marți, martie 19, 2024

Încheierea unui blestemat ciclu istoric

Duminică electoratul, iar ieri completul de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție au făcut ceea ce ar fi trebuit să facă în mod obligatoriu în primul rând conducerea, dar și membrii de rând ai PSD. Aceasta dacă respectivul partid ar fi fost unul cu adevărat democratic. Și atât conducerea cât și membrii lui ar fi avut simțul responsabilității și ar fi înțeles realitatea.
Dreptul și dreptatea românilor, dar și dreptatea justiției l-au înlăturat de pe scena politică ca și din viața românilor pe insul care începuse să se creadă hărăzit, dar și îndreptățit a fi un al doilea Ceaușescu. Și chiar dacă peste câteva zile atât de anacronica și politizata Curte Constituțională, “primenită”cu judecători puternic încatenați politic, așa cum sunt domnii Stan, zis Giani, și Deliorga, ar putea face cine știe șmecherie de natură să îl facă scăpat pe individul care a aruncat în derizoriu funcția de președinte de partid politic și și-a bătut joc de România, numitul Dragnea Nicolae Liviu tot același lucru rămâne. Un coșmar, un accident teribi al istoriei. Un nimic. Care a fodt astfel cu sprijinul și în aplauzele partidului. A baronilor locali și județeni, a șefilor de filiale, a celor care tăcând au primit tot felul de recompense. Funcții, bani, privilegii.
Poate că nu întâmplător viața a făcut ca ultimele clipe din viața sângerosului dictator al României cu care voia imens să semene Dragnea să se petreacă la Târgoviște, iar ultimul mare miting din cariera politică a moștenitorului său într-ale abuzului și nesimțirii să se consume tot acolo. Semnificând astfel încheierea rotundă a unui ciclu păgubos, coșmardesc din istoria țării.
În cazul în care PSD ar fi fost o forță politică responsabilă, având în frunte adevărați oameni de Stat sau măcar ființe raționale și nu negustori, precupețe, îmbogățiți peste noapte, aventurieri și traseiști politici care să își închipuie că dacă mai măresc ici-colea pensiile și salariile au dreptul să își bată cum vor ei joc de viața și existența românilor, Dragnea nu se mai afla demult în fruntea acestei formațiuni politice. Astfel, coșmarul trăit în ultimii ani și jumătate de România s-ar fi încheiat cu mult mai devreme. Iar pentru asta întreaga suflare social-democrată in România trebuie să răspundă. Un prim pas se cuvine să fie părăsirea urgentă a puterii.
Nimeni nu ar trebui să uite mulți ani de acum încolo că liota de semi-analfabeți, semi-docți, agramați, siluitori ai limbii române și deținători de diplome universitare, în cea mai mare parte cumpărate de la universități de mâna a doua , uneori chiar de doctorate traficate sau plagiate, au preferat lașitatea, minciuna, amăgirea că votul greșit al românilor din decembrie 2016 le-ar fi garantat pactul cu veșnicia. Și asigurat dreptul de a încălca demnitatea și adevăratele aspirații ale românilor. Dorința acestora de a fi cetățeni ai Europei. demni, respectați cu adevărat și nu doar la modul trâmbițat-golănesc profesat de Dragnea, Manda, Vasilescu, Plumb, Carmen Dan, Șerban Nicolae, Nicolicea. Indivizii aștia, dar și alții din care fac parte Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, cu toată disidența ei de operetă au îngăduit ticăloșia de la 10 august și abuzurile Jandarmeriei, transformarea acesteia într-o miliție de partid.
Marea majoritate a cetățenilor României vor să fie euro-români și nicidecum inși asimilați forțat populism-naționalismului, izolării. Individualități și nu gloată livrată cu cinism alianțelor încheiate, tejghetate împotriva firii și cursului firesc al istoriei cu guverne și regimuri iliberale, așa cum au plănuit și făcut-o Dragnea și colegii, complicii lui din PSD. Iată doar un motiv pentru care El Lider Máximo și social-democrații români au primit, prin intermediul votului democratic și copleșitor împotrivă, o primă și grea factură de decontat. Cea de-a doua, primită luni, cade exclusiv în sarcina numitului Dragnea Nicolae Liviu.
Numai că adunate cele două note de plată pun serios la îndoială șansa ca PSD să mai aibă vreun viitor în România. Iar dacă viața și viitoarele confruntări electorale vor face ca PSD să ajungă la lada de gunoi a istoriei, așa cum merită, eu, în nici un caz, nu îi voi duce lipsa.
Și ca mine sunt convins că mai sunt câteva milioane de români liberi.
Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro și pe site-ul contributors.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Nu pot sa nu citez din clasici:

