Home » Opinie » Citesti:

Ne așteaptă o disoluție totală a autorității?

Mircea Morariu mai 18, 2018 Opinie
11 comentarii 2,059 Vizualizari

La data de 13 mai publicam atât pe site-ul contributors.ro cât și pe blogurile adevărul.ro un comentariu cf.(Se alege oare praful din politica externă a României?) în care îmi exprimam îngrijorarea față de consecințele posibile pe care le-ar putea avea asupra României o seamă de acțiuni de politică externă, neatutorizate de președintele Klaus Iohannis, puse la cale de Guvern la ordinul și spre a fi pe placul d-lui Liviu Nicolae Dragnea.
Aveam în vedere posibilitatea ca țările arabe, recte Palestina, să producă replici la o suită de acțiuni din cale afară de imprudente, insuficient cumpănite, gândite, hotărâte puse în practică fie la nivel de guvern, fie la nivel de MAE. Mai concret. Mă gândeam la memorandumul privind intenția coaliției PSD-ALDE de mutare a ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, blocarea și de către România a unei decizii a UE care să exprime ferm poziția Bruxelles-ului pe această temă și participarea unor reprezentanți diplomatici români la festivitatea de deschidere a ambasadei SUA din Ierusalim.
La nici 72 de ore de la apariția respectivului articol mi s-a confirmat confirmă, iată, justețea îngrijorărilor. Ambasadorul Autorității Palestiniene în România a primit în cursul după-amiezii de miercuri ordin de la șefii săi ierarhici să părăsească în numai câteva ore, în semn de protest față de atitudine neprietenească a țării noastre, Bucureștiul. Fapt fără precedent fiindcă de mai bine de 70 de ani România a știut să păstreze un echilibru în privința relațiilor sale atât cu Israelul cât și cu Palestina. A jucat ceea ce se cheamă rolul unui broker.
Nu voi mai evoca în comentariul meu de astăzi felul în care, măcar în această privință, chiar și în perioada comunistă, România a avut știința de a menține dreapta cumpănă ori că ar fi indicii în conformitate cu care Ceaușescu a jucat un oarecare rol, pozitiv, cu siguranță, în semnarea acordurilor de la Camp David. Mă voi mulțumi doar să reamintesc că orice vizită a unui înalt oficial român în Israel era contrabalansată, simbolic, și de un popas la Ramallah.
Aventurismul politic, nepriceperea, diletantismul, aberațiile comportamentale ale lui Liviu Dragnea și supușenia fără margini, absența, ignorarea consultării specialiștilor în politica externă de către premierul Viorica Dăncila, dar și lipsa coloanei vertebrale pe care a probat-o șeful diplomației, dl. Teodor Meleșcanu, au costuri.Pe care le plătește România. E greu de spus dacă ele se vor limita doar la părăsirea Bucureștiului de către ambasadorul de la Ramallah. Deocamdată consemnăm doar refuzul comisarilor europeni de a se întâlni cu vicepremierul Viorel Ștefan.
Acestei vești mai mult decât proaste ziua de miercuri i-a mai adăugat încă una. La fel de îngrijorătoare. Deși a fost prevenit de către MAE asupra inoportunității unei vizite la Moscova, președintele Curții Constituționale, dl. Valer Dorneanu, a încălcat consemnul. A făcut-o în niște zile extrem de complicate în care forul pe care îl conduce are de formulat niște decizii extrem de importante.
Trecem peste explicațiile infantile formulate de dl. Dorneanu. Descalificante pentru cineva care preț de ani de zile a deținut în Statul Român funcții extrem de importante. Nu îmi voi pune cu voce tare nici care erau urgențele ce i-au impus d-lui Dorneanu să țină neapărat să dea fuguța la Moscova spre a lua lumină direct de la sursă de la țarul Putin.
Marea întrebare este cât de coerentă, de sub control, de previzibilă, de pro-europeană mai este politica externă a României. Chiar să se fi ales praful și de aceasta? Chiar să ne așteptăm la o disoluție totală a autorității? Chiar să aibă dreptate cei care spun că ne putem oricând aștepta la un ROMEXIT?

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , ,Currently there are "11 comments" on this Article:

 1. Sorin spune:

  In mod normal, ar trebui sa-si dea demisia, ori sa fie demis. Ceea ce, in Romania actuala…

 2. gigi spune:

  Mda, insa pana la urma a venit timpul ca Romania sa nu mai faca pe brokerul si sa aiba si ea o orientare. Pana la Romexit, ma intreb daca Romania va mai avea de unde iesi. Cred ca se declanseaza un proces de reorganizare dureros la nivelul UE mai repede decat anticipam.

 3. Nscandal spune:

  Pai echilibrul si cu Israelul si cu Palestina a insemnat vinzarea evreilor si colaborarea totala cu OEP-ul terorist al lui arafat. Si am dubii serioase ca Romania a insemnat ceva in semnarea acordului de la Camp David. Si ce atita tevatura si catastrofa cu mutarea asta? Da, GIO psd are interese particulare pe multiple planuri in Israel. Va surprinde ? Da, nu-l baga in seama pe iohannis nici ca presedinte, nici ca mediator. Si asta va surprinde ? Da, UE il are pe marxistul juncker in frunte si pe comunista deghizata mogherini si duce o politically correctness ce frizeaza stingismul militant, d-aia face un capat de tara din mutarea asta si din orice face Trump. Pai cine ne apara, NATO, sau UE ? Pai fara UE, NATO ar putea sa existe, dar fara America, NATO nu exista. Ce-au fost garantiile de securitate ale Frantei si Angliei in anii ’30 ? Fum, nimic, o hirtie fluturata ridicol de minusculul chamberlain. Am fost NEVOITI sa ne aliem cu Germania. Uite ca acum sintem loiali Americii, care-i problema? Ce atita tam-tam si oprobiu ? Foarte bine ca facem si noi mutarea. Sa crape de necaz stingistii. Trump nu ne-a cerut sa-i urmam exemplul, asta a facut-o dragnea ca sa-i mearga smenurile cu Israelul. Iar iohannis e mina-moarta. Pai n-a vrut tara presedinte nejucator ? Are tara ceea ce si-a dorit. Si ce prieteni la catarama erau in usl. Ce s-a-ntimplat de-atunci? Ii unea cacarau? Ii unea ura comuna impotriva lui Traian Basescu ? Nu stiu. Oricum, in parlament si in consiliile judetene prietenia continua, nu e problema, se voteaza in continuare cot la cot. Ca tara vrea liniste. O sa fie si mai liniste dupa nationalizarea pilonului II de pensii, dupa introducerea impozitului progresiv, dupa despagubirea puscariasilor cu bani de la buget si dupa dezincriminarea a 90% din infractiunile financiare. Si dupa citeva infringementuri de la UE. Si cind va veni criza aia nasoala, vom cauta vinovatii. Si in loc sa ne uitam in oglinda, vom striga Basescu e de vina, Soros e de vina, americanii, bancile si extraterestrii sint de vina. Si vom dormi linistiti si mindri, ca intotdeauna.

 4. Constantin spune:

  “Marea întrebare este cât de coerentă, de sub control, de previzibilă, de pro-europeană mai este politica externă a României.”

  …In cuprinsul articolului tocmai ati aratat ca nu mai este. Pare de neinteles cum am ajuns in situatia in care am devenit inerti la procesul pe care l-ati descris. Sentimentul de impredictibilitate in politica noastra (de toate felurile) genereaza teama de insecuritate. Pare ca o gasca de golani tocmiti de cleptocrati pot face orice cu un stat fara a mai putea fi opriti, controlati in vreun fel. Sunt precum un “dat” caruia nu i te poti impotrivi, parca suntem o natiune aflata sub ocupatia unui trib barbar, care poate oricand, in mod discretionar, jefui averea localnicilor, pot porni razboaie fara a tine cont de interesele multimii, pot incheia orice aliante, cu oricine si in orice scop doresc, pot ucide, pot face ce vor fara teama ca vor fi in vreun fel pedepsiti.

  Parca suntem in Evul Mediu….Nimeni nu are curajul sa se rascoale impotriva asupritorului, iar justitia si principiile statului de drept vor aparea abia peste veo 500 de ani. Chiar pare ca au fost pierdute reperele sociale, cele legale si cele morale, si principiile democratice. Romania, dupa parerea mea, nu mai este o democratie functionala nici macar partial, pe cat era, din pricina dezechilibrului puterilor in stat si a capturarii institutiilor democratice de catre oligarhi.

 5. marcel spune:

  Da, se poate intampla orice.

  Nu inteleg de ce autorul, precum si cei care n-au votat la alegeri, refuza sa creada ca se poate si mult mai rau. Exemple sunt Grecia, Venezuela, Rusia, Bielorusia, Coreea de Nord etc.

  Mai oameni buni, de ce aveti voi impresia ca dictatura Dragnea nu va va inrautati viata si mai mult, indiferent cine sunteti si ce meserii aveti?

  Sunteti in Romania, nu intr-o tara normala, civilizata, europeana.

  Am avut deja colaps legislativ si judecatoresc, carora le urmeaza colapsul economic.

  Da, va fi mult mai rau. Pentru ca romanii sunt niste prosti care nu voteaza.

 6. Kurt spune:

  Pesimismul la gazetari și comentatori e una. Participarea locuitorilor la treburile publice e întrebarea cheie?
  După 10 ani de partener în UE s-a ajuns la un „sentiment de apartenență „ a cetățenilor țării la UE?
  După 29 ani de deomocrație „autohtonă originală specifică“ s-a ajuns la un „sentiment de apartenență „ a locuitorilor țării la noua formă de societate?
  După 29 ani de libertate „autohtonă originală specifică“ s-a ajuns la un „sentiment de apartenență „ a locuitorilor țării la parteneriatul NATO & occident?

  … „… Chiar să aibă dreptate cei care spun că ne putem oricând aștepta la un ROMEXIT?… „….

  Naționalism etnic izolaționist de ieri, azi și mâine ca politică de stat național dâmbovițean la centenar?
  Buna vecinătate cu care stat național vecin?
  Buna vecinătate cu care stat național în balcani?
  Brandul României la președinția UE 2019 așa cum descrie autorul?
  Jocuri geopolitice dâmbovițene ca în ultimii 100 de ani?

  Bunăstare, belșug și prosperitate ca în vest? La bicentenar?

 7. mike spune:

  “Ambasadorul Autorității Palestiniene în România a primit în cursul după-amiezii de miercuri ordin de la șefii săi ierarhici să părăsească în numai câteva ore, în semn de protest față de atitudine neprietenească a țării noastre, Bucureștiul. “–>>Really??? De cand este Palestina un stat cu ambasada si ambasador? N-ar trebui sa existe asa ceva. Paguba-n ciuperci ca a plecat ambasadorul, ce sa facem acuma. Drum bun si cale batuta!
  UE a stiut sa apere intotdeauna drepturile palestinienilor, iranienilor si altor popoare arabe pe care acum le primeste cu bratele deschise. Aceasta era s-a terminat, gata. Nu ne ajung atentatele teroriste care au avut loc in Europa? Nu ne mai ajung mortii prin aeroporturi , metrouri si in pietele de Craciun? Romania trebuie sa -si aleaga o orientare, nu mai poate fi broker la nesfarsit.

  • Zev spune:

   Pai, prin faptul ca are statut de observator non-membru al ONU, e recunoscut ca stat. Implicit, nu explicit, da, dar uite ca usor asa merge. 136 de tari recunosc statalitatea Palestinei. Cat de proasta a fost idea, e alta treaba, merge inapoi pana in 1948, cand s-au jucat niste deranjati cu creionul pe harta. Dupa care au tabarat arabii cu pustile pe evrei, dar noi nu mai vorbim despre asta, nu vorbim despre cine a ridicat sabia si cum a ajuns Israelul sa controleze Ierusalimul de Est, ca e insensitive. Estimp, degeneratii urmasi a lui de Molay se ascund prin hrube in mijlocul Parisului sa nu-i gabjeasca ISISoii.

 8. ion adrian spune:

  Dar cine este acest politruc psdist numit Dorneanu. Este sau nu este una din multele conserve kgbiste inca semanate pe aici si pe colo prin Romania? :)

 9. Cosmin spune:

  Dormi linistit, romane!
  Boborul pesedist voteaza pentru tine..

  P.S. La 100 de anisori, Romanica trage sa moara.

 10. Tudor Cislariu spune:

  Era evident ca toate prostiile facute in politica interna vor ajunge la un moment dat si in cea externa.
  Cred ca Dragnea joaca pe Gica-contra, poate il baga in seama si pe el cineva sa-l invite la ceva summit ca sa-si dea importanta…Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)