marți, martie 19, 2024

Dl. Cîțu și coronavirusul. Care pe care!

Se pare că m-am înșelat încheindu-mi comentariile din ultimele două zile mult prea optimist. Reamintesc că primul se încheia cu speranța, cel de-al doilea cu convingerea că președintele Iohannis s-a dezvrăjit. Și că, în fine, se gândește o soluție eficientă și rapidă de asigurare a guvernării țării, nu la visele și iluziile sale monarhice.
Afirmând luni, în declarația de presă survenită îndată după decizia CCR, că alegerile anticipate mai au doar 50% șanse de a mai putea avea loc, credeam că șeful Statului admite, fie și tacit, că ele au, în realitate, doar 0% posibilități de realizare. Așa că va renunța la proiectul din start cu mici șanse de izbândă optând în favoarea ideii guvernării realiste și eficiente a țării. Că o va face măcar în numele principiului că paza bună trece primejdia rea.
Care e primejdia? Indubitabil coronavirusul a cărui posibilă “vizită de lucru” în România ne prinde, evident, așa cum ne este felul și cum ne-am tot obișnuit. Complet nepregătiți. Dincolo de ce ne spun în ore târzii din noapte domnii Marcel Vela, Victor Costache și Raed Arafat. Care, precum odinioară Stalin, lucrează până la orele mici ale dimineții.
Să fiu bine înțeles. Nici eu nu ader, din contră, chiar desfid isteria națională generată de PSD prin mediile de presă aservite (în speță, iresponsabila Antena 3) că ar exista primejdia unei epidemii de gripă de mari proporții provocată de coronavirus. Mi se pare complet deplasat luatul cu asalt al marilor magazine, aprovizionarea excesivă cu produse alimentare de primă necesitate. Cred că a avut dreptate președintele Iohannis atunci când a solicitat jurnaliștilor și marilor organisme de presă din România să relateze responsabil, echilibrat, nesenzaționalist, fără intenția de a produce panică în rândul românilor despre evoluția bolii în China, în Italia, dar și în România. Unde conform anunțului făcut ieri seară de reprezentanți ai Ministerului de Interne și de cei al Sănătății avem deja un prim caz de îmbolnăvire înregistrat în județul Gorj.
Pe de altă parte, socotesc că trebuie să avem un guvern învestit cu puteri depline care, dacă lucrurile evoluează nefavorabil, să poată lua în regim de urgență toate măsurile ce se impun. Or, premisele ca în perioada imediat apropiată la Palatul Victoria să se instaleze un astfel de guvern sunt cvasi-inexistente. PSD, prin vocea președintelui său interimar, dl. Marcel Ciolacu, a declarat că partidul pe care îl conduce nu va vota vreodată și cu nici un preț un guvern liberal. La rându-i, prim-vicepreședintele PNL, doamna Raluca Turcan, a declarat în urmă cu puține zile că nici nu se poate pune problema unei negocieri între liberali și pesediști.
Desemnarea ieri a atât de necharismaticului domn Florin Cîțu ca viitor posibil prim-ministru al României interzice cea mai mică speranță în ceea ce privește eventualitatea unei căderi la învoială între cele două mari partide ale țării. Pentru pesediști., dl. Cîțu reprezintă un fel de inamic public nr. 1. Social-democrații îl agreează pe dl. Cîțu chiar mai puțin decât pe președintele PNL, dl. Ludovic Orban, Nu știu cât de bine privit este dl. Cîțu de celelalte partide parlamentare, adică de UDMR, ALDE, USR și PMP, așa că îmi este imposibil să apreciez dacă, fie și în condițiile în care ar vrea cu adevărat să formeze un guvern, domnia-sa ar putea asigura necesara majoritate parlamentară. Cele mai multe indicii sunt că actualul ministru interimar al Finanțelor nu dorește asta. Nu o vrea partidul și nu o vrea nici dl. Iohannis. Dl. Cîțu pare-se cî a fost desemnat cu gândul de fi respins.
Sigur e PSD că va recurge iar la tragerea de timp. Va programa cât mai târziu posibil audierile viitorilor miniștri, indubitabil parlamentarii lui îi vor trânti cu sete și răzbunare proletar-partinică în Comisiile de specialitate, iar vor boicota votul de învestitură. Posibilul viitor guvern Cîțu are, în opinia mea, șanse reduse de a trece. Pesediștilor le este convenabil interimatul prelungit al guvernului demis.
Dar ce vom face, Doamne ferește!, dacă lucrurile cu coronavirusul se complică? Se gândește vreun politician la asta? Mai avem în România politicieni responsabili? Vom fi înconjurați de proviziile de făină și ulei și ne vom uită la talk-show-uri politice ca și la declarațiile televizate ale președintelui Iohannis? Totul echivalând cu dansul inconștient condamnaților de pe Titanic.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. Primul guvern respins este asa numitul Orban 2 si daca este respins si guvernul CITU atunci se pare ca presedintele poate da un decret in urma caruia putem sa mergem in alegeri anticipate , Un decret este apanajul exclusiv al presedintelui si nu are cine sa il atace , parlamentul este demis si nu poate sa il suspende nici sa conteste decretul prezidential si el are efecte imediate . Din acest motiv Orban si-a predat mandatul in urma imposibilitatii parlamentului in termenul perceput din lege de al aproba .Asa cum vedem totul este la dispozitia presedintelui asta doar daca nu voteaza toti guvernul CITU(se stie ce ii asteapta cu Citu premier )iar alte modalitati perpetue de reclamare la CCR au doar in viitor relevanta ca si situatia cu depunerea mandatului Orban 2 ce este legal ca prim guvern respins .
    Nu stim evolutia epidemiei, nici pe glob nici in tara , poate fi mai rau sau se poate opri tot atit de brusc cum a inceput . Deocamdata in Romania nu este epidemie de coronavirus ci doar de gripa ce face victimile ei periodic ,an de an . Presedintele nu este un -factotum – ,nu este nici ministru al sanatatii ,nici virusolog , nici medic specializat in boli infectioase, nici sofer pe masina salvarii . Partea lui de competenta este doar mesajul transmis natiei si institutiilor cu care conlucreaza in vederea limitarii efectelor epidemiei .Procentul de adevar este de 30% la testele initiate peste tot in lume .Inca habar nu avem pina acum ce este cu virusul asta si ne panicam degeaba . Media in cautare de senzational bate sampul la greu. De dimineata am fost prin magazine este liniste si pace ,citiva batrinei ce cumpara mai multicel in rest nimic. Deocamdata nimeni nu a murit in Romania bolnav fiind de coronavirus, doar se emite o probalitate de existenta a unui caz ,nu avem inca de ce ne speria . Presedintele Iohannis are toate cheiele jocului politic in propria mina . In perpectiva unei epidemii(nu cred ca va fi una de forta majora ) nici un politician nu poate sa declare in fata natiei -Nu votez un premier si implicit un guvern propus de presedinte – . Asadar dau sanse maximale instalarii guvernului CITU si instalarii normalitatii in Romania cit de repede .

