ciolacu sau reinventatul domn Grindeanu) va urma o luptă politică pe viață și pe moarte.
Așa încât nu doar PNL, ci toate celelalte partide aflate în opoziție cu PSD ar face bine să își amintească înțelepciunea cuprinsă în zicerea Nimic nu e gata până nu e gata.


Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , ,Currently there are "8 comments" on this Article:

 1. quovadis spune:

  Klaus Johannis si premierul Orban controleaza in totalitate prezentul si viitorul imediat al politicii romanesti . Partidele ce pina mai ieri reprezentau ceva in jocul politic se minimizeza si ca discurs politic si ca procente din voturile electoratului roman . Singura forta politica ,care prin asumarea unilaterala a guvernarii si numim aici PNL,dincolo de ceea ce vor spune celalalte partide politice romanesti , controleaza in totalitate jocul politic si impreuna cu presedintele , ales cu votul a 70 % dintre exprimarile cetatenesti , determina modernizarea Romaniei . Unii dintre noi, ramasi in urma tipurilor ,ca modalitate de gindire , inca se opun . Totul este in zadar ,suntem ca tara o parte a unui concept mai larg si insasi apartenenta noastra la structurile Europene , ne fac cistigatori ,alaturi de toti cei asemeni noua .Incepind de saptamina , viitoare PNL ca unic decident (nimeni nu poate sa faca decit ceea ce PNL spune ) ajutat si de presedinte , va determina si alegerile locale in doua tururi si cele parlamentare suprapuse cu alegerile locale . Indiferent de actiunile unite sau nu a celorlalti jucatori politici , PNLare pregatite solutii care duc invariabi la decizia exprimata mai sus , ba mai mult PNL transfera (chiar acum cind vorbim )decizia politica si in cazul pensiilor asa numite speciale (sunt un set mai complex de pensii ce cuprinde mai multe variante )catre parlament . ,dar tine in mina si asumarea de raspundere pe aceasta tema in caz de nevoie . Motiunea de cenzura asumata de PSD nu poate avea succes (se merge in alegeri anticipate ) ,este doar o actiune de imagine si atit . In ceea ce priveste alegerile pentru primaria bucurestilor , PNL va merge cu candidat unic in persoana (cred eu )doamnei Violeta Alexandru si care in urma ultimilor sondaje , imediat viitoare , va depasi scorul partidului in preferintele bucurestenilor .

  • Constantin spune:

   “Klaus Johannis si premierul Orban controleaza in totalitate prezentul si viitorul imediat al politicii romanesti ….”

   Pe bune?! Și când avem revizuirea Constituției?
   Dar măsurile împotriva guverării cleptocratice, care să permită ridicarea MCV?
   Ori, cele politice care să permită aderarea României la OECD?
   Dar măsurile de politică economică în vederea adoptării monedei euro?

   Opinia mea este că domnii respectivi nu controlează mai nimic…
   Abia au prins o gură de aer după ce regimul politic Dragnea, în contextul guvernării cleptocratice securisto-comuniste, “îi băgase la fund” de era mai-mai să o apucăm pe drumul “democrației iliberale” de tipul Orban, Viktor, a nu se confunda, cu perspective serioase spre o autocrație de tip Erdogan-Putin.

   Cu doar câteva luni în urmă!…

   • quovadis spune:

    La intrebarile dumneavoastra nu exista un raspuns imediat , nimeni nu stie -ce va sa vina – , dar punind in balanta aparitia intempestiva , fara sprijin la data respectiva , fara ca cineva sa creada posibila aceasta aparitie , si cind zic asta ma refer la Guvernul Orban (aparut ca unica decizie a PNL,fara a coapta pe nimeni in actul guvernarii )nu pot decit sa va spun (eu asta cred ): dupa alegerile parlamentare si locale , facute in aceasi zi, tot ceea ce ati reclamat (ca dorinta sau ca posibila neincredere ) daca PNL obtine un rezultat majoritar la care se aduga redistribuirile (unele partide nu vor mai intra in parlament )atunci tot ceea ce ati spus se va pune in aplicare in decursul celor 5 ani urmatori , totul absolut totul si multe altele .

