Home » Opinie » Citesti:

PNL, iar în dificultate

Mircea Morariu februarie 26, 2018 Opinie
6 comentarii 2,028 Vizualizari

Nu intenționez ca în comentariul meu de astăzi să vorbesc nici despre ceea ce s-a petrecut în culisele alegerilor din interiorul TVR- și s-au întâmplat multe, toate cu rostul de a asigura nenumărate pârghii unui drastic control politic ce va fi, fără doar și poate, exercitat de PSD-, nici despre realitatea că, la 28 de ani de la Revoluție, SRTV continuă să fie socotită de puterea politică, indiferent de natura ei, o redută ce se cuvine cucerită, că TVR este privită ca fel de agenție guvernamentală, nici despre tot mai slaba calitate și umană, și profesională a celor ce fac parte din respectivele consilii de administrație, nici despre absența oricărei intenții de depolitizare reală a activității bătrânei Doamne din Calea Dorobanți 191.
Cel mai mare partid de opoziție, e vorba despre PNL, i-a desemnat drept reprezentanți în viitorul CA pe domnii Liviu Brătescu și Cristian Petcu. Decizia a fost luată luni, 19 februarie, de Biroul Executiv al PNL care a avut de optat între 30 de persoane ce și-au depus candidatura pentru această demnitate aducătoare deținătorilor ei de o indemnizație de 3000 de lei pe lună. Cam multișor, însă, după cum știm, TVR este o instituție prosperă. La scurtă vreme după desemnare, presa a reamintit că dl. Cristian Petcu face obiectul unei controverse de ordin profesional și moral. Mai concret, dl. Petcu, care a mai fost membru supleant și apoi chiar membru cu drepturi depline într-un alt CA al TVR, a fost acuzat în cursul anului 2014, într-un articol publicat de cotidianul România liberă, că și-ar fi plagiat nu una, ci ambele teze de doctorat. Una în Istorie, cealaltă în Teologie, susținute la Universitățile din Târgoviște și Craiova. Și prima, și cealaltă la rândul lor suspectate și acuzate de faptul că nu ar dovedi suficientă intoleranță față de acest gen de furt pe față. Dl. Petcu ar fi reprodus în ambele teze consistente fragmente (se zice că ar fi unele și aceleași, iar în cazul de față ar putea intra în discuție și un autoplagia)) despre care sus-menționatul articol din România liberă pretinde că ar fi copiate fără ghilimele. Adică transferate dintr-o a treia sursă fără ca respectivul transfer să fi fost marcat ca atare.
S-a mai aflat că dl. Petcu, în ciuda faptului că a deținut și continuă să dețină solicitante funcții publice (secretar de Stat în ministerul Culturii, director în cadrul ICR, în clipa de față- ce să vezi? –consilier pe probleme de Centenar al directorului interimar al TVR) și-ar mai găsi timpul necesar și pentru a elabora o treia teză de doctorat la Scoala doctorală de specialitate a Universității Naționale de Apărare, altă instituție de învățământ superior cu o reputație adeseori pătată de o prea mare incidență a plagiatelor. Fie ele suspectate, fie dovedite fără putință de tăgadă.
Într-un Drept la replică transmis către HotNews dl. Petcu, pesemne hulpav colecționar de trofee doctorale, dacă nu este un om al Renașterii rătăcit prin haoticul nostru secol,susține că ambele teze ar fi fost supuse controlului științific cu programe informatice anti-plagiat și că ar fi oricând dispus să se supună unor verificări suplimentare.
Dincolo de situația concretă, să recunoaștem destul de încâlcită, a domnului Cristian Petcu, nu se poate să nu observăm că PNL se află iarăși într-o situație delicată. Nu numai în ceea ce privește calitatea celor pe care îi desemnează în Consiliul de Administrație al SRTV. Reamintesc că în precedentul Consiliu, partidul, condus pe vremea aceea de d-na Alina Gorghiu, a optat pentru d-na Ionica (Oana) Stănciulescu, fapt ce a provocat protestul unor organizații evreiești din România.
Înainte de alegerile legislative din anul 2016 PNL a fost primul partid politic care a elaborat un Cod de integritate. A făcut mare caz de el. L-a catalogat drept infailibil, ne-a asigurat că va fi respectat la virgulă. Nu a fost chiar astfel. După drastica înfrângere în alegeri și după ce și-a ales o nouă conducere statutară, PNL a făcut un alt anunț categoric. Și anume că se angajează într-o acțiune de recucerire a electoratului. Că întreaga lui activitate se va situa, în primul rând din perpectiva moralității, în antiteză cu acțiunile principalului său adversar politic, PSD. Loc în care colcăie penalii, furii, plagiatorii. Ceea ce înseamnă că marele partid ce se reclamă a fi descendent al Brătienilor s-ar cuveni să dovedească toleranță zero față de orice abatere de la Codul de integritate auto-asumat.
Nu am nici cea mai mică îndoială că printre cele 30 de persoane ce și-au exprimat dorința de a face parte din viitorul CA al TVR se numără și inși care nu fac obiectul unor controverse în spațiul public. Sunt la fel de convins că președintele partidului, dl. Ludovic Orban, care în ultima săptămână s-a aflat în situația nu tocmai confortabilă de a oferi neumărate explicații în legătură cu controversa din jurul d-lui Petcu, știe că orice greșeală legată de promovarea oamenilor partidului în funcții cu vizibilitate va avea costuri. Mult mai firesc era, în opinia mea, ca d-lui Petcu să i se ceară a se abține de la orice candidatură până la clarificarea completă a situației juridice a doctoratelor domniei-sale. Dar și a altor lucruri nu tocmai onorante ce țin de conduită. D-lui Petcu i se impută, de pildă, disprețul suveran afișat față de presă.
Cert este că face ce face PNL-ul și este în repetate rânduri prins pe picior greșit. O realitate care mai mult ca sigur va fi scump decontată la viitoarele alegeri.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , ,Currently there are "6 comments" on this Article:

 1. marcel spune:

  PNL, un PSD mai destept si mai fricos, dar la fel de ticalosit.

  Sa nu uitam ca PNL + PSD a fost USL si au furat cot la cot trei ani de zile.

 2. cetățeanul turmentat spune:

  Noțiunea de putere și opoziție în România poate fi dezbătută mult și bine, la nivel de bobor treburile sînt mult mai simple și lipsite de dileme. ”Ăștia”, adică cei de la putere au mai dat cîte ceva la oameni, ”ăilalți”, adică opoziția, a tăiat pensii și salarii, ne-au făcut puturoși și ne-au pus să strîngem cureaua în timp ce ei furau ca nebunii. Și ăștia și ăilalți fură la fel de mult, numa’ că ăilalți ne și înjurau pe deasupra și țipau la noi că trebuie să muncim mai mult și să mîncăm mai puțin. Avînd în vedere că boborul votează, ghici cînd o să mai pupe opoziția (adică ”ăilalți”) puterea?!

 3. Lucifer spune:

  Elegant ar fi fost ca dl Morariu să facă o analiză a candidaţilor propuşi de TOATE partidele, nu numai de PNL. Aşa pare că este interesat unilateral şi critic numai de o parte a politicului din media(…)
  Aş generaliza puţin şi aş constata situaţia jalnică a media TV, nu numai a TVR. Televiziunile au devenit inamicul public no.1, manipulatoare şi diversioniste, iar jurnaliştii respectivi un fel de mercenari cu singurul interes: banii prin lozinca care dă rating “Să prostim proştii”. O nouă lege a Audiovizualului trebuie dată, inclusiv pentru CNA(ajuns un fel de Minister al Adevărurilor False).
  Poate PNL va iniţia şi va impune o astfel de lege. Poate şi dl Morariu va fi de acord…

  • Mircea Morariu Mircea Morariu spune:

   V-as fi recunoscător dacă ati mai citi o dată comentariul meu. El pornește de la cazul particular al domnului Petcu spre a face o analiza a cîtorva probleme ale PNL. Nu se ocupă si nu vrea să se ocupe de membrii CA. Va atrag atentia. de asemenea,ca nu e vorba despre Legea audiovizualului. Ci despre Legea de organizare si functionare a SRR si SRTV.

 4. victor L spune:

  PNL este in dificultate de pe timpul actiunilor lui G. Tatarascu.
  Si cum si-ar mai putea reveni ca fata mare dupa amantlicul din familia USELISTA?
  “Din cocos nu faci gaina nici din dama cu camelii gospodina!”Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Mi-a plăcut foarte mult acest interviu. (Am şi cumpărat astăzi cartea, deşi o aveam în englez...

de: Szilágyi N. Sándor

la " Iși iau animalele la revedere? Fac cimpanzeii politică? Interviu cu Carmen Strungaru, etolog, despre inteligența animalelor "

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

octombrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)