Home » Opinie » Citesti:

Poftele baronului de Vrancea și manipularea istoriei României

Mircea Morariu august 9, 2018 Opinie
6 comentarii 1,256 Vizualizari

I s-a făcut o poftă teribilă baronului pesedist Marian Oprișan de a se vedea pe sine la televizor, și nu oricum, nu doar în postură de președinte de Consiliu județean, ci și în acelea de orator și de istoric, așa că și-a pus propriul pix la lucru.
A spart insul cu pricina vreo câteva zeci sau sute de mii de euro bune (iertată-mi fie nepriceperea la acest capitol), a mobilizat toate forțele județului, a chemat doi vice-prim-miniștri plus parlamentarii Vrancei spre a asigura ștaiful politic, a adus și vreo doi-trei cântăreți, recrutați din rândul celor care odinioară făceau parte din desfășurătorul spectacolelor care, sub masca omagierii marilor momente din istoria României, îl omagiau în fapt pe Nicolae Ceaușescu, a pus de o asociere cu incapabila, politizată și prostesc supusa conducere a Televiziunii Române și a organizat o paranghelie patriotardă sub pretextul omagierii a 101 de ani a luptelor eroice de la Mărășești. Că doar 101 înseamnă o cifră rotundă. Binecuvântată, cum spuneam, de o cuvântare rostită de dl. Marian Oprișan în persoană. Rostită de el, însă, desigur, scrisă de alții. De unde și caznele rostirii.
De neclintitul baron de Vrancea s-a comportat murdar, infect, hoțește, pe banii publici. A făcut-o traficând sentimentul patriotic, pervertindu-l, revenind la modelul comemorărilor de parastas, denunțat odinioară de istoricul Vlad Georgescu. Speculând în folos propriu cultul eroilor și comportându-se precum se comportau odinioară Nicolae Ceaușescu, Constantin Dăscălescu, Elena Ceaușescu, Emil Bobu care sfidau o întreagă Românie prin analfabetismul lor notoriu, dar care aveau pretenția de a vorbi de sub cupola Academiei Române, ba despre Eminescu, ba despre Mihai Viteazul, ba despre Mircea Cel Bătrân. Rebotezat, din înalt ordin prezidențial. Mircea cel Mare.
Întreaga mascaradă petrecută lunea trecută în fața Mausoleului de la Mărășești și difuzată din slugărnicie de Televiziunea Națională a fost botezată fals și din evidente rațiuni particular Vrancea istorică. Fiindcă așa i-a trecut prin tărtăcuță președintelui Consiliului județean Vrancea. Călcându-se astfel în picioare realitatea că la Mărășești au luptat, au săvârșit acte de eroism, și-au sacrificat viețile ostași de pe teritoriul întregii Românii.
Dar nu istoria, nu eroii României l-au preocupat cu adevărat pe dl. Oprișan. Ci expandarea propriului său ego. Sublinierea ideii că acolo, în Vrancea, el face legea și dacă își încordează mușchii o poate face chiar și în întreaga Românie.
Profitând de incapacitatea autorităților centrale, îndeosebi a Ministerului Culturii și Identității Naționale, de a marca așa cum se cuvine Centenarul Unirii Transilvaniei cu România, de pauperitatea Televiziunii Române, de slugărnicia insei numită politic să o conducă, Marian Oprișan&co ne-au întors la tristele moravuri și metehne ale Epocii de Aur.
Oare câte astfel de operațiuni jalnice, mimând respectul pentru marile momente ale istoriei naționale, vor mai urma de acum încolo?
Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , ,Currently there are "6 comments" on this Article:

 1. Kurt spune:

  Penalii patrioți, hoții patrioți: țărișoara!… plânsete…..
  Suntem vechi domnnule. I.L. Caragiale

  … „… De neclintitul baron de Vrancea s-a comportat murdar, infect, hoțește, pe banii publici. A făcut-o traficând sentimentul patriotic, pervertindu-l, revenind la modelul comemorărilor de parastas….. . Speculând în folos propriu cultul eroilor și comportându-se precum se comportau odinioară Nicolae Ceaușescu, ….. aveau pretenția de a vorbi de sub cupola Academiei Române, ba despre Eminescu, …. „…..

  Curat murdar.
  Scârbiți de mârșăviile dâmbovițene tienerii votează azi cu picioarele, pleacă din țară în anul centenarlui. Huraa .…
  Diaspora la 10 Mai 2018 … …

 2. Zev spune:

  Pai, daca avem douazeci-douazeci, de ce n-am avea si unu-zero unu. Si da, probabil va fi o avalansa de ‘evenimente’ de gen. Se sparie gandul, daca-i tuna Gabitei sa-si faca PR pe tema, sa vedeti mega-iepurasi depunand coroane la monumente.

 3. Adrian Popescu spune:

  Televiziunea romana este paupera ?! Acolo se distreaza mii de oameni care ar putea sa produca valoare adaugata intr-o unitate productiva . Pe banii cetatenilor contribuitori . Asta este televiziunea romana ; manipulare( pentru privitorii dobitoci ) si distractie ( pentru salariatii din interior ) . Institutiile publice sint pline de capuse ordinare pe corpul social sanatos al poporului roman .

 4. victor L spune:

  Ma gindesc asa, ca Moromete: pai, daca Justitia l-a exonerat de orice banuieli, ce mai chichirez gilceava?

 5. Miron costin spune:

  Ironic e faptul ca Vrancea nu exista pe atunci, sau exista cat Țara bârsei, hategului, Almașului… ; iar Focsaniul era in ghiarele inamicului, asemeni tzarii propriu-zise si pppppOprisan nu e nici macar moldovean!

 6. Mircea Suciu spune:

  Referitor la ceea ce dvs. numiti a fi fost “rebotezarea” domnului muntean Mircea cel Batran, si inca “din inalt ordin prezidential” (i. e. N. Ceausescu), va rog sa vedeti comentariile mele si raspunsul elegant al dlui prof. Ionel Funeriu, pe marginea admirabilului sau articol “Cat de mult a gresit Eminescu?”, publicat pe aceasta platforma, la 2.03.2018.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)