marți, martie 19, 2024

În PSD se pregătește măcelul

Vinerea trecută, puțin după ora prânzului, atunci când a ieșit în fața presei spre a face o seamă de considerații referitoare la prima rundă de consultări cu reprezentanții partidelor politice, președintele Klaus Iohannis nu a ratat ocazia de a evidenția faptul că PSD nu a învățat nimic din felul în care a pierdut puterea.
Dl. Iohannis se referea, desigur, în primul rând la faptul că mai- marii așa-zișilor social democrați români au refuzat să se prezinte la respectivele discuții. Pare-se că a fost vorba despre o decizie luată pe cont propriu de președintele partidului, d-na Viorica Vasilica Dăncilă, la doar câteva ore după ce tot ea anunțase că PSD va da curs invitației prezidențiale. Nu exclud nici faptul că președintele deținea deja un prim set de informații despre întâlnirea deloc de taină a radicalilor partidului care, simțind miros de sânge, pregăteau planuri menite să ducă la înlăturarea de la conducere a d-nei Dăncilă, dar și a domnilor Mihai Fifor și Eugen Orlando Teodorovici. Socotiți de rebeli principalii vinovați pentru pierderea puterii. De vină pentru aceasta fiind, de asemenea, președintele Iohannis (doamna Dăncilă însăși îl acuzase pe președinte că ar fi creat un haos), trădătorii, Opoziția, Parlamentul.
Ieșiți la declarații, grijulii fiind în exclusivitate de conservarea impresiei de unitate ce trebuie, totuși, salvată tocmai spre a nu amplifica și mai mult dezastrul care va fi mai mult ca sigur decontat la maximum cu ocazia alegerilor prezidențiale din noiembrie, complotiștii au chemat-o să li se alăture și pe d-na Dăncilă. Care, deși lăsa deja impresia unei ostatice scoasă din prizonierat doar din considerente de poză, a avut grijă să mai scoată pe gură un neadevăr. Minciuna dovedindu-se încă o dată regula de aur a codului deontologic al șleahtei PSD. Ce a insinuat d-na Dăncilă? Că una ar fi votul reprezentanților populației în Parlament și alta ceea ce ar vrea cu adevărat națiunea, electoratul. Rămas încă, în marea lui majoritate, fidel și recunoscător PSD pentru binele pogorât de acesta asupra țării.
Toată aceste serie de întâmplări petrecute vineri (celor deja descrise adăugându-li-se cele din cursul CExN), relansarea de sâmbătă a candidaturii la prezidențiale a doamnei Dăncilă, noianul de minciuni referitoare la iminente tăieri de pensii și salarii menite să înspăimânte populația, minciuni relansate pe piață de goarnele pesediste mai mult sau mai puțin uzate (cât de caraghios s-a comportat iarăși clovnul Codrin Ștefănescu în intervenția lui telefonică de la Digi 24 !), agresivitatea din zilele care au urmat, decizia de ca parlamentarii partidului să nu participe la votul de învestitură anunțată ieri, nu au făcut decât să îi dea dreptate președintelui Iohannis. Da, PSD nu a învățat nimic din votul de joi din Parlament, vot în urma căruia guvernul său a fost trimis acasă.
Impresia mea este că social-democrații români s-au comportat în toate aceste zile ce au trecut de la pierderea puterii cu mult mai jalnic și mai iresponsabil decât au făcut-o după votul de la alegerile europarlamentare din 26 mai. Atunci au admis, măcar cu jumătate de gură, și, după cum se vede, doar de ochii lumii și spre a păstra aparențele că ar accepta regulile jocului democratic, că au comis greșeli, că au dezamăgit electoratul, că au pierdut încrederea măcar a unei părți a celor ce i-au votat masiv în decembrie 2016. Acum, în declarațiile lor publice, mai-marii pesediști identifică vinovați exclusiv în altă parte, În vreme ce în spatele ușilor închise se ceartă, se iau de păr, se devoră, își ascut cuțitele, și le arată amenințător unii altora, dau expresie urii pe care o nutresc unii față de alții. Pregătind măcelul care e în afara oricărui dubiu că va avea loc îndată după atât de previzibilul eșec al doamnei Viorica Vasilica Dăncilă la alegerile prezidențiale. Eșec ce ar putea să intervină încă din primul tur al acestora.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Ma tem ca „macelurile” in PSD sint de genul „ce nu te omoara, te face mai puternic”.
    In actualul PSD „macelurile” erau si pe timpul lui Iliescu. Si tot nu i-a luat cel cu cornite.
    Pe timpul stramosului PCR „macelurile” erau periodice. De genul „scuturarea pomului”. Si reasezarea pe alta craca :D

    • Nu va fi niciun macel. Sunt(em) inca 2-3 milioane de prosti in tara asta care vor asigura supravietuirea acestor specimene mult timp de-acum inainte.

  2. Din pacate, un prim semn de ceea ce vor face „macelaritii”:
    „Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Proiectul a fost respins cu 47 de voturi „împotrivă” și 33 de voturi „pentru”. Împotrivă au votat PSD și UDMR.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro