vineri, martie 29, 2024

Optimism și veselie la început de săptămână

Începând de astăzi, d-na Viorica Vasilica Dăncilă, premierul României, se află în concediu de odihnă. Odihnă binemeritată după nemaivăzuta performanță înregistrată săptămână trecută, atunci când doamna prim-ministru nu a comis decât o singură greșeală în lectura frumoasă, patetică și cu intonație a textului referitor la rectificare bugetară pozitivă. Nu i-a scăpat decât un complet aiurea articulat Râmnicul Vâlcea.
O iertăm fiindcă, fără doar și poate, d-na Dăncilă era cum nu se poate mai ostenită după ce, spre a îndeplini ordinele titanului social-democrației din România, dl. Dragnea 3,6, i-a mai ușurat de fonduri pe toți dușmanii acestuia. A tăiat din bani de la Administrația Prezidențială, de la Serviciile secrete (SRI, SIE, STS, SPP) ai căror șefi îi cam sunt neprieteni. Nici recent numitul în funcție șef al SIE, dl. Gabriel Vlase, deși pesedist la origine, nu pare să fie pe gustul d-lui Dragnea. Așa că doamna prim-ministru, dl. Vâlcov și dl. Orlando și-au folosit din plin creioanele roșii. Ce să mai vorbim despre domnii Eduard Hellvig sau Lucian Pahonțu? Ei sunt demult pe lista neagră.
Că a face pe plac capriciilor și idiosincraziilor d-lui Dragnea ar putea să reprezinte un atac la securitatea națională contează extrem de puțin pentru etern senina doamnă Viorica. Dl. Dragnea are dreptate întotdeauna. Precum avea pe vremuri Iosif Vissarionovici Stalin. Chiar și atunci când delirează, așa cum a făcut aseară, la Antena 3, în compania lui Gâdea, care a jubilat la gugumânia dragniană vizând punerea sub acuzația de înaltă trădare a preșdintelui Iohannis. Chiar nu mai sunt nici măcar două paturi libere la Spitalul Obregia? Paturi și cămăși de forță!
Estimp, subordonații doamnei Viorica Vasilica Dăncilă s-au îngrijit cu asupra de măsură ca guvernul să nu înregistreze nici un procent de deficit la capitolul gafe impardonabile. Ministrul Apărării, sobrul filosof și antropolog Mihai Fifor, a vorbit, fie pentru că l-a luat gura pe dinainte, fie din incompetență crasă despre existența rachetelor balistice de la Deveselu. Mai marii Poliției Române au oferit populației circ în lege contrazicându-se unul pe altul în încercarea de a-și justifica slugărnicia față de PSD și muza lor supremă, Carmen Dan ot Videle, din afacerea plăcuțelor cu o inscripție deloc flatantă la adresa principalului partid de guvernământ din România. Totul s-a încheiat în cel mai jenant mod cu putință pentru șefii instituției. Cu căteva dezacorduri de toată jena s-a manifestat public în toată splendoarea domniei-sale și ministrul Educației Naționale, dl. Valentin Popa-Pamblică. Strict justificate partinic și nu mă îndoiesc că aplaudate de cei peste 40 de rectori cu spinări de gumilastic care îi fac ministrului Ceolofan galerie. Cireașa de pe tort -bâlbele ministrului Culturii, George Ivașcu.
Din dorința de a demonstra că PSD posedă inepuizabile rezerve de prostie, că succesiunea în partid se află în măini bune, s-a dat în stambă ministrul Tineretului și Sportului, o duducă pe nume Ioana Bran, care a spus că alocația de hrană a sportivilor de performanță trebuie obligatoriu să fie mică pentru ca aceștia să nu se îngrașe. Ionica noastră pare a fi la capitolul “alimentație rațională” chiar mai competentă decât repauzatul între Domnul prof.dr. doc Iulian Mincu. I-a ținut isonul Stanul aceluiași minister, un anume domn Cosmin Butuza, secretar de stat în MTS, care, prin senzaționala lui contribuție lingvistică a îmbogățit semnificația simbolistică și ideatică a Centenarului.
Înainte de a pleca în vacanță, doamna Viorica Vasilica Dăncilă a lăsat guvernul pe mâini bune. Cum suntem în plin sezon agricol, era normal, mai ales că asta a fost și preferința d-lui Dragnea, ca atribuțiile de prim-ministru să îi fie delegate fostului tractorist Paul Stănescu. Și ca orice zână bună, doamna Dăncilă a avut la îndemână, așa de despărțire temporară, și un grand finale. Săptămâna viitoare iar se închide țara preț de vreo 5 zile. Bugetarii vor avea parte de încă o minivacanță. Economia duduie. Doar detractorii susțin cu totul altceva.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro