vineri, martie 29, 2024

Mai sunt 10 zile: sclavi sau cetateni?

Toate argumentele tehnice au fost expuse si dezbatute pana la epuizare. Masina de propaganda a functionat in partea cealalta la turatie maxima, pana la a-si tine bietii telespectatori captivi intr-o realitate paralela. Nu exista argument de bun simt care sa poata schimba soarta evenimentelor, si nu a existat de la bun inceput, caci nu despre domni permeabili la argumente vorbim in cosmarul pe care il traim. Sansa mea (si frustrarea totodata) este de a privi ce se intampla din exterior, din afara Ramaniei, pe care am parasit-o, ca alte milioane de romani, pentru ca ma sufocam exact din cauza indivizilor care ne-au pus calus in gura marti pe intunecate.

Se vor scrie multe despre gasca de talhari care ne-a patruns in miez de noapte in casa numita Monitorul Oficial, pe cand noi ne pregateam de culcare, sa ne ducem a doua zi la munca din care isi trag taxele si impozitele convenite legal intr-un stat democratic. Nu despre ei vreau sa vorbesc, desi gesturile lor trebuie documentate temeinic pentru generatiile care vin, ci despre noi si despre acest Febriarie 2017 in care se va sti foarte clar, pentru decenii, in ce fel de Romanie se va trai. Exista clipe in istoria unei tari in care se despart apele si in care o colectivitate isi ia viata in maini sau decide sa traiasca taras-grapis cu faramiturile aruncate de la masa sefului de trib:

Care e rostul unui trai intr-un simulacru de stat in care jocurile sunt trucate si unul dintre cei 3 piloni ai democratiei (cel judecatoresc) a fost dinamitat? La ce bun ?!

Cate zile pe an te duci la munca platind taxe si impozite transformate ulterior in contracte umflate pentru clientela de partid? (vreo 30 de miliarde in bugetul adoptat la pachet cu OUG)

Ce raspunzi la insulta Occidentalilor cum ca romanii sunt neam de hoti?

Ce argumente le aduci copiilor si prietenilor tai care pleaca din Romania satui de mizeria (in primul rand etica!) in care ne zbatem?

Ce simti pentru parintii tai care stau si se otravesc la televizor murind mai apoi in spitalele mizere din Romania? (vorbesc din proprie experienta)

Cum ii educi pe cei mici in cocina plina de agramati si trisori pe post de elite politice si mediatice? Pur si simplu, cum ii ajuti sa distinga binele de rau?

Cum te poti trezi dimineata cand Marti noaptea ai fost debransat de la speranta ?

Ne-au transformat pe toti in experti in drept si stim ca mai exista 2 solutii tehnice si una cetateneasca de stopare a OUG: Avocatul Poporului, CSM si Strada. Va propun sa uitati repede de primele doua.

Mai sunt 10 zile.

10 zile in care decidem daca suntem sclavi sau cetateni.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  1. Apropo de masina de propaganda, adineaori discutie in sala de asteptare la dentist cu un cuplu de varstnici pensionari, fosti profesori amandoi, sustinatori psd:
    – da’ ia spuneti-mi, pentru ce protestati? / – pentru retragerea oug de modificare a CP
    – da’ trebuie sa respectam rezultatul alegerilor! / – corect, dar si statul de drept!
    – da’ ciolos de a trecut prin oug 60-si de (…) / – ce-are una cu alta?
    – da’ mie mi-a marit pensia cu 50 de lei / – da, dar cu ce pret?
    – da’ cei 6 milioane de votanti ai lui Johannis unde-s? / – ???!!
    ce vreau sa spun e ca da, se confirma ca masina de propaganda merge uns, la turatie maxima.

  2. Va fi foarte trist sa descoperim ca CCR nu vede niciun conflict instituțional (au mai răspuns la fel când au fost sesizați de Iohannis). Deja Avocatul poporului s-a pronunțat: nu face nimic, doar gândește si de acționat va acționa când va fi prea târziu.
    Opoziția înțeleg ca nu are rost sa demisioneze pentru ca parlamentul ar merge înainte si fara ea !?!
    Președintele nu poate dizolva parlamentul pentru alegeri anticipate….. Poate totuși s-ar găsi o cale…..
    Rămâne, cum spuneți, strada, protestul civic. Azi deja s-a găsit un răspuns si pentru protestul străzii. Consilierul onorific al lui Grindeanu ne-a explicat ca se poate protesta dar nimeni nu e obligat sa tina seama de proteste. „Rămâne problema reprezentativității: in America 2,5 milioane de oameni au spus ca nu-l vor pe Trump președinte si, din cate stiu, Trump semnează decrete.” Asta ne zice PSD-ALDE despre protestele civice. De când cu America, se pare ca nici protestul nu mai e ce a fost, s-a demonetizat, s-a banalizat.
    Apoi, cum credeți ca vor rezista oamenii atâtea zile ? Cum credeți ca nu vor fi la un moment dat mânjiți, murdăriți de tot felul de indivizi trimiși acolo cu misiuni precise? Cum credeți ca se vor simți ei la sfârșitul celor 10 zile când li se va da cu tifla?
    Cred ca singura soluție e cea radicala: dizolvarea parlamentului si a guvernului si alegeri anticipate. Asta trebuie făcut după ce OUG sunt retrase (nu stiu cum!?). Altfel, după dizolvare guvernul rămâne interimar si nu poate face nimic.
    Concluzia este ca, desi mai sunt 10 zile din care una a trecut, nu prea mai avem nicio soluție. Poate doar o minune de genul celei care a făcut sa apăra la sfârșitul OUG mențiunea ca vor intra in vigoare după 10 zile când toată lumea spunea/știa ca intra in vigoare imediat după publicare.
    Si, ca o gluma, daca mai are cineva chef de glume, poate știe Băsescu vreo soluție. Aud ca s-a retras de la conducerea PMP.

  3. Intrebari legitime si cu raspunsul ca a depins de noi dar a nu stiu cata oara nu am facut ce a trebuit. De acord nu sunt fecioare PNL(A facut USL si a torpilat statul de drept atunci in 2012 dar si in 2007, dar vedem ca prin Tariceanu care azi este unde trebuie in zgarda tinut de Dragnea dupa ce inta a fost tinut de Ponta. Poate ca cu unii PDListi sa devina mai frecventabili. La fel si USR sau PMP Dar oricum un guvern al acestora nu ar fi creat evident o astfel ne marti de doliu sau din nou neagra. Asa ca cei care au atat casa majorand fara a-si dea seama PSD ar trebui sa fie primii acum in strada ca sa-si mai spele aceste pacate induse de diversiune si manipulare: toti sunt hoti toti sunt ticalosi toti sunt turnatori sau securisti adica tactica abjecta a criminalului Ion liescu.
    Si atunci ce sa mai spui vaznd un Ciorbea care in functia asta inalta minte cu nerusinare si trebuie sa mearga Presedintele la el ca sa- l dea de mincinos?
    Problema este ca daca lasam sa treaca paharul asta dam bice unei viitoare dictaturi pe care am simtind-o plutind in aer in 2005 cand cu Nastase infractorul urcat si el pe caii mar ai ticalosiei mincinoase.

  4. Nu vad altceva decat un fel de punctul 8 de la Timisoara adaptat anului 2017 si in regim de urgenta:

    1) Demisia guvernului, blocarea emisiei A3/RTV (Constitutie, art.31, al.4)
    2) Guvern interimar (Ciolos?)
    3) PSD (+PNL etc?) in afara legii
    4) Dizolvarea parlamentului
    5) Alegeri si nu la fel, pe parlament mititel (100 persoane max?)
    6) NIMENI cu dosare n-au voie sa mai candideze
    7) Dupa alegerile astea – schimbarea intregului esafodaj de legi care-i ajuta.

    E greu, stiu. Probabil imposibil. Alternativa e proteste pasnice, ‘stati linistiti la locurili voastre’, sa ne agatam de maruntisuri legale, hai sa mai cascam gura la TV sa vedem ce se mai intampla, sa speram zi de zi ca Avocatul Poporului o sa faca X/CCR o sa faca Y, cumva ca ciobanul din Miorita. O sa treaca 4 ani si ajungem iar la vot – javrele astea au sa castige iar.

  5. Presiunea trebuie pusa pe Parlament.
    S-a ratat o ocazie imensa data trecuta, cu protestele „Colectiv”: protestul s-a oprit „ante portas” finca analistii, intelectualii subtiri, „legalistii” au zis: stai, nu atacati Parlamentul, caci asta este fundamental democratiei!
    Vai! In carti, o fi! In realitatea romaneasa, paralamentul este fundamentul coruptiei.
    Nu este Constitutional sa facem sa cada parlamentul prin vointa strazii! Vai! Ca si cum o revolutie ar trebui sa respecte litera constitutiei – de fapt vrea sa o schimbe, nu-i asa?
    De fapt, parlamentul trebuia sa fie silit, prin presiunea strazii, sa schimbe legea electorala (cea care l-a generat in acest format vicios) si sa pregateasca o noua baza electorala pentru un parlament REPREZENTATIV.
    Rezultatul a fost ca s-a ales un parlament si mai intarit in rele.
    Poate sa cada guvernul – poate ca nu trebuie musai sa abroge OUG, la urma urmei sunt cativa oameni (fie, zeci, sute care vor continua sa fie infractori si vor fi prinsi cu altceva fiindca nu se vor opri niciodata), daca avem rabdare – dar daca se schimba parlamentul se poate spera in schimbarea conceptului.

  6. Pe guvern il doare’n basca.. cum sa’l doara cand in la americani demonstreaza milioane, iar casa alba si-a pus lumea’n cap cu restrictiile ptr 7 tari.. din pacate nu e conjunctura cea mai favorabila.

  7. PSD vrea să guverneze într-o direcție greșită. Trebuie să facem România neguvernabilă.
    Declanșarea unei greve generale în toată țara.
    Pichetarea tuturor prefecturilor: nimeni nu intră, nimeni nu iese.
    Pichetarea Guvernului, toate intrările: nimeni nu intră, nimeni nu iese.
    Totul până la retragerea ordonanței.

  8. „…sclavi sau cetățeni?”

    Mă tem să răspund. E vreun pariu? Răspunsul mă sperie, pentru că miza este prea mare. Nu miza pariului, ci miza stăpânilor noștri. Nu pot lăsa puterea, căci ar pierde tot. Și unde să se ducă? Trăim într-un stat captiv, iar clasa stăpânitoare este o …clasă, nu o persoană, un grup restrâns, ori un partid.

    Am mai răspuns o dată la întrebarea asta în 1990, după 28 ianuarie, 12 februarie și 13-15 iunie. Am să răspund cu tristețe la fel și acum: rămânem sclavi…Nu avem din păcate nivelul de conștiință civică pentru o „mani pulite” româneascâ, iar ei au la dispoziție toate resursele. Inclusiv pe ale noastre, desigur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Muresan
Cristian Muresan
Este absolvent al SciencePo şi Ecole des Mines de Paris. Activează în prezent în cadrul unui cabinet de consultanţă în management şi strategie industrială din capitala Franţei.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro