Home » Opinie » Citesti:

Despre minunatele binefaceri ale democraţiei controlate româneşti

Virgil Iordache septembrie 5, 2018 Opinie
12 comentarii 2,444 Vizualizari

Regimul Dragnea, această creaţie a statului care vrea să îl înghită pentru că i s-a refuzat să mai facă ce făcea toată lumea şi a fost încurajat să facă până la un punct, va cădea. Pentru cetăţeni va fi mai bine. Nu e tot una să fii obligat să plăteşti salariile şi pensiile multora care doar  pretind că furnizează nişte servicii publice, sau să faci asta, neobligat, în libertate, pentru că aşa doreşti tu.

Nu e cel mai rău lucru care se putea întâmpla ţării. Să ne gândim cum ar fi putut evolua o creaţie autonomizată ca a  domnului Marian Munteanu, dacă ar fi ajuns la putere. Deci, e bine.

E bine şi că în societatea civilă şi în presă există oameni care să lupte contra propagandei. Viaţa simplilor ziarişti sau a cetăţenilor activi devine mai simplă, ai după cine să te orientezi când ai poziţie publică. Nu mai trebuie să îţi baţi capul să gândeşti pornind de la principii, să ai valori stabile pe care să le aperi. Ştii că ce faci e de folos ţării şi omenirii dacă se încadrează în lupta contra propagandei adversarilor ţării şi omenirii. Dacă propaganda se schimbă aştepţi să vezi ce se transmite ca semnal, preiei mesajul şi dezvolţi, glosezi. În felul acesta îţi demonstrezi responsabilitatea.

Competiţia de idei, dialogul real, atât de costisitoare ca timp şi resurse, nu îşi mai au rostul, ieşi mai ieftin. Presa şi societatea civilă devin o chestie clară, predictibilă, aşa cum trebuie, e bine şi frumos.

Te poţi concentra pe activitatea profesională, pe produs bunuri şi servicii, banii atât de necesari funcţionării statului care ştie totul, e în tot şi în toate. Ce mod de viaţă mai bun ţi-ai putea dori ? O carieră, o realizare în serviciul patriei, pentru patrie. Servim patria.

Pentru cei cu eventuale îndoieli există supapa religioasă, ai dreptul să te orientezi spre rugăciune. Toate astea cu condiţia să nu îţi iei prea în serios rolul de laic, să nu devii cumva activ, să nu participi la o societate liberă a creştinilor. În loc de astfel de înclinaţii dacă realmente crezi în Dumnezeu e preferabil să te retragi la mănăstire, unde vocaţia se poate manifesta în mod plenar, fără să tulbure planificările sociale ale micului grup care se numeşte pe sine statul în absenţa unor instituţii solide care să îi structureze şi ghideze pretenţiile de stăpânire şi atot-înţelepciune.

Avem de lucrat la instituţii care să limiteze puterea oamenilor aflaţi la butoane. Nu e nevoie de nişte cămăşi instituţionale de forţă decât pentru unii, cazul regimului Dragnea, majoritatea doar se adaptează unui climat de junglă etatistă unde încearcă să mănânce o pâine, sau chiar mai multe, pe munca altora. Dar e nevoie de o rigidizare a opţiunilor de acţiune prin proceduri clare şi aplicate, fără excepţii, în toate organizaţiile statului. Adică de instituţii. Fără excepţii nici pentru ofiţerii acoperiţi. E nevoie de egalitate de şanse în dezvoltarea profesională şi politică.

Societatea civilă reală şi-a pus pielea la bătăie şi, deşi a înţeles despre ce e vorba, a ieşit în stradă şi în media, a investit timp, a luat gaze în nas şi pulane pe spinare ca să deblocheze situaţia. Nu le-a luat pentru că sunt naivi, proşti, pentru că nu pricepe jocul de-a bunii şi de-a răii. Nu le-a luat ca să asigure banii nemunciţi ai unor din stat care au generat prin incompetenţă situaţia.

Le-a luat pentru ei înşişi, pentru valorile în care cred aceşti oameni şi pentru ţara lor pe care o vor civilizată, cu echilibru real de puteri, cu puteri care dau seamă în faţa cetăţeanului pentru ce fac, nu pentru o cazarmă cu teatru de păpuşi politice.

Odată cu dispariţia regimului Dragnea democraţia românească nu mai poate fi una controlată.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "12 comments" on this Article:

 1. Alina Ion spune:

  Aveti dreptate! Democratia inseamna libertate in respectul legii.

 2. catalin spune:

  Nu inteleg partea cu “Odată cu dispariţia regimului Dragnea democraţia românească nu mai poate fi una controlată”. Puteti sa explicati ce ati vrut sa spuneti? Opusul controlului este haos, dar banuiesc ca va refereati la altceva. Cum ii dati forma acelui altceva?

  Mecanismele mecanice ale functionarii unei democratii se bazeaza pe forme concrete de organizare, echilibrare reciproca, control si prevenire (conceptul de check-and-balance). Un mic examplu este dat de un PSD-ist cunoscut “pentru ca putem”.

  De ce poate parlamentul sa suspende presedintele pe motive absurde, minciuni si lucruri inexistente? Pentru ca legal poate.

  De ce poate guvernul sa dea OUG-uri care isi fac efectul pana cand sunt declarate ne-constitutionale de CCR? Pentru ca legal poate.

  De ce poate un judecator de la CCR sa incalce Constitutia? Pentru ca legal poate.

  Sunt o multime de gauri in legislatia (si chiar Constitutia) noastra care au permis unui astfel de individ si camarilei sale) sa ajunga sa re-instaureze dictatura. Pentru ca s-a dovedit ca legal se poate.

  O ultima intrebare – afacerile murdare si abuzurile lui Dragnea & Co nu sunt de ieri-alalataieri. Cum se face ca institutiile statului in Telorman nu au facut nimic? Unde sunt mecanismele de control?

  Daca ne bucuram ca a cazut regimul Dragnea dar nu tragem invatamintele necesare si nu reparam legislatia si Constitutia, ne imbatam cu apa rece. Sa nu cadem in capcana “sa ne rugam sa le dea Dumnezeu gandul cel bun politicienilor nostri sa nu mai fure” (un citat auzit intr-o parte a tarii :-) ). Sa facem legi care sa nu mai permita ca institutiile sa fie acaparate pe criterii politice (vezi cazul CCR, DNA, etc).

 3. mike spune:

  Eu cred ca ar fi putut fi mult mai rau chiar cu Dragnea la putere, daca ar fi fost mai subtil si n-ar fi pus in fruntea guvernului pe toti prostii de ministrii. Orban sau Kacinsky au fost mult mai intelepti decat Dragnea si au stiut sa speculeze foarte bine criza migrantilor. Dar Dragnea ce sa speculeze? Dosarele lui penale? Romania era pe drumul cel bun inainte de acest regim si nu eram amenintati nici de migranti, nici de Soros, de nimic. Eu insa nu sunt sigur ca Dragnea reprezinta ultimul bastion neo-comunist, iar daca scapam de el se termina totul. Sunt foarte multi corupti care doresc poate sa-i ia locul si sa controleze societatea, poate intr-un mod mai discret. Deja doamna Firea se revolta ca n-o baga nimeni in seama in partid. Ciuma rosie poate fi eradicata , insa o sa ne ia ceva timp. Trebuie sa ne descurcam pana atunci. Trebuie sa fim vigilenti.

 4. crs spune:

  Ce altceva este regimul “dragnea” decat regimul “ceausescu” si “iliescu”, adaptat anului 20-20 ?

 5. Serban Pretor Serban Pretor spune:

  Rămîneți un nevindecabil optimist. Și e bine ca mai puteți fi așa. Nici pe mine nu m-a părăsit speranța, dar mi s-a diminuat puterea de luptă. Văd prea multă zădărnicie în fața unui imens zid de ticăloșie. Care se tot înalță și care se va prăbuși peste noi în momentul dispariției regimului Dragnea, căci în umbra acestui individ malefic s-au format cohorte de nesătui care abia așteaptă să-i ia locul. Pentrucă pot și pentru că știu să o facă. Din păcate în România s-a instautrat acea criză demografică, criză de oameni educați și conștienți care, după o sută de ani de reduceri numerice repetate, au rămas minoritari și nu mai au forța să se impună. Societatea, sistemul de învățămînt nu fac nimic pentru educarea și emanciparea gloatei amorfe care constituie majoritatea rămasă în țară…suportul electoral inconștient, dar permanent al ticăloșiei…Trist. Mai rămîn doar gîndurile bune, ale fiecăruia pentru el și pentru cei cîțiva din jur care le mai merită…

 6. Dan Plesoianu spune:

  Aferim !!!

 7. Corina spune:

  Acesta pare primul articol în care sunteți ironic. E interesant că-l pomeniți pe Marian Munteanu și sugerați că ar fi fost și mai rău cu el. Nu e oare un marginal, un excentric potențial antipatic, nu e imposibilă revenirea lui în politica mare? V-aș întreba cum l-ați vedea acționând, cum ar fi o guvernare în care șă-și poată impune viziunea, dar nu vreau să vă faceți dușmani.

 8. Constantin spune:

  “Odată cu dispariţia regimului Dragnea democraţia românească nu mai poate fi una controlată.”

  Se desprinde [inclusiv] din această afirmație concluzia că autorul articolului nu consideră România un stat captiv, guvernat de un regim cleptocratic, ci o democrație.
  Altfel spus, se pare că nu este evident pentru domnia-sa faptul că PSD și dl Dragnea sunt doar marionete ale cleptocraților. Așadar…

  Mi-am zis cândva, la începutul anului 1990: “Odată cu dispariţia regimului Iliescu democraţia românească nu mai poate fi una controlată.”

  Mi-am zis cândva, la începutul anului 2000: “Odată cu dispariţia regimului Năstase democraţia românească nu mai poate fi una controlată.”

  Mi-am zis cândva, la începutul anului 2010: “Odată cu dispariţia regimului Ponta democraţia românească nu mai poate fi una controlată.”

  Acum îi las pe alții, mai tineri, să spună “Odată cu dispariţia regimului Dragnea democraţia românească nu mai poate fi una controlată.”…Și mă amuz.

 9. PAFI spune:

  O observatie utila: cine l-a propus pe Marian Munteanu candidat? De ce am aflat asa tarziu ca MM era colaborator al securitatii?

 10. man of war spune:

  observati i in institutiiile cheie : bnr, asf, tvr, militie, magistratura etc. napircile bolsevice (care n au dat ortul popii) dar mai ales progeniturile lor analfabete si au asigurat batrinetile. extrag rente necuvenite comparabile (daca nu mai mari) cu cele ale tarilor super dezvoltate si civilizate. napircilor li se pare firesc sa traiasca bine intr o tara pe care au batjocorit o si pradat o cu salbaticie. politrucii sint doar fatada napircilor.

 11. Virgil Iordache Virgil Iordache spune:

  Vă mulţumesc tuturor pentru comentarii.

  Gânduri bune,Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Virgil Iordache


Virgil Iordache

Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi ... Citeste mai departe


E randul tau

Ar fi fost frumos sa fie actiuni coordonate, eventual in aliante. Ma intreb daca era posibil, nu sti...

de: Dan Musat

la "China, SUA și «războiul comercial» Game of Loans și Marele Salt tehnologic"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

mai 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)