Home » Analize »Opinie »Politica & Doctrine »crestin-democratie/conservatorism »liberalism »marginali »social-democratie » Citesti:

Mișcarea Populară. Status-quo sau restart?

Strategia luptei în mocirlă susținută și aplicată atât în pre-campanie, cât și în campania electorală de Traian Băsescu și Elena Udrea, a fost un eșec. O spune scorul de 6% obținut de PMP. Pentru prima dată în istoricul său, politic și electoral, Traian Băsescu își subestimează electoratul. E departe de el. Nu-l simte și nu-l înțelege. Electoratul lui Traian Băsescu a fost alături de președinte – necondiționat – în momente dramatice pentru soarta țării. Alegerile europarlamentare au dovedit că, pe timp de ”pace”, același electorat nu mai este dispus să-l urmeze necondiționat.

Un sondaj CSCI făcut public cu aproape o săptămâna înainte de alegeri arăta că, nucleul dur al simpatizanților lui Traian Băsescu, adică nucleul celor care susțineau unificarea dreptei în jurul președintelui, era de 9%. Restul simpatizanților lui Traian Băsescu, cei care erau doar parțial de acord cu unificarea dreptei în jurul său, reprezentau 11%.

PMP deși era cotat în sondaje cu un scor electoral cuprins între 9% și 11%, a obținut doar 6%. PMP nu a reușit să atragă la vot nucleul dur al simpatizanților lui Traian Băsescu. Mesajul pe care liderii PMP au mizat în campanie – ”noi continuăm programele începute de Traian Băsescu”– nu a fost suficient pentru a convinge acest nucleu dur să iasă la vot. Lipsa unor idei și viziuni originale, dar și ”mocirla” în care s-au aruncat Elena Udrea și Traian Băsescu în confruntarea cu Victor Ponta, au ținut acest electorat departe de urne și de PMP.

Alegerile europarlamentare au dovedit că electoratul lui Traian Băsescu, chiar dacă a suferit schimbări în ultimii ani, a rămas un electorat informat și pretențios în același timp. Un electorat capabil să deosebească falsul de original, un electorat care nu este ușor de păcălit și care nu urmează necondiționat anumite mesaje, fără a le trece înainte prin filtru propriu al gândirii. Succesul Monicăi Macovei, în această campanie electorală, este relevant pentru setea de personaje politice autentice cu mesaje și proiecte originale, serioase.

În acest moment liderii PMP sunt compromiși ca imagine. Cu un  discurs tern, lipsit de viață și substanță nu au reușit să convingă electoratul că sunt niște urmași demni ai lui Traian Băsescu. De-a lungul carierei sale politice, Traian Băsescu s-a prezentat ca fiind un personaj politic original. Să te auto-intitulezi urmașul său presupune și un strop de originalitate și de personalitate. Mesajul repetat la infinit ”noi suntem partenerii lui Traian Băsescu” a avut succes doar la o parte din nucleul dur, dar până și acest electorat așteaptă să audă și altceva în afară de ”Băsescu”.

Pentru a conta în ecuația dreptei atât PMP, cât și Traian Băsescu au nevoie de o resetare totală. Dispariția din această perioadă din planul jocului intern l-a lăsat pe Victor Ponta fără adversar. Singur, în mocirlă, Ponta s-a dovedit un politician stingher. Din personajul politic care dă tonul și face agenda media, Ponta s-a transformat într-un personaj reactiv și un simplu comentator al scenei politice. Mai mult, în loc să profite de pârghiile politice și guvernamentale pe care le deține ca premier pentru a reseta jocul și a impune noul teren de luptă, Ponta a ales să continue pe același teren mocirlos, aducându-l alături de el și pe Dan Diaconescu. Ponta nu a înțeles semnalul dat de electorat în 25 mai. Rămâne de văzut dacă Traian Băsescu îl va înțelege.

Perspectivele electorale pentru PMP

Scorul slab obținut de toate partidele politice la alegerile europarlamentare  – nici un partid nu și-a atins obiectivul propus -  indică nevoia unei schimbări atât a ofertei politice, cât și a discursului la nivelul tuturor partidelor politice.

Cei care vor reuși să aleagă și să impună noul teren, dar și armele de luptă pentru prezidențiale, vor fi câștigători.

În acest moment PMP este un partid izolat pe scena politică.

Partidul a fost exclus de la orice discuție privind unificarea dreptei. PDL și PNL pregătesc o alianță pentru susținerea unui prezidențiabil unic. Este foarte probabilă chiar și o fuziune între cele două partide.

PMP va rămâne un competitor atât pentru cele două partide, cât și pentru alianța- partidul-care va rezulta în urma fuziunii.

Segmentele electorale pe care le vizează PMP:

-        Bazinul larg de susținători ai lui Traian Băsescu.

-        Electoratul nemulțumit de alianța PDL – PNL.

-        Electoratul profund anti-PSD (Victor Ponta).

-        Electoratul nehotărât.

Pentru a reuși să capteze un segment cât mai mare din aceste bazine electorale, PMP trebuie să-și stabilească strategia pornind de la următoarele date:

1)Poziționarea electorală a PDL-PNL. Alianța, sau partidul care va rezulta în urma fuziunii, s-a definit ca fiind:

-        O alianță pentru români, nu împotriva PSD.

-        A treia cale: alianța PSD-PPDD (prezentul) este o alianță împotriva trecutului (Băsescu).  Noi (alianța PDL-PNL) suntem o alianță pentru viitor.

-        O alianță interesată mai degrabă de viitor ( alegerile locale și parlamentare din 2016), decât de prezent (alegerile prezidențiale).

2) Realizările PMP din această campanie:

- PMP s-a poziționat ca fiind principalul adversar a lui Victor Ponta. Un punct forte, dar și un punct slab, în cazul în care Victor Ponta nu va candida la prezidențiale, iar PSD va susține un alt personaj pentru funcția de președinte. Din acest moment, liderul PMP (indiferent cum se numește) va fi greu de ignorat de către Victor Ponta.

- Campania excentrică a PMP a adus numeroase minusuri partidului, dar a adus și un plus care trebuie valorificat: a reușit să stârnească numeroase discuții și controverse în jurul său – negative,cei drept – care au crescut însă notorietatea partidului.

3) Vulnerabilitățile de imagine pe care le are partidul

PMP este perceput ca fiind un partid creat din dorința lui Traian Băsescu de a se răzbuna pe PDL. Impunerea unui lider nou, puternic identificat cu PDL, va accentua această percepție.

Tipul de leadership. Obiectivele și provocările noului lider al PMP

-        Să schimbe percepția negativă pe care o are acum PMP, mai ales în rândul susținătorilor președintelui, în percepție pozitivă.

-        Să profite de mișcările politice din zona de dreapta: să atragă segmentele electorale dezamăgite de noile alianțe. Noul lider trebuie să aibă capacitatea să atragă atât electoratul PDL dezamăgit (care s-ar orienta aproape natural spre PMP), cât și electoratul liberal dezamăgit, acel segment care va avea tendința să se îndrepte mai degrabă spre sectorul dezamăgiților – în lipsa unei opțiuni – decât spre PSD.

-        Să creeze un culoar de negociere cu noua alianță PDL-PNL pentru susținerea unui candidat unic, sau pentru susținerea unui candidat în perspectiva turului II.

- Lider cu profil prezidențiabil sau cu profil de premier ? Un lider cu profil de premier ar îndepărta speculațiile potrivit cărora Traian Băsescu ar urma să fie desemnat premier, în cazul în care un președinte de dreapta va câștiga alegerile prezidențiale (Traian Băsescu însuși a recunoscut că această ipoteză  – cu el în rolul de premier – este respinsă de electorat).

-        Să fie un plus de imagine și pentru Traian Băsescu – să recupereze electoratul dezamăgit  de Traian Băsescu ( electoratul dezamăgit de greșelile de ”imagine” ale președintelui).

O resetare totală a echipei PMP ar arăta că Traian Băsescu a înțeles mesajul pe care electoratul i l-a transmis la urne. Menținerea status quo-ului înseamnă sfidarea semnalului de alarmă dat de alegători. Nu programele sau reformele pe care le-a susținut șeful statului sunt problema, ci oamenii pe care i-a ales să le ducă mai departe. Europarlamentarele au fost un vot de blam dat oamenilor, nu programelor. Există riscul ca echipa care a controlat partidul în timpul campaniei electorale să păstreze în continuare monopolul în PMP, iar partidul să rateze șansa de a profita de culoarul lăsat liber de noile alianțe politice. Reluarea și continuarea strategiei luptei în mocirlă îi va oferi lui Victor Ponta o gură de oxigen atât de necesară, mai ales, după această perioadă în care a arătat că nu se simte prea bine în arena politică fără Elena Udrea și Traian Băsescu.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "71 comments" on this Article:

 1. TovarasulMC spune:

  Ati tinut cont si de diaspora?

  • Diaspora spune:

   Majoritatea voturilor diaspora ptr PMP vin de la Chisinau. Diaspora mai degraba a stat acasa.
   Elena Udrea din pacate nu are nici un fel de credibilitate. Dar cred ca jocurile au fost facute. Va cistiga probabil fara sustinerea Presedintelui…Ea stie exact ce fel de delegati vor veni. Sa nu uitam ca unii dintre fondatori nu mai sint sint in partid ci doar in Miscarea Populara.
   Sper ca DNA sa rezolve problema in PMP. Avea Tolontan un articol avum vreo luna. Poate Kovesi sa duca lucrurile pina la capat cu gala Bute. EU are tot atita interes ca si Ponta sa mearga justitia..
   Repet: Udrea daca va cistiga o va face pe modelul Blaga, aducind delegati loiali ei. Singura solutie e sa fie retrasa acum. Papahagi si Funeriu trebuie sa candedeze impreuna (unul sa-l sprijine pe celalalt..)

 2. Doamnă Boboc
  Și nu cumva – totuși – omniprezența obositoare a dnei Elena Udrea a micșorat eventualele șanse politice ale PMP?

 3. dorin valeriu spune:

  …dar de ce nu ai impins analiza mi departe : rolul nefast al Elenei Udrea, hiperactivitatea careia i-a indepartat pe multi simpatizanti – in principiu – ai lui Basescu. Ca si gafa lui TB si EBA de a o ataca pe Monica Macovei; asta a determinat pe multi sa aleaga PDL, chiar stiind cate parale face Blaga si partidul pe care-l pastoreste.

  • liviuta spune:

   Pai, daca citeati cu atentie, observati ca exact asta a zis si autoarea, doar ca nu a pronuntat numele Elenei Udrea.
   Deci, nu e cazul sa fiti nemultumit.

 4. Laur spune:

  Traian Basescu sa inteleaga ca, atata timp cat nu scapa de Elena Udrea, electoratul tinta NU VA PUNE STAMPILA PE PMP. Eu personal am votat NU la referendum, nu neaparat pentru ca mi-e foarte simpatic Basescu, ci pentru ca voiam sa dau un flit PSD-ului, insa nu pot sa o suport pe Elena Udrea. Din partea mea sa zboare din viata politica.

  Elena Udrea e la fel de simpatizata acum, pe cat a fost simpatizata Elena Ceausescu la vremea ei. Daca la mormantul lui Nicolae Ceausescu si acum mai vin oameni sa aprinda o lumanare, la mormantul “savantei de renume mondial” nu vine nimeni.

  • Harald spune:

   La momentul de față, miza nu este o ștampilă pe PMP, ci o ștampilă pe un candidat credibil la prezidențiale. MRU, Predoiu și Johannis, fiecare cu orgoliile lor, sunt mult sub nivelul lui Cristian Diaconescu. Atât ca prestanță, cât și în ce privește șansele reale.

   Elena Udrea, atât timp cât nu e atât de ruptă de realitate încât să încerce să candideze ea însăși la prezidențiale, s-a dovedit o soluție bună de a-l promova pe Cristian Diaconescu în postura de candidat. Acum, rămâne să vedem în ce măsură MRU, Predoiu și Johannis vor înțelege că trebuie să se retragă în favoarea lui. Fără nicio legătură cu Elena Udrea, ci cu președintele pe care-l va avea România în următorii 5 ani. Între Victor Ponta și Cristian Diaconescu, nu cred că ne trebuie prea mult timp să decidem ce președinte vrem.

 5. Decebal spune:

  Eu il respect pe Traian Basescu, dar la europarlamentare am votat pentru persoane, nu pentru un partid.

  Nu cred ca scorul PMP la europarlamentare este relevant pentru procentul de sustinere pe care il are Traian Basescu. Poate ca unii “partizani” ai sai nu au iesit la vot.

  Daca s-ar anunta “oficial” un tandem “X-presedinte, Basescu-premier”, cred ca ar putea aduna destule voturi. Dar nu sunt sigur ca aceasta este una dintre surprizele alegerilor prezidentiale. Fiindca sunt convins ca vom avea suprize, pe ultima suta de metri. Si cred ca Traian Basescu e omul surprizelor, iar daca ne putem imagina care ar fi aceea, nu ar mai fi surpriza. Eu astept surpriza lui Basescu. :)

  Pana la prezidentiale, poate ar fi bine ca jurnalistii sa trateze si alte teme, in afara de Ponta, Iohannis si Basescu. De exemplu, proaspata ordonanta de urgenta ce ocoleste votul in consiliile judetene, cand e vorba de investitii…

  • Harald spune:

   ”Băsescu premier” ar duce la reacții furibunde de ostilitate în rândul unei mari părți din electorat. Chiar și dacă s-ar intenționa o astfel de soluție, ea ar trebui ținută secretă până după alegeri. Dar este oricum o soluție greșită, Băsescu a spus deja ce avea de spus în politica românească. Ne trebuie oameni mai noi și mai tineri, iar Cristian Diaconescu e o opțiune pentru președinte. Cu Lucian Croitoru premier, dacă vreți să vedeți ce poate face un economist competent și civilizat într-o asemenea funcție.

  • iosiP spune:

   Problema este ca noul presedinte, fie el si Diaconescu, va trebui sa lucreze cu aceeasi echipa guvernamentala pana la parlamentare.
   Si chiar si dupa, nu-si va putea impune premierul daca PMP nu intra in coalitia de guvernare…
   Eu unul vad mai curand tandemul Diaconescu – Iohannis!

   P.S.
   1.Sa ne reamintim ca Basescu l-a re-numit pe Boc premier, motivand ca PDL are majoritatea in parlament.
   2. Un guvern fara majoritate parlamentara ar fi o catastrofa, deci nu este de dorit.

 6. DanielS spune:

  In opinia mea, temele cistigatoare in fata uslamismului sint cele de care avem nevoie toti:

  - independentei justitiei,

  - lupta continua impotriva coruptiei si a hotilor, impotriva fraudei electorale de orice tip, impotriva demagogiei si imposturii,

  - modernizarea democratiei si a statului de drept,

  - promovarea energiei verzi,

  - promovarea libertatii economice.

  Cam astea sint imperativele si sint universale. De la Vladivostok pina la Bucuresti si de la Cairo pina la Buenos Aires.

  • it_s__not_news spune:

   Ba s-avem scuza. Energia verde s-o promovezi numai daca are preturi competitive.

   Cit despre ” modernizarea democratiei si a statului de drept,” – democratia si statul de drept sint date, nu trebuie “modernizate”. Trebuie intarite.

   • DanielS spune:

    Energia ieftina e o dorinta fara legatura cu realitatea, tehnologia, stiinta, echilibrul sau bunul simt.

    • Harald spune:

     Energia verde nu e întotdeauna atât de verde pe cât li se pare ecologiștilor. Când nu vrei gaze de șist, dar arzi cărbune în termocentrale, a milita pentru energie verde e doar cabotinism.

     Dacă ecologiștii ar fi ingineri, ar face o treabă mult mai bună. Ceea ce contează este poluarea totală și pentru asta e nevoie de a vedea lucrurile în ansamblu. Ecologiștii militanți ajung să nu mai vadă pădurea din cauza copacilor.

     Pentru ca nivelul de trai al oamenilor să crească, e nevoie de energie ieftină. Și când vrei energie verde de dragul de a o vedea verde (deși s-ar putea să fii singurul care o vede verde) s-ar putea ca omul de rând să ajungă să pună ulei de gătit în rezervorul mașinii, dacă motorina a devenit prea scumpă. O mică instalație de procesare poate fi amplasată chiar în garaj și e incredibil de simplă.

     Ceva similar s-a întâmplat deja în Brazilia, porumbul a ajuns folosit mai degrabă pentru etanol decât pentru hrana animalelor, în timp ce tu în Europa te alinți cu energie verde și scumpă. Alintă-te, dar într-o lume globalizată, nici poluarea și nici prețurile la alimente nu cunosc granițe. Și când în regiunile sărace vor izbucni revolte din cauza prețurilor la alimente, vedem atunci câtă energie verde îți mai poți permite în Europa.

   • cinic spune:

    @it’s. Cat a costat primul PC? dar primul TV color? dar primul auto hibrid?
    Daca nu ai utilizare/vanzare de masa cum vrei sa ai preturi reduse?
    Iar daca din pretul energiei verzi scazi costurile de mediu de care sunt scutiti “conventionalii” vei vedea ca “scumpetea” e exagerata..
    Daca la Turceni costurile de mediu n-ar fi suportate din alte surse [si pe consideratii POPULISTE] un kwh ar fi infinit mai scump.

    • Harald spune:

     Hai să admitem că ”infinit mai scump” e totuși o exgerare. Dar energia electrică obținută din cărbune e oricum scumpă și nu a fost nevoie să vină ecologiștii să dezvăluie asta. Însă dacă tot știi că termocentrala de la Turceni există și funcționează, ai militat vreodată pentru înlocuirea ei cu o centrală nucleară? Sau tu ai impresia că poți să umpli toate dealurile cu moriști?

 7. pragmatic-la-extrem spune:

  cand plec de la premise incerte, poate fi rezultatul “beton”?
  A. alianta PNL-PDL este un fapt cert? as zice ca nimic nu e MAI INCERT decat aceasta!
  B. scor de 6%? compus din 9% urban si 3% rural [ca sa simplficam]. Cu exceptia PSD care alt partid de dreapta e preponderent in rural?

  PS. pana cand nu se lamuresc:
  1. trebuiau taiate salariile bugetarilor in 2012?
  2. a fost tentativa de lovitura de stat in 2012?
  ce fel de “unire/concubinaj” poate exista pe dreapta?

 8. nenea spune:

  de ce miscare populara vorbiti? PMP nu este o initiativa “populara”. PMP este intiativa lui basescu/. un presedinte care trebuia sa fie formal apolitic, a creeat un partid si l a sustinut pe fata! PMP nu nare nici macar un prag minim electoral de vot, nefiind votat niciodata, deci nu stiu de care popor vorbiti ca ar fi facut vreo miscare. :) serios, spuneti PMP, nu miscare populara.

  • Red spune:

   Da si nu. Nu faptul ca presedintele a avut un aport la fondarea lui (neconstitutional doar in principiu, tehnic complet nedemonstrabil) il impiedica sa fie un partid popular. Ci faptul ca e perceput ca un PDL2 cu un mesajul de baza “sustinem reformele initiate de Traian Basescu”, o pozitie laudabila poate dar mult prea ingusta. Cum bine a subliniat Plesu, e absurd sa imparti societatea in Basisti si anti-Basisti.

   • iosiP spune:

    LA fel de tehnic nedemonstrabil este si calificativul de “lovitura de stat” aplicat referendumului din 2012. Desigur, cu totii stim ce a fost, dar nu ne putem baza pe aceasta informatie pentru a emite judecati… Sau daca avem pretentia sa o facem, atunci putem aplica acelasi principiu si in cazul legaturii dintre Basescu si PMP.
    Deci hai sa decidem ce principui folosim, si sa fim consecventi in utilizare!

 9. markwilliams spune:

  Ca sa aliniezi un partidulet modest,infiintat de trei luni,fara structuri in majoritatea teritoriului,cu membri de partid si cu fondatori voluntari cu mastodontii ,cu relicvele ce vin din 1990 si dincollo de aceasta data o poti face realist doar comparind scorul ..analizind cine si cit a pierdut si de ce..
  Nu este de loc rusinos sa obtii jumatate din rezultatul final al PDL! Din contra!Rusinos este ca PSD si anexele au bifat doar 2 milioane de alegatori!Rusinos este si faptul ca PNL a obtinut un scor mult prea mare fata de prestatia de insotitor in faradelegi a actualei guvernari! Un partid istoric care isi neaga autenticitatea alegind sa puncteze alaturi de stinga …nu mai este verosimil!

  Gresit este si faptul ca Presedintele a pus baz
  ele unei fundatii care a lansat un partid nou doar ca sa infrunte PDL!O mare eroare!Care provine din faptul ca Traian Basescu nu este cunoscut indeajuns de cei critici ,de catre cei care il condamna in numele atot stiintei ,a arogantei si suficientei despre propiria sa
  gindire.

  Era cazul sa vina in scena politica un ALTFEL de partid ,care socheaza ca nu copiaza sabloane,ca nu face aliante compromitatoare,ca dovedeste a sti sa impuna in scurt timp de la aparitie!
  Exista o formatiune similara cu aceasta incontestabila victorie ,la prima strigare?
  Scorul obtinut de Forta Civica sau de Noua Republica ne ajuta la valorificarea corecta a PMP!

  • Bill spune:

   Fratilor, a aparut si specia asta: postacul udrist.
   Asta cu partidul fara structuri de 3 luni e antologica, toti postacii Elenei Udrea o recita si-n somn. Altceva ce sa zica, ca n-au ce. Sa zica ca noi am avut cei mai mulati blugi sau ce? Void, Nada, Zylch…
   Oficial doar, PMP exista de trei luni, de la la parasutarea lui EU si a lui Anton. Partidul exista “in practica” de cel putin un an de zile. Si a avut primari, parlamentari, baroni, consilieri, sondori, B1, evz, andronici si pupitrul prezidential la dispozitie. Celelalte partidulete de dreapta nu au avut nimic din toate astea. PMP in schimb, a avut resurse deci comparatia trebuie facuta cu PDL, dar a scos mai putin decat androidul de Diaconu. Pe mana lui Udrea, Pinalti, Anton, EBA, Radulescu, Talmacean.

   • victor L spune:

    “udrist, basist.”
    Vocabular de Latrina 3, cu otrava prajita in tigaia Danei Grecu.
    @ Bill, to(n)tusi: Udrea – MRU 6,2 – 2,8. Caci aste te supara :P

    • it_s__not_news spune:

     Felul in care un postac de “dreapta” crede ca te anihileaza: iti pune repede 2 etichete (“antenist” it’s a must) si gata. Mai rasfirati baieti, mai rasfirati.

   • curios spune:

    @bill. Inteleg ca reprezinti postacii anti-udristi? SI de aceea nu mai esti primit pe copac si nu te califici inca pentru politeia? E o performanta….

   • filadel spune:

    Foarte slabă argumentația la idee. Repetițiile nu ajută la dezvoltarea gîndirii și nu clarifică nimic. Propagandă.

    • Bill spune:

     Da, sa repeti ad nauseam cum nu au ei structuri si cat sunt ei de grozavi ca exista de doar trei luni, timp in care au crescut de la 4% la 6% este intr-adevar propaganda pura. Doar e venita de la unul care stim ca e membru FMP. Nici nu m-as fi asteptat la altceva.

   • filadel spune:

    OK Dacă recunoști că am dreptate nu mai are rost să continuăm.

  • bugsy spune:

   cred ca este cel mai corect comentariu! +1!

  • it_s__not_news spune:

   Iti aduc aminte ca PDL-ul (cu toti cei din PMP laolalta) au intrat bine-mersi la guvernare cu PSD-ul. La vremea aia nu aveau rusine ca se bat pe burta cu Oprea, Ponta & co. Un postac de la PMP trebuie sa se faca ca nu vede, ca altfel nu-si ia salariul de la partid.

   De-aia trebuie taiat in carne vie si dati jos TOTI de la butoane. Fibra lor morala e atit de moale ca nu le pasa ca ling acolo unde au scuipat, banu’ sa iasa.

   Sictir etern politrucilor tarii.

   • Gore' spune:

    +1

    Mie imi dau lacrimile de emotie cand vad ca inevitabil “interesul national” este cel care dicteaza aceste compromisuri/alinate etc..

 10. r2 spune:

  parerea mea de alegator basist este ca PMP trebuie resetat de tot, iar multi dintre lideri trebuie sa dispara din viata publica pentru mult timp (in frunte cu “omniprezenta”). la urmatoare le alegeri o sa votez clar cu Iohannis si cu PNL + PD, indiferent daca proiectul este sau nu sustinut si de Basescu. in situatia de acum nu-mi permit sa-mi irosesc votul alegand vreun partid mic indiferent ce idealuri sustine. si sunt cam satul de idealurile lor. daca nici in fata pericolului de-al avea pe Victor Ponta presedinte pentru 5 ani liderii dreptei nu pot ajunge la un acord cand este evident cine este candidatul cu cele mai mari sanse, si se cearta intre ei de dragul orgoliilor si principiilor lor inalte, atunci inseamna ca locul multora din ei nu e in politica. e cazul sa se retraga. lucru asta se va intampla pana la urma, prin grija alegatorilor de dreapta, daca nu se poate altfel. vorba aia, we can do this the easy way, or the hard way.

 11. victor L spune:

  Daca ma uit la cifrele astea,
  “al simpatizanților lui Traian Băsescu, adică nucleul celor care susțineau unificarea dreptei în jurul președintelui, era de 9%. Restul simpatizanților lui Traian Băsescu, cei care erau doar parțial de acord cu unificarea dreptei în jurul său, reprezentau 11%.

  PMP deși era cotat în sondaje cu un scor electoral cuprins între 9% și 11%, a obținut doar 6% “,
  si ne amintim care au fost cifrele imediat la incheierea euroalegerilor date de “specialisti”, nu vad dece am judeca pe aceleasi cifre din burta.
  Nimeni nu stie cit ar fi fost daca.
  Se poate spune insa ca unii au facut un pas in spate din cauza de Elena; motivele lor.
  Parerea mea: misogini acoperiti.
  Se poate asemana “raul” facut de Udrea cu ceea ce au facut liberalii pina mai ieri?
  Cind daca ii injurai de Ponta te injurau de mama?

  • markwilliams spune:

   @Victor L..
   Nu am nici o incredere si nici o stima pentru toti cei care se declara a fi basisti si nu au votat PMP,invocind prezenta Elenei Udrea.Aceasta nu a candidat.Punct.Asadar votul”basistului” mergea la partidul lui Base!
   Motivele puerile si meschine,dincolo de umori personale opune morala unei femei care nu a fost nici traseista,nici comunista,nici securista,nici acuzata de fapte de coruptie..cu morala unui Blaga,unui Predoiu,unui Johannes,unui Ponta sau unui Antonescu…si toata liota care ii insoteste…

   Toata munca de denigrare a unor clone vopsite in “porumbei” are ca scop d i s t r u g e r e a credibilitatii PMP si a fondatorului Traian Basescu!

   Teoria masluita cu privire la existenta unei fundatii aplicata noului partid este cusuta cu ata alba..pentru ca atunci cind incepi de zero cu absolut tot ….si prin voluntariatul unor oameni ce si-au dedicat timpul liber acestei intiative ..nu poti pretinde ca la acel moment zero incepi sa normezi timpul de functionare in plin al unui partid inexistent.

   Iar mistificarea cu privire la udristi basisti si basisiti neudristi este o cacealma in cel mai pur stil antenist!

   • it_s__not_news spune:

    Nu-i frumos cind doi PMP-isti se cearta? Cine e PMP-ist mai pur? Combatem bine si uite-asa facem rost de-o sinecura in aparatul de stat.

    Fardarea adevarului la PMP: “misoginii sint de vina” – se analizeaza orice, mai putin propria lor performanta de cind au fost la butoane.

    • victor L spune:

     te-ai racorit?

     “De-aia trebuie taiat in carne vie si dati jos TOTI de la butoane”
     Si comunistii au vrut o lume noua, voiau s-a distuga lumea veche si sa creieze “omul nou”
     Esti garantia unei reusite partiale.

    • cinic spune:

     @it’s. De maine esti ministru:
     . vei face mai bine ca Anca Boagiu la transporturi
     . vei face buget echilibrat mai bine ca Tanasescu la Finante
     . vei face cultura mai bine ca Plesu

     daca nu, lasa-i pe altii sa faca si abtine-te de la invective.

    • markwilliams spune:

     itsnotnews
     Cine cu cine se cearta??Cred ca visezi! Si totus: de ce dai atita importanta acestui PMP??ce probleme ai cu el? Nu iti place nu-l votezi.Punct.

    • filadel spune:

     Nu-i frumos să dați sfaturi dacă nu ancorați problema. Aveți ceva de spus la subiect, vă rog? Vă urmăresc pe contributors de multă vreme dar n-am observat altceva decît părerologie. Scuze pentru necorectitudinea politică. Ne aflăm în treabă.

    • it_s__not_news spune:

     @Victor L
     Iubeste-ti tortionarii in continuare. Vezi ca ti s-au eternizat acolo, si au si pretentii de succesiune pentru copiii lor.

     @cinic
     Iaca nu vreau sa fiu ministru, sint bun in ceea ce fac si cistig destul. Dar mersi ca te gindesti la mine. Pe de alta parte, nu cred ca m-as descurca prea rau.

     @markwilliams
     E amuzanta vopsirea ciorii. Trebuie inteles ca prostia, indiferent cum o vopsiti, tot prostie ramine.

     @filadel
     N-am realizat ca am fani. Totusi, parelologia mea e benigna fiind limitata la aceasta platforma. Mai nasol e cu cei care au fost la butoane, din pacate tot parerologi ca si mine. La ei parelologia s-a intins pe politici guvernamentale, taxe, impozite, etc

     • cinic spune:

      @it’s. Exact ca tine se exprima la orice meci de fotbal mii de CHIBITI in tribune, ferm convinsi ca ei -cu ghete in picioare- ar juca mai bine decat cei din teren.
      De ce or mai exista profesionisti cand avem amatori laudarosi?

   • LM spune:

    “Motivele puerile si meschine,dincolo de umori personale opune morala unei femei care nu a fost nici traseista,(…) nici acuzata de fapte de coruptie (…)”
    Sa vedem, chiar asa o fi?
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Elena_Udrea
    1. În anul 2004, Elena Udrea devine membru PNL și candidează pe lista Alianței ”Dreptate și Adevăr” pentru un loc în Consiliul General al Municipiului București.
    2. În octombrie 2005 demisionează din PNL. A devenit membru PD în februarie 2006, an în care mai mulți liberali
    3. In 30 ianuarie 2014 Elena Udrea a anuntat ca a demisionat din PDL si s-a inscris in Partidul Miscarea Populara.
    Daca plimbatul prin 3 partide nu se cheama traseism (in timpul mandatelor, nu in afara lor), atunci ce anume se mai cheama traseism?
    In ceea priveste acuzarile de coruptie care i s-au adus, lasam parcarile Dalli la o parte, la fel si stenogramele Alro, asteptam cu interes finalizarea procesului “Gala Bute”.
    Ceea ce este insa si mai deranjant pentru non-votantii PMP care totusi ar fi inclinat spre partea asta este punerea in balanta a studiilor facute la o “fabrica de diplome” (Elena Udrea a urmat cursurile Facultății de Științe Juridice și Administrative, specializarea Drept, în cadrul universității private ”Dimitrie Cantemir” din București, obținând diploma de licență în 1996. – aceeasi sursa)
    P.S. Daca pe Mona Musca nu ar fi luat-o gura pe dinainte sa se bata in premii cu Traian Basescu la “10 pentru Romania”, nu s-ar mai fi pomenit de misoginism azi in politica romaneasca.
    Toate cele bune si un candidat unic al dreptei va doresc :)

    • markwilliams spune:

     @LM.
     Reincalzesti ciorba antenista ..de unde s-au rostogolit in stilul consacrat zoaiele prefabricate special pentru denigrarea Elenei Udrea,anume aleasa sa complecteze tabloul,profilul “imoralului”Traian Basescu..

     Cind Felix a inceput sa traga in Presedinte au inceput sa curga Armaghedoanele…pe care postacii,tonomatele si vuvuzelele le-au difuzat pe banda rulanta in toata presa..In acelasi stil s-a declansat falsificarea personalitatii si activitatii prezidentiala alimentate cu atacuri impotriva colaboratorilor apropiati,a prietenilor,a familiei…Nimeni nu a scapat:sotie,fete,colegi,cu atit mai putin Elena Udrea..care putea fi introdusa in aceasta mocirla ca si amanta. Intregea profilul fals”Dupa eticheta de “betiv national”(desi nimeni nu a detinut niciodata o proba efectiva) s-a adaugat si cea de infidel si imoral,perfect mulata pe imaginea unei blonde..

     Sa o lasam in pace pe Mona Musca.Tot respectul.Ai strecurat o sopirla..Mona Musca nu a fost victima lui Traian Basescu..o intoxicare ordinara a acelor timpuri….Mona Musca a platit pentru ca l-a reclamat pe Adrian Nastase pentru afacerea cu bani pentru partid. (s-a dovedit reala,pentru azi plateste cu inchisoarea)..pentru ca l-a acuzat pe Calin Popescu Tariceanu de tradare,pentru ca promova legea lustratiei..si mai ales pentru ca era un adevarat pericol pentru toti infractorii cu gulere albe…(Sergiu Andon stie mai bine ca oricare…)

     Cit priveste latura materiala in materie de denigrare s-a confectionat Dali si stenogramele ALRO…(cele cu scoateri din context si mediatizate de latrina 3)Gala Bute nu este decit o mizerie de cea mai joasa speta…impotriva Romaniei,in primul rind si a boxerului roman.In al doilea rind cred ca s-au cuplat interese de difuzare si unele de razbunare ,meschine si antiromanesti..Finantarea a fost asigurata pentru publicitatea turistica a Romaniei din fonduri special alocate de Uniunea Europeana..motivata de faptul ca meciul in cauza era urmarit de uin intreg mapamond,.Cit de bolnav de ranchiuna ai fi tot trebuie sa recunosti ca nu exista o mai mare sansa pentru Romania a se prezenta lumii…

     Povestea denigrarii in forma continuata a Elenei Udrea incepe prin mistificare di dezinformare cind o dovada penala de trafic de influenta pentru Calin Popescu Tariceanu este transformata in”biletel roz” ,adica unul de amor…
     Elena Udrea a fost mediatizata pe acest palier pentru ca a avut curajul sa citeasca continutul acestei probe penale PUBLIC.Si pedepsita ca atare cu o anatema imorala..preluata si continuata,accentuata pina la grotescul de azi.

     In fine…au fost multi pe linga Presedinte.Majoritatea l-au tradat..pe el si proiectele sale de tara..Singurii pentru care pot sa garantez ca si om simplu sunt Emil Boc si Elena Udrea ,dfe a caror loialitate nu ma indoiesc..

     Ar dori multi sa vada PMP la pamint..calcat in picioare,denigrat din start,minimalizat,urit,blamat…inlaturat in final din cursa politica a relicvelor loviturii de stat din 1989..din toate partile..pentru ca aici sunt de acord:Mocirla inghite tot ce exista politic indiferent de pe ce palier se afiseaza. Exceptie citiva membri de parti …mai ales din PDL..
     Traian Basescu este un singuratec ,contabilizat ca si dusman din momentul defectarii lui dintr-un sistem mafiot si ticalosit care are la baza juramintul :sa nu vezi,sa nu auzi,sa nu vorbesti…
     Spumele de furie sunt de fapt ,in continuare ,produse de existenta acestui reper..acestui lider autentic…

     • Aurel spune:

      Aveti multa dreptate.PNL a lovit teribil in Mona Musca ,este singura” fapta de arme”a acestui partid condus de agenti sub acoperire cum este cazul lui Tariceanu.La cate lovituri a participat acest individ?A avut dreptate Mona Musca?Dar presedintele T.B.a avut?L-a “mirosit cu adevarat?Da.Membrii PNL isi dau seama pe cine au incalzit la san :educatul, preabunul ,cumva aparatorul statului de drept,proeuropeanul,proamericanul?
      Propaganda de tip militar cu scop precis tintit ca in urma unor emisiuni repetate sa ramana un sentiment de aversiune,dispret ,chiar ura a reusit impotriva Monei Musca(personalitate de exceptie),a Elenei Udrea ,a lui T:B. a intelectualilor (mai apare cineva in public?) a reusit.
      In privinta E.B. nu am vazut pe cineva facand o comparatie intre Corina Cretu si Elena Udrea.Sunt blonde.
      Ce merite,ce comportament in parlamentul european,ce fapte notabile a facut Corina Cretu si totusi este votata a nu stiu cata oara in parlamentul european de catre alegatori orbiti de propaganda.De ce?Ca sa mai scrie niste …mail-uri…
      Acesta este efectul unei propagande…

     • iosiP spune:

      1. Astept justificarea traseismului Elenei Udrea.
      2. Daca Basescu a defectat din sistemul mafiot inseamna ca initial facea parte din el.
      3. Despre altele privind-o pe EU se va pronunta justitia, care este acum independenta (doar s-a asigurat Basescu de acest lucru).

      • markwilliams spune:

       @IosiP. la 0,25

       Mutarile Elenei Udrea sunt transparente si urmeaza acelasi traseu cu al Presedintelui..
       fenomenul nu se incadreaza la traseismul clasic cind individul incalca principii si directii doctrinare ,urmarind interesul propriu..PNL din 2004 era in alianta cu PD condus de Traian Basescu..Elena Udrea s-a remarcat cu loialitatea fata de Presedinte – urmind pas cu pas liderul…
       Elena Udrea nu s-a plimbat ca altii de la opozitie la Putere si invers…Este evident ca sopirla introdusa este moarta…

       2.Traian Basescu a defectat din sistemul esalonului II. denumit TICALOSIT.nicidecum din cel mafiot care a rasarit mai tirziu si care s-a razbunat crunt pe existenta sa, care nu respecta principiul mafiot al TACERII.

       3.Va compatimesc.. sincer..atita URA numai sanatoasa nu poate fi!

 12. @ Victor spune:

  Eu consider ca Udrea e abila si ambitioasa. Cu putina minte-n cap si fara tinichele de coada (afacerile cu Cocos, Gala Bute etc etc) putea ajunge presedinte. Exagerezi cu misoginismul, sunt convins ca Macovei are mai multi sustinatori barbati decat femei. Asta fiindca femeile-s invidioase pe una cu minte-n cap, dar o admira pe Udrea, cu inteligenta medie si cu discurs simplu.

 13. Roni spune:

  Cei interesati de subiect ar trebui sa citeasca si ce spune domnul care a publicat scrisoarea de mai jos. Asa cum vad eu lucrurile citind scrisoarea, PMP-ul organizeaza un congres nelegitim si deci continua o serie intreaga de greseli. Asta il va costa si mai mult. Parerea mea este ca, daca acest domn are dreptate, PMP-ul nu are nici o sansa de viitor. Practic, cartile sunt aranjate in favoarea Elenei Udrea care se va lasa aleasa presedinte PMP in mod nedemocratic. Cum credeti ca va reactiona electoratul? Nu inteleg ce face Traian Basescu de inghite astfel de actiuni din partea Elenei Udrea. Sau nu-l mai intereseaza PMP-ul sau nu isi mai intelege electoratul.

  http://www.stiripesurse.ro/lider-pmp-revoltat-nu-exista-democratie-in-partid-scrisoare-deschisa/

 14. noba spune:

  Altcevaul status-quo-lui nu este restartul. Restartul este altceva eventual la stand-by. Sau, mai dramatic, la shut down. Daca ramanem on PC, restartul nu rezolva mare lucru, prelungeste agonia, fara upgrad sau trecerea la un al PC doar stam si speram.

 15. Red spune:

  Mesajul primit de PMP la urne e de fapt mult mai simplu: O parte din cei ce au considerat ca e un gest de responsabilitate sa mearga si sa voteze impotriva USL (PSD sau PNL) au considerat ca un PDL fara Blaga si fara garda veche, adica PMP e varianta cea mai buna. De doua ori mai multi au apreciat mai mult lista PDL Blaga si cam jumatate au votat alte partide ce n-au intrat in parlament. Tot acest electorat a votat cu spaima fata de PSD insa fara tragere de inima. N-a aparut din pacate mult visatul altfel de partid care sa reinvie speranta si care sa capteze spiritul civic renascut asta toamna dupa 24 de ani de la revoltutie, iar PMP nu are sansa sa devina acel partid.

  • pragmatic-la-extrem spune:

   ca si Raluca Boboc, esti perfect sigur ca alianta [sau similar] PNL-PDL se face. Mizezi totul pe acest succes.
   Dar daca nu se face? nu cumva ceea ce va rezulta in cazul unui esec va fi o incaierare generala [indiferent de marimea fitilelor pesediste ca sa nu iasa uniunea]?
   Cum bine zicea Lazaroiu: nu pot avea ambele partide dreptate in chestiunea reducerii salariilor la bugetari, nu pot avea ambii dreptate in privinta verii lui 2012.
   Cum vor iesi din aceste contradictii majore, Dzeu stie, dar daca nu ies….

 16. CORUL Bocitoarelor spune:

  Cati ani are Bsescu TraianUmede roman?
  (daca i se umezesc dinou ochisoriii cand trebuie…, PMP se ridica la cer!

  De ce ar trebui sa ne intereseze cadavrele politice ale unor perimati, persoane de varsa a treia, feshcaite, babatii cu un picior in groapa, oameni ai sys, comunisti de frunte care au condamnat comunismul, defazati… doar nu avem alegeri PARLAMENTARE si niciun BOMBO nu ne pune in pericol primirea in UE – cu integrarea EUROATLANITICA e mai greu si deocamdata imposibil!
  (doar nu credeti c-o sa ne integreze cadavericii astia!

  Chiar nu sesizeaza nimeni ca ne invartim dpv POLITIC intr-un cerc vicios pe care nimeni nu l-a rupt definitiv, ca sa-L creasca intr-o spirala?
  De ce sunt atat de VECHI politicienii” vostri, cand aveti 11 MILIOANE de cetateni cu varsta cuprinsa intre 18-48 de ani?
  (curand veti avea 12 milioane din 18 milioane de cetatenii cu drept de vot cu varsta intre 20-50 de ani! iar voi asteptati ca ei sa voteze politruci de 60-70-80 si chiar 100 de ani, ori urmasii lor directi si indirecti?

 17. lucid spune:

  Maine se joaca viitorul reformelor in Romania. Nutzi ex-cocos trebuie sa dispara de pe scena in culise impreuna cu dubiosii adusi de ea – gen Pinalti si Anton – iar PMP sa ajunga sa fie condus de Papahagi sau Funeriu. Apoi, impreuna cu Basescu, dar mai spre toamna, sa lanseze un candidat la presedentie din afara clasei politice. Basescu l-a pomenit deja: Daniel Morar, care are deja facut sloganul percutant (de Cristian Ghinea) – EU VOTEZ DNA. Imaginati-va afisele, banerele, clipurile TV cu poza lui Morar peste care scrie EU VOTEZ DNA. DNA este institutia “civila” in care romanii au cea mai mare incredere si la toamna va fi si mai si caci vanatoarea de corupti se amplifica. Daniel Morar ii poate bate si pe ordinarul plagiator si pe sasalaul manjit cu dubioase retrocedari imobiliare.

  • cinic spune:

   posibil sa ai dreptate in mediu URBAN si numai la cei ce nu au nimic pe caciula. Dar ai 42% populatie rurala. Or fi auzit ei de D.Morar? Cumva de la A3?

  • Diaspora spune:

   De Udrea nu ne va scapa decit DNA..

  • markwilliams spune:

   @Lucid.
   Dupa indicatiile date cred ca esti membru PMP.Probabil ai dat un birou sau platesti chiria pentru vre-un sediu din teritoriu??Sau chiar ai strins semnaturi…Poate ai donat ceva???

   Cred ca am ghicit..ai votat contra PMP..Este ceva totusi..

 18. n italy spune:

  Cred ca Base a calculat bine ca intrand in mocirla cu Ponta ,a scazut si el dar numai asa putea sa scada si plagiatoru`-si chiar a pierdut circa 5-6% si a adus si panica in psd !Acum ,ca se combina cu ppdd isi pun bomboana pe coliva in ochii celor de medie cultura politica.Sigur ca se poate explica scorul de 6% al pmp din cauza de Elene care una neinspirata s-a “luat“de M Macovei iar cealalta e tinta zoaielor haznalei3 -si nu de ieri ,plus ca totusi chiar daca e vrednica si corecta nu aduna simpatie de la toata lumea.Daca in locul EU era Papahagi si MRU scorul era dublu [in parte de la pdl -unde din pacate e M Macovei] Daca si aceasta din urma era tot in pmp aveau locul 2 …stiu,prea multe daca.. Poate nu e timpul trecut!

 19. taran spune:

  @r2: De acord cu mesajul dvs. Basescu si Udrea sunt toxici la momentul actual cand vad ca electoratul de dreapta nu-i urmeaza. Cine tot vorbea ca unificarea dreptei nu se poate face din cauza orgoliilor lui Blaga? Cand tipul arata ca nu e orgolios, iar sar pe el pt ca nu e! Ia sa ne mai lase in pace Basescu si Udrea! Daca vrea, PMP va putea vota candidatul dreptei, dar fara orgolii si pretentii.

 20. Lupul Monarhist spune:

  PMP este o formațiune pe drumul eșecului garantat. Eu spun că 6% este mult pentru ce pot oferi. De altminteri, încă de la formare, acest partid-boutique a confirmat statutul de improvizație, de încleștare de orgolii in siajul lui Traian Băsescu, construit urmând metoda “nu te bagi?” – a se vedea intrebarea pe care Traian Băsescu i-a adresat-o Elenei Udrea pe vremea când Guvernul Boc trecea prin chinurile facerii. Alegerile interne din acest weekend vor inflama glandele și agita spiritele, vor oferi spectacolul unei viermuieli sublime. Din nefericire, toți acești jupânași și jupânițe nu pricep că au obținut performanța stelară de a se face singuri antipatici publicului. Nu au nimic proaspăt de oferit. Au confirmat fără îndoială că la capitolul prost-gust și fariseism îl pot concura pe Victor Ponta cu brio.

  • Kenwood spune:

   De acord… dar… cu mica rectificare: pmp este o formatiune care garanteaza succesul… uslamic. Din primul tur.

 21. Bocitoare profesionista spune:

  poi, sa vedem…
  Daca,
  sub semnul Decretului au aparut peste 9 milioane de cetateni romani – nu doua! -, intre
  1Octombrie 1966 (+9LUNI) si 26Decembrie 1989 (+9LUNI), dintre care mai traiesc si au drept de vot tot 9 MILIOANE, iar tranzitzeii au aparut cu o rata de peste 200 de mii pe an timp de 25 de ani minus 18 ,= 7 ani,
  asta inseamna ca la momentul 2015-2016 vom avea teoretic 11 milioane de Tai etzei cu varsa cuprinsa intre 18-50 de ani!
  (restul fiind ori foarte batrani, ori cei aparuti in urma restrictioanarii avorturilor din 1948, pana in 30Septembrie 1957 -+9LUNI -, fie cei din postdepresiunea creata de razboi, lagare si puscarii, emigratie masiva 1940-1950, care in mod natural se vor lipi de decretei – deorece toata lumea vrea sa se simta mai tanara decat e!

  Cel mai unit segment, dependent de stat si permanent in ROMANIA, e format din cei 3-4 milioane aparuti intre 1940-1960, insa ei nu pot determina un trend intr-o DEMOCRATIE, decat in cazul in care Democratia insasi ar fi graviciata, data fiind ponderea lor de sub 50% din masa totala a alegatorilor.
  Observam deci tendinta de a forma o masa critica avand un nucleu dur format din cei aparuti sub semnul eternei tranzitii, pe fondul incapacitarii programate a celorlati (inclusiv intre 1990-200) de a-si exprima interesele in forma politica in stat.

  SEAMANA a DICTATURA MASCATA!

 22. Adrian spune:

  Daca va preocupa analiza (statistica) a domeniilor mici, va propun si urmatorul studiu de caz: PNTCD cu accent pe diferenta majora intre scorul de la Camera Deputatilor, respectiv Senat la recentele alegeri partiale de acum doua saptamani. By the way, oof(sic!)-topic, s-au publicat rezultatele finale oficiale? Pe roaep.ro apar doar in mod indirect.

 23. iosiP spune:

  Don’t worry, be… sad. PMP-ul tocmai s-a varsat – au ales-o pe Nuti presedinte!
  Sa precizez ca nu mai pupa votul meu?

  • Hantzy spune:

   Daca PDL +PNL au ca unica motivatie existentiala Logica anti-Psd, iar acesta Logica anti-Basescu, se pare canici PMP nu sta mai bine: se defineste doar prin “Partidul lui Base”.

  • markwilliams spune:

   @IosiP.ar fi o binefacere pentru PMP…nu o amenintare..

 24. victor/victoria spune:

  Game over in PMP! Urmeaza numirea lui Piedone sef de campanie electorala si a lui Prigoana pt. orice pozitie nu-i place Bahmutencei si avem si bomboana pe coliva. Inmormantarea a inceput. Asa suntem noi, romanii, idioti in momentele cruciale. Dumnezeu sa ne ierte! Poate ne-ajuta El cumva si de data asta.

 25. Mimi spune:

  Cat de usor este sa comentam,…
  Cel mai simplu….Aici aproape ca nu conteaza ce se mai spune….
  PMP – nu este bun a luat prea putin in alegeri, electoratul sofisticat are alte asteptari…….
  Cam asa suna unele afirmatii….
  oameni buni cred ca a sosit vreme ne uitam in oglinda noi cei sofisticati cu pretentii si care ne credem mai altfel decat suntem……
  Ce insemna sofisticat – sa stai acasa?! sa visezi ce nu se poate – asta avem ce avem si nimic altceva, PNL si PDi – chiar daca sti ca pnl-ul a fost un partid care in istoria recenta a facut ca politica sa arate cum arata si stim si cum a facut asta prin tradari si aliante cu psd-ul, pdl – care s-a dezis de electoratul sofisticat ca nu-l mai iubeste pe Traian Basescu desi ambele partide au fost la guvernare datorita lui Basescu.
  Frumos gest sa te dezici de cel care te-a adus in fata……
  Sa te uiti la psd care face ce stie mai bine o stanga nereformata si neevoluata?!
  PPDD – , PC, UNPR partide care dau clasa cu mebrii lor.
  FC, NR, PNTCD, PE – cu ale lor….

  In tot acest tablou un indemn s-a auzit cu tarie -independenta justitie, depolitizarea institutiilor, un NU coruptiei, egalitatae in fata legii, fonduri europene, relatii cu UE si America…. era al lui Traian Basescu
  Progresele s-au intmplat greu cu frane politice – iar noi acum criticam ca PMP-ul doreste contiunuarea acestor reforme…….
  Si toate aceste lucruri se intapla intr-un cotext politic si civic…..
  Personajele sunt bine cunoscute
  E greu sa-i mai intelge pe sofisticatii aceste tari…..care or fi ei!!!!!
  Cred ca a sosit timpul privitului in oglinda altfel nu se stie cine o sa ne zambeasca din tabloul urmatorilor ani politici.

 26. Dupa 10 ani de esec economic general, care a facut din Romania o natiune esuata, , dupa ce a compromis definitiv promisiunea liberala ,,sa traim bine”, prin virful de ,,imagine politica negativa”, datorat taierilor de salarii si pensii, pentru ca baronii portocalii sa aiba bani de sifonat pe gondole, parcuri la tara, patinuare, etc. ,d-l Basescu NU mai are electorat.! Dupa 2012, se poate vorbi in mod cert, NUMAI de electoratul altor politicieni care compun PMP ori PDL, ca victime politice vesnice, ale esecului presedintelui in viata politica si economica.

  • Costel spune:

   Remarc cel putin doua neadevaruri in postarea Analistului de provincie:
   1. Nu au fost 10 ani de dezastru, criza a inceput ca urmare a crizei mondiale, si a fost agravata de politica iresponsabila a lui Tariceanu, care, ca slugoi al PSD, a practicat metoda pamantului parjolit, si creand probleme insurmontabile guvernului BOC;

   2. Traian Basescu a initiat “FUNDATIA MISCAREA POPULARA”. Degenerarea ei in partid, mult prea devreme nu-i poate fi reprosata Presedintelui.

 27. Marius Muntean spune:

  Cu ocazia castigarii functiei de presedinte al PMP de catre Elena Udrea, eu Marius Muntean in calitate de membru PMP UK ii cer Elenei Udrea sa se AUTO-DEMITA din partid pe motiv de insubordonare.
  Insubordonare fata de idealul partidului de a promova o clasa politica curata.

  Tot articolul aici:

  Grupul de interese de tip mafiot condus de Elena Udrea a preluat democratic conducerea in PMP

  http://miscarea-populara.co.uk/index.php?page=forum&art=12

 28. iosiP spune:

  Este cumva amuzant (si ingrijorator) ca se discuta meritele si/sau problemele Elenei Udrea, de parca acestea ar fi contat vreodata in politica! Tot ce conteaza este IMAGINEA, iar imaginea EU este una care nu indeamna oamenii sa o voteze.
  De altfel, sunt convins ca daca Einstein ar candida la prezidentiale majoritatea nu l-ar vota pe “ciufulitul ala cu mustata”, care ar fi prezentat la Antene drept unul care vrea sa conduca o tara dar este incapabil sa-si calce camasile.
  Ati vrut democratie (un om, un vot)? Pai data viitoare aveti grija ce va doriti :)Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Raluca Boboc


Raluca Boboc

Licențiată în Științe Politice, Master în Politică Europeană și Românească, obținut la Facultatea de Stiințe Politice (Universitatea București), Institutul de Cercet... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)