Home » Opinie »Politica & Doctrine »Societate/Life »Vot 2014 » Citesti:

Oleee, ole, ole, Victor Ponta de ce mai e?

Mihai Cusuta noiembrie 27, 2014 Opinie, Politica & Doctrine, Societate/Life, Vot 2014
25 comentarii 2,997 Vizualizari

Au trecut aproape 2 săptămâni de la alegeri. Guvernul a fraudat votul românilor. Este una dintre cele mai grave şi ruşinoase acţiuni ale vreunui guvern al României din ultimii 25 de ani.

Cozile interminabile de pe 2 şi 16 noiembrie vor rămâne mereu în memoria noastră. Dar nu numai a noastră. Europenii înşişi au fost uluiţi. Nu au mai văzut aşa ceva în viaţa lor.

Este clar că nu doar miniştrii de externe poartă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întamplat, ci în primul rând primul ministru Ponta, cel care a decis aceste (in)acţiuni în diaspora şi cel care era beneficiar direct. Dacă Ponta ar fi câştigat alegerile riscam de facto să fim suspendaţi/daţi afară din Uniunea Europeană. Pentru ca să devină preşedinte şi să aibă acces la pixul cu care se dau graţierile, acest individ a pus în pericol drumul nostru ca societate.

Alegerile prezidenţiale s-au transformat într-un referendum de suspendare a lui Ponta de la conducerea ţării. Acesta este semnificaţia puternică a votului din 16 noiembrie. Aici nu mai e vorba nici măcar despre cât de corectă este ordonanţa de migrare a primarilor dată în preajma alegerilor prezidenţiale şi nici despre cât de bine ne poate reprezenta cineva care în ultimele zile de campanie aruncă cu găini în curtea contracandidatului la Preşedenţie într-o ţară din Uniunea Europeană în 2014.

Ce Mickey Mouse? Mickey Mouse e supersimpatic şi proamerican de mic.

Prin ceea ce a făcut, Victor Ponta a dovedit că este un reprezentant al totalitarismului de care vrem să scăpăm de 25 de ani.

El a încercat şi în parte a şi reuşit să fraudeze votul nostru. Numai mobilizarea fantastică a românilor a făcut ca rezultatul să nu poată fi furat. Victor Ponta nu mai are dreptul moral să mai fie nici o zi la conducerea ţării, iar dacă procurorii s-ar mişca mai repede nu ar mai avea nici dreptul legal.

De aproape 2 săptămâni, în aproape fiecare ieşire publică, clasa politică repetă în cor, ca un tonomat: am înţeles semnificaţia votului românilor. Însă ei se codesc să ceară fără echivoc demisia lui Ponta. Unii nu o fac aşteptând politicianist ca Ponta să se încurce în minciunile din campanie, Ponta nu şi-o dă ca să plătească din bugetul ţării datoriile de campanie, iar ai lui îl susţin ca să le pice şi lor ceva.

Ba chiar, unii din partidele de Opoziţie au impresia că necerând răspicat ca Ponta să plece vor avea imagine de echistanţi, de democraţi, de lorzi. Nu, dragilor. Una e să fii tolerant şi cu totul altceva este să tolerezi o situaţie intolerabilă.

Lipsa cererii demisiei lui Ponta nu este o purtare de gentleman, din contră – este una de cobe: aştepti să cadă unul de tot pe jos ca să arăţi tu care stai în genunchi chipurile cât de înalt eşti. De parcă deciziile strâmbe ale guvernului nu ar fi tot pe spatele nostru.

Acest comportament imoral nu este întâmplător şi nici surprinzător. Dimpotrivă, este încă un argument că avem nevoie de partide noi în esenţă, nu doar cu numele.

Partidele actuale se tot unesc, se tot despart, ca în telenovele. Degeaba îşi schimbă denumirile. Ele rămân nereformate. Doar Justiţia le mai remaniază cât de cât. Dar structural, ele nu au reflexe democratice.
Sigur, nu sunt toţi la fel. Chiar şi în lumea deşeurilor există diferenţe. Nu sunt totuna deşeurile nucleare şi deşeurile menajere – deşi în toate partidele colcăie grupurile infracţionale, de va trebui în curând să rugăm DNAul să nu îi mai lase să dea declaraţii pe coli de hârtie, ci electronic cumva, pe tabletă. Că după ce au defrişat şi au făcut rumeguş şi umeraşe sute de hectare de pădure, acum trebuie să mai tăiem încă pe atât ca să aibă pe ce sa povestească tot, să se toarne unii pe alţii în speranţa că nu vor lua pe viaţă. Se poate face un pic mai ecologic tot procesul ăsta de dat cu subsemnatul, că va dura mult şi e păcat de copaci. Tuturor, un sincer şi călduros la mulţi ani!

Obiectivul nostru ca societate este să ne debarasăm cât mai rapid de cei care încearcă să ne oprească din drumul nostru spre democraţie şi stat de drept, din drumul dezvoltării noastre. Pentru noi demisia lui Ponta/înlăturarea lui din fruntea Guvernului României este o prioritate.

Fiecare zi în care Victor Ponta rămâne primul ministru al ţării noastre este o palmă dată democraţiei şi o continuare a batjocoririi celor care au stat ore în şir în frig ca să voteze. Fiecare zi în care Victor Ponta este în conducerea României înseamnă că votul din 16 noiembrie nu este respectat. Fiecare zi în care Victor Ponta mai este şef al Guvernului este o zi pierdută pentru România.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "25 comments" on this Article:

 1. Eliza spune:

  Absolut de acord. Citesc aproape zilnic stirile din tara si astept sa vad un semn ca s-a inteles ce s-a intimplat pe 16 noiembrie. Dar nu, Ponta a revenit la aroganta lui, Melescanu la minciunile cu legea, PSD la scapat coruptii si decapitat ANI, PNL in asteptarea lui Ponta sa o dea in bara cu bugetul.
  A dat-o in bara si bine, domnilor, cu votul din diaspora. Iar pentru asta trebuie sa plateasca. O data cu demisia si a doua oara penal.

  • gobru spune:

   se pare ca nici “castigatorii”alegerilor nu au inteles de ce au fost votati.Vezi cazul KI- Mihalache.
   Ramane cum am stabilit!

 2. antonie spune:

  „Lipsa cererii…”???????????? În democrație sunt alte mecanisme. La ele trebuie apelat …și nu în pripa…electorală.

 3. pehash spune:

  Pentru ca are o majoritate confortabila in parlament, sustinuta de o majoritate confortabila a electoratului.. O fi castigat Johannis alegerile prezidentiale, dar democratia asta are reguli greu de inghitit.. un presedinte nu poate fi oricand demis de o majoritate si un prim-ministru nu poate fi demis de o infrangere in alegeri.
  O fi normal intr-o tara occidentala ca primul ministru sa-si depuna mandatul cand se schimba presedintele care l-a numit, dar la noi nu se ajunge in varf respectand principii… romanilor le place circul.

  • Harald spune:

   Cred că în direcția asta se poate merge. Invocând normalitatea dun democrațiile occidentale, ar trebui insistat pentru demisia lui Victor Ponta și înlocuirea lui cu un alt premier PSD, fiindcă altcineva n-are sprijin politic. Dar toate astea se pot face aba după 20 decembrie, după preluarea efectivă a mandatului de către Iohannis.

 4. ruritanian spune:

  Desi sint cel putin la fel de revoltat de mirlaniile facute de acest ipochimen si de sleahta lui de politruci, nu pot fi de acord cu concluzia textului. O demisie imediata a lui // ar fi de fapt benefica pentru cariera lui politica, atita cita mai e. I-ar permite inca o data sa profite cu impunitate de eforturile altora. Atunci cind s-a instalat la putere a avut nerusinarea sa se laude cu rezultate economice si alte fantezii dupa ce Boc se sacrificase taind bani de la populatie ca sa evite dezastrul. Anul asta politrucul sef a arvunit jumate’ tara ca sa isi permita diverse mite electorale. Sint niste note de plata grele, care vor afecta puternic bugetele viitoare. Daca Ponta pleaca acum, castanele vor fi iarasi scoase din foc de altcineva. PSD va ramine cu profitul de pe urma cheltuielilor iar succesorul cu oprobriul public pentru masurile de asanare fiscala ce se impun.
  Ce vreau sa spun e ca fiecare pasare pe limba ei piere, si ca cel mai bine e ca Pacalici sa fie lasat sa dreaga singur pagubele create de bombele financiare pe care le-a amorsat.
  Iar daca guvernul Ponta e totusi demis acum, urmatoarea administratie trebuie neaparat sa precizeze cauza fiecarei masuri de redresare, intr-un mod foarte clar, astfel incit sa inteleaga si persoanele cu nivelul de inteligenta tipic celor ce voteaza PSD. De exemplu: nu sint bani pentru [salarii, pensii, etc.] pentru ca Ponta i-a dat pe [primarii, biserici, etc.]

 5. Bască ilie spune:

  După primul tur de fraudă electorală, cel mai măscărici mitoman în funcția premierului cel mai șantajabil din toate timpurile a avut o zvâcnire de sinceritate, când a declarat cu mândrie patriotică: “Mi-am propus în 2014 să fraudăm altfel decât în 2009″.

  Culmea, a reușit, mândru de sinceritatea lui!
  A realizat planul cincinal în numai două săptămâni. :)

 6. Falstaff spune:

  Da, sunt in mare parte de acord cu dvs, dle Mihai Cusuta!
  Apoi, mi-e teama ca graba strica treaba si ca, o decizie radicala luata intr-o stare de maxima emotie nu ar rezolva PROBLEMA decat momentan, partial si superficial.
  Guvernul Ro, V.Ponta si PSD au fraudat alegerile prezidentiale printr-o LUNGA serie de masuri, una mai “penala” ca alta! Focalizarea atentiei generale pe un singur aspect, fie el extrem de probant si de impardonabil, risca sa minimalizeze (musamalizeze!!!) RESTUL care, dupa parerea mea, este esential!
  Ceea ce s-a petrecut in diaspora, a fost o consecinta logica (!) a intregii politici de tip “tavalug” initiate de PSD (USL!) inca din 2012, sa ne dorim, deci, sa nu ne fure peisajul!
  Ei trebuiesc pedepsiti cu exemplaritate pentru “ansamblul operei” lor si evident, este de dorit sa li se impuna sa ramburseze “cash” banii deturnati, astfel incat, insasi tentatia de a se crede mai smecher ca altii sa dispara din mintea oricarui politician!

 7. victor L spune:

  Sint prea multe moaşe in jurul presedintelui ales.
  Iar Iohannis, de la gindurile din vara lui 2012 pina acum a avut prea putin timp sa se limpezeasca. Si nu e hotarit ce vrea, ii e frica sa nu greseasca, si atunci calca si mai abitir in strachini alaturi de Dan Mihalache.
  Oare daca DNA-ul va fi mai ferm si va porni actiune pe cele intimplate la alegeri, fraude si votul din diaspora, se va spune acelasi lucru, “Justitia lui Basescu?”
  Tot de “haita de procurori basisti” va scrie marele scriitor Cristian Teodorescu?
  Complicata treaba guvernarea; Iohannis nu are curajul piratului si un om ca Boc, care au preluat dezastrul de la Tariceanu.
  Daca ma insel, s-o demonstreze si imi cer scuze.

 8. Catalin spune:

  Citez din articol – “Obiectivul nostru ca societate este să ne debarasăm cât mai rapid de cei care încearcă să ne oprească din drumul nostru spre democraţie şi stat de drept, din drumul dezvoltării noastre.” – Daca debarasarea se face ad-hoc fara o legislatie prin care statul de drept sa fie intarit, nu facem decat sa schimbam pe Mickey Mouse cu Donald Duck si ne invartim in jurul cozii. Miza cea mare este formarea unui cadru legislativ care sa previna aparitia si dezvoltarea unor astfel de tumori. Este ilegal sa iti intre hotul in casa, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa iti pui iala la usa (si sa o incui !). Rolul ialei este jucat de cadrul legislativ care sa previna, rolul politiei si al justitie e ca in cazul in care totusi abuzul se intampla, sa il prinda, sa il judece si sa il pedepseasca pe hot.

  Un caz concret este declaratia pe propria raspundere ca nu am mai votat la alta sectie de vot. Pana cand sa se prinda lumea ca a fost vorba de vot multiplu, daca dupa numaratoare iese cine trebuie, haleluia sa mai intoarca cineva rezultatul votului. Solutia este un sistem care nici sa vrei sa nu iti permita votul multiplu. O iala la usa. De acord ca Ponta nu are obraz sa isi dea demisia, insa cand a avut, si chiar suntem naivi sa ne facem iluzii ca se schimba? Face parte din generatia “asa si? ce o sa imi faci?” – generatia noilor lupi care considera ca viermii trebuie sa “moara” pt. ca sunt slabi. Nimic nou sub soare – fascistii sunt un exemplu clasic. Rolul democratiei este ca printr-un sistem adecvat sa se previna astfel de manifestari.

  Inchei cu o observatie – romanii par sa fi depasit epoca romantismului in politica (desi constat ca multi intelectuali de vaza inca raman la stadiul filozofic “al demisiei de onoare” – am avut nevoie de un comandant de vas sa ia carma in mana si sa vireze dreapta, cu un filozof la carma probabil ca inca filozofam cum sa facem ca vasul sa nu mai ia apa). Vad exemplu fratilor moldoveni care inca se roaga sa le dea Dumnezeu politicienilor gandul bun sa nu mai fure. In cazul asta rugaciunea nu ajuta, legea, constitutia si structurile de forta ale statului da.

  • Mihai Cusuta Mihai Cușută spune:

   Demisie/înlăturarea din fruntea Guvernului – este o necesitate.
   Referitor la legi, ele sunt date de Parlament și fără o îmbunătățire calitativă acolo și in partide -vom avea legi șchioape. Insa, macar de să se aplice cele care sunt si Justitia să își facă treaba.

   • Catalin spune:

    Inteleg, insa la ora actuala nu exista o lege prin care un organism de justitie al statului sa fie OBLIGAT (totul pare sa fie facultativ…iar pe tov. Nitu nu il vad sa isi dea silinta) sa cerceteze aceste derapaje ale premierului Ponta (& company desigur). Cu tot respectul, nu ca nu va dau dreptate, insa a cere demisia unui astfel de individ este echivalentul a ii cere unui urangutan sa manace elegant. Este o figura de stil, am asemanat doua situatii si nu doua persoane. Strigam inca de pe margine “demisia” fara sa avem cel mai mic mijloc de “reinforcement”. Inca suntem la capitolul romantic al “sa le dea Dumnezeu gandul cel bun”. A spune ca Parlamentul tbuie sa faca legi este un adevar general, e ca si cum ai spune “la polul nord e frig”. Stim asta, nu este o scuza. Scurt pe doi, noua generatie de lupi “asa si” nu se va misca din loc pana cand un procuror imputernicit de lege nu ii va lua de guler.

 9. Ștefan Brăgărea spune:

  Și cel mai recent banc cu și despre Dubai:
  - Duba-i pregătită!

 10. pedeLeone spune:

  Perfect dacordo!
  sa–L dam jos si sa-l punem sus pe base, boc si BLAGA cu toata gasca ca sa furati mai bine pe drumul dezvoltarii VOASTRE ca societate de mafiotzi antiromani, anarhisti si sabotori nelegiuitzi .
  Cred ca in aproape 10 ani va ajunge cat ati furat!
  iar dezechilibrele pe care le-ati generat in mataiavostra institutionala de joc trebuie cel putin panate jigodiilor care va bateti joc de capitalism furand bugetul, dreapta si democratie!

 11. Dedalus spune:

  Mie mi se pare ca e o datorie sa ramana la guvernare deocamdata. De ce sa demisioneze acum?!

  Asteptam sa vedem cine e vinovatul. Asta va spune justitia. Daca o va spune. Daca nu, de abia atunci se va pune problema raspunderii politice…

  Cel putin pana in februareie 2015 (adica pana la trecerea anunului si adptarea bugetului) guvernul actual trebuie sa ramana, din pure ratiuni administrative. Schimbarea ar insemna intarzierea adoptarii bugetului samd.

  In ce priveste partea politica, nu ma pronunt, ii las pe analisti sa o faca.

 12. Mihai Cusuta Mihai Cușută spune:

  Vă mulțumesc mult pentru comentarii.

  Chiar in dimineața asta am primit de la domnul Mihai Nanu un reportaj de la Londra realizat de domnia sa referitor la votul din 16 noiembrie, proaspăt finalizat -inclusiv cu cei aproximativ 1000 de români care nu au putut vota.
  Găsiți aici reportajul: https://m.youtube.com/watch?v=lHCUPTwz238 Merită văzut.

  Mihai

 13. Cristina Neagu spune:

  Ca de obicei, f bun articolul tau, Mihai. Si f reala concluzia. Acesti limbrici rosii, pt ca nu-i pot numi oameni, nu au inteles nimic sau au inteles si nu vor sa accepte. Ca romanii nu-i mai vor si nu doar pe ei, ci intreg sistemul, PSD-ul ca partid, Ponta, comunismul pur si simplu si mai ales tot ce strica tara asta, ca face parte din PSD sau PNL sa PMP, etc. Romania vrea schimbare si Romania nu a votat neaparat cu Iohannis, ci contra acestor mizerii pe care nu le mai suporta. Iar daca macar dl Iohannis, alaturi de o majoritate parlamentara, au inteles ceva, la inceputul anului viitor ar trebui sa incerce printr-o motiune de cenzura sa dea jos acest guvern si neomul care il conduce si crearea unui guvern de uniune nationala, a unui guvern de tehnocrati, alegand romani profesionisti si cu constiinta, care alaturi de un prim ministru adevarat sa inceapa sa puna pe picioare aceasta tara, cu riscul ca va lua in carca toate relele lasate de tentativa de guvern Ponta si cu speranta ca fiind profesionisti si nefiind pusi acolo ca sa fure la randul lor, ci sa repare, vor reusi sa ne readuca in picioare mai usor si mai putin dureros, avand cu siguranta metode profesioniste. Pas cu pas!

 14. wolff spune:

  Cand realizez dimensiunea imensa a porcariei regizata de impostorul PONTA shi partidul sau mafiot la aceste alegeri, care nu va avea consecintze juridice, ca l-au pus pe NITZU procuror shef, deshi legea prevede inchisoare ptr. ingradirea dreptului la vot, violata de zeci de mii de ori de catre PONTA shi ticaloshii sai, ma cutremur. Cand vad apoi, ca shef al cancelariei lui IOHANNIS e pus o lepra securista, traseist, tradator multiplu, cu C.V. copy-paste a biografiei pontalaului, ma apuca o greatza, de nu ma mai putea opri din borat.

 15. Red spune:

  E foarte simplu sa intelegem de ce Victor Ponta inca mai e: E dintre cei foarte multi politicieni care nu au nici un dram de rusine. E foarte complicat sa nu mai fie. A dovedi frauda electorala in tara sau incalcarea deliberata a dreptului la vot in afara presupune un proces juridic lung si complex a carui derulare tine de Parchetul General nu de DNA, deci…

 16. Mihai Popa spune:

  Da, domnilor și doamnelor, aceasta este explicația votului din 16 Noiembrie 2014:
  ”Alegerile prezidenţiale s-au transformat într-un referendum de suspendare a lui Ponta de la conducerea ţării.”
  Ok, l-am suspendat ! Și cu asta ce-am făcut ?
  De fapt, prin suspendarea lui Ponta românii au ridicat cartonașul roșu către politicienii penali, către guvernanții incompetenți, către plagiatori impertinenți, către baronii nesimțiți și inculți.

  Urmează să le dăm și câte un șut în fundurile lor obeze de s-or duce învârtindu-se acolo unde și-a-nțărcat mutul iapa.

 17. gonzi spune:

  Dl ponta are o mare problema de legitimitate din 2 motive: a ajuns prim ministru pe o majoritate usl care nu mai exista si a fost respins masiv la alegeri. Prin urmare nu mai are sustinerea populatiei ptr deciziile pe care le ia ca prim ministru..Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mihai Cusuta


Mihai Cusuta

Mihai Cusuta, MBA. Citeste mai departe


E randul tau

Mi-a plăcut foarte mult acest interviu. (Am şi cumpărat astăzi cartea, deşi o aveam în englez...

de: Szilágyi N. Sándor

la " Iși iau animalele la revedere? Fac cimpanzeii politică? Interviu cu Carmen Strungaru, etolog, despre inteligența animalelor "

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

octombrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)