 2. Constantin spune:

  “De ce vrea președintele Iohannis alegeri anticipate?”

  Poate, pentru că doar cu o susținere parlamentară solidă și stabilă un guvern, oriucare ar fi el, poate înfăptui programul cu care a fost învestit?!

  Sau, pentru că România are nevoie urgent de reforme ce nu pot fi făcute fără o majoritate care să le susțină în parlament?!

  Ori, poate pentru că țara noastră a trecut printr-o guvernare profund antinațională, în contextul guvernării cleptocratice care durează de 30 de ani, iar acum este nevoie să fie reparate stricăciunile acesteia în societate?!

  Eu, totuși, cred că alegerile generale sunt necesare cât mai rapid pentru constituirea unei majorități care să revizuiască Constituția, să înlăture grupul infracțional organizat securisto-comunist de tip mafiot care a capturat statu de 30 de ani și să pună România pe calea democratică. Adică, refacerea și consolidarea mecanismelor de tip checks&balances, independența Justiției șamd.

  Cât mai repede!

  • quovadis spune:

   Presedintele Johanis va face tot ceea ce a promis . Cei 5 ani in care a fost de facto singurul opozant politic (este adevarat ca a fost sprijinit de actiunile in strada ale romanilor si de un PNL-ORBAN) la Coalitia de guvernare PSD -ALDE , nu isi poate permite sa isi distruga intreaga munca (pentru cine nu intelege , a fost o munca titanica de natura juridica si politica in spatele a tot ceea ce a facut presedintele si va asigur ca nimeni nu ar fi facut asta ,ba mai degraba ar fi ramas pasiv politic si fara sa cotracareze nici una dintre actiunile Aliantei PSD -ALDE ) ce avea ca unic scop si inca are democratizarea tarii si ruperea totala de trecutul comunist si a formelor noi de comunism (cu forme de capitalism decis de politic si nu de piata concurentiala ) numite iliberalism .Totul se va face conform vointei Presedintelui care va fi sprijinit de peste 80% dintre cetatenii Romaniei .

 3. Omics spune:

  După ce Rusia renunță la sistemul prezidențial, mai rămâne să ne comparăm doar cu Franța. Unde mai mulți președinți au provocat alegeri anticipate, bazându-se pe sondaje și … preferații acelor președinți au pierdut.

 4. Dan H spune:

  Presedintele lucreaza “pas cu pas”. A vrut “guvernul meu” si a reusit. Acum vrea si “parlamentul meu”.

  Vom trai si vom vedea.

  Sa nu uitam că a existat in perioda precedentului presedinte (care si-a vazut “implinit visul”), o susținere parlamentară solidă și stabilă care să permită guvernului să înfăptuiască programul cu care a fost învestit, inclusiv modificare Constitutiei (cu 300 parlamentari !).

  Tare as dori ca istoria să nu se repete!

  • Constantin spune:

   ” Acum vrea si “parlamentul meu”.”

   Parlamentul este al cetățenilor români… Adcă, voi să zic, al celor care și cum votează.
   Prin urmare, sunt conștient că există români care nu-l consideră pe dl Iohannis, fiind extrem de supărați că nu a fost aleasă ilustra d-nă V Dăncilă,

   Și la viitoaree alegeri parlamentare, dacă românii vor considera că PSD-ALDE-UDMR este alianța care va conduce România pe noi culmi de civilizație și progres, aceea va constitui majoritatea în parlamentul lor.

   În cazul în care alegătorii români vor considera că au fost furați destul, iar jaful din averea publică ce durează de 30 de ani este bine să înceteze, atunci parlamentul cetățenilor români vor vota în consecință.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


Carte recomandata

E randul tau

@adrian - trebuie neapărat să-ți spun un secret, acum, cât nu ne aude nimeni: numai progresimea ...

de: Harald

la "Din nou, despre sfidarea consensului științific: Cum a fost descoperit craterul de impact Chicxulub și, implicit, extincția non-darwiniană a dinozaurilor și altor specii"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

februarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Ian    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)