Home » Opinie » Citesti:

Înțelepciune

Virgil Iordache martie 23, 2019 Opinie
15 comentarii 1,545 Vizualizari

O căutare pe internet pentru “Nume Prenume a mers la biserică” generează peste președinții României următoarele rezultate: Nicolae Ceaușescu 0, Ion Iliescu 0, Emil Constatinescu 0, Traian Băsescu 0, Klaus Iohannis 3550. Nu e nimic surprinzător, toată lumea știe că actualul Președinte al României merge la biserică și comunică acest mesaj cetățenilor ca să le fie de folos.

În general oamenii care merg la biserică, credincioși și clerici, sunt mai înțelepți decât cei care nu merg, mai pricepuți în a face lucrul Domnului, mai neconflictuali și nu se laudă cu priceperea lor. Înțelepciunea, câtă au primit, le permite să judece cu discernământ situațiile și să ia deciziile de folos lor și semenilor lor.

Înțelepciunea cere să faci public un dezacord numai după ce îndelung ai încercat să găsești o soluție în ascuns, iar atunci să o faci numai dacă e realmente de folos, dacă întrevezi un rezultat pozitiv la final. Rezultatul final pozitiv al conducerii Bisericii este mântuirea credincioșilor ei, iar cel final pozitiv al unui Președinte de stat laic este binele public al cetățenilor de orice religie, confesiune și necredincioși deopotrivă.

Atât domnul Președinte, cât și comunicatorii Bisericii Ortodoxe dau dovadă de înțelepciune în divergența publică reactualizată zilele trecute, dar în registre diferite: primul în cel al statului laic, ceilalți în registrul duhovnicesc. Nu există nici o luptă pentru influență asupra oamenilor, așa cum s-ar putea interpreta dacă faci o analiză strict politică, există o complementaritate între un plan politic inferior, lumesc și un plan duhovnicesc încorporant al primului. Pentru un creștin lucrurile sunt destul de limpezi și pot fi decupate ca atare din dialogul public indirect. Cu atât mai mult ușor cu cât critica este făcută de fiecare cu blândețe, politicos, ca să fie primită de celălalt.

Nu e vorba de persoane, ci e vorba de roluri publice care angajează responsabilități față de milioane de oameni. Remarcile făcute sunt mici mișcări ale cârmei organizațiilor, statul și respectiv Biserica. Toată lumea știe că cele două cârme nu pot fi armonizate din perspectivă strict managerială, ci numai în context spiritual. Dacă sunt diferențe de nuanțe între tehnicile personale de navigație ale liderilor e pentru că modul de raportare la Dumnezeu al Președintelui și Bisericii Ortodoxe e ușor diferit. Dar asta nu e nici vina ierarhilor actuali, nici a președintelui, e o situație istorică, e ceva cu care trebuie să trăim și vom trăi, cu înțelepciune.

După cum ne informează site-ul prezidențial și mesajul purtătorului de cuvânt al BOR Sanctitatea sa Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. Va fi un timp în care mulți oameni vor fi alături de oaspete lor, șef de stat și de Biserică, poate chiar în vizita sa la Catedrala națională, iar alături de ei și responsabilii bunului mers al statului român, ai Bisericii Ortodoxe și a altor Biserici, lideri care au onoarea să servească semenilor lor.

“Iar înţelepciunea cea de sus întâi este curată, apoi paşnică, îngăduitoare, ascultătoare, plină de milă şi de roade bune, neîndoielnică şi nefăţarnică.” (Iacov, 1, 17).

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "15 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Cred ca actualul presedinte ar cistiga si la intrebarea “de cite ori au fost la schi”? ori care dintre presedinti a facut cele mai multe vizite, in strainatate, ca vizite de stat, iar ele erau vizite private?
  NB,
  dupa cele intimplate, se pare ca mersul la Biserica dauneaza intelegerii cu Biserica.

 2. MariS spune:

  Imi pare rau, dar nu cred ca presedintele a dat dovada de intelepciune prin acel raspuns cu “au luat flit”. Asta e mai degraba smecheresc decat intelept. El a devenit arogant, nu-si mai respecta nici fisa postului, nici juramantul ca este presedintele tuturor romanilor. Este pe zi ce trece presedintele unor minoritati, cele care il si apluda de zor si-l lauda zgomotos. Nu cred ca va mai prinde inca un sezon de 5 ani la Cotroceni. Ca sa faca ce? Ski sau Turism? In 2014 l-am votat, ba am convins si pe altii sa-l voteze, iar acum regret enorm.

 3. Corina spune:

  Încercați o căutare simplă Emil Constantinescu credință sau Emil Constantinescu biserică. S-ar putea să aveți de învățat.

  Deși am considerat și mai consider providențială decența actualului președinte prin comparație cu felul în care se purta Băsescu, Iohannis rămâne un arghirofil cu acte în regulă, pe când valorile domnului Constantinescu sunt în mod evident în altă parte.

  S-ar putea ca bisericoșii să fie mai pașnici, dar poate și mai înclinați la eludarea adevărurilor inconfortabile despre ei de dragul unei vieți care curge liniștit.

  • Cinicul spune:

   Am facut cautarea sugerata de dvs (EC credinta) si am gasit chiar la al doilea site un articol BBC numit Religia ca instrument de propagandă politică.
   http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/12/071224_politica_craciun.shtml

   Daca asta voiati sa sugerati atunci v-ati atins tinta.
   Credinta este o chestiune profunda, intima, absolut personala, si a face parada din ea este un exemplu de politicianism ieftin.

   • Corina spune:

    Materialul acela nu e de natură să-l compromită câtuși de puțin. Nu a greșit când a pus întrebarea despre credință la prezidențiale. A avut sens pentru mulți.

 4. Virgil Iordache Virgil Iordache spune:

  Mulțumesc pentru comentarii.

  Din perspectiva liderilor și a celor care susțin pe unul sau pe altul decât să se justifice care e mai grozavau sa mai puțin grozat ar fi poate mai bine să se ocupe interesele cetățenilor, servicii publice, și credincioșilor, mântuirea.

  Ca persoană în societatea civilă treaba mea, ca a oricui altcuiva în acest rol, e să semnalez când ceva în mod limpede nu e tocamai în regulă și să sugerez pe cât îmi stă în putință, niște soluții.

  În concluzie așteptăm de la lideri să își facă datoria conform fișei postului și vocației asumate, așa cum și nouă cetăținilor obișnuiți ni se cere acolo unde lucrăm să ne facem datoria cooperant, eficient, neconflictual, eficace, în interesul celor pe care îi servim. Și, în plus, se așteaptăm de la noi să contribuim gratis la bunul mers al societății acționând în societatea civilă, să fim responsabili. Ceea ce și facem.

  gânduri bune,

 5. Vlad spune:

  Vanitosul cauta intelepciunea dar pentru ca in sensul ei nu este vazuta impreuna cu trairea ea se transforma in argint, are o oarece valoare, un oarece licar dar nu ajunge sa-si implineasca menirea ei slujitoare.

  Cand graim despre intelepciune e bine sa o facem cu rezervele de rigoare intrucat ajungem sa ne pozitionam in postura inteleptului iar intelepciunea cea de pe urma e linistea sufletului la a carei cugetare desigur o urmarim cat suntem in viata aceasta.

  Vremurile poate ca sunt de asa natura ca poate e mai bine sa vorbesti decat sa taci cu toate riscurile care decurg din asta.

  In ce priveste Biserica aceasta conform Crezului este una, in niciun caz mai multe.

 6. Stefan spune:

  Îmi amintesc de sfatul bunicii mele: ai grija băiete, nu te baga in noroi pentru că te vor manca porcii!
  Am îmbătrânit și am ajuns să înțeleg ce înseamnă asta. Cred că și alții/presedintelr urmează același sfat. :|

 7. Virgil Iordache Virgil Iordache spune:

  Numai diavolului dacă îi spui sincer că e de treabă nu are nici o reacție pozitivă, un om oricât de ticălos are un scurt moment de luciditate, vede în sine binele.

  În acel moment se poate închide o situație dificilă conflictuală dacă undeva la îndemână se află şi soluția, ca din întâmplare.

  E datoria oricărui creştin să încerce să împace, adică să aducă pace. Cum anume şi dacă se poate încerca ține de discernământ. Minciuna pedagogică şi nedreptățirea altora mai induhovniciți sunt instrumente posibile a căror folosire se judecă după rezultat.

 8. Constantin spune:

  Observ că revine în discuție subiectul referendumului despre homosexuali tot mai des odată cu apropierea referendumului despre justiție. Deși simt gustul neplăcut de ciorbă reîncălzită, devine și mai neplăcut atunci când simt că se încearcă asocierea lor pentru ca cei care nu s-au prezentat la primul să nu se prezinte nici la al doilea. Readucerea în discuție a temei o fac cei care au fost interesați de reușita primului și nereușita celui de-al doilea, PSD și apropiații cleptocrației reprezentată de dl Dragnea.

  S-a discutat atât de mult, inclusiv în spațiul acestei platforme, despre referendumul cu „tradiționalii” încât nu are nici un rost să revenim. Mai ales că a fost clar, rezultatul a lămurit lucrurile, iar dl Dragnea NU a obținut victoria politică de care avea nevoie. NU revin, NU insist pe subiect, este dezagreabil.

  Doar că Biserica Ortodoxă, de diverse confesiuni a susținut permanent că a fost vorba despre un referendum politic, organizat de coaliția PSD-ALDE-UDMR, pe care doar la sprijinit discret. Asta în pofida faptului că au fost strânse semnături în biserici pe liste de la enoriași pentru organizarea referendumului. Bisericile au fost profund implicate în referendumul organizat politic de dl Dragnea și coaliția de guvernare, dar au negat permanent, inclusiv la nivelul celor mai înalți ierarhi!

  Acum, Biserica participă la demersul manipulator de asociere a celor două referendumuri . Adică, iar îl susține pe dl Dragnea,dar acționează și împotriva justiției, prin transmiterea mesajului că ar fi recomandabil ca enoriașii să nu participe la alegerile europarlamentare și la referendumul organizat de Președintele Republicii, cu atac direct la acesta.

  Haideți să lămurim câteva lucruri, pentru a termina cu ipocrizia. Fățărnicie, cum o numesc creștinii ortodocși.

  Primul. Este necesar să precizeze cât se poate de clar ierarhii Bisericii Ortodoxe dacă celelalte culte creștine sunt frecventabile, sau nu?! Când vine vorba despre referendum, îi consideră pe toți „frați creștini”. În bisericile ortodoxe din țară sunt afurisiți cu sârg. Ortodocșii n-au ce căuta în biserici catolice, păcat capital! Nu au voie să se căsătorească doamne-ferește cu vreun partener de confesiune catolică, ori să se închine spre miază-zi (deși sunt și biserici ortodoxe orientate către Sud -:) !) Nu au voie să participe la petreceri ale altor culte, ori să mănânce din mâncarea…un șir nesfârșit de tâmpenii! Cultele creștine protestante sunt Satana! Cele neoprotestante sunt tat-său! Păi când este serioasă Biserica Ortodoxă Română, fiind atât de inconsecventă?

  Al doilea. Biserica nu are de ce să se implice în politică. Aud că PSD și-a tras și candidat europarlamentar prelat! Înțelepciunea despre care scrie autorul ar trebui să ducă BOR cu gândul la Biserica Catolică, cea care a renunțat la susținerea politicienilor corupți din Mafia.

  Al treilea. Dacă tot se implică în politică, de ce nu o face în spiritul său, adică, de partea celor buni, săraci șamd. De ce susține infractorii, pe cei care fură de la copii, cei buni, de la cei buni, de la cei săraci?…

  Răspunsul este unul singur. Anume, pentru că hoții aceștia dau bani, parte din ceea ce fură de la săraci, bisericii. Iar ierarhii, care sunt oameni și ei, care desfășoară numeroase activități comerciale fără NICIO taxă sau impozit și se deplasează în mașini negre de lux, primesc acum de la PSD-ALDE-UDMR nu mai puțin de 650.000 (șasesutecincizeci de miii) hectare de pădure CADOU! Din averea publică, inclusiv a mea, carevasăzică! Păi, nu degeaba.

  Or, al patrulea lucru care trebuie lămurit este dacă banii donați bisericii din furt sunt acceptabili sau nu de către Dumnezeu! Vameșul, înainte de a-și împărți averea s-a pocăit. Tâlharii care mă jefuiesc pe mine nu doar că nu se pocăiesc, ci fură și mai abitir, punându-se la adăpost de justiție, dar nici nu împart averea lor, ci donează din ce fură făcând biserica ce-i susține complice la fărădelegile lor.

  • Constantin spune:

   Cer scuze celor care au avut răbdarea să parcurgă modestul meu comentariu pentru graba cu care am scris și îi rog să citească în loc de “Doar că Biserica Ortodoxă, de diverse confesiuni…”, corect “Doar că Biserica Creștină, de diverse confesiuni…”. Dincolo de graba cu care am scris este posibil să fi fost împins în greșeală și de faptul că în capul unora ortodocșii sunt singurii creștini din lume… -:)

  • Vlad spune:

   Implicarea ierarhilor in referendumul de anul trecut a fost cat se poate de fatisa nu s-a ascuns nimeni a fost suport popular din partea multor crestini. Sigur ca a fost an omagial 2018 si toate au fost facute in spiritul acesta dar nicio clipa nu si-a pus cineva problema sau daca si-au pus-o nu au exprimat-o daca e vreo corelatie intre forma de organizare, cu hibele inerente avand in vedere ca statul de drept in momentul de fata probabil ca mai este doar o forma ideatica.

   Nimeni nu spune nimic pentru ca asa merg lucrururile … nu stiu cine cauta o explicatie cauta sa se piarda in rationamente fara cap sau coada.

   Dar va spun sincer ca mie mi-a placut de Francisc Dobos cu privire la “imbolnavirea” subita a lui Dragnea.

   In ce priveste padurile aici se repara o decizie istorica prin care s-a unit Statul cu Biserica si anume secularizarea averilor manastiresti din vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Liviu a demarat actiunea asta de retrocedare si asta e … n-ai ce-i face oricat de blamat ar fi actiunea e corecta in sinea ei si atunci e ingaduit cel mai probabil cu celelalte tare … ca deh pana la urma tot prostimea le trage, asa ca nu-si face nimeni griji prea mari.

   Toate bune!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Virgil Iordache


Virgil Iordache

Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi ... Citeste mai departe


E randul tau

Vedeti ca o parte din analiza dvs. se face pe Nota de informare generica din site (de fapt cred ca e...

de: Bogdan Manolea

la "Câteva considerații referitoare la votul diasporei din noiembrie 2019"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

septembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)