Home » Opinie »Politica & Doctrine »Societate/Life » Citesti:

Drama lui Andrei Ursu: nepăsarea contemporanilor săi şi alegerile prezidenţiale

Dumitru Lacatusu noiembrie 1, 2014 Opinie, Politica & Doctrine, Societate/Life
1 comentariu 1,269 Vizualizari

Am citit recent două articole despre „indignare”. Primul este cel al teologului Radu Preda, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.Conferenţiarul clujean se revoltă şi indignează împotriva intenţiei unei asociaţii de producători în domeniul panificaţiei de a scoate pe piaţă „a unor sortimente de pâine făcute după reţete din timpul comunismului”, dar şi faţă de revitalizarea câtorvaproduse populare din anii comunismului: batonul cu ciocolată Rom, apa minerală Aurora, băutura răcoritoare Cico. Cel care se opreşte asupra acestui articol va constata probabil că domeniul de activitate al IICCMER îl reprezintă mai nou descoperirea comuniştilor şi ofiţerilor de securitate refugiaţi în ambalajul batonului de ciocolată Rom, sub capacul băuturilor Aurora şi Cico sau în miezul pâinii. Fără să vrea, dl. Preda revoluţionează cercetarea comunismului, de parcă aceste produse de larg consum socialist ar fi adus comunismul în România, ascuns în ambalaje frumos colorate. Tot aceste produse ar fi fost cele care îi păzeau pe deţinuţii politici la Gherla, Piteşti, Râmnicu Sărat şi Sighet. Articolul dânsului se încheie într-un registru apoteotic: profeţia sa că, în curând, restaurantele din România vor servi „cârnaţii de Jilava, ciorba de burtă de Piteşti, slănina de Aiud, palinca de Gherla, bulzul de Sighet, tocana de Râmnicu Sărat, saramura de Poarta Albă sau plăcintele de Mislea.”. Chiar aşa, domnule Preda? Nu vă daţi seama că insultaţi memoria şi suferinţele foştilor deţinuţi politici cu astfel de macabre „comparaţii paraculinare […] teribil de indecente, ci şi de un prost gust desăvârşit”, după cum le-a catalogat istoricul Mircea Stănescu?

Mă întreb: de când obiectivul institutului pe care îl păstoriţi îl reprezintă incriminarea acestor produse socialiste? Nu aţi găsit alte motive de indignare? Chiar în zilele în care dl. Radu Preda scria articolul său demascator la adresa pâinii produse conform unei reţete comuniste sau a batonului de ciocolată Rom, la sediul Grupului pentru Dialog Social se consuma o dramă, care este ignorată nu doar de către dl. Radu Preda şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, dar şi de cei mai mulţi dintre contemporanii noştri, prinşi în mrejele alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie. Oare domnul Dinu Zamfirescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER, ce crede faţă de lipsa de reacţie a institutului şi a celor care îl conduc (Radu Preda şi Cosmin Budeancă) faţă de drama lui Andrei Ursu. Domnule Dinu Zamfirescu, exercitaţi-vă prerogativele! Sancţionaţi-i pe cei care în nepăsarea lor se fac că plouă când vine vorba de tragedia lui Andrei Ursu şi a părintelui său, Gheorghe Ursu, ucis de Securitate.

Cât de mult mai contează aceste alegeri, când în imediata noastă apropriere se petrece o tragedie, iar printre noi trăiesc încă nepedepsiţi şi lipsiţi de mustrări de conştiinţă ofiţerii de securitate şi liderii Securităţii care l-au bătut, torturat sau au dispus ca Gheorghe Ursu să fie arestat şi maltratat? Maiorul Marin Pârvulescu, generalul colonel Iulian Vlad, ministrul de Interne Tudor Postelnicu nu sunt fantasmele unei zile de toamnă, ci personificarea întruchipată a abominabilei maşinării de ucis şi torturat care a fost Securitatea. Inginerul Gheorghe Ursu a fost ucis de aceştia într-o zi de toamnă: 17 noiembrie 1985. La 29 de ani distanţă de la acest asasinat, călăii trăiesc încă nepedepsiţi şi nederanjaţi de nimeni.

În această atmosferă de complicitate, cei mai mulţi dintre noi sunt captivii unor false alegeri prezidenţiale. Nu alegerile prezidenţiale ne vor făuri viitorul, ci modul cum ne raportăm la cei care ne-au ucis semenii noştri în numele unei ideologii. Cât de mult contează cine va câştiga alegerile prezidenţiale, dacă în spatele lor se află grupuri de interese ce urmăresc un singur scop: propăşirea lor materială şi a celor ca ei. De pe afişe şi din timpul emisiunilor electorale, ne zâmbesc zeflemitor prezidenţiabilii din 2 noiembrie, iar, în spatele lor, ascunşi prin birouri ultraelegante şi cluburi fiţoase, suporterii acestora îşi împart deja viitoarele posturi din administraţia de stat şi planifică cum să vandalizeze în continuare bugetul României şi banii milioanelor de români. Din noiembrie 2014, vandalizarea României va avea în prim plan noi actori, avizi de afirmare şi de bani, şi acelaşi cadru: nepăsarea clasei politice faţă de cei mulţi, faţă de cei care contează, faţă de tragedia lui Andrei Ursu şi a tatălui său, dar şi a celorlalţi deţinuţi şi disidenţi ucişi de Securitate.

Pe bună dreptate, se indignează şi revoltă Vladimir Tismăneanu, profesor la Universitatea Maryland, cunoscut şi apreciat cercetător al celor două totalitarisme ale secolului XX într-un articol publicat tot pe această platformă. Reiau aici pasajele de o luciditate tulburătoare scrise de Vladimir Tismăneanu:

„Nu stiu altii cum sunt, dar eu unul nu pot dormi stiind ca un om se jerfteste la Bucuresti pentru adevăr si că lumea ignoră aceasta actiune disperată. Nu stiu altii cum sunt, dar eu unul sunt revoltat că, in afară de Monica Macovei, niciun candidat prezidential nu a găsit de cuviintă să meargă la sediul GDS din Calea Victoriei 120 să il incurajeze pe Andrei Ursu, să-i strangă mana, să-i spuna că idealul său de dreptate este inteles si impărtăsit, că se va pune capăt minciunii si subterfugiilor mizerabile folosite pentru a nu il aduce in fata justitiei pe asasinul tatălui sau, ofiter al criminalei institutii numită Securitate. Nu simtiti ca suntem in plina tragedie greacă? Ati citit “Antigona”? A disparut umanitatea din noi? Suntem cu totii mancurtizati, anesteziati moral? Ni s-au uscat sufletele? […] Nu stiu altii cum sunt, dar eu as fi asteptat ca un Insititut platit din bugetul tarii pentru a investiga crimele comunismului (IICCMER), sa-si trimita expertii spre a sustine, cu orice pret, cauza pentru care se sacrifică Andrei Ursu. Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu cred că alegerile de duminică ar trebui să eclipseze tragedia care se consumă la sediul GDS, in Calea Victoriei 120. Dimpotrivă, ar trebui sa fie marcate in chip decisiv de aceasta luptă pentru onoare si adevăr. [subl. mea]”.

Spre deosebire de cea a teologului Radu Preda, indignarea lui Vladimir Tismăneanu este reală şi ar trebui să ne întrebăm de unde această nepăsare a noastră faţă de tragedia lui Andrei Ursu. Fiul celui ucis de Securitate nu vrea bani, nu vrea averi, ci solicită un singur lucru: dreptate pentru tatăl său. Nu cere nici măcar ca ofiţerii de securitate să fie condamnaţi aprioric, ci doar reclamă dreptul la un proces corect pentru a se afla adevărul despre cei care i-au ucis şi torturat tatăl, darşi stabilirea gradului de vinovăţiei a celor responsabili. Şi nu l-au ucis bătându-l cu batonul de ciocolată Rom sau răcoritoarea Cico. Nepăsarea contemporanilor noştri şi mai ales a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului îl mai ucide încă o dată pe Gheorghe Ursu. Securitatea va triumfa din nou când Andrei Ursu nu va mai avea voce să strige şi să ceară dreptate pentru Gheorghe Ursu. Dreptate pentru Gheorghe Ursu este adevărata problemă care trebuie să ne preocupe pe noi şi nu aparentele alegerile prezidenţiale.România europeană şi democratică trebuie să-le ofere lui Gheorghe Ursuşi Andrei Ursu şansa unui proces corect. În caz contrar, cei 25 de ani de tranziţie nici măcar nu au început.

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/nu-stiu-altii-cum-sunt-andrei-ursu-isi-continua-greva-foamei/

http://adevarul.ro/news/eveniment/disidentul-gheorghe-ursu-ucis-doua-oara-1_51ffc898c7b855ff56a9db39/index.html

http://gh-ursu.ong.ro/

http://adevarul.ro/life-style/bucatarie/deliciile-dictaturii-carnatii-jilava-ciorba-burta-pitesti-palinca-gherla-1_54510d050d133766a858207a/index.html

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there is "1 comment" on this Article:

  1. Cred ca drama lui Andrei Ursu este in acest moment sporita si de lipsa de maturitate politica a acestui popor, care iata ca nu e in stare sa voteze singurul candidat cat-de-cat ”frecventabil” (Monica Macovei) la un nivel de macar 10%.

    Ajungi sa il intelegi si pe Tutea, care a trecut de la ”Ni s-a făcut onoarea să suferim și să murim pentru poporul roman” in anii ’50, la “Am suferit 13 ani in temnita pentru un popor de idioti”, dupa alegerile din ’90.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Dumitru Lacatusu


Dumitru Lacatusu

Dumitru Lăcătușu este doctor în istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu o teză despre represiunea comunistă și cercetător la Centrul de Consultan... Citeste mai departe


E randul tau

Vedeti ca o parte din analiza dvs. se face pe Nota de informare generica din site (de fapt cred ca e...

de: Bogdan Manolea

la "Câteva considerații referitoare la votul diasporei din noiembrie 2019"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

septembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)