marți, martie 19, 2024

O agitată lună ianuarie

Decizia guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe legea vizând alegerea primarilor în două tururi de scrutin accelerează și mai mult viața politică din România. Complet ieșită din tipare, evident ruptă de obișnuința de a face din luna ianuarie una de digestie prelungită, de dulce somnuleț de recuperare de după prea-plinul sărbătorilor de iarnă.
Liniște nu au nici politicienii, nu au nici analiștii politici, nici jurnaliștii. Se elaborează nenumărate scenarii, unele de-a dreptul fanteziste, precum acela că, la un moment dat, s-ar putea să avem un guvern condus de generalul în rezervă Ciucă, astăzi ministru al Apărării Naționale în guvernul Orban. Scenariu al cărui autor nu putea fi nimeni altul decât Ion Cristoiu. Cum-necum, în toate aceste scenarii constantă este ideea referitoare la situația imposibilă în care se află PSD.
Alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar reprezenta o lovitură de moarte pentru pretinșii social-democrați români. Mai mult ca sigur ea îi va aduce cu sine pierderea a cel puțin 600 de edili (unii vorbesc chiar de 1000), iar aceasta va avea consecințe și asupra rezultatelor alegerilor parlamentare. Pentru simplul motiv că forța partidului se află în organizațiile puternice din teritoriu și în controlul pe care ele îl exercită, prin numeroșii săi aleși locali, asupra votului electoratului. Alegerea primarilor în două tururi (oare de ce PNL și guvernul nu vor aceeași procedură și în cazul președinților Consiliilor județene?) poate însemna și șansa înlăturării nocivei prezențe a Gabrielei Firea din poziția de primar general al Capitalei. Altă imensă lovitură pentru PSD.
Putea oare PSD să își permită luxul de a asista nepăsător la planul guvernului condus de dl. Ludovic Orban, plan supervizat de însuși președintele Klaus Iohannis, de a avea și alegeri anticipate, și alegerea primarilor în două tururi? Nu, nici vorbă. Dincolo de faptul că atitudinea de non-combat l-ar costa și aceasta scump în ochii propriului său electorat. Drept care președintele interimar al partidului, dl. Marcel Ciolacu, a anunțat rapid, în cursul zilei de joi, iminența depunerii unei moțiuni de cenzură. Atâta doar că, în cazul în care moțiunea trece (deocamdată nu prea sunt șanse dat fiind faptul că doar UDMR și-a anunțat intenția de a o vota și asta nu prea ajunge), cade guvernul. Și astfel se deschide calea alegerilor anticipate . Și nici alegerile anticipate nu sunt deloc în favoarea PSD, care e departe de a se fi refăcut după eșecurile politice și electorale suferite cu începere din luna mai 2019, atunci când a înregistrat un scor rușinos la alegerile europarlamentare. Sondajele de opinie arată că PNL ar fi creditat cu 40 % dintre opțiunile electoratului, or asta înseamnă că, după redistribuirea mandatelor, s-ar putea apropia de acel mult visat 50% care să îi permită să formeze singur guvernul.
Aparent toate îi merg ca pe roate PNL. Lucrurile nu stau, în realitate, chiar așa. Voturile celor de la minorități ar putea duce la căderea guvernului, însă președinții celor două Camere parlamentare și absenteismul programat al parlamentarilor ar putea să condamne Executivul condus de dl. Ludovic Orban la un prelungit interimat. Iar asta înseamnă și fără anticipate, și fără alegerea primarilor în două tururi. Joi seara, într-o apariție televizată la postul de televiziune b1tv, premierul a respins o astfel de eventualitate pe considerente de moralitate, dar și de efect pe care această atitudine ar putea-o avea în rândurile electoratului PSD. Dl. Orban pare să omită din calcul că nu moralitatea este principalul atu al PSD. Sau poate că nu vrea să recunoască că PNL a intrat într-un joc de genul “totul sau nimic”.
Alegerile locale în două tururi de scrutin ca și cele anticipate pot avea efecte și asupra altor partide. Le vom analiza în zilele și comentariile viitoare.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. „…PNL a intrat într-un joc de genul “totul sau nimic”.”

    Lucrătorii din mass-media servili guvernării cleptocratice, parte din ei ofițeri acoperiți, parte pur și simplu străini de ceea ce se numește deontologie, adică, toată presa din România, a început o campanie furibundă în sprijinul păstrării puterii de către grupul infracțional organizat securisto-comunist, de tip mafiot, care a capturat statul de 30 de ani.

    Prin urmare, lunile rămase până la alegeri sunt încărcate de manipulare, (propagandă, fake news, adevăruri alternative și post-adevăruri, sau cum doriți să le numiți) în mare parte de proastă calitate.

    Ea jignește inteligența multor cetățeni români, fiind la nivelul inteligenței celor din „servicii” (angajați după cumetrii, nu după criterii de inteligență) și din presă (care nu se pot pretinde mai „deștepți” decât șefii lor, iar dacă ar fi fost capabili să facă ceva constructiv nu ar face mizeriile pe care le fac).

    Așadar, guvernarea PNL de doar două luni și-un pic este în mod aberant comparată permanent în mass-media cu guvernarea criminală a PSD de mai mult de 3 ani, cu subordonarea Justiției, cu eșuarea economiei, cu deraierea României de pe drumul european șamd. Inepțiile din presă, repetate, au cu siguranță efect, iar PNL probabil va pierde treptat din susținerea publicului, iar PSD, sub cârma iluștrilor C Gușă și V Dâncu, va recâștiga electorat.

    Prin urmare, este necesar pentru PNL, dar mai ales pentru democrație și binele României, ca țara să aibă o guvernare stabilă, cu o susținere solidă în Parlament. Pentru consolidarea democrației românești și înfăptuirea reformelor necesare, inclusiv revizuirea Constituției, sunt necesare alegeri generale cât mai curând și alegeri locale în două tururi…

    …dar asta este bine știut cam de toată lumea care știe să citească și înțelege ceea ce citește… De ce oare mai discutăm subiectul? Pentru că PSD ne dă teme de lucru? Și pentru că noi intrăm în jocul PSD făcându-i pe plac? Păi, nu asta-i manipulare?!

  2. Pentru cine nu a inteles inca, trebuie spusa si aratata mereu , in primul rind, dorinta majoritara a cetatenilor romani ce au cerut si alegeri anticipate si alegeri in doua tururi de scrutin si multe altele . Cine mai crede inca ca aceste cereri nu vor fi puse in practica de catre PNLsi presedinte , ca un intreg, se insala. Deja PSD admite ,prin vocea sefului de partid ,ca motiunea nu are sanse de reusita (presedintele a spus asta deja ) si cere politicului romanesc formarea unui guvern de uniune nationala . La nivel de imagine PSD va incerca orisicare actiune ce ar putea spori si fideliza propriul electorat .La nivel de fapte, doar PNL si Presedintele decid totul .Singurul neajuns de ordin economic ,de aceasta data , este imposibilitatea imediata de a echilibra balanta . Nu sunt multe solutii la dispozitie .Trebuiesc facute economii acolo unde se poate , trebuie incercata marirea gradului de colectare a impozitelor si eliminarea macar a unui procent din evaziunea fiscala (ca prima etapa imediata )si imprumuturile externe . Abia dupa alegerile parlamentare la termen sau anticipate (este evident ca alegerile in doua tururi sunt prioritate imediata a guvernului ,alegeri ce determina controlul peste tot in tara ) se poate pune problema unor schimbari majore in societate si ele se vor face . In aceasta faza a discutiei politice ,PNL trebuie sa controleze toate pirghiile de decizie si asta nu se face -peste noapte -. Primul obstacol -alegerile in doua tururi – vor fi facute (motiunea cade ) si in acelasi timp vor fi declansate si alte asumari de raspundere , pe teme diferite , privind justitia , sau corectii la unele legi in vigoare . Cred ca si CCR va ajuta guvernul in acest demers ,daca se ajunge acolo . PNL deja trece de 45 de procente ca intentie de vot (asa cum spune si textul )si impreuna cu USR-PLUS va depasi dupa redistribuiri 65% ,fapt ce ii va permite controlul absolut parlamentar pentru viitorii 4 ani si impreuna cu forta data de presedintele ales cu aproape 70% din voturile exprimate va schimba din temelii societatea romaneasca . Inca ,multi dintre noi nu cred asta ,dar exact asa o sa fie ,o sa vedem lucruri nemaivazute si auzite pina acum .

  3. Marea batalie politica mondiala a momentului Globalism Vs. Conservatorism in versiunea mioritica PNL (+USR) Vs. PSD. Restul e gargara si distragerea atentiei publicului de la lucrurile cu adevarat importante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro