vineri, martie 29, 2024

PNL s-a legat singur la mâini șj la picioare

Încheiem o săptămână dezastruoasă din punct de vedere politic pentru PNL și președintelui partidului, d-l Ludovic Orban. Probabil cea mai proastă din momentul în care, în decembrie 2016, peneliștii s-au aflat în situația de a constata că neinspirata președinție a doamnei Alina Gorghiu i-a plasat în vecinătatea dezastrului.
Nu am în vedere când spun și scriu asta doar umilirea fără precedent, măcelărirea la propriu de care au avut parte în așa-zisele comisii de specialitate ale Parlamentului nefericitele persoane ce ar urma să facă parte din viitorul guvern Orban 2, ci îndeosebi faptul că devine din ce în ce mai clar că nici măcar nu mai poate fi vorba despre alegeri anticipate. Chiar dacă avizul respectivelor Comisii parlamentare este unul pur consultativ, nu e tocmai de colea ca doar 4 dintre miniștrii propuși să le primească avizul. Și, din păcate, unii dintre ei chiar nu îl meritau. Cap de listă doamna Monica Anisie de la Educație și dl. Bogdan Gheorghiu, fost otevist rătăcit pe la Cultură, mai vid cultural şi mai nepriceput în domeniu chiar decât pesediştii Lucian Romașcanu şi Daniel Breaz împreună.
Mai grav este însă faptul că PSD a obținut respingerea în Senat în OUG referitoare la modalitatea de desfășurare a alegerilor anticipate, că a anunțat ferm că va încerca același lucru și în Camera Deputaților și că are toate șansele de reușită, dar și că nici nu va lua parte la votul de învestitură a Executivului a cărui cădere și-ar fi dorit-o peneliștii. Ceea ce înseamnă că învestirea va avea loc la un Sfântu-Așteaptă care e totuși posibil să vină însă foarte târziu. Undeva, în martie.
Or, în ritmul acesta cea de-a treia cădere, programată, a guvernului liberal de abia dacă se va putea produce în buza lui aprilie fapt care echivalează cu înmormântarea ideii de alegeri anticipate.
Ce înseamnă asta? Că PNL-ului nu i-a ieșit nici măcar o singură socoteală. Nici cea referitoare la alegeri locale în două tururi, nici cea care avea în vedere organizarea de alegeri anticipate. Toate acestea socoteli greșite și iluzii pierdute- nu, PNL nu are nici o scuză și în zadar invocă acum o Constituție prost făcută pentru că știa bine care e situația- adăugându-se altor eșecuri. Enumăr în cele ce urmează doar câteva.
Zilele trecute, CCR a declarat neconstituțională ordonanța care prevedea interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Și ce mare tam-tam a mai făcut conducerea PNL pe acest act despre care existau însă toate indiciile că nu are nici cea mai mică șansă de a se transforma în realitate. Este foarte posibil ca același lucru să se întâmple și cu legea care ar fi adus cu sine înmormântarea pensiilor speciale. Faptul că PSD a votat-o cu un entuziasm suspect trebuia să îi pună pe peneliști în gardă. Totul nu a fost decât o capcană în care au căzut cu brio. Și nu știu dacă își vor putea scoate eșecul la vopsea declarând că ei au vrut, dar nu s-a putut. Neputința aceasta are o cauză. În lipsa de prevedere a PNL. Impresia că își poate permite orice. Că președintele Iohannis este un semizeu așa că i se îngăduie totul și i se îndeplinește orice dorință.
Orice s-ar spune sunt totuși mult prea multe situațiile în care guvernarea PNL s-a văzut lăsată cu buzele umflate. Și mult prea multe ocaziile în care s-a dovedit că respectiva guvernare și-a supraevaluat șansele.
Calculele greșite ale PNL ca și cele ale președintelui Iohannis vor avea costuri serioase. În primul rând, e din ce în ce mai limpede că țara va fi administrată multe luni de acum încolo, adică până după alegerile parlamentare la termen care vor avea loc în cel mai bun caz la sfârșitul lunii noiembrie, de un guvern interimar. Îndrituit să rezolve doar problemele curente. Ce înseamnă asta? Că în fruntea ministerelor se vor afla exact aceleași persoane, bune, rele, care au făcut parte din guvernul Orban 1, numai că înzestrate cu puteri decizionale mult limitate față de cum stăteau lucrurile înainte de moțiunea de cenzură. Pe care PNL-ul a căutat-o cu lumânarea.
În al doilea rând, România este percepută drept instabilă politic. Ceea ce se va deconta și în dobânzile cu care dl. Florin Cîțu va realiza viitoarele împrumuturi. Probabil că românii vor trebui să plătească un euro mai scump pe zi ce trece și asta se va reflecta negativ în cheltuielile lor zilnice. Vineri euro a ajuns la un maxim istoric de 4, 8 lei pentru un euro. Iar d-na Raluca Turcan, vicepremierul cu veleități de Mioriță , nu tace și are impertinența de a declara că asta nu ar avea nici o legătură nici cu prostul mers al economiei, nici cu criza politică în care ea și partidul ei au aruncat țara. I
În al treilea rând, este indubitabil că, în loc să crească electoral, PNL își va vedea diminuate procentele în opțiunile alegătorilor. Iar această diminuare va fi în favoarea PSD care deja este în situația de a-și vedea stopată căderea. Sigur, cei dezamăgiți de PNL nu vor migra în zona PSD, însă nu prea cred nici că vor decide să se orienteze către zona USR-PLUS. Din ce în ce mai dezamăgitoare. Mai degrabă, vor prefera soluția absenteismului. Adică vor face exact ceea ce își dorește PSD. Să ne reamintim că zdrobitoarea victorie a social-democraților, recte a lui Liviu Dragnea la alegerile parlamentare din decembrie 2016 exact de absenteism a fost favorizată.
Va găsi PNL soluția la această situație imposibilă? Deocamdată se vede legat la mâini și la picioare. Grav e că s-a legat singur. Chiar și-a adus și sfoara de acasă. Și a adus atât de multă încât ne-a legat cu ea și pe noi, cei care doar am comis greșeala de a crede în capacitatea lui.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. PNL s-a legat singur la mâini șj la picioare ? Afirmatia din titlu poate fi mai usor digerabila de toti cititorii daca este pusa sub aceasta forma interogativa . Fiecare dintre noi vede si intelege altceva mai in toate perspectivele de natura politica . Nu cred ca ii putem banui de naivitate nici pe unii nici pe altii si cind zic asta ma refer la PSD si PNL. Totul (politic vorbiind ) se joaca in marja temporala iunie -noembrie 2020 . Cred ca totul este o actiune de imagine , ce pune sau nu in avantaj una dintre parti .Miza alegerilor locale este una singura , anume legiferarea votului oriunde te-ai afla ,restul de noi prevederi ,votul de trei zile in diaspora si marirea numarului de parlamentari atasati diasporei , vor fi votate de toata lumea .Presupusa miza ce consta in alegerile in doua tururi nu este convenabila nici PSD nici PNL. PNLmai degraba va incerca sa forteze instalarea propriilor candidati mergind pe o idee simpla de forma , cetatenii vor vota majoritar dreapta si candidatii de dreapta cei mai bine situati ,indiferent de sentimenalismele politicianiste ce le guverneaza sufletul . Impotrivirea fata de PSD este mult prea mare la modul votantii dreptei devin pe zi ce trece mai multi (natural ) decit cei de stinga . Alegerile parlamentare au o miza doar politica de maximizare a votului , indiferent daca se fac anticipat sau la termen. Daca sunt anticipate in iunie 2020 ,urmeaza imediat vacanta parlamentara si impreuna cu procedurile ulterioare votului anticipat, arunca prezenta de facto a noului parlament undeva in luna septembrie . De aici pina la alegerile la termen nu mai este decit un pas . Jocul facut in doi (nu de vreun blat este vorba ) ce are momente de interese suprapuse , nu influenteaza in vreun fel disputa politica declarativa in media . Cum stim deja presedintele ne-a invatat cu decizii surprizatoare de natura politica in faza finala a unor importante evenimente electorale, ce au dus la o maximizare a numarului de votanti actiune care daca reuseste si in acest caz partidele mici pot avea ghinionul sa nu se mai regasesa in noul ciclu parlamentar . Asta se vede deja prin iminenta plecare a unora spre alte zari politice romanesti . Daca acceptam ideea de blat politic la modul concret discutat si aprobat (nu cred ca este cazul )atunci rezultatul ar trebui sa determine alegeri locale intr-un singur tur ,alegeri parlamentare anticipate suprapuse (in aceiasi zi ). Daca nu se realizeza asta ,presedintele ca decident final al intregii proceduri parlamentare si repet parlamentare (orisicare derapaj de la nerespectarea acestor procedurii este imputabil parlamentului ca un intreg )la finalul celor 60 de zile , presedintele dupa consultari cu sefii camerelor ,consultari care vor arata imposibilitatea parlamentara de a numi un guvern sau de a respecta procedurile constitutionale (vina exclusiva a parlamentarilor in totalitatea lor ) ,presedintele va dizolva parlamentul prin decret prezidential (nimeni nu il poate opri sa faca asta ).

    • In primul rand cred ca corect este ca atunci cand iti exprimi o parere sa ti-o asumi cu numele adevarat, chiar daca in acest online aproape totul e permis (practic suporta orice prostie). Nefiind neaparat un fan al autorului acestui articol, totusi cred ca acesta nu s-a referit absolut deloc la aceste alegeri anticipate, altfel absolut neconstitutionale (intrucat Constitutia a fost facuta de asa natura ca Parlamentul sa nu poata fi dizolvat decat in situatii cu totul exceptionale, (in mod corect intr-o democratie civilizata)). Autorul are in vedere doar incompetenta acestor guvernanti, care e absolut de netagaduit. Au fost atatea prostii facute sau spuse in acest scurt rastimp incat aproape a fost atinsa performanta Guvernului analfabetei. (Sa mentionam aici doar perla premierului Orban cu scoaterea gardurilor de la linia de tramvai din Bucuresti – practic una la mintea cocosului). Apoi blatul evident cu PSD. (Trecerea cu arme si bagaje in PNL a unor parlamentari si primari din zona PSD, metodele procedurale prin care si-au impus vointa politica comuna, la care se adauga trecutul USL-ist care nu poate fi tagaduit – toate acestea sunt masura acestui blat). Desigur, PSD este raul absolut pentru tara, dar nu departe sau in masura in care le vom da puterea pe mana aceste aceste gasti (partidele politice din Romania nu au depasit inca acest stadiu) bazate pe interese de capatuiala, vor performa in acelasi sens ca si PSD, practic avand PSD ca model de devalizare a statului. Deci poate ducandu-va la vot si votand altceva decat PSD, unii, multi, o sa va prelungiti iluziile, altii, putini, o sa va urcati pentru moment niste saci in caruta. Pe termen lung e doar pierdere de timp. Cine vrea sa-si castige o viata buna prin munca are o singura optiune. Va las pe voi sa o ghiciti…

      • Adrian , doar atit iti pot spune cu gentilete ,fara sa fiu rautacios – Textul tau (nu tu )este in evidenta pana de adevar , in totalitate .

  2. De acord ca uzura PNL-ului in urma acestei guvernari cu mainile legate (dar aroganta) va fi maxima. Pana acum dreapta captusita cu cartite servea pentru a impinge electoratul inapoi spre PSD.

    Acum insa aceasta logica se prea poate sa nu mai functioneze pentru ca avem un nou pol politic care refuza sa participe in acest dans.
    Asa ca cel mai important lucru din articol si cel mai neexplicat este „Sigur, cei dezamăgiți de PNL nu vor migra în zona PSD, însă nu prea cred nici că vor decide să se orienteze către zona USR-PLUS. Din ce în ce mai dezamăgitoare.” De unde pana unde?
    USR-Plus nu sunt la guvernare si foarte bine ca nu sunt (in ciuda mancarimii lui Ciolos). Se ciondanesc ca de obicei, si ce daca? Asa face un partid transparent. Nu se compara nici una din micile lor umbre cu catastrofa pnl-ului si mai ales cu genocidul social, economic si institutional practicat de psd.