    http://www.contributors.ro/editorial/tertium-non-datur/

    `….O televiziune tocmai afiseaza titlul // MAZARE A PETRECUT PRIMA NOAPTE
    INTR-O INCHISOARE ROMANEASCA//
    In urma cu vreo luna nici nu puteam visa la o astfel de știre.
    Si brusc mutarea lui Mazare din bungalow la bulău s-a petrecut intr-un moment atat de oportun incat doar pasarile colorate si vorbitoare din jungla malgașă
    ar putea crede ca e doar o intamplare….
    ………………………………………………………………………………………………………..
    …fix martea viitoare un jurnalist va plagia titlul de mai sus scriind asa
    DRAGNEA A PETRECUT PRIMA NOAPTE INTR-O INCHISOARE ROMANEASCA//`

    postare de marti , 21 mai 1919

  2. „Încheierea unui blestemat ciclu istoric”

    În nici un caz!…

    Este o eroare logică folosită adesea drept instrument de manipulare.

    „Blestematul ciclu istoric” s-ar încheia doar dacă ar fi înlăturată guvernarea cleptocrată care a capturat statul după 1990 și s-a consolidat până azi pe arhitectura unui stat de tip mafiot.

    Ori, nu doar că asta nu se întâmplă acum, dar nici măcar guvernul d-nai V Dăncilă nu a fost clintit.

    Am putea discuta despre un nou ciclu odată cu o nouă Republică, adică, în urma revizuirii Constituției și a desprinderii definitive de oligarhii securisto-comuniști care au capturat instituțiile legitime ale statului și conduc azi din umbră destinele României, refacerea mecanismului „checks&balances”, recăpătarea independenței Justiției șamd.

    Nu se întrevede o astfel de evoluție a României în viitorul apropiat. Iar pentru previziuni pe termen mediu și lung lucrurile sunt deosebit de nesigure.

    • @ Constantin
      Aveți perfectă dreptate și mă surprinde sincer faptul că mulți, mult prea mulți, consideră că s-a terminat epoca abuzurilor economice (în primul rând) și a incompetenței, birocrației stupide, etc. etc.
      Adevărata luptă de abia acum începe… este adevărat că este bine că a început!

  3. Daca regimul PSD va continua inca un an si 6 aluni, in loc sa fie eradicat cat mai repede prin alegeri anticipate, Romania va avea si mai mult de reparat la devastarile pe care acest regim retrograd, corupt si imoral le va produce in continuare. Iar Iohannis, inainte de a se visa presedinte in al doilea mandat, sa isi asume greselile impardonabile pe care le-a facut, incepand cu numirea lui Mihalache ca ambasador la Londra, in ciuda semnalelor venite din partea sustinatorilor sai, continuand cu numirea lui Melescanu, seful fraudatorilor votului diasporei umilite din nou in aceste zile, cu numirea fara cracnire a analfabetei Dancila prim ministru, cu indepartarea lui Kovesi de la DNA, cu refuzul seisizarii Comisiei de la Venetia la timp, cu atitudinea extrem de slaba in fata sangeroasei represiuni a romanilor la mitingul din 10 august 2018, cu numeroasele situatii de noncombat de pe urma carora insititutia prezidentiala s-a ales cu prerogative diminuate (care nu erau proprietatea personala a lui Iohannis) si cu umilirea si batjocorirea unor largi categorii de cetateni ai acestei tari. Iohannis prin felul cum a actionat, daca nu a fost complice cu Dragnea, atunci a dovedit slabiciune si lipsa de inteligenta politica. Succesul de la referendum si alte cateva semisuccese nu il recomanda prea bine pe Iohannis in fata milioanelor de cetateni romani care si-au pus sperantele in el. Fara un presedinte estropiat si duplicitar, Dragnea nu ar fi ajuns sa taie si sa spanzure in Romania vreme de aproape trei ani. Daca azi regimnul PSD aflat inca in posesia tuturor parghiilor puterii dispune de atatea institutii ale statului capturate si anihilate, asta a fost posibil intr-o forma sau alta de prestatia lui Iohannis, care a fost nu o data un sparring partner al lui Dragnea, dand nastere la banuiala ca s-ar putea sa joace rolul de bestie neagra pentru uzul propagandei pesediste cu statul paralel. USR sa faca bine sa aduca in prim plan un candidat mult mai bun la prezidentiale, fiindca din cei 6 milioane de oameni care l-au votat in 2014 in 2019 actualul presedinte nu va mai primi voturile necesare pentru castigarea unui nou mandat. Asteptarile de la Iohannis nu au fost nici nemasurate nici nerezonabile. Oamenii si-au dorit in fruntea statului un aparator al legilor, in fata agresiunii puterii pesediste, care a dorit sa reinvie ceausismul fara Ceausescu si sa scoata tara de pe traseul sau european pentru a o readuce sub controlul retrogradei Russi putiniste, pentru ca in acest fel coruptia si consolidarea structurilor oligarhice neocomuniste in Romania sa se transforme intr-un regim politic de nezdruncinat timp de cateva generatii, precum a fost si regimul totalitar comunist.

    • Domnule @Florian Mirea v-am apreciat intotdeauna comentariile obiective si la obiect, insa de data asta nu m-as grabi sa-l infierez pe Iohannis prea mult pentru ca abia acum am inteles de ce a luat sau nu a luat anumite decizii. Exista riscul ca Iohannis sa fie suspendat daca nu aproba anumiti ministri, iar daca ar fi fost suspendat nu cred ca vreti sa va inchipuiti ce ar fi urmat. Astazi nu mai eram prin Europa. Personal, as vrea totusi ca acest guvern sa continue sa-si taie craca singur pana la urmatoarele alegeri. Poate asa vor realiza si votantii PSD (destul de numerosi de altfel-2 milioane) cat de incompetenti si corupti sunt acesti politicieni care acum se lupta in continuare pentru putere. Eu sunt convins ca la urmatoarele alegeri PSD va cadea sub 10% si va disparea treptat din istorie.

    • „Succesul de la referendum si alte câteva semisuccese nu îl recomandă prea bine pe Iohannis…”

      Ba da, îl recomandă foarte bine.
      Nu mi-i tare drag dl Iohannis, iar legăturile domniei-sale cu dl I Carabulea nu mi-au plăcut nici când era primar, nici când a fost propus prim-ministru.

      Trebuie să recunoaștem, însă, pentru obiectivitate, că la Referendum a riscat și a câștigat. Bravo domniei-sale!

      Știu că unitatea, forța de coeziune a Opoziției, sperie pe cei care încă se află la guvernare, dar este evident că cetățenii s-au săturat să fie furați și acesta este principalul mesaj pe care l-au transmis. Este prea mult, ajunge!

  4. „Aceasta dacă respectivul partid ar fi fost unul cu adevărat democratic. Și atât conducerea cât și membrii lui ar fi avut simțul responsabilității și ar fi înțeles realitatea.” –> prin definitie PSD nu are cum sa fie un partid democratic. Este un partid socialist care are la baza doctrinele lui Marx. Plus ca este urmasul partidului comunist, PSD fiind un partid care nu s-a reformat deloc dupa Revolutie si nu s-a adaptat vremurilor. PSD -ul si simtul responsabilitatii sunt precum doua drepte paralele care nu se intersecteaza niciodata si merg spre infinit.
    Noi ne-am facut datoria si abia asteptam sa votam si data viitoare, insa acum totul depinde de liberali si USR +. Sunt foarte optimist si am mare incredere in Ciolos, Barna si chiar Iohannis.
    Cred ca nimanui nu i-ar pasa daca PSD ar disparea din politica. Sa se duca la naiba!
    Totusi, ar trebui sa discutam un pic si despre ce s-a intamplat in alte state ale UE la aceste alegeri. Colegul meu belgian mi-a zis ca in Flandra au castigat extremistii (Vlaams Belang), iar in Valonia comunistii. In Franta partidul lui Le Pen, iar in Italia Salvini. Socialistii au castigat si ei ceva locuri in PE. Nu vreau sa-mi imaginez in Ungaria sau Polonia cine a castigat. Asadar, Europa devine cam rosie , insa eu sunt fericit ca noi romanii am votat pentru Europa si democratia liberala. Acum putem sa ne laudam pentru ca este o mare realizare pentru Romania, fata de alte state care s-au saturat de Europa si care nici nu au cunoscut Comunismul.

  5. Nu rămâne mult timp.

    Un orizont de cinci ani înseamnă un nou Parlament European și o nouă Comisie 2024. UE.27 nu e un stat, e o Uniune SUI GENERIS bazată pe “principii normative comunitare” ingnorate și atacate de actualul guvern în mâna lui Dragnea/PSD. Până azi nu s-a discutat în spațiul public românesc destul de insistent, nu s-a clarificat cum s-a întâmplat ca eliberarea din naționalcomunismul autohton specific 1989 nu a dus la “lustrația” celor împlicați în atâtea crime împotriva cetățenilor țării. Cum a fost posibil ca din aproape 100% proprietate de stat 1989 la fabrici, intreprinderi, căi ferate, etc peste noapte proprietatea să se schimbe astfel ca terenurile, fabricile, clădirile, mașinile, patentele să ajungă în mâna unor “băieți destepți”, în mâna oligarhilor de azi care fac trafic de influență politică cu ajutorul furtului “istoric” de după 1990, ei sunt proprietari de ziare, medii, etc. Naționalcomunismul- securist a primit 1990 doar o altă etichetă, a rămas cu aceași ideologie, cu aceași violență sălbatică cum s-a văzut la mineriadele FSN/Iliescu și agresiunea din 10 August 2018 la București împotriva “diasporei românești”.

    …,“…Marea majoritate a cetățenilor României vor să fie euro-români și nicidecum inși asimilați forțat populism-naționalismului, izolării. Individualități și nu gloată livrată cu cinism alianțelor încheiate, tejghetate împotriva firii și cursului firesc al istoriei cu guverne și regimuri iliberale, așa cum au plănuit și făcut-o Dragnea și colegii, complicii lui din PSD…. măcar ființe raționale și nu negustori, precupețe, îmbogățiți peste noapte, aventurieri și traseiști politici „….

    Un orizont de 10 ani obligă azi la denumirea priorităților în țară. România are resursele pentru bunăstare. Cred ca învățământul trebuie să primească prioritate azi. Căi ferate moderne sunt necesare în momentul când transportul pe bază de petrol va fi prea scump. Anii 1980- 1989 sunt deja uitați? Devalorizarea monedei 1990- 1997 e un fleac? România nu e în ZE, nu e în Schengen. Cred că autorul spune clar care e dorința cetățenilor români, care e direcția aleasă de cetățeni pentru România europeană.
    In nici un caz viitorul prevăzut de izolaționiștii- naționaliști de ieri, de azi și de mâine.

  6. „Marea majoritate a cetățenilor României vor să fie euro-români și nicidecum inși asimilați forțat populism-naționalismului, izolării.”

    euro-romani ? n-as prea crede, ce ne facem cu „euro-romanii” daca de dezintegreaza EU ?
    Cred ca ‘cititi’ prea multe in votul asta. Antipatia fata de PSD e veche, incepe in 1990, si nu se traduce neaparat in eurofilie si in dorinta de disparitie a identitatii nationale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro