Home » Media / Tech »Opinie » Citesti:

La un pahar cu purtătorii de cuvânt

Brindusa Armanca octombrie 15, 2013 Media / Tech, Opinie
3 comentarii 1,060 Vizualizari

Guvernarea actuală are, la nivel înalt, o defecțiune în comunicarea publică, excesivă, vulgară, contrariantă. De regulă ies la rampă ”șefii”. Purtătorii de cuvânt sunt aleși în răspărul regulilor de aur ale PR-ului profesionist care cer: capacitate de a intermedia relațiile dintre oficiali și jurnaliști, promptitudine, prezență de spirit, disponibilitate pentru dialog, politețe, imparțialitate în raporturile cu ziariștii, cunoașterea mass-media și a domeniului comunicării, charismă, responsabilitate, onestitate ș.a. Inovațiile în stilul de comunicare deservesc cauza.

Stilul perplex. Guvernul s-a procopsit cu un prezentator transferat din televiziunile lui Voiculescu, în persoana lui Andrei Zaharescu, probabil prin protocolul politic care include trustul Intact ca aport al Partidului Conservator la USL. Gafele lui au devenit subiecte de haz pe Facebook. Năucit de harababura guvernării, de schimbările bruște în decizii, de poltroneriile șefului Ponta, dar și inapt pentru comunicarea fără prompter, Zaharescu s-a trezit descoperit în fața întrebărilor presei. Replici de genul ”ce-aș putea să vă răspund” sau ”nu știu ce să vă spun”, însoțite de o mină confuză, fac deliciul jurnaliștilor care nu-i menajează pe foștii colegi trecuți în garnizoana puterii. Pentru inaptitudinea sa ca purtător de cuvânt (deși are la bază studii de actorie), Zaharescu a fost recent recompensat cu o funcție bine plătită în plus față de cea de demnitar: membru în CA al E.On Gaz Distribuție SA. Va fi la fel de competent. Cu un astfel de purtător de cuvânt care nu mediază și nu remediază nimic, premierul îndrăgostit de propria-i imagine se poate lăfăi singur pe toate ecranele teleguvernării, fiind liber să facă declarații improprii și contradictorii.

Stilul impertinent. Opusul lui Zaharescu, Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD, improvizează obraznic. Pentru el și implicit pentru partidul de imaginea căruia e responsabil, Monica Macovei e ”cel mai aprig adversar al României”, Videanu e ”căpușă”, Mihai Răzvan Ungureanu ”minte”, iar Traian Băsescu e nedemn, ilegitim, sfidător, terminat etc. Ivan s-a făcut remarcat în Parlamentul European nu prin rapoarte sau acțiuni în favoarea României, ci prin aceeași comunicare de mahala, care îi priește partidului său, acuzând-o pe Viviane Reding, comisar european pe justiție, că face declarații ”iresponsabile” și, culmea adversității, poartă un sacou portocaliu! Ineleganța lui Ivan (categoric suit pe divan!) încalcă un cod al relațiilor cordiale din forul european. Ecou al președintelui PSD, purtătorul de mesaj compensează prin tupeu ignoranța în materie de comunicare publică.

Stilul decorativ.Cu sau fără voia lor, purtătorii de cuvânt ai Administrației prezidențiale au avut mereu un rol decorativ pe lângă un comunicator redutabil cum este președintele. Bogdan Oprea este aproape invizibil. Ieșirilor la rampă le-au luat locul comunicatele instituționale formulate distant, clar, la obiect.

Stilul deloc. Primarul municipiului Timișoara a anulat, narcisistic, instituția purtătorului de cuvânt, pentru a nu pierde niciun minut baia de imagine care devine mai importantă decât administrația în sine. Intră în istoria locală cu fraza nici purtătorul de cuvânt al primăriei, dacă ar fi angajat, nu e plătit ca să-și piardă vremea cu prostiile dumneavoastră (ale ziariștilor)“. Întâlnirea cu mass-media îi dă ocazia de a-i muștrului personal pe jurnaliștii care nu-l adulează. Blocajul în comunicare este iminent, fiindcă dacă primarul nu e, nimeni nu e abilitat să dea informații. Viceprimarii se feresc, cât pot, să calce porunca.

Convertiți din jurnaliști în purtători de cuvânt la Guvern, Președinție, ministere, instituții ale administrației centrale sau locale, comunicatorii n-au viață ușoară în ”bucătăria devastatoare a acestei funcții”, cum o califica Adriana Săftoiu în dialog cu 16 foști purtători de cuvânt dintre care 11 jurnaliști, ea însăși trecută prin această experiență. O definiție subtilă și simpatică oferă Emil Hurezeanu în postfața volumului ”Vocile Puterii” profesiei care ”reformulează, restaurează, depanează, cometizează, ameliorează o față urâtă, neprezentabilă sau nerecomandată a realității pentru a fi mai pe placul și spre folosul bilateral: al micului zeu cu picioare de lut, căruia i se poartă cuvintele, împreună cu al marelui consumator excesiv și atotputernic care este opinia publică în democrațiile limbute”. Cel mai greu este să faci față rigorilor diplomatice impuse de rang, să spui doar cât ai voie și totuși să nu minți, să porți relaxat uniforma strâmtă a funcției, este concluzia lui Ionuț Popescu, purtător de cuvânt al cabinetului Isărescu. Sau, și mai greu, este să înțelegi conflictele interne, să nu le lași să transpire în presă pentru a nu compromite guvernarea, să faci imagine unor oameni politici care cred că știu ei mai bine cum să comunice, au mărturisit Răsvan Popescu, martor a două guvernări, sau Claudiu Lucaci subminat de propriul departament. Nu e ușor de atins siguranța de sine a lui Bogdan Baltazar, un adevărat decision maker în primul guvern postdecembrist, eleganța lui Mihnea Constantinescu, a Iolandei Stăniloiu sau precizia Virginiei Gheorghiu, purtători de cuvânt aproape uitați, dar urmați întrucâtva prin sobrietate și gramatică de câțiva comunicatori tineri ca Valeriu Turcan sau Bogdan Oprea. La un pahar de vorbă, s-ar pune întrebarea: de ce o fi amuțit complet Adriana Săftoiu de când e purtător de cuvânt al PDL?

Articol aparut si in Revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "3 comments" on this Article:

 1. val spune:

  Excelent articol, mai mult decat binevenit. In afara exemplelor de mai sus, cred ca ar trebui abordate, chiar in treacat, performantele proceselor de comunicare ale institutiilor, ministerelor si agentiilor din structurile legislativului si executivului. De ex. senatul/cam. deputatilor au comunicatori cu mari probleme de exprimare, mimica, gestica etc.Ca sa nu mai vorbim, personal, de presedintele si PMul Romaniei, care pur si simplu frizeaza penibilul prin stilul neglijent, luat-gura-nainte, “ironico-mistocaresc” cu care trateaza auditoriul. Nu mai insist…

 2. iosiP spune:

  Sunt “demne” de ramarcat – la un alt nivel, desigur – purtatoarele de cuvant ale diverselor organe politienesti, care impletesc cu succes limbajul de lemn cu machiajul de teatru.
  Ca barbat, am aflat destul de tarziu ca exista rimeluri care lungesc de vreo trei-patru ori genele dar nu ma asteptam ca posesoarea sa-mi explice ce si cum cu “sub aspectul savarsirii infractiunii de…” :)

 3. speedofmind spune:

  Un articol “de pus in rama”. In esenta ei, institutia purtatorilor de cuvant n-a scapat de cursul general al societatii post-decembriste: pe panta in jos! Pacat de Adriana Saftoiu, e dureros cand se pierde o voce.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)