marți, martie 19, 2024

Minciunile și știrile false- un produs de bază în campaniile electorale viitoare

Încă din anul 2016, atunci când s-a aflat în fruntea unui guvern de tehnocrați, însă mai abitir din 2017 încoace, după ce puterea a fost preluată de alianța PSD-ALDE, s-a încercat constant construirea unui narativ negativ referitor la domnul Dacian Cioloș.
Gorniștii din presa scrisă, radio și televiziune ai USL-ului în formă recondiționată, cu Călin Popescu-Tăriceanu, un fel de substitut agramat și vădit antieuropean al pentru o vreme dispărutului din politică Crin Antonescu, au vorbit ba despre fraude, ba despre raportări false, ba despre slaba accesare a fondurilor europene. Au făcut-o în cel mai mincinos chip cu putință, încercând astfel să își ia măsuri de siguranță de natură să le ascundă, minimalizeze ori să le justifice eșecul propriu. Și-au găsit debușeul ba la Antenele voiculesciene, ba la România tv, ba în articolele înveninate din imunda publicație dcnews, ba în programele care reflectă fals și mincinos realitatea românească, făcute la postul controlat de Cozmin Gușă de policolorul și atât de umilul și insignifiantul din punct de vedere intelectual domn Octavian Hoandră.
Cu foarte puține luni în urmă, în încercarea disperată de a depăși piedicile în cascadă care nu i-au permis înregistrarea legală a unui nou partid politic, domnul Dacian Cioloș a recurs la o stratagemă de pe urma căreia a fost creat și a dobândit forme legale de funcționare partidul PLUS. Care, la scurtă vreme de la ieșirea lui pe piață, nu doar că a avut parte de un număr nesperat de mare de cetățeni care și-au depus adeziunea, ci și de un trend ascendent în sondajele de opinie publică. Or, în condițiile în care noul partid al d-lui Dacian Cioloș va decide ca la alegerile parlamentare viitoare să facă o alianță electorală cu USR, partid care dispune deja de o bună organizare în teritoriu, nu e deloc exclusă posibilitatea ca cele două formațiuni politice să reprezinte o imensă primejdie pentru șansele din ce în ce mai reduse de perpetuare la putere a tot mai decredibilizatei, falimentarei, catastrofale pentru România coaliții PSD-ALDE.
Firesc și de așteptat, așadar, să se intensifice aria calomniei. Dacă despre USR se tot încearcă, după cum se vede fără vreun succes notabil, acreditarea ideii că ar fi o formațiune politică de esență legionaroidă, partidul PLUS este înfățișat din ce în ce mai vehement drept unul în care se regrupează politic urmașii Securității ceaușiste. Care, ni se spune, după ce preț de 30 de ani s-a consolidat economic și a ajuns să controleze aproape tot ceea ce mișcă pe teritoriul scumpei noastre țărișoare, iată că acum țintește să o acapereze și din punct de vedere politic. Cam asta a fost ideea unei emisiuni lungi de mai bine 3 ore difuzată sâmbătă seara de Realitatea tv, emisiune avându-i drept participanți de bază, transformați în acuzatori publici, pe domnii Marius Oprea, Florian Bichir (elogiatorul necondiționat al ultimului șef al Securității comuniste, Iulian Vlad), Radu Carp și alții cărora nu le-am reținut numele. Nu a lipsit, desigur, nici intervenția caraghioasă, pretins lămuritoare a patronului postului, Gușă, reîntors cu forțe proaspete de la o întâlnire cu mega-banditul Sebastian Ghiță.
Pe ce se bazează denigratorii d-lui Dacian Cioloș? Pe două fapte din realitate. Și anume că de operațiunile vizând înregistrarea legală a partidului s-a ocupat o casă de avocatură al cărei patron este un fost ofițer de Securitate pe nume Iordache în care dl. Marius Oprea și-a recunoscut torționarul. Dar și pe o replică emoțională, trebuie să admitem că și complet nepotrivită a d-lui Cioloș însuși, referitoare la relațiile de odinioară dintre români și fosta Securitate. Reamintesc că alegații asemănătoare a scos pe spurcata-i gură cu câțiva ani în urmă nimeni altul decât insul Dan Felix Voiculescu.
Aceste fapte incontestabile sunt amplificate, reordonate, deformate, întoarse în chip manipulator pe toate fețele. Doar-doar urmașii comuniștilor de odinioară, presărați care prin PSD, care prin ALDE vor izbuti să mai păcălească o dată populația. Să facă pe purii și necontaminații de servicii. E clar. Anii electorali 2019 și 2020 vor fi dominați de fake news în abundență. Ele vor lua locul promisiunilor electorale mincinoase. Pușculița țării e din ce în ce mai goală. Nu se mai prea pot promite cine știe ce mari binefaceri financiare. Rezerva la capitolul minciuni și dezinformare este însă una inepuizabilă. Mai mult ca sigur ea va fi cea care va fi cu prioritate pusă la bătaie.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Daca admiteti si opinii contrare, atunci, una:
    Imaginați-vă că, la 30 de ani dupa căderea comunismului , se înființează un nou partid în Romania și se află că secretarul general al acelui partid este fiul unui ofițer de Securitate (la vremuri noi, tot noi!), iar respectivul fiu este și titularul firmei de avocatură care a înregistrat partidul în registrul oficial. În urma scandalului public declanșat liderul acelui partid, în loc să își toarne cenușă în cap, în mod public, pentru imbecilitatea de a nu se interesa cine sunt persoanele care îi înregistrează și conduc partidul, latră la conaționalii săi și le spune că toți au sămânță de securisti in ei.
    NB,
    nu mai este Marius Oprea „vinatorul de securisti?”

    • Vă promit că voi reveni asupra „problemei Cioloș” miercuri. Până atunci, mă mulțumesc să observ că unii dintre cei care denunță colaborarea domnului Cioloș cu Casa de avocatură a fostului securist Iordache, colaborează, scriu fără probleme de conștiință la o revistă finanțată în principal de o altă Casă de avocatură al cărei fondator este tot un fost ofițer de Securitate.

      • Observator cultural, desigur :P
        Ar fi o mica-mare deosebire: la revista scriu putini oameni si nici multi nu o citesc, dar un partid infiintat de securisti/urmasii securistilor, se adreseaza unei intregi tari.
        Intelectualii sint impartiti si ei in tabere/partide.
        (Dar ca marturisire personala: nu imi cplace Observator cultural, si nici unii dintre cei cxe scriu acolo.)

        • Daca sunt permise – pe acest site – si alte pareri, ceva similar imi vine acum aminte, de prin anii ’90: cineva vorbea despre cele 4 milioane de membri de partid etc., etc.,….
          POate si alti cititori isi vor aduce aminte daca veti publica acest comentariu.

  2. Am remarcat și eu acest „narativ negativ referitor la domnul Dacian Cioloș”. Doar că puțin mai devreme, încă din timpul guvernării domniei-sale. Asta pentru că, deși era un guvern aflat permanent cu sabia deasupra capului și în interior cu doi „stâlpi” de încredere, Dîncu și Borc, ai „celor doi mari” din politica României, PSD și PNL, ambele partide s-au plasat în opoziție, atacându-l din motive electorale. Și s-a văzut că a funcționat foarte bine, asumându-și reușitele d-lui Cioloș și imputându-i eșecurile. După alegeri era firesc/tradițional ca toate nerealizările PSD-ALDE-UDMR să fie puse pe seama „grelei moșteniri”.

    Doar că dl Cioloș, după episodul guvernamental a refuzat să mai vorbească despre el. Ca și cum ar fi ceva de ascuns. Iar când pare că este ceva de ascuns, cel mai probabil chiar este. Cum este mai puțin discutată strategia prin care a fost înființat PLUS, evitând contestarea. Sau vechea și rodnica activitate de la Vatra Românească, formațiune ultra-naționalistă, și colaborarea cu dl G Funar la PUNR, un centru de „reciclare” a rezerviștilor din fosta Securitate.

    Prin urmare, „gorniștii din presă” au găsit cu ușurință subiecte incomode pentru dl Cioloș, iar dacă domnia-sa nu iese public RAPID, nu-și asumă activitatea trecută și nu discută/lămurește neclaritățile supărătoare, acestea vor fi exploatate în campania electorală iar de pierdut avem cu toții. PLUS în primul rând, desigur. Dar, foarte probabil există multă bunăvoință și multă bună-credință printre membrii PLUS, iar din partea cetățenilor multă speranță. Cum istoria PPDD este proaspătă în memoria românilor, o nouă dezamăgire de felul acela ar afecta grav pe toți cei care speră în reformarea clasei politice, restartarea României, înlăturarea guvernării cleptocratice, revizuirea Constituției…șamd. Adică, o viață normală (adică în conformitate cu normele europene) în România!

    Postutile TV „controlate” cred că se află în oarece impas, altfel nu văd de ce seară de seară dl Gușă, ori Fratele Bobi, văd necesar să apară la televiziunile pe care le dețin. Lipsa de succes a atacurilor PSD-ALDE-UDMR asupra USR se explică tocmai prin faptul că „nu au de unde să-l apuce”. Spre exemplu, au lămurit neclaritățile doctrinare chiar prin plecarea președintelui, membrul fondator cel mai cunoscut, dl N Dan din partid. Nu au putut fi cooptați parlamentari USR de către alte partide, nici nu „au pus botul la combinații”. Nici nu au (din câte se știe până acum) foști importanți membri ai Securității printre membrii fondatori…

    Problema este că cei care au avut vreo legătură cu „Serviciile” riscă să fie șantajați. De curând la un post TV reprezentanții Newsweek au atacat-o pe d-na C Kovesi. La fel se întâmplă cu dl T Băsescu (inclusiv în spațiul acestei platforme) șamd. Asta pentru că apropiații fostei Securități care au ajuns în guvernarea cleptocrată și apropiații „Serviciilor” actuale aflați în slujba lor NU acceptă ideea că pot fi sancționați pentru jaful din averea națională tocmai de către cei care le-au fost aproape. Valabil și pentru d-nii Adamescu, Năstase, Voiculescu, șamd. și încă muuulți alții ca dânșii.

    Prin urmare, dl Cioloș ar trebui spre binele nostru (inclusiv al meu, carevasăzică) să vorbească deschis despre orice neclarități din carieră, despre colaborarea cu național-securiștii (din anii ’90 și de azi), despre guvernarea domniei-sale, ori despre apropierea de „Servicii”. Sau, să se retragă, lăsând pe altcineva în fruntea partidului, precum dl N Dan. Altfel, face jocul PSD-ALDE-UDMR, care-l vor spulbera în campania electorală…sau, poate chiar asta dorește?!…

  3. Deci asta credeti dvs? Ca daca ne arata cineva ca in spatele constructiei politice PLUS pute (la fel ca si in cazul altor constructii, indubitabil) asta inseamna ca hop! vom vota la două mâini ALDE -formatiune din partea careia inteleg ca face parte acum Marius Oprea – sau PSD? Va inselati amarnic, oamenii sunt scarbiti si nu vor trece cu vederea astfel de derapeje. Nu le accepta nici de la PSD, nici de la ALDE, dar nici de la orice Alba ca Zapada nou aparuta in politica. Chiar nu intelegeti ca fondul problemei ramane acelasi? Stia sau nu Dl. Ciolos despre aceasta firma de avocatura si trecutul celor care au construit-o? (Cred ca nu, mai ales cand ai o sora la 2.15 Salaj si e foarte greu sa te informezi…). Cat priveste cei 30 de ani, DA, toti ne am convins cat de adanc e impamantenita Securitatea in toate sectorele. Toti avem prieteni, rude, care ne spun despre colegi de serviciu care ocupă locuri pe care nu le-ar merita, copiii vechilor nomenclaturisti/ securisti/ „militari”, care isi fac de cap si sunt mereu in fata. Adica au incercat sa faca la fel cu toate partidele (la unele precum PNT-cd li s-a tras si disparitia), sa penetreze toate zonele de putere, iar acum au lasat -o mai moale?! De parca un vechi principiu al influentarii si al culegerii de informatii nu iti spune ca trebuie sa ai oameni tocmai in zonele mai greu de controlat! Haida deh!

    • Pe de o parte, D. Ciolos a facut o miscare de maestru si i-a lasat cu ochii-n soare pe cei care s-au straduit mai bine de un an sa-i impiedice inscrierea unui partid. In timp ce astia se dadeau de ceasul mortii sa-l tina blocat la mantinela dumnealui a inscris un alt partid – cu cuvintele lui dragnea „i-a trimis dupa fenta”.
      O diversiune care a starnit admiratia fanilor, motiv pentru care numarul sustinatorilor a devenit mai mare decat se asteptase. Oamenii au inteles ca nu-i asa de naiv in ale politcii precum se credea.
      Pe de alta parte, raspunsul la acuzatia cea mai recenta (nu vreau sa zic ca la ultima, pentru ca va fi intotdeauna sub aceasta presiune) a fost de natura sa dea apa la moara detractorilor si tuturor celor care au avut vreodata indoili personale, sau induse de „prieteni”.
      Toti s-au bucurat sa scoata in relief intelesul declaratiei, cum ca „toți au sămânță de securisti in ei”
      Totusi D-l Ciolos a spus (doar) ca, in conditiile in care se infiltrase securitatea in perioada comunista aproape oricine ar putea sa fie acuzat de cineva ca ar fi avut legatura cu securitatea. Problema e ca poate fi acuzat pe nedrept dar nu se poate dezvinovati fara ca sa apara o multime care sa creada asta, indiferent de cate dovezi ar aduce. Numai cu rea vonta poti sa interpretezi ca Ciolos ii acuza pe toti romanii ca au fost turnatori.
      O declaratie nu la fel de inspirata, intr-o lume in care suspiciunea lucreaza mai aprig decat probele.

  4. Nu văd cum minciuna va deveni un flagel în campaniile viitoare. De parcă până acum viața politică românească ar fi fost o arenă în care pe gurile combatanților ies numai adevăruri. De parcă comunismul n-ar fi însemnat o cacialma. De parcă presa postdecembristă n-ar fi devenit o cloacă. De parcă marketing-ul care ne bagă pe gât produse „de casă” fabricate în uzine n-ar fi tot minciună. De parcă presa n-ar fi împărțită în „imunde publicații” și „ale noastre”. De parcă rețelele de (pseudo)socializare n-ar fi canale de diseminat minciuni. Etc., etc.
    Nu se va întâmpla nimic spectaculos: se continuă trendul minciunii. N-o să-l îndiguie dl Cioloș, mai ales cu stângăcii și exprimări nefericite.

  5. Kaspersky este calul troian care culege date de la voi din calculator și le trimite rușilor ca să vă poată manipula așa cum vor mușchii lor. Dezinstalati mizeria aia și invătati să vă feriti singuri fără să apelati la spurcaciunea aia de program spion

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro