Home » Opinie »Politica & Doctrine »Societate/Life » Citesti:

Etichete pe borcane de murături ideologice

Florentin Tuca noiembrie 3, 2012 Opinie, Politica & Doctrine, Societate/Life
10 comentarii 1,737 Vizualizari

Naţional, Democrat, Creştin, Liberal, Civic, Conservator, Aceeași Generație, Social, Ţărănesc, România Babană, de stânga, ba de dreapta, al Poporului, ba al Întregului Nostru Bobor.

În primul rând, „Naţional”, evident. Motivație: să nu se creadă că suntem cumva regionali sau provinciali, dar nici cosmopoliți. Ar suna parcă mai seducător „Inter-național”, dar ne e frică de confuzia cu Internaționala Socialistă, etichetă cu conținut foarte consistent, dar mult prea oţetit.

„Demo-crat”. Motivație: să fie clar că nu e cumva, Doamne-păzeşte!, „aristo-crat”.

„Creștin”. Să se știe că promovarea creștinismului se face nu doar pe linie de biserică, ci și pe linie de borcan.

„Liberal”. Pentru că intrarea este liberă. Liberă chiar și pentru legumele care-s completamente varză.

„Conservator”. Pentru că tocmai despre „a (se) conserva” e vorba. Conservarea de bostani și alte păstăi ideologice, (auto) conservarea cu orice preț, cu absolut orice preț, indiferent ce şi câte E-uri sunt îngrămădite în borcan ca din legume să facă murături.

„Social”. Întrucât procesul de conservare a zarzavatului ideologic presupune un intens efort de socializare cu gogoșari și de social entertainment cu gogonele.

„Civic”, cu obiectivul să nu se încurce borcanele cu „ciuvic”.

„Aceeași Generație”, ca să nu se creadă cumva că e vorba de noua generație.

„Românie Imensă”, cu dorinţa să probăm că, totuși, de cel puţin trei ori pe zi, mărimea contează.

„Țărănesc”, fiindcă vine de la „țăran”, iar cuvântul „țăran” are și conotațiile lui peiorative.

„De stânga”, o indicaţie pentru alegătorii noştri că suntem, cum intri în cămară, pe raftul din stânga.

„De dreapta”, ca să afle degustătorii că nu suntem de stânga şi că slujim dreptul şi statul de-a dreptul.

„Al Poporului”, pentru că da, da, Poporului îi aparține totul, inclusiv borcanul nostru privat și vegetalele de combinat alchimic înlăuntrul lui.

„Al Întregului Nostru Popor”, deoarece Poporul Nostru, cel mai ospitalier, milostiv, viteaz, evlavios şi unit dintre toate neamurile lumii, trebuie gândit ca întreg, nu pe felii.

Etichete, borcane, legume, murături.  A ţi se acri.

P.S. Mai degrabă o etichetă, deocamdată, fără de borcan. „Pirat”, pentru că http://digitaldasein.blogspot.ro/

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "10 comments" on this Article:

 1. Good Point spune:

  Jos palaria! Adevarat grait-ati!

 2. Vlad A spune:

  sfirsitul ideologiilor sa vina odata cu cel al istoriei si ultimului om ? pesimistic si putin probabil.
  satelitii lansati in spatiu pot detecta variatiile mici ale nivelului oceanului planetar.
  un sistem social nu poate fi la fel de precis ca unul matematic dar suficient de bun sa corecteze erorile umane vizibile. (intentionate sau nu, vicii sau obsesii).
  cum si cind se va incheia istoria ideologiilor ramine de vazut. dar in mod sigur stiinta le va impinge afara din stratosfera.

 3. Andrei George spune:

  Stimate Domnule,

  M-ați făcut să mă amuz. Nu de alta, dar mi-am amintit de Formația Fără Nume din junețile mele. De ce nu- și un Partid fără Nume ? Altfel, nu cred că denumirile ar fi neapărat rele câtă vreme nu s-ar merge pe ”Afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul”. Deci socialii și liberalii să fie sociali și liberali, civicii să nu fie neapărat doar ciuvici, etc.

 4. Zen spune:

  Lângă borcanele Dvs cu murături ideologice am mai gasit doua borcane, pe unul scrie gem de râs şi pe celălalt gem de durere. Cel cu gem de durere este pentru Întregul Nostru Bobor, aşa scrie pe etichetă. Dar cel cu gem de râs? Nu are destinatar pe etichetă, probabil ţine de Iliescu…?

 5. Hantzy spune:

  Mai lipseste un borcan: “boicot”.
  Se serveste numai in iulie, laolalta cu “dulceata de puci verzi” si se numeste astfel pentru a le deosebi de “ce-ai”, de “cumpot” sau de “gem”, pentru mesele principale ale zilei.

  • Gogu Bosorogu spune:

   Mi-a placut asta cu dulceata: schimbam prima litera din “p” in “n” si iese ceva sublim (n-am mai mancat din adolescenta…) dar daca il schimbam in “m”, puah, nici nu vreau sa ma gandesc ca si-asa sunt racit…

 6. Tio spune:

  Borcane goale si etichete false sau nu…un lucru e sigur:n-o sa vad nimeni “dulceata” in Romania fara o schimbare/abordare total diferita. Tocmai vom avea alegeri care sint total identice cu cele din 1992.

  Piratii au totusi o reteta (dominata de Internet si tehnologie) care ar avea o sansa in Romania. Nu ma refer aici la copyright si filme ci la felul cum se organizeaza si functioneaza.

  “Internetul a facut ca toti sa aiba o voce/vot. [...] Asa ceva schimba balanta puterii intr-o societate. Aceasta schimbare e asa de mare ca poate fi comparata cu apartitia tiparului sau ba chiar cu aparitia scrisului” Rick Falkvinge

  E cineva interesat sau pregatit pt o calatorie in sec XXI?

  P.S. Salutari autorului si respectele mele pt ca nu ne-a uitat ;-)Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Florentin Tuca


Florentin Tuca

Florentin Ţuca este Managing Partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Cu o experienţă de 19 ani, el este specializat în drept societar, concesiuni şi PPP, precum şi fuziun... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)