    Nici celor de la pnl nu le-as canta prohodul. Merg intr-o directie complet gresita cu racolarea de psd-isti, cu ezitarile lor in materie de implementare a programului promis, mai ales in justitie cu groparul lor Predoiu, cu intarzaierea clarificarii pozitiei lor despre alegerile primare. Dar directia se poate schimba. Pot decide sa curete conducerea partidului daca nu si partidul in loc sa compromita. Si au sprijinul lui Iohanis. Sunt inca in joc si pot decide sa sara de pe farash.

    • Trebuie spus ,pentru o mai buna intelegere . Politica inseamna adaptare . Politica se face cu oameni ce isi asuma un demers politic si o prezenta activa in fata reflectoarelor (nu este usor lucru ). PNL va racola(ca prima faza ) pe toti cei care vor spune in clar -dorim schimbarea – . Dupa ce aceasta schimbare ,(tara nu are de ales )se va fi produs cu ajutorul nostru al tuturor (celor care doresc asta ),va fi vremea si schimbarilor la nivel de oameni . Presedintele a prezentat si dusmanul politic si schimbarea viitoare a modului de intelegere politica , a acceptarii statului de drept ca unica posibilitate de conlucrare viitoare cu UE , a eliminarii si recuperari sumelor detinute si obtinute ilegal de cei care sunt in aceasta situatie , a eliminarii pensiilor speciale prin aparitia unei noi legi a pensiilor (tara nu poate continua pe drumul multumirii unora in defavoarea altora si nici nu poate sustine plati favorizatoare la nesfirsiit ), a privatizarii si vinzarii activelor de stat ce produc pagube ,platite in final de cetateni si decuplarea de la banul public a unor profitori politici sau atasati politicului .si multe altele ,ce vor fi facute dupa alegeri impreuna cu PNL-Orban (vadit schimbat ca si componenta si modificat ca modalitate de intelegere de exprimare politica ) . Sa ii ajutam .

    • As fi fost de acord cu tine, dar din nefericire nici USR si Plus nu tind catre altceva decat modelul PSD. Argumente; uitati-va l a lideri. Ciolos care cu ucenicia facuta prin PRM si cu o activitate guvernamentala in siajul PSD. Acum Macronist si gata oricand sa se urce la butoane indiferent de circumstante. Barna, care a facut gainarii pe bani europeni (adica proiecte falimentare facute de bani europeni, pe mana celor din familie si a prietenilor apropiati) si care se pregateste sa faca acelasi lucru pe banii tarii. A se vedea modalitatea proprie de actiune in interior, prin excluderea celor care au venit sa demaste unele actiuni ilicite pornite din cercul apropiatilor sai. Un hot nu-l prinzi neaparat cu mana in buzunarul tau, dar indirect prin ceea ce vezi ca poseda fara justificare, si modul lipsit de raspundere in care cheltuie banul altuia. Pentru unii putini care pot avea access la aceasta gasca, isi vor urca ceva saci in caruta, pentru ceilalti multi care isi pun sperantele ca acestia vor face ca statul sa functioneze in mod corect si pentru ei cred ca va faceti iluzii de pomana. Curaj si luati-va soarta in maini!

      • Cineva in mod invitabil trebuie sa conduca sau poate nu , dar (ce imi place acest cuvint ) iluzia de mai bine trebuie sa existe. Nu crezi ? Norocul unei natii ( exista factori multipli si concomitent temporali ce pot determina asta )poate aparea o data la un secol si aici intervine imprevizibilul despre care cu totii stim ce forta creatoare sau distrugatoare are .Eu ,privind tot ceea ce se intimpla , nu imi leg sperantele (este doar un fel de a spune ,nu de a crede )decit de nevoia unui singur om de a ramane in istoria romanilor ca schimbator de destin national . Poate e prea mult ,poate e prea putin ,poate nu se va intimpla niciodata . Si chiar daca ai o anumita perceptie a lucrurilor, de regula fiecare vede altceva si atunci nu trebuie sa fim patimas. Cea ce displace cred orisicui si care se refera la modul de exprimare ,poate ar fi mai preferabil sa ne axam zicerea pe textele scrise si nu pe aprecieri (poate juste , poate nu ) asupra unor persoane pe care nu le cunoastem cu adevarat (nu stim nici macar daca ceea ce scriu este propria parere sau contine in subtext o provocare adresata altora din motive diverse ,uneori greu intelese de toata lumea . Poate ai observat eu ma referer doar la posibilitati ce pot aparea intr-un cadru politico- legal si in nici un caz la persoane (nu stiu ce calitati sau noncalitati au ).

  3. Sunt Convins ca Multa Lume a auzit sintagma : un penelist este un P$dist Mai Prost ? Care i talcul ? Sageata Galbena “liberala” are orientarea spre EST ( a se verifica logo ul ) cine sta la EST ? Tocmai URSS unde Tovarasa Turcan si a Desavarsit Educatia !

    • @un domn _ „…un penelist este un P$dist Mai Prost ”

      Desigur, PNL are greșelile sale, dar nu cred că este nevoie să le exagerăm. Sunt destule cele care sunt, așa cum sunt.

      De fapt, numeroși PNL-iști sunt chiar PSD-iști despre care faceți vorbire, care s-au mutat precum șobolanii care simt scufundarea corăbiei, către alți continuatori ai guvernării cleptocratice:

      Parlamentari:
      Daniel Constantin ex-PC, ex-ALDE, ex-Pro România
      Sorin Cîmpreanu ex-ALDE, ex-Pro România
      Mircea Banias ex-PNL, ex-PDL, ex-PNL, ex-PC, ex- ALDE, ex-Pro România
      Damian Florea ex-FSN, ex-PSD, ex-PUR, ex-PC, ex-ALDE, ex-PSD, ex-Pro România
      Liviu Ioan Balint ex-PMP, ex-PSD, ex-PRO România
      Remus Borza ex-ALDE, ex-PSD
      Cristina Burciu ex PSD
      Mihăiță Găină ex PSD
      Elena Hărătău ex PSD
      Eugen Gioancă ex PSD

      Primari și viceprimari:
      Mihai Chirică (Iași) ex-PSD
      Cristian Matei (Turda) ex-PSD
      Marian Voicu (Ciorani) ex-PSD
      Silviu Ionut Stan Albeni ex-UNPR
      Bogdan Loghin (Rădăuți) ex-PSD
      Vladimir Petruț (Cavnic) ex-PSD
      Sandu Tudor (Paulești) ex-PSD

      Așadar, tot ce rămâne este înjurarea USR/PLUS, singurii care până acum „nu au pus botu’ la combinație”.

      • Buna Dimineața Domnule CONSTANTIN

        “Garnitura “ fetida ( prin prisma identității celor enumerați ) îmi întărește Convingerea : și Prosti și Mulți ! Respectiv un penelist este un Fost P$Dist și Mai Prost !

        • @un domn :
          Buna seara ! un penelist este un pesedist, din pacate, mult mai prost, chiar si decat Klaus ! Sunt uluit de usurinta cu care s-a trecut de catre cei care acum ii pupa in fund pe Orban si ai lui peste episodul tradarii Dreptei de catre PNL in 2012 ! De usurinta cu care actualii votanti ai PNL indeamna pe cei care sunt anti PSD dar nu pro PNL, sa uite , sa ierte si sa voteze neconditionat PNL !
          In rest, PNL se foloseste de aceleasi non argumente de care s-a folosit si PSD pt a-si justifica, greselile si a-si masca neputinta !
          Iohanis, a ingustat la sange atributiile Presedintelui, intrand in coliziune aiurea (de cele mai multe ori) cu cele doua puteri potrivnice, Parlament si Guvern !!
          Ce va fi ? Nimic bun din pacate ! Cand lucrezi doar pt tine (Presedinte) si doar pt Partid( Orban) si uiti ca trebuie sa lucrezi pt cetatenii care te-au si nu te-au votat , nimic bun nu se poate intampla

          • Chapeau Bas !

            @Constantin ați prins Esența mesajului @Susufler ?
            Sa îl mai scrie de o mie de ori pana pricepeți ? Dorința Dumneavoastră va fi Îndeplinită !

  4. Ideea lui Iohannis cu anticipatele a fost greșită de la început, un joc idiot nu poate să aducă beneficii. Iar economia este pe valuri.regretabil și previzibil. Orban nu a vrut anticipate.

  5. ” Neputința aceasta are o cauză. În lipsa de prevedere a PNL…”

    Și eu, care credeam că PSD votează cre vrea mușchii lui pentru că are majoritate în parlament!..

    …Și asta, pentru că așa au dorit alegătorii rommâni, care au votat PSd în proporție de vreo 46 %…

    …Și pentru că aliații UDMR și ALDE și ProRomânia (adică, tot PSD) asigură PSD-ului suficientă susținere pentru a trec sau respinge orice lege în parlament..

    …Iar PMP al d-lui Traian Băsescu se arată astăzi mai aporpiat de PSD, aduică, mpotriva alegerilor anticipate, decât alături de PNL (cu care voia cândva să fuzioneze!).

    P.S. Desigur, unii sunt mai pricepuți la inginerie, alții la medicină, iar alții la artă șamd. Atunci când cunoștințele cuiva în domeniul economic nu sunt bine fundamentate, este decent să ia în seamă opiniile specialiștilor. Întrucât, deși am prevăzut de mult această evoluție a cursului valutar (ba, chiar mai abruptă) și în ciuda calificărilor pe care le am în domeniul economic, eu nu am îndrăzneala să mă consider specialist, fac trimitere la cei consacrați: http://www.ziare.com/bani/curs-valutar/ionut-dumitru-la-finalul-anului-un-euro-va-ajunge-la-4-8-lei-ne-a-mirat-de-ce-nu-s-a-depreciat-mai-demult-1586127

    .

  6. In toate comentariile dumneavoastra observ numai comentarii critice fata de USR +Plus.

    Nu este o intamplare ci dovada unor comentarii partinice. Pe mine si pe multi dintre cunoscutii mei nu ne-a dezamagit USR. Ei sunt optiunea noastra.
    Daca nu-i suportati macar nu-i mai comentati …
    Nu sunt membru USR, doar simpatizant…

  7. Guvernul Orban a venit in octombrie trecut ca o salvare de ultracorupta si ultratampita Dancila si si de guvernul PSD-ist. Liberalii au avut un start incurajator, PSD-ul era cam pe tusa si de atunci, in loc sa treaca rapid la depedesizarea tarii, au lucrat pe invers. Si uite-i unde au ajuns, intr-o mocirla politica in care nici macar un guvern condus de August Prostul sau Gaga Mahalagiul nu ar fi nimerit asa de bine. Calitatea ministrilor guvernului Orban este de la mediocru la execrabil, cu exceptia ministrului de externe si a altora 2-3. Vela este de nota 4 (conserva structurile de organizare si comanda din MAI setate de Dragnea), Predoiu este tot acolo, Anisie de la incvatamant este o mediocritate care nu era buna sa conduca nici macar un prapadit liceu de Teleorman, ca cel al Dancilei, figura de la Cultura este un manelist sadea, Raluca Turcan este o alta madam Gheorghiu si tot asa. Ii mai salveaza putin Orban cu freza lui bine aranjata si cu cantatul la mandolina, dar tara se scufunda in continuare, tinuta in chingi de pervertirea statului de drept de catre Dragnea intr-un stat mafiot si cleptocratic de sorginte ceausista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro