Home » Opinie » Citesti:

Doar atât ne-a fost norocul ?

Mircea Morariu decembrie 1, 2018 Opinie
1 comentariu 1,047 Vizualizari

La împlinirea a 100 de ani de când există România Mare, cred că am fi fost datori nu doar să organizăm întruniri festive, serate, simpozioane aniversare cel mai adesea triumfaliste, ci să ne întrebăm deopotrivă cât și cum am fost în stare să valorificăm dintre oportunitățile oferite de Unirea de la 1 Decembrie 1918.
Era, cred, necesară o autentică, nu întotdeauna și agreabilă privire în oglindă nu doar pentru a ne întreba retoric dacă România este sau nu cea mai frumoasă și împlinită țară din Europa. Era mai important să mergem mai departe decât să constatăm, și aceasta numai în clipele marcate de un plus de luciditate, că cea mai mare realizare a României centenare este că ea continuă să existe ca atare. Nu ca la 1 ianuarie 1919, de pildă, ci măcar așa cum i-a fost dat să rămână după încheierea celei de-a doua mari confligrații mondiale și după trecerea în registre şi catastife sacrosancte a socotelilor finale, pentru noi nu tocmai foarte generoase.
Era, socotesc, un pic mai profitabil nu numai să ne limităm la repetarea celebrei ziceri a lui Petre Carp, zicere referitoare la norocul care ar fi marcat mai întotdeauna destinul țării noastre. Un noroc care a suplinit adesea ceea ce nu s-au prea învrednicit să facă oamenii. Din neștiință, naivitate, nevrere, lene sau în numele acelei săvârșiri fără desăvârșire despre care scria încă din 1907 Dumitru Drăghicescu ori al lui „merge și așa” diagnosticat de poeta Ana Blandiana, mult mai aproape de zilele noastre.
Chiar să fi avut noroc România de la 1 Decembrie 1918 încoace? O analiză cât de cât serioasă mi se pare că ar contrazice iarăși o viziune din cale afară de optimistă. Nici perspectiva liniștitoare nu dă, la urma urmei, prea multe motive de satisfacție. Cei 20 de ani de interbelic au oferit țării șansa dezvoltării, a creației, lucrurile au fost preponderent pozitive sau măcar promițătoare. Spun asta, chiar dacă nu mă număr printre aceia care apreciază că respectiva perioadă ar fi fost una a absolutului împlinirii, a pământului mioritic devenit loc de manifestare ori sinonim al Raiului.
Clasa politică nu a fost una chiar fără prihană, oamenii de stat autentici s-au amestecat cu profitorii, s-au comis greșeli impardonabile (de pildă în privința Basarabiei), regele Carol al II lea nu a fost neapărat un demon care a strivit îngeri, aceștia prea adesea s-au asociat cu Suveranul în multe dintre greșelile comise de acestea, cu voie sau, pur și simplu, din lipsă de autentică statură politică. Nu-i vorbă, și la capitolul angeologie națională am făcut economie ori, din contră, am căzut pradă tendinței de mistificare ulterioară, desigur explicabilă într-o oarecare măsură și prin răul care a urmat odată cu începerea comunizării țării.
O operațiune căreia ne-am opus o vreme (au făcut-o partizanii din munți, aceia cărora un nemernic peltic, așa cum este grobianul pesedist Șerban Nicolae, a avut ticăloșia de a le insulta în urmă cu câteva luni memoria, iar replicile care i-au fost date ipochimenului mi s-au părut destul de slabe, la fel ca cele date lui Traian Băsescu care a debitat verzi și uscate cu referire la Regele Mihai), apoi am cam acceptat coabitarea contra unor avantaje de moment, așa cum a demonstrat în recenta sa carte (De la Dacia Antică la Marea Unire. De la Marea Unire la România de azi, Editura Humanitas, București, 2018) profesorul Lucian Boia.
Iar după 22 decembrie 1989 parcă am fi fost setați să ne ratăm norocul. Prin alegeri proaste, prin neprezentări la urne, prin inacțiune, prin naivitate, adesea prin pactizarea ba cu Ion Iliescu, ba cu Liviu Nicolae Dragnea ori prin plusul de încredere acordat celor pe care i-am socotit greșit salvatori ai nației și garanți ai adevărului și cinstei. Indiferent că aceștia s-au chemat Emil Constantinescu și Traian Băsescu. La alegerile prezidențiale din noiembrie-decembrie 2014 am căzut pradă iluziei că istoria ar fi repetabilă și am văzut în dl. Klaus Werner Iohannis o reîncarnare a Regelui Carol I sau a lui Ferdinand Întregitorul. Nu a fost să fie, am avut parte doar de o ființă ezitantă care ceea ce face bine astăzi are parcă grijă să arunce în derizoriu ori să strice mâine.
La numai trei săptămâni după sărbătorirea Centenarului vom marca 29 de ani de la Revoluție. Despre care nici astăzi nu știm din surse oficiale dacă a fost cu adevărat o revoluție, o lovitură de stat, o loviluție. „Vom marca” e un fel de a zice căci și aici își spun cuvântul lehamitea, plictisul. Teama de a recunoaște că au fost și că avem în spate, mai degrabă, 29 de ani pierduți. Nu doar politic, ci și social și economic. Nu avem un proiect de țară, iată, de pildă, lansăm și relansăm ideea României educate în vreme ce la fiecare rectificare bugetară educația pierde sistematic, suntem pe an ce trece mai puțini, românii emigrează.
Până la urmă chiar și cei care critică ctitorirea Catedralei Mântuirii Neamului ar trebui să recunoască că e singurul lucru mai acătării săvârșit în 29 de ani de zisă libertate. Ajunge? Doar atât ne-a fost norocul? De răspundere sau de folosință limitată?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , ,Currently there is "1 comment" on this Article:

  1. mike spune:

    Sincer, textul acesta este atat de adevarat dar si rascolitor, cutremurator intr-un fel. Impresia este ca acest popor roman nu are un scop , un ideal , un proiect, o ambitie asa cum au alte natiuni. Nu se poate ca dupa 30 de ani sa ramanem tot in stadiul acesta al anilor 90. Impresia este ca acest popor parca se afla la inceputurile genezei sale, nefiind pe deplin format si conturat. Parca se afla intr-o continua geneza de 100 de ani incoace. Acest popor isi cauta inca drumul prin istorie. De aceea este si posibila situatia politica actuala, pentru ca n-are cine sa lupte si sa riposteze. Pacat de cei ce s-au sacrificat pentru noi in razboaie sau in inchisori comuniste.
    Ma intreb daca sistemul democratic occidsntal si capitalismul sunt intr-adevar compatibile cu poporul roman.
    Vom mai vedea peste alti 100 de ani.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Vedeti ca o parte din analiza dvs. se face pe Nota de informare generica din site (de fapt cred ca e...

de: Bogdan Manolea

la "Câteva considerații referitoare la votul diasporei din noiembrie 2019"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

septembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)