Home » Media / Tech »Opinie » Citesti:

Fără precedent: un membru CNA deconspiră sistemul

Brindusa Armanca aprilie 15, 2014 Media / Tech, Opinie
8 comentarii 2,117 Vizualizari

N-am fost niciodată într-o mlaștină. Dar sunt în CNA. Situații similare, metaforic. Mai întâi stufărișul. Îți lasă impresia unui spațiu accesibil. Apoi, coaja de pământ uscat, care te încurajează s-o traversezi spre un ochi verde de apă. Ai făcut pasul, ești terminat. Scufundare în mâl, din ce în ce mai adânc, cu fiecare mișcare, oricât de neînsemnată, deși mișcarea ar avea drept scop opusul scufundării. Degeaba te agiți, degeaba încerci să te agăți de un pai. Strigătul de ajutor cheamă animalul de pradă, nicidecum salvatorul. Cu ultimele gânduri, nemurdărite de noroi, te întrebi: a meritat?”. Cu acest mesaj sumbru începe cea mai recentă postare a Narcisei Iorga pe blogul Cutia Pandorei, inițiat acum câteva luni. Narcisa Iorga este membru CNA din 2008. De câteva luni a decis să comunice cu publicul, cu cetățenii interesați de soarta audiovizualului, pe un blog personal și pe Facebook. Ce s-a întâmplat între timp, de ce nu mai este suficient cadrul instituțional, conferințele sau declarațiile de presă? Un motiv este politizarea cronică a Consiliului.”CNA este sufocat de politică. Abia mai respiră”, spune autoarea blogului. In al doilea rând, se aplică în mod scandalos un standard dublu în relație cu posturile de televiziune: unele au voie orice, fără sancțiuni sau cu sancționări modice, altele sunt mereu în vizor. Pe aceeași lege, pe aceleași reguli. Un al treilea motiv ar fi lipsa de transparență a instituției, bine camuflată de afișări tehnice pe site, de pe care, observăm noi, au dispărut de o vreme referințele media. Să fi fost, unele, prea critice? Blogul cutiapandorei.net dă la o parte camuflajul în articole argumentate și ilustrate generos cu extrase din dezbateri, legislație și monitorizări. Se mai adugă ceva: disperarea că decizia acestei importante autorități abilitate să reglementeze și să asaneze domeniul audiovizualului românesc nu se mai află în voința membrilor săi, ci în mâna puterii politice care i-a numit. Deși demnitari, mai mulți membri CNA preferă să se poziționeze ca servanți, ignorând misiunea instituței ca ”garant al interesului public”. Dan Grigore a ales să demisioneze în martie 2012, lansând un mesaj amar despre instituția acuzată ”de lipsă de respect faţă de reguli, de făţărnicie şi de măsluire sistematică a celor mai elementare principii, de monumentală rea-credinţă şi de poluare gravă a spaţiului public”. Gelu Trandafir nu și-a dorit încă un mandat, deși ar fi putut să îl obțină. Discret ca apariții media, jurnalistul a mărturisit anxietatea pe care șmecheriile politice din CNA i-o produceau. Alți membri ai Consiliului s-au permanentizat, plătind pentru acesta obolul politic care i-a făcut de nerecunoscut față de biografia lor intelectuală, unii au practicat traseismul politic necesar pentru a ”prinde” încă un mandat. Narcisa Iorga a ales calea cea mai spinoasă: să mărturisească, să dea în vileag.

Dar ce este Consiliul Național al Audiovizualului și la ce ar fi bun? Conform definiției din Legea Audiovizulalului, CNA este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, abilitat să reglementeze prin recomandări, instrucțiuni și decizii, cum este Codul Audiovizual. Toate deciziile ar trebui să se ia după lege și după reglementele ulterioare. Ce ne spune blogul cutiapandorei.net ? Că în realitate unele decizii se iau umoral și, poate, imoral, pe bază de simpatii sau idiosincrazii. Politice sau pur omenești. Legea nu este un argument, iar negocierile firești sunt spulberate de o majoritate care n-are chef să asculte argumente diferite. Cine citește stenogramele discuțiilor din CNA în jurul cazurilor dezbătute, înțelege cum funcționează o majoritate harnică să apere Antena 3 și să sancționeze B1TV, dar vede mai ales cât de puțin este luată în considerare legea. Ceasornicul CNA merge exact după declarațiile politice ale majorității aflate la putere, care stigmatizează unele medii și lingușește altele și unde ”premierul Antenei 3” (Florin Negruțiu) îi califică pe jurnaliștii critici drept ”fascisto-comunistoizi”. Blogul dezvăluie ”habarnismul” unor membri, decizii luate fără temei sau chiar ”scăpări” cu adresă, pentru a da posturilor privilegiate posibilitatea de a câștiga în instanță împotriva CNA. Un exemplu ar fi decizia de a limita emisiunile ”pamflet”, o inițiativă inutilă a președintei Laura Georgescu, fiindcă Legea Audiovizualului prevede clar cum se clasifică emisiunile. Venim cu alte exemple data viitoare. Pentru a face aceste dezvăluiri din interior, Narcisa Iorga s-a expus. S-a expus acuzațiilor că face jocul celor din actuala opoziție, care au numit-o, s-a expus injuriilor, dar mai ales presiunilor și disprețului majorității din CNA care o izolează împreună cu cei 1 sau 2 membri din ”minoritate”. Democrația funcționează aici ca o ghilotină. Despre principii nu se discută. Fundamental eronată încă de la început, procedura legală de desemnare a membrilor CNA prin algoritm politic se răzbună. Ca în multe alte domenii, criteriul competenței este suprimat de cel al obedienței. Membrii CNA desemnați de partide, guvern, președinție se identifică cu interesele acestora. Ar putea fi independenți, corecți, cu legea ca unică referință. Da, dar atunci nu mai ”prind” încă un mandat, în rang de secretar de stat, cu mașină la scară.

Articol apărut și în revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "8 comments" on this Article:

 1. noba spune:

  Faptul ca Narcisa Iorga se plange de mlastina in care se scalda nu o avantajeaza. Din textul Dumneavoastra am inteles ca nici macar nu este prima, din moment ce Dan Grigore a ales sa demisioneze motivandu-si gestul tot cu malul politizarii si fatarniciei.
  Cu alte cuvinte Narcisa Iorga nu deconspira nimic. Se plange de haznaua in care se scalda. Primul gest ar fi fost, precum a lui Grigore, sa iasa. Dupa care poate sa faca ce doreste, chiar si sa ne povesteasca cum a fost.
  Sau te pomenesti ca face rezistenta din interior si asta chiar ii place.
  In fond avantajele raman.

  • victor L spune:

   curioasa logica.
   Solutia ta este sa se retraga (in pustie) si sa astepte rezolvarea problemelor de la sine :P
   Doar din interior poate vedea tot ce se intimpla si poate semnala magariile.
   Solutia, pentru cei carora nu le place acest cel mai cinstit guvern, este sa plece din tara?

   • DanBruma spune:

    De ce nu?

   • noba spune:

    Logica din comentariu se refera strict la situatia personala a Doamnei Iorga.
    Logica care se refera la situatia generala ne arata ca da, politicienii trebuie sa devina adevarati reprezentanti ai celor care i-au ales si nu membrii in comisii, comitete si consilii.
    Crearea unui CNA politic este vina intregii clase politice nu numai a uneia dintre parti. De aceea, iesirea din acest CNA inadecvat si corupt poate deveni un gest politic. Mai ales daca este urmat de un program si actiune care vizeaza depolitizarea si profesionalizarea institutiei.
    Din nefericire n-am vazut in programul nici unui partid politic ceva referitor la depolitizarea unor institutii de utilitate publica, concret a TVR si radioul public, respectiv CNA.
    Astept renuntarea la algoritmul pagubos, oriental care numeste in fruntea unor institutii oamenii partidului aflat la guvernare. E vorba de intreprinderi de stat, administratie, invatamant – inspector scolar -, sanatate – directori de spitale -, etc.
    Pana atunci vorbim ca sa ne aflam in treaba.

 2. euNuke spune:

  CNA este o instituţie care nu trebuia să existe niciodată, căci interesul public nu poate fi apărat decât de către public, iară nu de către o autoritate statală creată un algoritm politic strict partinic [numai partidele din blocul parlamentar urmaş al nomenklaturii are voie să trimită reprezentanţi acolo].

  Acum este stringent să fie desfiinţată, pentru că, inutilă şi ineficientă fiind la naşterea sa, astăzi a ajuns să fie extrem de nocivă, mai toxică decât televiziunile ce otrăvesc publicul transformându-l in gloată imobilizată sau mobilizată, după dispoziţia unor satrapi dubioşi. CNA funcţionează împotriva interesului public, este incă o instituţie politică cu un rol important in arhitectura statului socialist, şi, in plus, un locşor călduţ pentru căutătorii de sinecuri bine plătite. In CNA nu este loc de idealuri şi principii, iar când aud vreun intelectual că pretinde exigenţă şi transparenţă decizională la acest for nu pot decât să zâmbesc amar: cum poate fi un om inteligent atît de naiv? Nu este o consecinţă logică abandonarea funcţiei asumate -de apărător al interesului public- din moment ce numirile membrilor sunt politice iar organismul parazitat din start de interesele private ale unor găşti politice? O să spuneţi că deh, e democraţie, iar partidele reprezintă voinţa poporului. Ba, pardon, reprezintă actualmente voinţa -oricum viciată de propaganda de partid a doar 40% din populaţie. Ceilalţi cetăţeni nu au niciun reprezenant politic acolo, pentru că nu există niciun partid care să se apropie măcar de dorinţele, principiile, exigenţele lor, nu au cu cine vota şi nu au cum să-şi trimită reprezenanţi in această agenţie propagandistică, ca atare nu au cum să pareze atacurile asupra democraţiei desfăşurate cu concursul CNA.

 3. Dans spune:

  Corect este “inca un membru CNA deconspira sistemul”. Nu inteleg totusi pozitiile lui Christian Mititelu si Radu Calin Cristea, care, din mari nume ale jurnalismului romanesc au devenit niste jalnici “yesmeni”.

 4. Bradut Bolos Bradut Bolos spune:

  CNA este viciat din start de influentele politice inevitabile.

  Cred ca singura forma posibila de a asigura existenta unei prese libere si democratice este instituirea profesiei liberale de “jurnalist” si a unei entitati asemanatoare Colegiului Medicilor, CECCAR sau CAFR sau baorurilor, care sa fie indrituita sa elaboreze si sa impuna standardele profesionale si codul etic al profesiei.

  Fara sa intentionez sa jignesc pe cei care accepta numirile politice in CNA, dar prin numirea lor politica activitatea de supraveghere este complet subminata si expusa unor jocuri din care ei personal, si societatea romaneasca in general nu are decat de pierdut.

 5. Decebal spune:

  Ma uit in jur si nu vad decat cateva institutii pe care le simt prietene cu mine, omul de pe zebra: Parchet, DNA, SRI, Curtea Constitutionala. Cam astea in vin in minte, pe moment… poate mai sunt cateva…

  CNA ar trebui sa fie bine informat, integru, drept si intransigent, asa cum ii sta bine unei institutii care trebuie sa acorde permise de port-arma si sa sanctioneze nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Sunt voci care spun ca CNA nu e asa. Recunosc, nu-l cunosc deloc pe CNA. As putea sa-l judec prin prisma impresiei pe care mi-o face audiovizualul romanesc. Impresia e cam proasta, dar de ce sa nedreptatesc CNA -ul doar pe baza acestei impresii?…

  Mai bine imi intorc privirea catre cei pe care-i consider prieteni si-i rog pe ei sa ma ajute. Si am speranta ca ma vor ajuta. In prieteni imi e nadejdea.

  P.S. Prin “arma”, mai sus, ma refeream la aceasta (pe zi ce trece tot mai puternica) arma de manipulare – audiovizualul.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)