Home » Opinie »Politica & Doctrine »Societate/Life » Citesti:

Nebunie de noiembrie

Barbu Mateescu octombrie 22, 2014 Opinie, Politica & Doctrine, Societate/Life
8 comentarii 2,757 Vizualizari

Peste 13 zile țara mea va începe să înnebunească.
Vestea bună e că accesul de nebunie se va încheia brusc și apoteotic la două săptămâni după aceea.
Vestea proastă e că nebunia va dura două săptămâni.

Practic se vor întâmpla următoarele:

1. Rețele financiare și personale se vor revela în totalitate. Centrele de influență și putere, entitățile economice pentru care rezultatul alegerilor este semnificativ și grupurile de interese (nu neapărat penale) își vor da jos cu repeziciune masca, adăugându-și vocile cacofoniei generale. Identități publice vor deveni caricaturi schimonosite.

2. Susținători moderați sau nu foarte hotărâți se vor pomeni suflând în trompete, fără voia lor, cărați de valuri de emoție mult mai mari decât ei. Totul va fi citit, interpretat, valorificat în cheie partizană (“nu există decât două categorii: de partea noastră sau de partea lor, iar dacă nu ești de partea noastră ești în mod clar și automat de partea lor”). Pentru cei care doresc să rămână neutri sau măcar să păstreze o fărâmă de obiectivitate presiunea de a abandona această perspectivă va fi imensă. Sursa acestei presiuni nu va fi întotdeauna exterioară.

3. Va începe dominația iraționalului, ilogicului, asocierii lipsite de cauzalitate, căutării mediatizate de “semne” și “indicii” acolo unde ele nu există. Va predomina gândirea apocaliptică, tipică sfârșitului de istorie (“suntem terminați ca nație dacă va câștiga celălalt”). Vor deveni asurzitoare teoriile conspirației, aluziile la intervenția unor forțe care ar manipula sau suprascrie vox populi, sugestiile cu privire la implicarea decisivă a diferiților actori geopolitici din afara României.

4. Vor înflori zvonurile de partid, schemele de genul cuțit-înfipt-în-spate, narațiunile (în genere ficționale) cu privire la trădări, târguri, jocuri ascunse.

5. Epocă de glorie pentru principiul “big lie” = oamenii au tendința să creadă minciunile colosale tocmai pentru că utilizarea lor e improbabilă (“afirmația trebuie să fie adevărată, nimeni nu-i așa de prost încât să mintă în halul ăsta”).

Pe metereze vom găsi falsități absurde, rizibile, idioate cu privire la cei doi candidați rămași în competiție. Idei, fraze, narațiuni care cu câteva luni înainte de alegeri ar fi fost considerate motive întemeiate de relocare la spitalul de nebuni iar înainte de primul tur ar fi fost categorisite drept cel puțin fistichii vor face acum ravagii, răspândindu-se cu repeziciune.

6. Vor exista poziționări bizare, surprinzătoare, atipice din partea unor actori secundari sau aflați la granița dintre relevanță și irelevanță. Acestea nu vor ajunge în prim-planul opiniei publice, topindu-se în noianul de informații; astfel de poziționări se adresează unui număr limitat de oameni și numai aceștia le vor da atenție.

7. Figuri din jurul candidaților vor încerca să se plaseze în prim-plan. În acest context vor lipsi perspectiva strategică, conștientizarea reală / sociologică a efectelor, inteligența comunicațională. Vor căpăta întâietate în spațiul public afirmațiile care conțin hubris, eculubrații, momente de rătăcire intelectuală sau psihologică.

8. Va începe vânătoarea de gafe gigantice, cataclismice, nimicitoare, care mișcă sute de mii de voturi. Vor exista cel puțin două și maxim trei astfel de momente care, măcar temporar, vor da impresia că sunt pe cale să definească în totalitate dinamica opțiunii de vot.

9. Se va face apel obsesiv la trecutul îndepărtat și foarte îndepărtat în căutarea motivării prin ură. Se va reformula prin zeci de mijloace apelul la răzbunare, dreptate sau antipatii personale profunde.

10. Pentru cei care realizează sondaje de opinie vine momentul cel mai dificil și infect din ultimii cinci ani.
O firmă onestă care ar face publice rezultatele unui sondaj efectuat corect ar fi acuzată de una din tabere și de milioanele de susținători ai taberei respective că rezultatul e fals, o manipulare, o porcărie, etc. Evident ar fi vorba de tabăra candidatului care, în acel sondaj, e în dezavantaj.
Nici măcar un rezultat de 50%-50% n-ar fi văzut drept neutru la ora actuală, ci drept semn al schimbării de situație față de cum stau lucrurile din iulie încoace. Deci iarăși un rezultat susceptibil de a manipula.

10 bis. De-a lungul zilei de vot o să plutească prin spațiul public cifre de toate felurile aparent extrase din exit poll-uri: “scorurile candidaților la ora 11″, “diferența în procente dintre candidați la ora 13″, etc. Acestea vor descrie imagini contrare și probabil ireale, scopul fiind mobilizarea electoratului propriu respectiv demobilizarea celuilalt (ambele aspecte necesită mai multă finețe decât s-ar crede la prima vedere) sau pur și simplu căpătarea aparenței de acces la informații privilegiate.

Credibilitatea rezultatelor de exit poll anunțate la ora 21 va fi direct proporțională cu diferența dintre candidați. De exemplu, 58-la-42 ar fi un scor acceptat fără prea multe discuții. 52-la-48 va conduce o mare parte din public spre concluzia că se încearcă fraudarea alegerilor, manipularea opiniei publice sau amândouă.

Excepția de la regulă ar reprezenta-o egalitatea perfectă (50-50).

Vestea bună e că, după ziua turului doi, tumultul se oprește și toată lumea e un pic mai fericită (detalii aici). Evident mai puțin pierzătorul, pentru sacrificarea căruia vor fi pregătite din timp rugul, lemnele și cutii imense de chibrituri.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "8 comments" on this Article:

 1. Falstaff spune:

  “Eu vin dintr-un colt al Europei unde revarsarea, expunerea de sine, marturisirea imediata si neceruta de nimeni, impudica, sunt obisnuite!…unde se stie totul despre toti, unde viata in comun se reduce la o spovedanie publica, unde discretia este inimaginabila, iar volubilitatea un delir isteric…” (Cioran, Exercitii de admiratie)

 2. Rasvan Lalu Rasvan Lalu spune:

  Sper sa fie asa.
  Sper sa fie o campanie negativa de o amploare si intensitate fara precedent împotriva lui V. Ponta, care sa reuseasca sa mobilizeze la vot o parte cât mai însemnata din absenteisti.

  Singura strategie electorala eficienta va fi o campanie de ura cum România n-a mai cunoscut, profund emotionala, maniheista, simplista si eficienta, care sa scoata în evident cu patetism si convingere catastrofa Ponta. O campanie apocaliptica, de asta e nevoie.

  De ce ? Pentru ca este adevarat, pentru ca doar asa s-at transmite publicului adevarul.

  Cât despre minuscula categorie (ONG, consultanti, etc) obligata sa arate ca se afla deasupra si de-o parte, obiectivi si competenti, sunt nesemnificativi.

  • Ștefan Brăgărea spune:

   Domnule Lalu
   De această dată, total de acord cu dvs.

  • sfinx spune:

   Mie unul tare mi-e teama ca dupa o campanie de genul asta (care cel mai probabil asa se va desfasura) dupa alegeri o sa asistam la o manevra prin care toata clasa politica se aseaza la o masa, numesc chestia asta o mare coalitie de uniune nationala (si ponta si iohannis vor sa uneasca si sa fie liniste) si noi o sa stam sa ne uitam ca prostii cum EFECTIV NU A CONTAT votul.
   Au inteles psdistii ca nu pot castiga decat daca amandoi candidatii din turul doi sunt ai lor. Acolo am ajuns acum. Succesuri.

 3. Consonant spune:

  Stim domnule Mateescu care este parerea dumneavoastra, nu era nevoie sa o repetati aici. Mesajul subliminal pe care vreti sa-l transmiteti va sta scris pe frunte: un presedinte care uneste. De ce era nevoie sa-l scrieti in atat de multe cuvinte?

 4. Stefana spune:

  Interesant.Am vazut deja in avanpremiera zilele astea prestatia doamnei Firea. Poate aflam detalii si din vremea liceului…
  Iar privind pozitionarile bizare ale personajelor secundare… sunt in derulare de cealalta parte.
  Murphy a fost un optimist.

 5. Decebal spune:

  Norocul meu ca m-am vaccinat! Stiu exact pentru cine votez in turul intai si impotriva cui votez in turul doi.

  Asa ca voi asista detasat la “nebunia de noiembrie”. Detasat, dar atent la detaliile din care se pot trage invataminte, pentru viitor.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Barbu Mateescu


Barbu Mateescu

Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania Citeste mai departe


E randul tau

Nu stiu ce sa spun despre toate aceste practici, dar pot sa spun urmatoarele cu siguranta. Astazi am...

de: Transalpinarum

la "Desantul chinez"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)