marți, martie 19, 2024

De la Brănescu la Andronescu, via Dragnea

Aș dori să încep comentariul meu de astăzi reamintindu-vă o scenă, cred că dintre cele mai savuroase, din piesa lui Mihail Sebastian, Ultima oră.
Dorind să pună capăt posibilelor dezvăluiri ale profesorului Alexandru Andronic referitoare la aspectele necurate ale afacerii Protar, o afacere despre care conferențiarul de Istorie Antică nu știa, de fapt, nimic, mega-industriașul Grigore Bucșan se gândește la declanșarea unei operațiuni de intimidare. La proximul curs al specialistului în Alexandru cel Mare se va produce o agitație studențească ordonată. Ministerul Învățământului se va simți obligat să se implice și va decide suspendarea pe termen nedeterminat a respectivului profesor. Pentru ca operațiunea să izbutească, Bucșan are nevoie de sprijinul ministrului, un anume Brănescu. Acesta acceptă, se lasă umilit el însuși de marele afacerist, neavând de pus decât o singură condiție. Aceea ca, drept răsplată, Grigore Bucșan să intervină și la proxima remaniere, el, Brănescu, să primească un portofoliu mai mănos, mai de Doamne-ajută.
Mihail Sebastian a scris Ultima oră în 1942. Piesa a fost reprezentată în premieră absolută în 1946. De atunci, România a schimbat două regimuri politice, a avut parte de zeci de guverne, dar în privința Educației nu s-a schimbat mare lucru. În ciuda faptului că educația a fost declarată prioritate națională, nici un guvern postdecembrist, fie el de dreapta ori de stânga, nu a alocat 6% din PIB școlii. Calitatea morală și profesională a persoanelor desemnate să conducă ministerul cu pricina este din ce în ce mai slabă, numai astfel explicându-se faptul că cineva de joasa anvergura a unor Liviu Marian Pop sau Valentin Popa a putut să fie considerat capabil de președintele PSD, fostul student repetent Dragnea Nicolae Liviu, să conducă ministerul cu pricina.
Mi-am reamintit scena Bucșan-Brănescu din Ultima oră zilele trecute, la aflarea veștii că propunerea conducerii PSD pentru postul de ministru al Educației este d-na Ecaterina Andronescu. Despre care până mai deunăzi știam că s-ar număra printre criticii nu doar ai d-lui Dragnea, ci și ai anvergurii și capacităților profesionale ale mai multor componenți ai guvernului Dăncilă.
Mărturisesc că, până la auzirea știrii, nu am pus nici cel mai mic preț pe zvonul care dădea drept sigură desemnarea doamnei Andronescu. Eram convins că portofoliul va fi preluat de dl. Daniel Breaz, rectorul Universității din Alba Iulia, un susținător pe față al d-lui Dragnea, aceasta fiind recompensa pentru faptul că filiala județeană Alba l-a sprijinit pe președintele PSD la decisivul CExN din septembrie.
Și atunci cum se face totuși că d-na Ecaterina Andronescu reprezintă propunerea PSD pentru șefia Ministerului Educației? Simplu, din calcul și din buna cumpănire a propriilor interese personale de către acesta. Mai exact, Liviu Nicolae Dragnea știe cât de neimportant este ministerul cu pricina în ansamblul preocupărilor cabinetului Dăncilă. Lucrurile stau exact ca în Ultima oră. Președintele PSD este mai mult ca sigur că, dându-i d-nei Andronescu portofoliul cu pricina, îndeplinindu-i pofta de a mai fi o dată ministru, el. Liviu Dragnea, nu are de pierdut absolut nimic. Doar de câștigat. D-na Andronescu va redeveni lăudătoarea de serviciu, persoana care scuză totul, care se va acomoda rapid cu submediocritatea absolută ce caracterizează astăzi guvernul României pe care chiar domnia-sa a denunțat-o. În plus, d-na Andronescu nu va formula solicitări imposibile. Probabil că doamna Andronescu nu va anula ordinul dat de predecesorul său, Popa-Pamblică, vizând concedierea a 4000 de profesori, nici dispozițiile și ordinele încă și mai aberante care afectează calitatea învățământului și a personalului didactic emise în perioada interimatului său de paukerița Rovana Plumb. Greu de imaginat, de pildă, că d-na Ecaterina Andronescu îi va spune d-nei Lia Olguța Vasilescu că promisele creșteri salariale ce ar trebui să intre în vigoare în 2019 vor avea un preț social mult prea mare, că în învățământul superior de stat vor impune creșterea cuantumului autofinanțării ori că aceeași doamnă îi va cere ministrului Finanțelor, dl. Eugen Orlando Teodorovici, să prevadă în bugetul de stat pentru anul 2019 sumele necesare îndeplinirii obligațiilor prevăzute prin Legea 85/2016.
Prezența d-nei Andronescu în fruntea Ministerului Educației va fi folosită în scopuri de imagine de președintele PSD. Care va susține că el respectă propunerile premierului Dăncilă și că, iată, PSD este cel mai democratic partid cu putință.
La urma urmei, acceptând încă o dată compromisul, nici doamna Ecaterina Andronescu nu pierde mai nimic. Își va vedea îndeplinit visul.
Unde mai pui că ziarul Adevărul a scris că Liviu Dragnea i-ar fi promis un loc eligibil pe lista la viitoarele alegeri euro-parlamentare. Doamna Andronescu nu a dezmințit până azi știrea. Totul are un preț pe lumea asta. Principiile nu contează.

Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro și pe site-ul contributors.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Daca i s-ar cere, dna Andronescu ar desfiinta pe loc toate scolile si universitatile, astfel ca nimeni in tara asta sa nu aiba mai multa carte ca Dragnea, Nicolicea, Iordache si clica.

  2. Nu mai am dubii asupra caracterului acestei,, hai sa zic, doamne, din vremea in care a acceptat sa fie garantata de Marean Vanghelie, pe atunci etalonul neamului prost in politica.Ca pana in prezent etalonul a fost coborat la un nivel pe care nu mi-l puteam imagina, e alta poveste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro