joi, aprilie 25, 2024

Grijile și soluțiile extreme avute în vedere de dl. Liviu Dragnea

Multe griji sunt în aceste zile pe capul celor ce reprezintă nucleul dur din conducerea PSD. Congresul extraordinar al partidului care se va desfășura în week-end se impune pregătit cu maximă rigurozitate. Chiar dacă ipoteza unui puci de natură să îl scoată definitiv din joc pe dl. Liviu Dragnea este din start exclusă, micile surprize neplăcute sunt oricând posibile. Ordinul de zi pe unitate este ca ele să fie prevenite și anihilate.
Este mai mult ca sigur că ceea ce s-a întâmplat luni, nu atât în cursul CEX, cât mai degrabă în orele de dinaintea lui a fost analizat pe toate părțile de Liviu Dragnea&co. Se poate spune cu maximă certitudine că tuturor bodyguarzilor ideologici și de altă natură ai partidului li s-au trasat sarcini concrete pentru se evita toate situațiile neprevăzute. Domnul Dragnea este o persoană ultra-sensibilă așa că nu se cuvine a fi supusă șocurilor extreme ce i-ar putea fi provocate de vreun vorbitor care ar lua pe neașteptate cuvântul și i-ar cere socoteală pe subiecte deloc comode. Fie pe tema escapadelor domniei- sale în compania celor pe care i-a denunțat ca făcând parte dintre reprezentanții Statului paralel, fie în legătură cu prea marea fluiditate și impreviziblitatea din ce în ce mai deranjantă și tot mai accentuată a programului de guvernare. Un program ce dobândesște noi aspecte aproape zilnic . Reprosuri i s-ar mai putea aduce d-lui Dragnea și în ceea ce privește modificările prea dese la acte normative impuse guvernului, legi și ordonanțe de guvern prezentate opiniei publice ca fiind inafilibile, fără nici cel mai mic defect de fabricație, dar care, în practică, și-au dovedit impardonabile vulnerabilități drept pentru care au trebuit date noi ordonanțe de urgență care să corecteze ceea ce mai poate fi corectat, dar și în legătură cu mâna proastă de care a dat dovadă în alegerea celor numiți în posturi-cheie. De unde și prea frecventele schimbări de guverne.
Domnului Liviu Dragnea nu i-ar face defel plăcere nici să i se ceară explicații referitoare la diferența de scor în preferințele electoratului între partid și ilustrissima lui persoană și nici în privința eșecului reprezentat de imposibilitatea revocării din funcție a procurorului șef al DNA, d-na Laura Codruța Kövesi.
Tocmai pentru a anihila atacuri din cale afară de dure determinate de acest din urmă insucces, se pare că dl. Dragnea a decis reactivarea Comisiei speciale condusă de dl. Florin Iordache, comisie a cărei sarcină constă în modificarea rapidă a legilor justiției. Sunt tot mai multe indicii că mai-marii social-democraților români au hotărât că aceste modificări vor fi făcute fără avizul Comisiei de la Veneția și în pofida recomandărilor GRECO.
Conducerii PSD puțin îi pasă că partidul riscă excluderea din PES (Partidul Socialiștilor Europeni) ori că se insinuează astfel riscul activării articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene. Semn rău în acest sens este detaliul că europarlamentarii români ce reprezintă interesele, din păcate nu ale României, ci ale PSD la Bruxelles și Strasbourg au votat, la ordin, săptămâna trecută împotriva adoptării unor sancțiuni la adresa Poloniei, dar și faptul că feluriți comunicatori ai PSD, ca și trompetele lor din presă au încercat fie să minimalizeze avertismentele formulate de dl. Frans Timmermans cu ocazia vizitei sale fulger la București de săptămâna trecută, fie să îi denigreze cât mai convingător posibil atât pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene cât și pe președintele Jean- Claude Juncker.
Nu mai departe decât la finele săptămânii trecute un anume Traian Horia, din câte am înțeles un fel de aprod al jurnalistului Ion Cristoiu, a publicat pe blogul “maestrului” un lung, bizar și interesat articol în care ne reamintea că dl. Timmermans face obiectul unei anchete referitoare la prea strânsele legături pe care le-ar fi avut cu SREL, echivalentul luxemburghez al SRI, iar dl. Juncker s-ar face vinovat de prea strânse legături cu miliardarul de origine maghiară George Soros.
PSD pare să încerce să joace aceeași carte pe care a jucat-o mulți ani Nicolae Ceaușescu. Aceea a suprslicitării principiului neamestecului în treburile interne. În nebunia lui profundă, fostul dictator de la București a mers până acolo încât a renunțat unilateral la Clauza Națiunii celei mai favorizate, o decizie care a costat grav economia oricum aflată în moarte clinică a României din ultimii ani ai socialismului dinastic.
Va face oare ceva asemănător acestui gest extrem și iresponsabil și actuala guvernare de la București?

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Saptamana trecuta, la Jurnalul de Seara de la Digi, doamna Oana Popescu, analist politic, era foarte convinsa ca alde PSDragnea nu o vor rupe cu Europa, pt ca, nu-i asa, nu au unde se duce. Mi se pare o abordare naiva. Dragnea si ai sai ne-ar scoate si maine din UE,aruncandu-ne in bratele oricarui stat autoritarian care le-ar tolera cu bucurie domnia dinastica, cu haraciul de rigoare desigur. Cred ca singurul lucru care ii mai retine este frica ca pana si ultramanipulatul lor electorat s-ar decupla de la Antene si s-ar rascula daca nu ar mai putea calatori liber si munci pe afara.Cu manevrele lui Macron legate de muncitorii detasati, Brexit, UE 2.0, conditionalitatile pe justitie aproape si cu Romanica stat de ne-drept, e foarte posibil ca in viitorul apropiat,doar inalt calificatii sa o mai poata face . In acel moment, daca nu am scapat inca de ei, adio Europa.

  2. Similitudinea cu cel de al xiv-lea congres PCR, cel putin in vederea pregatirii, este evidenta.
    In aceasta perioada activismul civic este necesar dar si OBLIGATORIU.

  3. Desigur anticorupția și anticomunismul sunt bune. Dar și banii chinezilor, chiar și ai rușilor, care nu pun condiții să fii „anticorupt” și „anticomunist”, sunt buni. Și acei bani pot fi mai mulți decât cei de la U.E.

    • Eu cred ca glumiti. Sau pur si simplu ne credeti naivi!
      Diferenta majora intre banii UE si cei chinezi sau rusesti este ca primii sunt fonduri nerambursabile pe cand restul pot fi fie imprumuturi , fie investitii directe.
      Daca dumneavoastra preferati un credit imobiliar cu dobanda pietei in locul unor banii oferiti gratis cu conditia sa respectati normele si normativele in constructii inseamna ca avem viziuni diferite despre ce inseamana banii si respectul fata de lege.

  4. Asadar, nea’ Liviu ne pregateste surprize… Nu-i pasa nici de articolul 7, nici de UE, nici de nimic. Vremuri grele cu nea’ Liviu. Se vede ca omul are niste probleme psihice, o depresie ceva. Este anxios, suparat tot timpul parca ar vrea sa omoare pe cineva si nimic nu-i convine.
    Cu tot respectul, insa Putin o fi el rau dar pare om normal. Mai zambeste, mai o gluma, ba mai apare si prin Siberia pescuind la copca sau luptandu-se cu tigrii siberieni. Cand este vorba de arme nucleare este serios, intr-adevar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro