Home » Opinie »Politica & Doctrine » Citesti:

Esenţa răului în PSD

George Mioc decembrie 18, 2014 Opinie, Politica & Doctrine
8 comentarii 2,583 Vizualizari

Nu-mi dau seama dacă Victor Ponta este un accident în istoria PSD sau un produs reprezentativ pentru cele circa 50.000 de cadre ale partidului. Nu-mi dau seama cum au putut să arunce într-o bătălie atât de dură precum prezidenţialele un grup de adolescenţi întârziaţi care nu participaseră la vreo competiţie electorală directă şi aveau zero experienţă administrativă.

Nu vreau să plâng de mila acestor falşi social-democraţi sau să le fac analiza dezastrului. Cred însă că trebuie să trecem de entuziasmul generat de rezultatul miraculos al prezidenţialelor şi să vedem că forţa PSD, coloana sa vertebrală, stă în structurile sale locale. Au acumulat o forţă imensă, au strâns sume uriaşe prin corupţie şi vor supravieţui – şi când spun „supravieţui” mă refer la metehnele acestui partid – şi fără Cotroceni şi chiar fără Palatul Victoria. Vă dau un singur exemplu, o informaţie recentă: Tel Drum, firma tutelată de Liviu Dragnea, caracatiţa contractelor din zona infrastructurii locale, ar avea în conturile bancare 100 de milioane de euro – a spus-o un consilier al premierului Ponta, iar vicepremierul PSD nu l-a contrazis. O sută de milioane de euro, cash, în bancă, într-o ţară ca România, unde majoritatea firmelor se plâng de accesul la lichidităţi!

De aceea susţin că primul mare test pe care-l va da România în regimul Iohannis este alegerea, în 2015, a unor noi preşedinţi de consilii judeţene. Când spun „noi preşedinţi” mă refer la o tipologie total diferită de ceea ce am avut până acum. Sunt patru poziţii libere, deocamdată: la Cluj, Horia Uioreanu a demisonat, la Brăila, Bunea Stancu a fost revocat, iar preşedinţii de CJ din Vâlcea şi Neamţ au decedat. DNA este în plin proces de curăţenie şi am sentimentul că în scurt timp vom mai avea locuri libere. Zece preşedinţi de consilii judeţene se află în diferite etape ale anchetelor DNA: Ion Prioteasa (Dolj), Silviu Ciupercă (Ialomiţa), Adrian Duicu (Mehedinţi), Nicuşor Constantinescu (Constanţa), Aristotel Căncescu (Braşov), Titu Bojin (Timiş), Mircea Moloţ (Hunedoara), Cristinel Bîgiu (Buzău), Borboly Csaba (Harghita) şi Mircea Cosma (Prahova). Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, pentru că, pe vremea când era deputat, şi-a angajat soţia la propriul birou parlamentar. Sentinţa nu este definitivă, Cindrea poate face recurs.

Legea le permite celor care nu au suferit o condamnare definitivă cu închisoare cu executare să rămână în funcţie. Cred că măcar o parte din procese se vor termina rapid, în special când avem de-a face cu cazuri flagrante de luare de mită.

Pentru poziţiile declarate vacante, Guvernul trebuie să organizeze alegeri în 90 de zile de la încetarea mandatului. La Cluj, ar fi trebuit să fie alegeri parţiale pentru poziţia de preşdinte al CJ încă din noiembrie, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Realitatea este că legea este slabă, în sensul în care nu există nici o sancţiune dacă Executivul nu organizează alegeri la timp.

Destul cu explicaţiile tehnice şi statisticile, să făcem puţină politică. Aceste alegeri parţiale ar fi un moment extraordinar pentru a ataca atacată nucleul dur al PSD, cea mai coruptă zonă a acestui partid. Repet ceea ce scriam la începutul articolului: PSD nu mai este de mult acel regat centralizat condus de atotputernicul Adrian Năstase, ci o structură din Evul Mediu timpuriu, în care fiecare lider local are propriul buget şi propria armată, formată din clienţii politici. Descentralizarea şi transferarea deciziei cât mai aproape de cetăţeni au fost procese necesare, însă ceea ce s-a întâmplat a fost un transfer al corupţiei, de la Bucureşti la Focşani, Constanţa, Alexandria sau cine ştie unde. Acum este un moment potrivit să schimbăm această situaţie: DNA şi ANI curăţă terenul de buruieni, există o uriaşă dorinţă de schimbare, iar România are ocazia să aleagă lideri locali cinstiţi şi buni gospodari.

Ştiu că sună utopic şi nu vreau să propag un entuziasm care să pară copilăresc. Şi eu am văzut ce s-a întâmplat în Argeş. Atotputernicul preşedinte de Consiliu Judeţean Constantin Niculescu a pierdut procesul cu ANI şi a fost nevoit să plece. Părea sfârşitul corect al unuia din cele mai scandaloase atacuri asupra justiţiei: în ianuarie 2011, floarea PSD s-a strâns aici, l-a apărat pe Niculescu şi i-a ameninţat fără ruşine pe procurori şi judecători. Victor Ponta era în public, alături de Adrian Năstase şi Marian Vanghelie. Firesc ar fi fost ca opoziţia să speculeze situaţia şi să se bată pentru a prelua preşedinţia CJ. Nu s-a întâmplat asta, alegerile parţiale din primăvara lui 2014 au părut a fi un blat local, iar PSD a câştigat, prin pupilul lui Niculescu, cu peste 58%. În consecinţă, sunt conştient că alegerea unor preşedinţi de CJ de bună calitate – ştiu că pare o lozincă, dar defineşte cel mai bine aşteptările mele – va fi dificilă.

Victoria lui Iohannis a fost un tsunami pentru viaţa politică. Însă formidabilul val al schimbării va avea o viaţă relativ scurtă, după care se va stinge. Eventual va reapare la prezidenţialele din 2019. Nu trebuie să lăsăm această energie să se piardă fără să încercăm să ducem schimbarea în profunzime. Îmi asum criticile că fac o comparaţie superficială şi vă provoc ca, în loc de concluzie, să vă uitaţi peste cifre: bugetul Administraţiei Prezidenţiale este puţin peste cinci milioane de euro, în timp ce primarul sectorului 4 gestionează circa 120 de milioane de euro.

P.S: Observaţi că nu am folosit în acest comentariu, nici măcar o singură dată, mult prea uzatul termen de „baron local”. Am coborât în derizoriu un cuvânt care, în Evul Mediu, era asociat unor mici nobili care luptau în oastea regelui. În clasa de aleşi locali ai PSD sunt oameni cu un trecut incert, îmbogăţiţi peste noapte care susţin că ar fi de stânga, gata oricând să dezerteze la cel care controlează bugetul de stat. De aceea, fără să încerc să lupt cu un termen inventat de gazetari, aş prefera să folosesc termenul de „burghezie roşie” în loc de „baroni locali”. Pur şi simplu nu pot asocia eroismul şi cavalerismul baronilor cu personaje precum Marian Oprişan sau Nicuşor Constantinescu.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "8 comments" on this Article:

 1. smaranda spune:

  Aveti dreptate. Entuziasmul trece repede. Scimbarile de mentalitate se fac greu. Avem experienta cum sa dam jos un partid de pungasi cea ce nu este de neinluat in seama. Constructia aste dificila. Mult mai dificila. Punctati prea putin acest aspect. Cum sa incurajam oamenii capabili sa se sacrifice pentru interesul societatii? Functiile vacante prezentate in articol presupune oameni capabili sa organizeze, sa mobilizeze, sa conduca si sa se multumeasca cu putin. In tarile care au avut confruntari militare ofiterii capabili sint printre cei promovati in politica. Acesti oameni disciplinati ( sint si in Romania) care au fost si in operatiuni NATO pot fi atrasi in functii administrative. O propunere.

 2. markwilliams spune:

  Ponta este un produs al unor gasti instalate puternic intr-o invizibila retea de influenta.L-au preluat intr-un moment dificil al vietii lui,la Paris si l-au subordonat ca pe un “pisicut”..Ponta nu este de unul singur ..Ponta nu reprezinta OMUL inteligent si capabil dse a gestiona o tara.Ponta este un produs fabricat in epubetele unui laborator special..s-a investit mult in persoana sa ..in vizibila sa dorintra de Putere unica si perpetuua..
  Ponta este doar o MARIONETA …papusarii au investit intr-un mediocru incapabil sa se ridice la nivelul contat…
  Esenta raului in PSD este usor detectabila..Priviti-le fata…examinati zimbetele..mimica..expresia fetei…si ii ve-ti citi…Oamenii astia parca sunt trasi la calapod…sau mai modern..la xerox..

 3. DanT spune:

  Dar cuvantul “burghezie” de ce il coborati in derizoriu? Virtutile civice, spiritul antreprenorial al burgheziei de ce sa le asociati cu oligarhia PSD?
  Una din prioritatile viitoarei majoritati PNL cred ca trebuie sa fie revenirea la alegerea primarilor si presedintilor de CJ in doua tururi. Un potentat local se poate clasa relativ usor pe primul loc, dar ii este mult mai greu sa castige majoritatea absoluta a voturilor.

 4. gn spune:

  Cel mai rau lucru in Romania este SARACIA!!!Ea este consecinta manipularii prin care mafiotii conduc judetele si deci tara si care prin lipsa VOITA de informare tin patura cea mai vulnerabila la bunul lor plac.Urmarea este LIPSA de interes pt.viata social-politica,vesnica asteptare pt. pomeni de orice fel,bigotismul dus la paroxism…De 25 de ani se VORBESTE! ATAT!Romania a ajuns o ruina, cu un sistem de sanatate si educatie precare, furnizoare de brate de munca si creiere performante,in tara ramanand batranii,bolnavii,copiii.Nimic nu este dus pana la capat,cei zece ani ai lui Basescu au fost o perioada de profunda decadere morala si extindere a coruptiei…Cineva compara Romania cu o plita incinsa pe care oricata apa ai picura ,se evapora instantaneu…era in anii ’90 cand se aduceau ajutoare ,care de multe ori erau deturnate ,ajungand pe la mafiotii satelor si oraselelor de provincie in loc sa ajunga la cei cu adevarat in nevoie…Vad Romania dupa 25 de ani ca pe un amarat zdrentaros care abia se taraste gafaind,nestiind incotro s-o apuce…Totul in jur e pustiit de parca s-ar pregati ostile de batalie si se trage nadejde ca pagubele nu vor fi prea mari asa ca se curata …SPER SA MA INSEL!

 5. Dr. Mihai Turcu spune:

  termenul adecvat este cel de “cleptocratie” si mai potrivit termenul leninist de “burgezie compradora”. Eroarea propulsarii lui V.Ponta in fruntea PSD ca presedinte (!?) a fost urmata de dorinta de a-l exila a Cotroceni, unde urma sa joace rolul de Pinochio , Dragnea urmand sa preia partidul si in fapt puterea. PSD nu este un partid social-democrat pornind de la felul electoratului sau, ce captiv al “baronilor locali” si primarilor PSD , centrat pe zone rurale si semirurale defavorizate. Programul de guvernare PSD nu este un program social democrat , declarat a fi cel al USL, o alianta care n-a rezistat desi avea majoritate in parlament cu sustinerea masiva din alegeri, destructurare care a zapacit intreaga admnstratie locala a Romaniei, si nici nu putea avea un program social-democrat . Social-democratia este in tandem cu guvernarile liberale dedicate dezvoltarii economice. Ce noua ne lipseste este dezvoltarea economica bazata pe capital national, de unde saracia si dependneta pina la nesuveranitate de exterior. Social-demopcratia nu poate exista intr-o ocietate saraca. Este reformista, redistributiva, se bazeaza pe muncitori industriali, functionari, mica bugezie, nicidecum pe saracime si ceptocratie umflata pe seama
  labiciunii statului, social-democratii cerand un stat mai puternic, contrar interesului cleptocratilor.

 6. Kata spune:

  In zadar vom lupta sa alegem oameni cinstiti in aceste structuri. Raul trebuie taiat de la radacina. Consiliile astea judetene TREBUIE DESFIINTATE DEFINITIV. In tarile civilizate nu exista asa ceva. Exista deja primarii si alte organizatii care se pot ocupa cu administrarea problemelor unui judet/regiune. Nu e sanatos sa concentrezi atatea resurse in mana unei singure persoane.

 7. Radu Popescu spune:

  “Burghezie” sună ca dracu’, mai lipsește lupta de clasă, spuneți-le căpușe, paraziți, că asta sunt.

 8. MIHAI 2 spune:

  Ar trebui dezvoltata putin comparatia dintre Bugetul Primariei Sectorului 4 și
  Bugetul Presedintiei.
  La prima lectura (superficiala) se intelege ca valoarea bugetelor ar trebui sa fie proportionala cu pozitia ierarhică: cel mai mare buget Presedintele , pe locul 2 (la egalitate) Parlamentul , Premierul si Sefa Inaltei Curti si asa mai departe . In aceasta logica ar trebui sa ne emotionam ca orasul Buftea – Ilfov , ba poate si Comuna Nana au bugete mai mari decat Curtea Constitutională ?
  Asta nu inseamna ca Primarul Piedone de la Sectorul 4 nu ar trebui luat la intrebari – ce a facut cu un asemenea buget imens ? din moment ce nici macar o mosie de 300 de hectare nu si-a procurat , cum au reusit alti ordonatori cu bugete insignifiante.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

George Mioc


George Mioc

George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mech... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)