Home » Opinie » Citesti:

Mica “Românie” a domnului Dragnea și România întreagă a tuturor românilor

Virgil Iordache septembrie 10, 2017 Opinie
18 comentarii 3,000 Vizualizari

Am fost informați acum două zile că „PSD este România la scară mai mică”. Atunci când micșorezi ceva la scară nu mai poți să păstrezi tot ce e important, iese o machetuță de felul celor cu care se jucau bărbații în copilărie, cu caroserie, uși, volan, dar fără motor. Pe vremea mea se putea schimba pe câteva zeci de surprize din guma de mestecat turcească vândută de o doamnă la colțul școlii.

Așa și cu PSD. România mică nu poate funcționa fără România întreagă și cineva se joacă de-a interesul național.

Dincolo de acest act ratat de comunicare publică rămâne faptul că PSD este o parte a României, și, ca orice parte, e mai mic decât întregul. Ar merita schițat ce fel de parte este și ce folos poate aduce țării, ce rol pozitiv poate avea, întrucât deservicii vedem cu toții destule.

Caracteristică acestor oameni pare a fi o viziune despre lume în care orice parte deține toate proprietățile întregului. De exemplu :

 • Dacă scot țara din economia globală ea va continuă să aibă o economie.
 • Dacă oamenii de știință români nu mai folosesc nimic din știința produsă de alții din lumea asta, aici va continua să existe o știință românească.
 • Dacă toți românii se înscriu în PSD va fi exact la fel în țară ca atunci când există oameni cu puncte de vedere diferite, pentru că PSD e oricum tot una cu România, doar ceva mai mic.

Dacă cineva râde la cele de mai sus e un râs neproductiv. Acești oameni gândesc în acest mod și sunt concetățenii noștri. Trebuie să comunicăm cu ei serios, nu ne putem supăra ca văcarul pe sat.

Gândirea “poporului PSD-ist” este o gândire de oameni cu un bagaj de cunoștințe precar. Ei nu cunosc faptul că în ce privește treburile lumești întregul este mai mult decât părțile sale, că există tehnic vorbind ceea ce poartă numele de trăsături emergente, care apar prin interacțunea dintre părți. Nu par să își dea seama că un grup cu diversitate scăzută nu poate susține supraviețuirea limbii române, că vocabularul ei complet nu îl va practica nimeni ca individ vreodată, că o națiune izolată nu poate susține o economie în sensul propriu al termenului, că nu e tot una comuna primitivă cu societatea secolului XXI, că știința e un produs cultural emergent la scară internațională, și așa mai departe.

Acești oameni cunosc bine doar limba română de zi cu zi. Ei sunt nucleul stabil de care are nevoie orice țară pentru o cultură și economie naționale. Pornind de la ei evoluează în secole limbajele tehnice în mod concentric, comunitățile profesionale specializate, se organizează în mod firesc, necntrolat de sus, o structură culturală și economică națională.

E un truism că această evoluție culturală nu a avut loc la noi în ritmul ei firesc. Totul s-a accelerat prin politici de stat, bulversând destinele oamenilor în numele idealului modernizării. Mica Românie a domnului Dragnea îi reprezintă pe cei ce au dificultăți să evolueze accelerat pe plan cultural, pe cei care pierd prea mult din aceste schimbări.

Mica Românie nu știe să facă mare lucru în lumea de azi, dar vrea bani și respect.

Pentru bani strategia e simplă.

Mai întâi dau reglementări cu dedicație ca să își asigure drepturi salariale și pensii marite. Îndatorează țara, iar la momentul oportun lasă să vină la putere pe cei care motivează oamenii productivi încă neplecați din țară. Aceștia trag la vâsle cât pot de tare sub amenințarea că dacă nu o fac barca se scufundă. La început ai crezut că amenințarea e o glumă, dar când vezi că deja cineva a început să scobească printre scânduri cu fanii jucând tontoroiul în jur nu prea ai de ales, dacă barca aceea înseamnă ceva pentru tine.

Pentru a obținbe respect strategia e cea de cartier, a intimidării și reducerii la tăcere. Asta funcționează mai greu pentru că din câte se pare se ceartă între ei, subminându-și autoritatea unii altora. De unde și tristețea din partid anunțată ieri în mod public: “Sunt doar puțin trist și eu, și tot partidul”, a spus domnul Dragnea.

Ce se întâmplă nu e neapărat ceva rău. Se pot trage câteva învățăminte simple, evidente pentru toată lumea. Unul ar putea fi că graba strică treaba. Altul ar putea fi că de ce ți-e frică nu scapi. Și încă unul este că pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești. Sau poate, câinele moare de drumul lung și prostul de grija altuia.

Este semnificativ că toate aceste învățăminte sunt produsul cultural al talpei țării, al strămoșilor micii Românii pesediste. E un nucleu fără educație sau slab educat, popular și manipulabil prin populism, dar demn de a fi iubit, o parte a țării noastre. Este adevărat că nu toți vrem să fim exact ca strămoșii noștri, în tote privințele, așa cum vor acești oameni. Noi prețuim doar unele aspecte ale tradiției, pe altele nu. Faptul că vrem și altceva nu ne dă însă dreptul să îi disprețuim pe cei rămași de căruță, chiar dacă ne agresează.

A vrea să participi competitiv la spațiul cultural european și global fără acest nucleu e ca și cum ai încerca să câștigi săriturile de la trambulină fără să ai trambulină. România întreagă are nevoie de toți.

Ce nu are nevoie România este cu siguranță să fie condusă de ticăloși, ignoranți sau nebuni.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "18 comments" on this Article:

 1. Adi spune:

  1. Democratia este sistemul ce nu ne permite sa fim guvernati mai bine decat meritam.
  2. O democratie slaba este mai daunatoare decat o dictatura luminata.
  3. 78% pasivi si imbecili este mult prea mult pt. orice popor.
  Relaxati-va, timpul in care se putea face ceva a trecut, romanii au fost, sunt si vor ramane un popor de executanti, majoritar pasiv/patetic, fara ambitii si cu memoria scurta, de imbecil; niciodata in istorie nu au inceput nimic “de jos”, totul a depins de conducatori. Oricum, in cca. 25 de ani la noi si in cca. 20 de ani la bulgari, rromii vor deveni majoritari. Au mai disparut si alte popoare/civilizatii intregi, nu vom fi primii. Diferenta e ca noi vom fi singurii din istoria umanitatii care meritam sa disparem si care nu vom disparea din cauze externe ci din pura prostie/delasare/
  pasivitate/imbecilitate.

  • DanC spune:

   Foarte adevarat din pacate! Pacat ca nu pot sa pun like. Ma mir 1) ca a fost lasat comentariul 2) ca nu au aparut ‘patriotii’ de serviciu (“cum iti permiti sa critici, ce fel de roman verde esti?, noi suntem buricul geografic/istoric” etc).

 2. Dan Nicolescu spune:

  “Sunt doar puțin trist și eu, și tot partidul”, a spus domnul Dragnea.
  Este fantastic, este de antologia idiotilor in politica !
  Un om care se viseaza dictator, stapin absolut, est trist, este cuprins de spleent!
  Nu va vine, nu sa rideti, ci sa innebuniti ?
  Dl.Dragnea nu este furios ca planul sau de anentizare a Romaniei, asa cum incercam, sau macar visam, sa o avem nu merge asa de repede cum dorea Dsa , nu este furios ca Madam Codruta mai cotcodaceste inca despre afaceri in Brazilia inainte de a fi si ea nimicita. Nu ! Dl.Dragnea este cuprins de tristeti metafizice , din care nu-l mai pot scoate nici amanta afisata cu tupeu , nici vacantele exotice, nici visul la un paradis din care sa nu poata fi niciodata extradat !
  O, tara trista, plina de humor ! ( Bacovia )

 3. victor L spune:

  -„PSD este România la scară mai mică”;
  si
  – “Voi propune marti numele viitorului ministru al Apararii. Nu e nicio criza la MApN”.
  – Da, sa traiti, zise dom` Tudose :P
  Io, Liviu ot Teleorman, pohta ce-am pohtit!
  NB,
  stiu ca nu e bine sa ai banuieli asupra DNA, ori ca Dragnea e protejat de “sistem”, dar ceva e putred pe undeva. Poate sus-suuus.
  E prea simplu sa dai vina pe stirbi.

 4. man of war spune:

  “Ce nu are nevoie România este cu siguranță să fie condusă de ticăloși, ignoranți sau nebuni.”
  oricit ai educa un porc el tot ce mosteneste in structura adn ului face : da cu ritul si scurma pamintul. cum dai jos asadar scroafa catarata n copac cind a alungat (prin mirosul caracteristic) oamenii cei mai capabili si s a inconjurat de ipochimeni de aceeasi factura ? bani sint totdeauna pentru ei, ciomagarii care i apara si judeca, jurnalistii lingai si cei ce primesc frimituri sa i voteze, si niciodata pentru dezvoltare, educatie sau sanatate (astia nu si pot arunca caschetele de pamint sau ameninta cu privarea de libertate ). dvs ce credeti ca i de facut ? ( eu as fi considerat reactionar daca as spune ! )

  • Virgil Iordache Virgil Iordache spune:

   Indiferent ce spun inamicii noștri și ai democrației, știu că poporul român nu este un popor de slugi și știu că democrația liberală e cea mai bună cale pentru învățarea socială a responsabilității față de sine și față de alții.

   Nu ne interesează putinismul luminat.

   Gânduri bune,

   • Bogdan spune:

    Domnule Virgile Iordache, postatorul/oarea ”man of war” critică ceea ce consideră dânsul/a că e definitoriu pentru societatea în care trăiește. Dacă admiteți coexistența conceptelor de democrație liberală și de poliarhie, eventuala distanțare a naturii lor, ideal-tip și sistem politic existent, atunci poate admiteți că postatorul nu a respins democrația liberală (nu am cum să știu dacă o respinge ca sistem de guvernare, însă nu s-a referit la tipurile de regim). Dacă în fapt ”man of war” chiar respinge poliarhia și/sau democrația liberală (și e greu de discernut din judecățile sale de valoare) atunci el nu indică un alt regim politic (preferința sa) și nici dacă respinge orice sistem de guvernare. Există deci întrebări de cercetare…respinge democrația liberală? respinge sistemele de guvernare? preferă ceea ce se denumește ”putinismul luminat”? Eu, spre deosebire de dumneavoastră, nu cunosc ci mă întreb…nu posed cunoașterea asupra unei populații de 20 de milioane, descrisă prin ”popor”, de are o fire…

    • Virgil Iordache Virgil Iordache spune:

     Oala acoperită, nu cad muștele în ea.

     gânduri bune,

     • man of war spune:

      :) in primul rind, n am facut altceva decit sa pun in evidenta realitatea romaneasca de azi, iar daca se aseamana cu putinismul nu i vina mea (nu cred ca sint singular in perceptie). exista societati care au evoluat natural, altele fortat. in romania comunizarea incepe in 45 cu groza, in 47 se desavirseste cu republica (populara) lui dej, si se continua si astazi. libertatea individuala pur si simplu nu poate exista in societati comunizate

      • Virgil Iordache Virgil Iordache spune:

       Eu sunt descriptiv când fac știință. În luările de poziție civice de felul acesteia sunt mobilizator. Înțeleg și defetismul, unii oameni sunt mai slabi de înger, clachează psihic. Noi ăștia care facem față trebuie să ținem steagul sus și pentru ceilalți.

       gânduri bune,

  • cetateanul turmentat spune:

   Un ascultător de la radio Erevan care vede în viitor spune că banii furați de Dragnea se numesc ”fond suveran de investiții”. Dragnea nu-i deloc original, merge pe aceeași linie cu Băsescu în materie de hoție, să vedem dacă îi iese ceva la reforma cu ”justiția independentă și statul de drept” sau rămîne un trist epigon al maestrului.

   • victor L spune:

    E bine, reconfortant chiar, cind mai sint cetateni care nu uita si nu iarta. Caci “in timpul lui Basescu” au fost scoase, cu camioanele, 34 de miliarde de euro; ne-a spus-o un ministru tehnocrat.
    E bine ca ne reamintesti de jaful basescian :P

    • Virgil Iordache Virgil Iordache spune:

     Eu stiam de 1474.8 de miliarde de euro, dar dacă dvs știți de mai puțin, merg pe mâna dvs.

     Gânduri bune,

     • victor L spune:

      Ca intotdeauna, parerile sint impartite :P
      Mai ales cind e vorba de birfe si rautati gratuite.
      In legenda cetateanului, mai mult ori mai putin turmentat, ramine ca a furat Flota, “mosia” Nana, zeci de miliarde de euro carate cu tirurile… Parca e un balsm vorba “lasa ca stiu io!”

 5. Adrian spune:

  Cred că v-a scăpat o contradicţie, România întreagă are nevoie de & Totul s-a accelerat.

  Deduceţi deci că n-am tratat textul dumneavoastră ca pe un pamflet, aş completa că ultimul paragraf ar trebui reformulat la nivel de percepţia anilor 1970 n-are nevoie de stresaţi. Vedeţi, merge şi fără ghilimele.

 6. CarmenD spune:

  “Ce nu are nevoie România este cu siguranță să fie condusă de ticăloși, ignoranți sau nebuni” si de a-i fi ajuns iata copii sclavi, pusi la munca de mici, fortati ca sa-si abandoneze scoala si sa tot adoarma de atata amar de ani flamanzi.

  Citesc despre “Copiii care munceau ca sclavi pentru a achita datoriile făcute de părinţii lor la cămătari” si ei tot scumpesc si scumpesc intr-una totul, despre cum “Angajatorii ce încadrează ucenici primesc o sumă majorată de bani de la buget pentru fiecare ucenic in parte…”, despre “grădinile de legume şi zarzavaturi pe lângă şcoli şi gradiniţe” ale lui firea unde desigur vor munci copiii.

 7. Gogu de la Cazane spune:

  Nu ar fi posibil ca România asta elitistă, apărătoare a moralităților, să facă ceva util și pentru cei din satele uitate de lume? Cum ar fi să le construiască drumuri, scoli, policlinici. Altfel, jignirile în rafală din mass-media la adresa celor din Vaslui, Teleorman sau Giurgiu s-ar putea să-i aducă Dl Dragnea și mai mult capital politic. Iar Marea României a Dl Dragnea să vină cu o lecție usuturătoare micii Românii a pseudo-intelectualilor liberali, incapabili să se tolereze între ei într-un partid de buzunar.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Virgil Iordache


Virgil Iordache

Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi ... Citeste mai departe


E randul tau

Vorbeam dimineata cu un coleg turc care imi spunea ca a inceput sa-i fie frica sa se intoarca acasa ...

de: r2

la "Complicata primăvară europeană şi capcanele dorinţei de schimbare politică"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)