Home » Media / Tech »Opinie » Citesti:

Mai terminați cu ”iarna secolului”!

Brindusa Armanca septembrie 25, 2013 Media / Tech, Opinie
10 comentarii 1,400 Vizualizari

În fiecare an – dar absolut în fiecare an – de vreo cinci-șase ani încoace, presa de la noi și cea din țări de tranziție dau publicității la vreme de toamnă aceeași știre vândută ca prognoză meteorologică: vine cea mai geroasă iarnă din ultimii 1000 sau 100 de ani! Se întâmplă și acum, în ciuda faptului că știrea iernii năprasnice nu s-a confirmat deloc. Lovită de amnezie, mass-media ignoră regula verificării rezonabile și reciclează o tâmpenie, ilustrând-o cu imagini siberiene. ”Circulația circulară a știrii” pleacă de la Agenția Națională Agerpres care învârte știrea ba citând surse externe, ba amintind la rubrica Revista presei publicații autohtone. Cu titlul echivoc ”Meteorologii europeni confirmă: am putea avea cea mai rece iarnă din ultima 100 de ani”, fiindcă asociază o certitudine cu o formulare dubitativă, Agerpres servește publicului, din păcate prin intermediul grosului presei autohtone, o tocăniță de surse pornind de la Russia Today, condimentată cu o publicație germană online, trecând prin AccuWeather, la mirodenii norvegiene, britanice și americane de la Universitatea din Wisconsin. Totul pentru a face credibilă o prognoză imaginară, conform căreia ciclul de cinci ierni reci consecutive își va atinge apogeul în ianuarie și februarie 2014 în toată Europa, datorită ”oscilaţiei nord-atlantice, adică variabilitatea climei în Atlanticul de Nord, care se manifestă prin schimbarea temperaturii de la suprafaţa mării”. O explicație cețoasă cu alură tehnică. Știrea, cu variațiuni menite să înghețe sângele în vine ca ”Avertisment!..”,  sau cu indicarea unor ”experți ruși” citați de Novaia Izvestia sau de portalul Utro, face înconjurul presei românești în print și online de la Evenimentul zilei și Adevărul, la Cotidianul, România liberă, Jurnalul Național, Capital, ZiuaNews, emaramures.ro, ziaruldeiasi.ro, alba24.ro, stiridecluj.ro, timisoaraexpress.ro, botosaninecenzurat.ro, ziare.com etc. Televiziunile B1TV, Realitatea TV, România TV, Antenele, ProTV ș.a. nu o ratează nici ele. Sursa cu autoritate științifică amintită de mass-media care a preluat știrea este ”cunoscutul expert german Dominik Jung”. O căutare de câteva minute pe Internet conduce la ”vinovat” pe http://web.de/magazine/nachrichten/, unde meteorologul declară de la bun început că nu se pot face prognoze detaliate pentru perioade mai mari de 3 săptămâni și face o estimare prudentă exclusiv pentru Germania: lunile decembrie și ianuarie ar putea fi reci în centrul și sudul țării, iar ianuarie și pentru nordul Germaniei. Mai mult: Jung este întrebat pe Twitter de spaniola @IsabelZubiaurre dacă poate să confirme că va fi cea mai geroasă iarnă din ultimii 100 de ani. Dominik Jung răspunde: ”Nu. Nu confirm. Nimeni nu poate ști asta…” și neagă că ar fi dat presei spaniole alte declarații decât pentru publicația germană. Deși este așa de simplu, totuși mass-media a preferat să difuzeze versiunea iernii europene de pomină.

Nici presa țărilor vecine nu scapă de tentația senzațiilor reci cu iarna secolului. Ungurii o iau, ca și moldovenii dealtfel, de la Vocea Rusiei, care recirculă același text tradus în diverse limbi, înflorit cu teoria ”frigiderului deschis” datorat încălzirii antarctice, explicat de Elena Ponkratenko, și ea prezentată ca expertă, adăugând precizări liniștitoare pentru ruși, care vor fi ocoliți anul viitor de năbădăile gerului, în vreme ce Europa se va preda ghețurilor. În acest timp, adevărații experți ai globului își bat capul cu un raport interguvernamental al ONU asupra încălzirii globale (Panel on Climate Change) care va fi dat publicității în 27 septembrie. Se așteptă surprize de la acest document care ar putea arunca în aer teoriile costisitoare de până acum.

Puțini jurnaliști și-au luat răgaz să cumpănească informația și să se îndoiască un pic.

Totuși au făcut-o cei de la Realitatea TV, B1 TV și Jurnalul Național, poate și alții, dar nu mulți, care au consultat specialiști ANM. Experții noștri au arătat că prognozele pe termen lung nu pot fi exacte. Jurnaliștii ar fi putut ”sări” această non-știre, dar presiunea uniformizării în media este imensă, iar ”reciclarea informației” devine regula păguboasă care produce ”gunoi” în loc de conținut valoros. Iar aici revista Cancan e pe podium cu titlul ”Vești HORROR de la meteorologi!”, urmată de agendadeiasi.ro  cu ”Veste șoc de la experții ruși”, iar pe locul trei se califică mesajul fatalist transmis de alba24.ro ”Gata cu domnia! Vine iarna. De acum te îmbraci mai gros și plătești mai mult la factura de gaz”. *

* Am mai scris despre ”iarna năprasnică” din prognozele presei apărute în 2010 pe http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8562232-iarna-naprasnica-jurnalistilor.htm.

Articol apărut și în revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "10 comments" on this Article:

 1. Mircea Paul Vasiliu VASILIU MIRCEA PAUL spune:

  Una mică-mică: frecvent folosita comparație între temperatura momentului și „valoarea normală”. Ar părea complet inofensivă, DAR NU E. Oricine cunoaște un pic de cifrăraie știe că acel „normal” se referă la o medie statistică pe foarte mulți ani, poate niciodată înregistrată. Omul de rînd NU. În schimb abaterea de la așa zisa situație „normală” induce multora neliniști subliminale fictive – adică „ceva e a-normal”. Prea multora, prea degeaba, ținînd cont de motivele reale de anxiozitate (și alea ferfenițate cu sîrg). N-avem aritmeticieni preocupați de cei mai sărăcuți cu duhul ? Iaca n-avem.

 2. Florin spune:

  Dacă vă mai amintiți, nu mai departe de iunie toată presa și toți comentatorii de ocazie erau revoltați nevoie-mare de apatia autorităților centrale și locale în legătură cu iminenta undă de viitură de pe Dunăre, care produsese în Europa Centrală, până la Budapesta, inundații record. „Mă întreb dacă incompetenții ăștia știu că Dunărea trece prin România…” și alte observații de același nivel științific inundau media online și offline. Degeaba le explicai chibiților că volumul de apă din albia Dunării la Viena va avea efecte minore în albia Dunării la Calafat. Ei o știau pe a lor: dacă austriecii și ungurii au luat-o în barbă, cine suntem noi să credem că Dunărea ne va cruța ? Guvernul e incompetent, autoritățile locale puturoase (în principiu adevărat, dar fără legătură cu subiectul), etc., etc…
  Viitura a trecut fără să inunde nici măcar un coteț de porci, iar foștii trâmbițași ai apocalipsei s-au făcut că plouă și au preluat din zbor alte subiecte la ordinea zilei. Nimeni nu și-a mai pus problema seriozității prevestirilor inițiale, nici măcar când acestea s-au dovedit a fi false.
  Acum, aceiași „specialiști” pricepuți la toate ne anunță cea mai crâncenă iarnă. Oare să-i credem ? Eu unul m-aș risca și eu la o prognoză: va fi cea mai cumplită iarnă din sezonul ăsta.

 3. Unu' spune:

  Pai… ati mentionat sursa problemei. Doar ca in atita harmalaie ea nu se distinge asa cum nu se distinge un copac intr-o padure.
  Tovarasii nostri de la Rasarit vor sa intretina imaginea-spectru a unei ierni apocaliptice, pentru a da mai multa importanta principalului lor atu in negocierile cu Europa: gazul.
  In conditiile in care devine “un lucru stiut” ca urmeaza ierni apocaliptice, nimeni nu se gindeste sa le dea de gol cacealmaua cu “inchisul conductei”.
  Ce e trist e ca in domeniul asta (ca si in sute alte privinte) n-au nevoie sa cheltuiasca prea mult sau sa faca eforturi prea mari. E destul un mic impuls bine tintit, ca turmele de asa zisi specialisti/jurnalisti se inghesuie sa le faca jocul.

 4. Mihail Lungu Mihai Lungu spune:

  Succesiunea cuminte a anotimpurilor contrazice atât mentalitatea jurnalistului, cât şi a cititorului care l-a creat pe acesta din urmă.
  Dacă tot sunt obligaţi s-o accepte, atunci măcar o mai înfloresc un pic. Deoarece temperatura aerului (măsurată la umbră) nu promitea nici un fel de recorduri, a apărut mai nou măsurarea temperaturii “la soare”. Şi mai recent: “se simte ca…”
  Iarna grea se vinde bine toamna…
  Dar asta este oricum mai puţin grav decât să publici poze cu premierul României în fundul gol.

 5. Ela spune:

  Probabil ca va fi ca in povestea cu ciobanul care anunta de cateva ori venirea iminenta a lupului,si lupul nu vine…doar ca,atunci cand nimeni nu mai crede in avertismentele mincinoase ale ciobanului,lupul tot vine si devoreaza toate oile!…E ciclic!
  Contrar povestii,si din nefericire pentru noi,primii care nu cred o iota din aceste previziuni meteo sunt autoritatile,care nu sunt pregatite sa intampine nici macar cea mai usoara iarna din mileniu ,dar nici nu iau vreo masura de preintampinare a acelorasi,si acelorasi,necazuri cu care oamenii au de tras…

 6. Emil spune:

  Mecanismul ăsta, “trecând prin”, “condimentat cu”, “mirodenii din”, o ştire fiind apoi preluată exact de cei care au lansat-o şi invocată apoi (“înnobilată” de faptul că a fost preluată şi e X sau Y) ca argument exact în sprijinul tezei “originale”, acest mecanism al diseminării zvonurilor şi al răspândacilor din presa internaţională a fost bine documentat în anii 80, când kaghebeul a lansat zvonul cum că SIDA ar fi un experiment de arme biologice americane, scăpat de sub control.
  Un mai vechi mecanism, scuturat de praf şi pus din nou în priză. De aceeaşi…

 7. ilie agaton spune:

  Corect doamna Armanca !
  Acum, nu stiu daca au terminat cu vara secolului, fiindca prin mai – iunie nu mai pridideau cu aparitiile televizate “ca va fi cea mai secetoasa, cea mai caniculara, …”. Si uite ca nu a fost asa (ceea ce au recunoscut si ei pe la TV acu’ vreo 2 sapt).

 8. Red spune:

  Armata poloneza marsaluia dupa victorie intr-o zona des disputata intre regatul Poloniei si imperiul tzarist. Un ofiter le zice unor tarani “bucurati-va, am invins, pamanturile voaste sunt din nou parte a Poloniei” La care un taran raspunde “ce bine, nu mai puteam sa suport iernile grele rusesti!”

 9. Radu D.L. Popescu spune:

  E o chestie de bursă, ierni reci, cerere mare de gaz, rezultă scumpirea acestuia.

 10. Prostu' satului spune:

  Cred ca incercam sa citim prea mult printre randuri acolo unde nu e nimic de citit. Cam cat de tampiti ii credeti pe importatorii europeni de gaze naturale rusesti ca sa se lase prostiti de o chestie atat de rudimentara???
  In plus, depozitele subterane sunt umplute din vara, preturile sunt negociate din timp, nu in prag de iarna, iar pe piatele spot se tranzactioneaza cantitati comparativ mici, “de completare”.
  Mi se pare mult mai credibila ipoteza ca niste experti rusi de mucava (care eventual au confundat lichidele cand si-au facut ceaiul de dimineata) au gavarit doua-trei vorbe aiurea, dupa care tavalugul presei tabloide de pretutindeni a fost de neoprit.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)