Home » Opinie » Citesti:

Nimic nou pe frontul românesc- marasm, corupţie şi alegeri locale

Ioan Stanomir aprilie 1, 2016 Opinie
13 comentarii 1,886 Vizualizari

Undeva, în marginea staţiei mele de metrou, o fărâma de viitor european străluceşte, imaculat: din micul cort electoral al ALDE, zâmbetul domnilor Daniel Constantin şi Călin Popescu –Tăriceanu ne îndrumă spre proiectul de ţară ce înseamnă ridicarea României la nivelul unei puteri regionale economice. Alintat de mirosul de covrigi ce vine de alături, folosit ca punct de popas de călătorii obosiţi ce se îndreaptă spre Giurgiu, cortul ALDE este semnul acestui viitor al echilibrului, prosperităţii şi bunei-guvernări la care am visat, secular. O emoţie patriotică mă cuprinde în faţa acestui monument modest de energie românească.

Alegerile locale se apropie şi politicienii autohtoni îşi redescoperă vocaţia de dascăli, de mituitori şi de profeţi. Democraţia locală este elogiată, în rânduri încărcate de patetism, ca o temelie a civismului. Chipurile celor care se pun în serviciul comunităţii îi întâmpină pe votanţi, omniprezente. Alegerile sunt, ca în orice democraţie consolidată, un exerciţiu de luciditate.

Dincolo de acest domeniu al grotescului pompieristic, ce pare etern în viaţa publică de la noi, se află realitatea profundă a marasmului şi a corupţiei ce definesc nivelul guvernării locale. De la Onţanu la Lia Olguţa Vasilescu, o suită de anchete şi de arestări revelă complexitatea,eficienţa şi natura ecumenică a unui sistem destinat să exploateze şi să prade. Mita încetează să mai fie un accident. Ea este regula ce defineşte autonomia locală, alături de birocratismul sufocant. În Bucureşti, ca şi în restul României,comunităţile sunt ostatecii unor oligarhii ce au luat în stăpânire aparatul administraţiei. Subdezvoltarea instituţională este condiţia menţinerii acestui monopol politic şi simbolic.

Alegerile locale care se anunţă vor sta, cel mai probabil, sub semnul marasmului moral ce ne afectează,în pofida trecutelor revolte “ colective”. Graţie unui sistem de vot ce a eliminat al doilea tur, reproducerea incompetenţei şi cupidităţii pare un scenariu realist. Bazinul de recrutare al marilor partide este cel din care s-au ivit figurile emblematice ale cleptocraţiei actuale. Ar fi naiv să ne imaginăm că din rândurile lor se vor selecta inamicii implacabili ai risipei şi lăcomiei. Legea alegerilor locale, atât de inept şi de tardiv atacată de PNL, poate fi instrumentul de care PSD se va folosi spre a-şi consolida hegemonia locală. Un triumf al PSD şi al lui Liviu Dragnea ar fi un triumf, salutar, al modestiei, transparenţei şi bunei – guvernări.

Cât despre Bucureşti, cazul său probează fundătura istorică în care acest marasm pare să fi adus democraţia locală. Ludovic Orban şi Gabriela Vrânceanu- Firea sunt imaginea acestei restauraţii care se produce sub ochii noştri. La nici un an de la declaraţiile grandilocvente ocazionate de tragedia de la “ Colectiv”, partidele îşi manifestă, clar şi programatic, voinţa lor de continuitate. Nici ridicolul, nici vulgaritatea, nici impostura nu pot fi obstacole în calea acestei victorii a sistemului transpartinic de parazitare al statului.

Perpetua şi deliberata infantilizare a electoratului, permanentul apel la contra- selecţie, exploatarea bazinului inepuizabil de iresponsabilitate demagogică, toate acestea definesc starea democraţiei noastre, astăzi. Reţelele sociale, mobilizarea civică, revolta morală se confruntă cu acest impenetrabil edificiu al statului, la nivel local şi naţional. Carierele primarilor corupţi din România sunt parte din acest dosar al metastazei ce a cuprins elita guvernantă. Revirimentul, înşelător, de după 30 octombrie 2015 a fost o iluzie romantică. Una care ne-a dat curajul de a merge înainte, impotriva a toate şi a tuturor.

Democraţia locală, ca sistem de impunere şi de rafinare al corupţiei, este temelia statului român. Între cei ce stăpânesc judeţe, oraşe sau comune şi parlamentari, legătura este ombilicală. Partidele sunt dependente, la rândul lor, de acest rezervor de resurse şi de cadre. Cetăţenia este absentă din această ecuaţia modelată timp de decenii. România oficială nu are nevoie decât de supuşi- senini, decebraţi, împăcaţi cu starea lor de sclavie. Oricât de afectat de arestări şi de anchete, sistemul posedă o remarcabilă capacitate de regenerare. Slăbiciunea civismului îi garantează supravieţuirea. România etatică este şi rămâne România lor.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: ,Currently there are "13 comments" on this Article:

 1. Alex spune:

  Nu putem noi vota cit ne pot ei dezamagi.
  Ultima mega-dezamagire – klaus Iohannis.
  Votat ca alternativa la Victor Ponta…ne serveste pozitii de aparare a A3, consilieri precum Mihalache si moschei turcesti ..”urmarind cu atentie” viata reala din Romania.
  Am considerat in mod gresit ca trebuie sa particip de fiecare data la procesul electoral.
  Ca cetatean al unui oras – la scrutinurile locale
  Ca cetatean al tarii – la alegerile generale parlamentare si prezidentiale.
  Am participat nu doar prin simpla prezenta la urne, dar si prin incercarea de a ma informa despre candidati, discutii, analize personale…etc.
  Consider ca perioada de naivitate personala s-a incheiat.
  Unica si singura actiune electorala sau politica de orice alt fel la care ma voi mai angaja va fi darimarea actualului sistem politic.
  Voi mai vota doar pentru si cind>
  1. parlamentarii sa nu beneficieze de nici o forma de imunitate
  2. parlamentarii sa nu beneficieze de nici un fel de drepturi banesti/pensie (cazare si masa asigurate strict pe perioada madatului intr-un complex special construit administrat de stat).
  3. incompatibilitate absoluta intre calitatea de membru de partid si cea de salariat al statului.
  4. limitarea la 2 candidaturi a oricarui cetatean eligibil
  5. limitarea la 2 mandate pt orice cetatean eligibil pt orice fel de functie aleasa/numita politic
  6. Interdictia totala a traseismului – pierderea dreptului de mai fi vreodata ales daca un primar/consilier local/parlamentar schimba formatiunea in timpul mandatului. 5 ani suspendarea dreptului de a mai fi ales daca schimba formatiunea politica fara sa se afle in functie
  7. Calitatea de membru de partid – circumstanta agravanta la orice infractiune – triplarea limitei minime de ani de inchisoare pt membrii de partid la savirsirea unei infractiuni,
  8. Calitatea de persoana aleasa/numita politic – circumstanta agravanta la savirsirea oricarei infractiuni – aplicarea maximului prevazut de legea penala.
  9. Auditarea speciala a averilor mobile si imobile a tuturor cetatenilor ce ocupa o functie aleasa/numita politic – la inceput si la sfirsit de mandat. Confiscarea din oficiu a oricaror bunuri si valori ce depasesc la sfirsitul mandatuljuicu 10 % sau mai mult situatia financiara a alesului de la inceputul mandatului.
  10. Constituirea unei curti de justitie independente, cu judecatori si procurori alesi direct de catre cetateni, fara afiliere politica, care sa evalueze si compare promisiunile electorale si gradul lor de realizare. Sa fie pedepsita orice nerealizare a promisiunilor electorale, cu sanctiuni ce pot merge de la retragerea / suspendarea dreptului de a vota si a mai fi votat pina la sanctiuni pecuniare si penale.
  Pentru atingerea celor de mai sus merita intreprinsa orice actiune politica – de la boicotarea alegerilor si clasei politice pina la revolta violenta.
  Clasa politica trebuie sa invete sa se teama de cetatenii ce ii voteaza, platesc si intretin.
  Clasa politica trebuie sa inteleaga ca a fi votat inseamna o indatorire extrem de serioasa si de grava.
  Politicienii pot invata asta “democratic” sau “cu vorba buna” sau se poate considera ca se indeplinesc conditiile ruperii definitive a contractului social si ca cetateni avem dreptul natural la revolta violenta.
  In cazul exploziei violente – se poate merge pina la introducerea pedepsei cu moartea pentru toti cei care au ocupat o functie numita/aleasa politic in ultimii 26 de ani.

  • Despera spune:

   Da,numai dezamagiri. Ultimul paragraf este excelent, asta este democratia la noi.

  • Cornelia Neagu spune:

   Din DEX:

   GÁȘCĂ, găști s. f. Grup restrîns de oameni, lipsiți de principii morale și sociale, uniți între dînșii în vederea unor acțiuni comune pentru satisfacerea ambițiilor și intereselor personale, în paguba și cu nesocotirea inte­reselor generale ale societății. V. cărdășie, clică. ◊ Expr. A (se) sparge gașca = a (se) risipi, a (se) împrăștia, a (se) destrăma o cărdășie.

  • eu****** spune:

   Cam demagogic dupa gustul meu – dar este opinia Dvs.

   O initiativa legislativa cetateneasca ceva?

  • ana spune:

   Toate cele 10 propuneri/conditii trimiteti-le d-lui Ciolos si parlamentului,sa le transforme in “porunci’(sa-i bata D-zeu daca nu le respecta)macar atat,iar noi vom face din votare religie.Amin!Ar merge si de platforma unui partid , aveti sustinerea a milioane de nemultumiti care gandesc la fel ca dvs.,caci daca va bazati doar pe cei cateva mii de contributoristi,nu mai mergeti in veci sa votati.

 2. dusu spune:

  ptr mine ceva nou exista pe frontul rominesc: am aflat ca in patria rominilor, hotul se cheama om de creatie !
  “Cetăţenia este absentă din această ecuaţia modelată timp de decenii.” aci ii hiba ! rominul inventat si format ca entitate recent ,dar invatat ca i de 2000 ani

 3. Dedalus spune:

  Pai, toti acestia sunt dintre noi. Asa aratam noi toti. Ei sunt oglinda noastra.

  Ne plangem degeaba. Cum ati vrea ca dintr-un card de rate sa apara un gansac conducator?!

  Cand a fost vorba de guvern tehnocart, am fugit la Bruxelles dupa “resursa umana” si ce am mai adunat de prin Romania au fost bietii specialisti caora le-am ceurut ca peste noapte sa ajunga si administratori ai tarii.

  De unde nu-i, nu poti sa ceri.

  In veacul vecilor o tara fara invatamant (cum e Romania) nu va reusi sa aiba politicieni si functionari superiori capabili.

  Ne tinem cetatenii 16 ani in cumplita fabrica de tampire numita “educatie nationala” si dupa aceea le cerem sa nu mai fie tampiti. Ii tampim si apoi le cerem sa nu fie tampiti.

  Morala e produsul educatiei, nu al fricii de DNA.

  • eu****** spune:

   Nimeni nu te tine sa nu invatam – avem si surse alternative de invatare.
   De bine de rau exista niste manuale din care s-ar putea invata daca se vrea.

   Morala este ca nu ne intereseaza sa iesim din cercul vicios.
   Este mai bine cu porcii in aceeasi cocina.

   Daca este unul mai rasarit sa il tragem in joc, ca in Miorita.
   Omul ce sa faca – o ia din loc si pe ici iti este drumul…

   Daca respect pentru munca si invatatura nu este – nimic nu este!
   Dar, nu este o problema prea mare – nu prea se mai poate fura, din vari cauze, si atunci, de voie, de nevoie, se apuca lumea de munca si poate un pic mai tarziu si de invatatura.

   Este mintea cea de pe urma a romanului!

 4. Ronald spune:

  Legea alegerilor locale, atât de inept şi de tardiv atacată de PNL, poate fi instrumentul de care…
  Regret sa va reamintesc dle profesor dar legea despre care faceti inteligenta scriere a fost “produsul” unei (re)”forme institutionale” indelung clamata (si chiar aplaudata) de dreptaci-sculati-din-socialisti-culcati. O puteti numi ironie a sortii asa cum a fost pt pedesere gaselnita cu mandatu’ prezidential de 5 ani. Care n-a fost pt cine se-ncalzea pe tusa… :-P Desigur ca pedese-reaua, ca sa-si scoata parleala cu varf si-ndesat, a mai trantit si ou(-l) validarii migrarii (trans-humantei) “alesilor”. Ca daca nu puteam ajunge USA dpdv al infinitatii posibilitatilor in plan creativ… de ce sa n-o depasim la manareli.
  Candva…. si pres cj se “alegea” dintr-un tur… si stabileau (din pix = mischie dixit) bugetele unor premari care aveau mai multe voturi…. dar… cum ziceam… de ce sa nu batem USA la manareli. Juridice. Cu precadere.

 5. eu****** spune:

  de mare forta articolul prin adevarurile spuse franc:

  - “Mita încetează să mai fie un accident”

  - “Democraţia locală, ca sistem de impunere şi de rafinare al corupţiei, este temelia statului român.”

  Cetăţenia nu are cum sa traiasca in aceste conditii – lipseste un element important din ecuatie.
  Fara el nu vom avea niciodata o democratie adevarata, ci doar un simulacru care da bine, din când in când, in exterior, fara sa aiba o sustinere reala in structura societatii.

  Numai cu DNA/ANI nu se poate crea, dezvolta si sustine pe termen lung o societate.

  • ana spune:

   Ma intreb cu ingrijorare care ar fi cetatenii aia din structura sociala dispusi sa sustina o “democatie adevarata”-va citez ,nu sant ironica.Majoritatea medicilor, fac evaziune fiscala -cu plicuri in spitale ,fara bonuri fiscale reale in cabinetele sau clinicile particulare ,profesori cu meditatii nedeclarate sau examene vandutei,judecatori corupti, popi care fura,politisti destui corupti,comercianti evazionisti primari si prefecti spagari, politicieni corupti…restul ori nu stiu ce inseamna cuvintele astea doua,ori nu-si bat capul cu politica.Trebuie sa fii foarte optimist sa crezi ca in viitorul apropiat se va schimba ceva in bine in tara asta.Mai ca-i dau dreptate lui M. Dinescu “…opriti istoria /cobor la prima”.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)