    • Minstrii au fost votati in comisile parlametare cu da sau cu nu . Parlamentul s-a reunit la cererea ministrilor si a guvernului,dar nu a fost cvorum , ceea ce este clar o respingere . Lipsa la vot inseamna clar neacordarea votului , deci repingere . Constitutia prevede doar doua respingeri consecutive si nu procedura de respingere . Parlamentul s-a reunit dar nu a existat cvorum ,sunt doua lucruri deosebite .

    • „Primul guvern respins este asa numitul Orban 2 si daca este respins si guvernul CITU atunci se pare ca presedintele poate da un decret in urma caruia putem sa mergem in alegeri anticipate”… mda… asta e o interpretare fantezista… o joaca cu focul si poate fi interpretata usor ca o lovitura de stat… e anormal si iresponsabil ca un presedinte sa poata forta dizolvarea parlamentului numind un premier care n-are nici o sansa sa fie acceptat, cand pe de alta parte exista o majoritate care poate trece un guvern… autorilor constitutiei – si nici unui om normal la cap de fapt – nu cred ca le-a trecut prin cap ca e posibil asa ceva… rolul unui presedinte e sa medieze si sa faca tot posibilul sa evite crizele, nu sa le provoace… oricum, probabil cand va trece toata nebunia asta, vor exista si niste consecinte…

      • Pe de alta parte anticipatele sunt destul de clar definite in Constitutie.
        Interpretarea CCR-ului, cu referire la o intentie de modificare a Constitutiei, nu la Constitutie in sine, poate fi usor interpretata ca o Dictatura para-Constitutionala. Mai precis un organ ne-ales al Statului isi permite sa intervin in jocul politic si sa dicteze in afara Constitutiei masuri politice.

    • „A respinge” nu e acelasi lucru cu „a nu aproba”. Daca cineva iti cere sa scrii pe o foaie „da” sau „nu” si tu nu scrii nimic, nu inseamna ca ai scris „nu”, ci ca doar nu te-ai pronuntat. E o chestiune de simpla logica si e valabila si juridic. Parlamentul nici nu a aprobat si nici nu a respins guvernul pentru ca, pur si simplu, nu s-a intrunit intr-o sedinta regulamentara pentru a lua una dintre aceste doua decizii. Cum nu exista nicio prevedere in Constitutie ca lipsa de decizie duce la activarea uneia din variante, situatia e asa pana Parlamentul se intruneste si se pune de acord pentru o varianta sau alta.

  2. Alegerile anticipate, schimbarea componentei parlamentului, eliminarea mafiei psd din parlament, din justitie, din celelalte institutiile cheie ale statului, mafie care tine ostatica intreaga tara, nu este iluzia monarhica a presedintelui, ci este dorinta majoritatii populatiei, majoritate dovedita nu prin sondaje, ci prin mai multe randuri de alegeri.
    Posibilitatea declansarii unor alegeri anticipate este prevazuta de Constitutie, deci nu reprezinta un moft, nu reprezinta ceva ilegal sau ceva anormal. Dimpotriva, alegerile anticipate se impun cu necesitate.
    Cu acesta structura a parlamentului nu poate fi vorba despre o guvernare eficienta, nu poate fi vorba despre repararea dezastrului facut de psd, nu poate fi vorba despre inlaturarea judecatorilor corupti sau santajabili de la CCR, de la CSM, de la ICCJ, de la Curtile de Apel si de la Judecatorii, nu poate fi vorba despre schimbarea structurii CNA, schimbarii conducerii TVR, nu poate fi vorba despre desfiintarea Sectiei Speciale, sectie care a paralizat practic justitia.

  3. Nici dac-ar fi epidemie de ciuma combinata cu holera, PNL nu va face o alianta cu PSD din pozitia de inferioritate in care este astazi formal.
    Cel mai intens i se reproseaza PNL asocierea cu PSD din USL, episod pe care Orban ar vrea sa-l stearga cu buretele din istorie, caci, oricat ar da cu var, tot iese roseata la suprafata.
    Asa ceva ar fi posibil numai dupa alegeri si doar in caz extrem de grav.

    La urma urmei, administrarea crizei coronavirus nu tine atat de autoritzarea dpdv politic, cat de competenta; ori, un guvern mixat nu va face niciodata fata in conditii de criza cand trebuiesc luate decizii rapide (bune sau proaste…).
    PNL va trebui sa caute ministri (pseudo)tehnocrati din randul celor sprijiniti politic, dar nu de la PSD

  4. Stimare dle Morariu – o nedumerire; de ce îl criticați pe dl Cîțu, când este cât se poate de firesc ca ministrul (interimar) de finanțe să fie profund antipatizat! Toată lumea îi cere bani și el nu le dă!
    Ia referitor la coronavirus, mi s-a transmis o anecdotă minunată ”Cum să ne ferim de coronavirus” urmată de trei pagini scrise cu caractere chinezești și o concluzie succintă: ”Dar nu strică să ne spălăm des pe mâini cu apă și săpun!”

  5. „Se pare că m-am înșelat […] că președintele Iohannis s-a dezvrăjit. Și că, în fine, se gândește o soluție eficientă și rapidă de asigurare a guvernării țării, nu la visele și iluziile sale monarhice”

    Carevasăzică, de fapt, Președintele Republicii este victima vrăjitoarelor și are vise și iluzii monarhice.

    OK, este o opinie…

    Dar…
    „Cred că a avut dreptate președintele Iohannis atunci când a solicitat jurnaliștilor și marilor organisme de presă din România să relateze responsabil, echilibrat, nesenzaționalist, fără intenția de a produce panică în rândul românilor…”

    Păi, și eu cred la fel. Însă, nu știu dacă decizia sa este urmare a activității doamnelor Melissa și Vanessa, sau Președintele Republicii a avut o manifestare a monarhismului, ori, poate, autorul articolului s-a înșelat în evaluarea comportamentului prezidențial „pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”.

  6. Nu inteleg cum ziaristi cu ceva minte pot face asemenea comentarii – Desemnarea ieri a atât de necharismaticului domn Florin Cîțu ca viitor posibil prim-ministru al României – pai ce are carisma cu materia cenusie? inainte de a scrie, era mai bine sa studiati CV lui Florin Cîțu, ca puteti usor cadea in capcana de a intreba ce cauta N. Titulescu la Natiunile Unite. Si este grav.

  7. Iohannis nu caută stabilitate ci anticipate, dacă dorea stabilitate , făcea consultări serioase și se oprea la un tehnocrat agreat și de opoziție. Sincer nu știu ce gândește fostul primar al Sibiului . Unii vorbesc de monarhism.Oricum de Orban și-a bătut joc. Acum PSD pregătește o suspendare a Președintelui Ar fi cea mai nenorocită fază. Nici dizolvarea Parlamentului nu este o bucurie. De fapt nu știm cum se orientează electoratul. Cred că încredera în PNL, din vina lui Iohannis a scăzut. Cred că se ajunge la alegeri la termen cu rezultat de fifty/fifty, adică aceeași nestabilitate. Bogdan Chireac a prevăzut această stare, cred că are dreptate. Alegerea lui Iohannis a fost posibilă numai din cauza vidului creat de Dragnea și Dăncilă,, două personaje catastrofale. Clasa politică este în derută, foștii activiști încep să dispară, noii politicieni sunt slăbuți, nepregătiți, viitorul este al unui partid care încă nu există. Nu era rău să existe un rege, problema președinției ar fi dispărut. RFG are o democrație mai solidă, la fel și SUA. La noi guvernul este încă într-o poziție ambiguă, depinde ba de Președinte, ba de Parlament. De fapt Parlamentul ar trebui să aibă ultimul cuvînt, dar nu în actuala compoziție. deci , tot anticipate?
    Si dacă iese PSD în față?

    • Care PNL, ala care se amesteca cu PSD (vezi Chirica)? Johannis si-a batut joc de Orban? Il urmaresti pe Orban în media? Orban este el însusi o bataie de joc si nu are nevoie de Johannis pentru asta! Deci increderea in PNL nu scade din cauza lui Johannis ci din cauza valorii slabe a liderilor acestui partid. Cand nu stii ce sa faci ca presedinte dupa o analiza serioasa a situatiei politice actuale, cel mai bine e sa te intorci la popor sa vezi ce vrea, adica la alegeri. Ceea ce Johannis si face. Deci da, ai dreptate, e clar ca Johannis vrea anticipate. Din motivele expuse mai sus. Si printre altele, si pentru ca nu vrea sa mearga pe ideea sugerata de PSD de a instala un guvern de tehnocrati. Pentru ca stie ca PSD-ul are experienta cu carul in manipularea asta (vezi guvernul tehnocrat precedent)

  8. Sunt plecata din Romania de cateva zeci de ani, pana si manierea limbii imi devenise un pic dificila. Dar de cand cu internetul si de cand a decedat regele si s-au transmis funeraliile la TVRI ma uit aproape zilnic la stiri. Ei bine am impresia ca preocuparea presedintelui este sa scape, de PSD, cine stie poate de orice opozitie, mai mult decat sa guverneze tara

  9. Dan Florinescu, a compara pe Citu cu Titulescu este ABERANT. ABERANT. Poate trebuie sa fi fost propusa si eu de vreme ce am un CV mai impresionant.

  10. O mutare foarte buna . Domnul Citu este un extrem de bun finantist si un om de caracter . Nici nu e de mirare ca masina de minciuni si batjocuri a PSD s-a pus in miscare . Cu cit e mai periculos personajul pentru PSD, cu atit sint mai mari rautatile la adresa lui . Dragnea, Firea, Ponta, artizani ai minciunii si veninului. Pentru unii rautatile si batjocurile pesediste intilnite in luarile lor publice de pozitie sint glume si nu le iau in serios . Ele insa otravesc viata publica si intr-o buna zi va trebui sa ne rafuim serios cu ele si personajele care le genereaza . Sint in fond, o impietate la adresa populatiei . Neadevarul insusi este o crima, fara sa mai punem la socoteala ofensa. Sper ca dupa respingerea guvernului Citu – termenul este mi se pare de 15 zile , intr-un fel sau altul el poate fi considerat respins – dl. Presedinte sa demita Parlamentul asta condus atit de viclean de o majoritate falsa, rauvoitoare si in total dezacord cu doleantele romanilor . Nu au ce sa faca, vor inghiti musai galusca . Urla ei pe la toate latrinele dar sint cu spatele la zid . Ar fi si culmea sa le mai dai aer . Ce credeau ca vor face cu toate stragemele lor si judecatorii lor de partid ?

    • ” Domnul Citu este un extrem de bun finantist si un om de caracter .”

      Poate ne grăbim cu idealizarea d-lui Cîțu…

      Mie, spre exemplu, mi-e greu să uit povestea cu „iepurașul din desene animate, care merge pe o crenguță până se termină crenguța și mai face apoi vreo 10 pași”, pe care dl Cîțu a trăit-o alături de dl Lucian Isar.

  11. Si cum ar fi trebuit vazuta treaba de Johannis? Sa-i fi dat mandat lui Serbanica sau lui Marcelica sa stranga necesarul pentru un guvern „valabil”, adica sa-l scoata pe Dragnea de la beci pentru a-l numi la justitie si sa o cheme pe Veorica la Invatamant pentru a-i educa pe români si pe Beuran la sanatate pentru a se lupta cu virusul? Prima treaba pentru care Johannis a fost ales a fost sa declanseze anticipatele. Ceea ce si face cu brio. Si-a dat seama pe parcurs, in special in timpul mandatului lui Orban, ca nu se pot face reforme cu PNL-ul singur la carma. De ce? Pentru ca PNL-ul se infecteaza din ce in ce mai mult cu ciuma rosie (vezi Chirica) si ca are la manete tot felul de incompetenti (vezi Rares, Orban, Turcan, incompetenta mergand atat de departe in PNL ca a decis ca PNL trebuie sa-l sustina pe Nicusor Dan la primaria Bucurestiului) Pentru Johannis nu este alta iesire din situatia actuala decat alegerile anticipate, daca vrea sa aiba cat de cat un mandat reusit in ochii romanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro