joi, martie 28, 2024

Paștele d-lui Liviu Nicolae Dragnea

Aparent, toate i-au mers ca pe roate președintelui PSD, Liviu Nicolae Dragnea în Săptămâna Mare. Aparent, nu am avut deloc dreptate atunci când în comentariul publicat marțea trecută pe site-ul contributors.ro profețeam că dl. Liviu Nicolae Dragnea va avea parte de sărbători pascale întunecate.
Căci, la prima vedere și la o privire superficială, s-a cam terminat cu problemele sale în justiție. Omul scapă la mustață de toate necazurile. Și se poate gândi în tihnă la nunta cu duduia Irina Tănase și la alegerile prezidențiale.
Așa să fie oare? Să facem mai întâi o scurtă recapitulare a faptelor.
Ieri, majoritatea parlamentară PSD-ALDE copios și ticălos ajutată de PSD-ul de expresie maghiară din România, cu marca de înregistrare UDMR, a votat fără probleme toate modificările dorite de Liviu Nicolae Dragnea la Codul Penal și la Codul de procedură penală. Nu a fost nevoie de nici un OUG, lucrurile s-au putut face și în pofida non-acțiunii d-nei Viorica Vasilica Dăncilă ori a concediatului domn Tudorel Toader care e deja la gară, la Iași. Iar cum Parlamentul reprezintă rezultatul direct al unei consultări electorale, dl. Liviu Nicolae Dragnea va putea să spună oricui mai are timp și nervi să îl asculte că miercuri s-a îndeplinit,în fine, voința populară.
Numai că aceeași voință populară este exprimată și de reprezentanții Opoziției. Care au și anunțat îndată că vor contesta modificările la Curtea Constituțională. Nu este defel exclus ca respectiva Curte, după cum bine știm intens pesedizată, să îi facă pe plac d-lui Liviu Nicolae Dragnea.Și să își dea binecuvântarea pentru tot ceea ce au înfăptuit în Parlament inși de teapa unor Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae, Florin Iordache, Steluța Cătăniciu și alții de aceeași non-valoare. Profesională, morală și umană. Numai că până atunci avocații d-lui Dragnea trebuie să se mai dea o dată de ceasul morții și să se mai învârtă de o amânare în procesele celui care îi plătește.
Voința populară este reprezentată și de președintele Klaus Iohannis. Or, este mai mult ca sigur că și Șeful Statului își va exercita dreptul de a refuza promulgarea, așa că va trimite Codurile spre reexaminare Parlamentului. La fel cum cred că va face și cu Legea repatrierii aurului, inițiativa legislativă a aceluiași Dragnea și a tovarășului lui de ticăloșii și de nemernicie pe nume Șerban Nicolae. Și chiar dacă respectiva majoritate va proceda așa cum a făcut atunci când dl. Iohannis i-a cerut să reanalizeze Legea bugetului (iată că nu mai departe decât tot ieri dl. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor, a trebuit să admită că nu sunt destui bani pentru salariile bugetarilor pentru întreg anul 2019), adică va retrimite spre promulgare Codurile nemodificate, președintele are și el posibilitatea sesizării Curții Constituționale. Aceasta însemnând necesitatea unei noi amânări a pronunțării verdictului la ÎCCJ.
În plus, nu trebuie uitat că în 26 mai se desfășoară Referendumul referitor la legile justiției și au loc și alegerile europarlamentare. Care și ele, separat sau laolaltă, pot să spulbere tot ceea ce a făcut ieri infecta majoritate parlamentară în cârdășie cu tot mai decredibilizatul partid al d-lui Kelemen Hunor.
Așa că oare chiar atât de luminoase să îi fie oare Sărbătorile pascale d-lui Liviu Nicolae Dragnea? Rămân la ceea ce am spus și scris în editorialul publicat marți pe contributors.ro
Comentariu publicat concomitent pe blogurile adevărul.ro și pe site-ul contributors.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. „Aparent, toate i-au mers ca pe roate președintelui PSD”

    Dap!
    Majoritatea parlamentară de care se bucură a fost confirmată.
    Și, nu doar atât, dl Dragnea a verificat ceea ce tot scriu eu pe aici de mă dor degetele pe tastatură. Anume, că cleptocrația este transpartinică.

    Și nu mă refer doar la membrii coaliției de guvernare, UDMR și ALDE, care au susținut interesele infractorilor, ci la PMP și alte minorități, dar mai ales, la sprijinul dat d-lui Dragnea de PNL și membrii săi apropiați cleptocrației. Neparticiparea la vot a vreo 27 de parlamentari PNL confirmă că dl Dragnea are sprijin politic suficient pentru a trece inclusiv o remaniere, sau o restructurare a guvernului. Sau orice lege „vrea mușchii domniei-sale”.

    În aceste condiții, repet, ceea ce am mai spus se confirmă, susținerea populară pentru PSD=ALDE-UDMR-ProRomânia este mai mare decât oricând, cleptocrația este bine-mersi, iar dl Dragnea chiar a câștigat în lupta sa cu România. Iar Opoziția doarme liniștită, oligarhii veghează.

    Cu entuziasm, noi putem acum exclama „am înfrânt!”. Chiar dacă PSD ar pierde primul loc în preferințele electoratului (anul viitor), PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia sunt neclintite! Iar la nevoie se pot baza pe sprijinul minorităților, al PMP și chiar al unei părți din PMP. Dacă nu suntem realiști și ne îmbătăm cu apă rece, nu se poate schimba nimic, timp de multe decenii.

  2. Poate Liviu Nicolae Dragnea are timp de Paste sa isi Repare Dintii deoarece implant si detrartaj nu cred ca se pot cere la Dentistul Inchisorii, doar se stie ca Dintii sun Sanatatea Mintii !

  3. De obicei in textele scrise(cu putine exceptii ) nu ma refer la persoane ,ma refer doar la fapte ,fapte comise de indiferent cine .Deocamdata relaxarea pedepselor pentru fapte de coruptie si restul de modificari la codurile penale , au fost votate in parlament cu ajutorul UDMR .Pina la promulgarea lor mai este drum lung . O sa vedem constructia finala si atunci ne putem exprima DAR caci mereu este un DAR , va puteti inchipui cum ar fi aratat azi Romania ,daca in primul proces in care a fost condamnat cu suspendare ,fapta persoanei in cauza, ar fi dus la o condamnare cu executare . Tot ceea ce de 3 ani aproape ne macina zi de zi ,pe noi toti intr-un fel sau altul ,NU AR FI EXISTAT? .Poate ar mai trebui spus si aratat numarul foarte mare de legi votate in parlament si contestate apoi de diferite instiutii si respinse de catre CCR in final si care au produs prin simpla lor aducere in spatiu public , de tensiuni foarte mari , ce fara nici un rost au umplut agenda zilnica a ziarelor si a cetatenilor . Totusi Parlamentul este un organ legiuitor si care are in componenta sa COMISII JURIDICE, ce isi dau acceptul sau cer modificare propunerilor legislative (asta este rolul lor )si atunci cum ne putem explica numarul mare de respingeri si toata aceasta lupta, ce in final daca urmarim cu atentie ,nu are un rezultat evident cistigator si nu schiimba la modul decisiv lucrurile . Pentru ce au fost facute toate aceste demersuri , sa credem ca nu stiau si unii si altii ce fac ? Poate aveti vreo parere ?

    • Comisiile parlamentare romanesti cum bine stim sunt ocupate de fel si fel de indivizi cu pragatire si experienta profesionala de multe ori indoielnica. Imi permit sa afirm 5 -10 & stiu despre ce este vorba , restul fiind umplutura respectivi voturi.
      Normal , cineva trebuie sa legiferezeze in Romania insa nu in felul cum au avut si au loc procedurile.
      Nu se tine cont de sugestiile profesionistilor din justitie , a profesorilor , nu se tine cont de vocea sociatatii civile , nu se tine cont de opozitie, nu se tine de cont de presedinte, cu alte cuvinte nu se tine cont de nimeni si nimic.
      Din sus numitele motive toate legile adoptate in aceste comisii foarte multe au lipsuri datorate necunoasterii realitatii, ticolasiei, incompetentei fie din dorinta politica de asi impune punctul de vedere.
      Problema este. de aceste legi suntem afectati cu totii si bunul mers al societatii, ce avem acum este o un haos legislativ din toate punctele de vedere.
      Parlamentul roman este instititutia cu cea redusa competenta profesioanala , indolenta si indiferenta insa ei produc legi, legi proaste care mai mult bulverseaza decat simplifica intreaga activitate a societatii romanesti.

  4. …păi cum să nu-i iasă dacă – respectând regia binecunoscută, cf căreia, de sărbători-când lumea e cu gandul la burdihan si leneveală – se pot băga pe furiș niște șopârle legislative – mitică e cu gandul la cozonaci și grătare , în loc sa se gandească la viitorul incert al copiilor săi ! atât putem, ne merităm soarta !

  5. Cel putin acum ne putem da seama de insemnatatea exprimarii vointei populare la alegerile prezidentiale fata de aceeasi vointa populara exprimata la alegerile parlamentare.
    Poate intelege unul si altul de ce este la fel de important, daca nu si mai mult prezenta la vot la alegerile parlamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro