Home » Educatie »Opinie » Citesti:

Mărul otrăvit oferit de Guvern olimpicilor români

Doi Mici si un Anc aprilie 11, 2019 Educatie, Opinie
6 comentarii 2,341 Vizualizari

Guvernul a anunțat în ședința de ieri continuarea programului de sprijinire a olimpicilor români, cu anumite modificări ale textului de HG precedent (403/2017). Acest program este un măr otrăvit pe care Guvernul îl oferă tinerilor și prin urmare îi sfătuim cu tărie să nu-l muște! De ce? Pentru că mușcătura îi va „lega de glie”, retezându-le orice speranță de a experimenta sisteme de cercetare vestice/performante. Și vă spunem asta din perspectiva a trei oameni care au plecat imediat după terminarea facultății/masterului la studii doctorale în străinătate: Octavian și Mihai in SUA, iar Lucian în Olanda.

Legarea de glie a olimpicilor români

Dragi tineri olimpici, cugetați de 10x înainte să semnați astfel de granturi!Dacă vreți un sfat, aici suntem.

Pentru cineva din România care îndrăgește știința și cercetarea, puține lucruri se compară cu efectuarea studiilor doctorale în țări unde cercetarea științifică este cu adevărat respectată și apreciată. Există o diferență ca de la cer la pământ din punctul acesta de vedere între SUA, Canada sau țări din Europa de Vest și România. Toți tinerii care își doresc să lucreze în cercetare științifică ar trebui să experimenteze alte sisteme, preferabil la un stadiu incipient al carierei, adică exact atunci când Guvernul român le cere fără milă să presteze muncă pe „plantație”.

Pe lângă cerința meschină a Guvernului ca tânărul beneficiar al unui astfel de grant de cercetare să rămână în țară minim patru ani după terminarea studiilor, nu se oferă nicio certitudine că instituțiile românești îi vor angaja pe aceștia. Cu alte cuvinte, ei se pot afla în situația de a-și finaliza studiile și de a nu avea unde se angaja, implicit fiind nevoiți să returneze banii Guvernului, prin neîndeplinirea clauzei contractuale de a se angaja minim patru ani în sistemul românesc de cercetare.

Asociația Ad Astra, a cercetătorilor români de pretutindeni, a propus anul trecut modificarea HG 403/2017 astfel:

„1. Abrogarea articolelor care condiționează acordarea acestor granturi de angajarea beneficiarilor în țară imediat după terminarea studiilor de licență și/sau master. În speță, Art. 7, alin 2), lit. F și Art. 8, alin 2), 3) și 5).

2. Modificarea Art. 7, alin 2), lit c) prin menținerea doar a obligativității studentului de a promova studiile universitare pe perioada grantului pentru ciclul 1, respectiv licenţă, după caz, şi pentru ciclul 2 – master.”

În continuarea comunicatului, membrii Ad Astra (noi trei implicit) spun că „acordarea unor astfel de granturi este o idee foarte bună, dar nu trebuie condiționată de rămânerea în țară după absolvire. Orice astfel de „legare de glie” este contraproductivă. Credem că, pentru stoparea fenomenului de „fugă a creierelor”, strategia de urmat este ca tânărul absolvent să fie lăsat și chiar încurajat să exploreze noi sisteme de educație și cercetare, din afara țării, acesta fiind singurul mod în care un tânăr poate ajunge la maturitate științifică. În paralel, statul trebuie să contribuie prin măsuri legislative la crearea unui mediu propice întoarcerii specialiștilor.”

 • Autori: Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu
 • Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro  Currently there are "6 comments" on this Article:

  1. George spune:

   Libera circulație?!

  2. Dan Plesoianu spune:

   Domnilor, nu stiu cum o fi situatia, dar in vestul salbatic, bursele sint date direct de unitatile de invatamint, stul neintrind in discutie (cel putin nu direct). Asadar, dupa 30 de ani de capitalism, tot nu ne-a iesit comunismul din cap (adica nu I-a iesit statului, dar nici subiectilor). Iar studentilor li se cere sa isi plateasca cursurile (cu bani eventual imprumutati de la banca, sub un anume gaj, pus eventual de catre parinti). In aceste conditii, studentul dupa absolvire poate pleca unde vrea muschii lui, dar trebuie sa isi plateasca imprumutul, din bani de salariu, din primele salarii. Simplu, clar, concis, sigur.

   • neamtu tiganu spune:

    Iar studentilor li se cere sa isi plateasca cursurile

    despre ce tari vorbesti? afla ca-n Ge cursurile sunt practic gratuite, desigur se poate contracta asa numitul Bafög, un imprumut pt intretinere NU pt cursuri.

    Exista si fac. in care studentul e legat de glie, cele ale armatei, diferite academii ale unor concerne etc.
    *comentariu moderat

    • D.B. spune:

     Ceea ce nu exista in Germania nu inseamna ca nu exista in alte tari (la fel de democrate).

     In alte tari (USA, Canada ca si altele) studentii isi platesc cursurile la colegii si universitati asa-numita “tuition fee” si poate fi platita de parinti (sau aramata, cu un contract de 5 ani) sau prin imprumut de la banca. Pentru a face fata financiar, multi studenti lucreaza “part-time” si/sau “summer jobs”.

     Tuition fee este intre 5 si 70 de mii dolari pe an (cele mai mari sunt la medicina).

     Imprumutul este dat si pentru o parte din cazare, hrana imbracaminte etc.

     Ca urmare la terminarea facultatii absolventul are de platit o suma destul de mare .

     • neamtu tiganu spune:

      Deci se poate si asa si asa, exista multe modele si toate functioneaza, fiecare tara isi alege modelul care i se potriveste.
      Exista o multime de analize pe aici, daca bagi taxe mari pt scolarizare riesti sa selecezi studenti numai din paturile bogate, adica pierzi o parte din eventualii talentati si saraci, E adevaat prin state se-ncearca corectarea prin oferirea burselor celor buni fara posibilitati.

      Daca nu bagi taxe, risti, cum e cazul Ro, ca statul sa investeasca pt. vorba aia, utecistii de azi refegistii de miine. De altfel si nemtii pierd destul de multi baieti dastapti care pleaca prin USA.

      Mai e si un fenomen invers, nemtii studiaza in Ro, platind taxe. Cunosc destui care fac treaba asta, mai ales la medicina. Cauza e faptul ca-n Ge, pt medicina, e necesar “numerus clausus”, adica studentul trebuie sa aiba rezultate bune in liceu.

  3. Zev spune:

   Domnilor, s-ar putea sa nu fie asa de negru dracul. Intentia e neagra rau, dar de la a vrea pana la a putea e cale lunga. Si eu, la vremea mea, am fost chipurile legat de glie, nu prin legislatie si prin contract, desi statul roman nu imi platea studiile – erau ‘cadou’ de la statul gazda. Ei, cand mi-a tunat sa imi iau talpasita, n- a fost nici o problema: in onor institutia mea nimeni nu avea nevoie de unul care nu era ‘afiliat’ si care avea si studii ‘pe bune’ in domeniu (magica fabricuta care transforma mintenas secretara fosta model, maiorul cu ochi albastri, sotia casnica a directorului sau nepotulcuitrebe subinginer de tehnologia tevilor sudate’ n cruce , in experti in orice, adica SNSPA, de-abia se punea pe picioare, iar universitatile private faceau primii pasi). Deci nu e absurd sa-ti imaginezi ca o lege de gen pur si simplu nu se va aplica, mai ales ca in plus fata de respingerea potentialului ‘prizonier’ de catre mediu, despre care cu osardie scrieti si stiti foarte bine cam cum functioneaza, va fe exista si dificultatea implementarii – ce-i faci unuia care are in manuta, sa spunem, un contract cu o universitate din EU sau SUA? Pai, ii iei cabalinele de la velociped, aia ii faci. Plus, o sa fie o lupta inegala intre oameni educati si birocrati romani. Pariez ca se descurca baietii si fetele fara probleme, iar onor statul roman va ramane cu ‘please explain’-uri pe tema venite de pe la EU si ambasade.  Comenteaza:  Do NOT fill this !

  Autor

  Doi Mici și un Anc


  Doi Mici si un Anc

  Sistemul românesc de cercetare văzut prin ochii a doi doctori în fizică (Lucian și Octavian) și ai unuia în biologie (Mihai). Publicăm, de asemenea, articole pe teme de act... Citeste mai departe


  E randul tau

  Reducerea planului cadru Este absolut necesara. Cu indiferent ce scandaluri si riscuri. Nu as ...

  de: Dedalus

  la "Câteva sfaturi pentru viitorul ministru al Educatiei"

  Carti recomandate de Contributors.ro

  DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

  Carte recomandată de contributors.ro

  Cauta articole

  octombrie 2019
  Lu Ma Mi Jo Vi Du
  « Sep    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  

  contributors.ro

  Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
  Contact: editor[at]contributors.ro

  MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

  "Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

  (An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)