Home » Opinie » Citesti:

PSD a reinventat lupta de clasă

Mircea Morariu februarie 11, 2018 Opinie
7 comentarii 2,538 Vizualizari

Este de-a dreptul fascinant tupeul cu care d-na Lia Olguța Vasilescu găsește în fața camerelor de luat vederi sumedenie de explicații pentru aberațiile din Legea salarizării, care nu e nici unică, nici unitară. Ca și pentru relele rezultate din așa-numita revoluție fiscală. Ambele avându-l drept principal autor pe cel socotit de dl. Liviu Dragnea, preşedintele PSD, „un om de o valoare rară” poate şi pentru că dl. Darius Vâlcov îi stă alături, dacă nu cumva chiar îl egalează, la capitolul mișmașuri, matrapazlâcuri și afaceri murdare pe scară mare.
Dacă ar fi să-i dăm crezare marii italieniste nițelus plagiatoare socotită de mai-marii social-democraților români o ultra-competență în domeniul muncii și justiției sociale, pachetul de legi care bulversează de la 1 ianuarie încoace viața a milioane de salariați căzuți victimă unui experiment social care se pare că ne duce spre dezastru, dar și patronatul, mediul de afaceri, multinaționalele sunt perfecțiunea întruchipată. Cum se face însă că gtoate acele calculele care după socotelile d-nei Olguța ar trebui să dea cu plus pe fluturașele de salariu dau cu minus? Fiindcă povestea cu eroarea de comunicare, o marotă pesedistă, nu mai poate păcăli pe nimeni, doamna Lia Olguța Vasilescu a inventat alte explicații. Ni le oferă generoasă. Mai corect spus, ne minte în față.
Pentru bugetari, Statul, Ministerul, ea personal s-au gândit la toate. Însă precum se poate constata cu ochiul liber,teoria este bună doar practica ne omoară. Și aceasta din cauza a ceea ce doamna Lia Olguța Vasilescu califică incompetența contabililor din teritoriu. Care nu știu să calculeze, care nu au înțeles că trebuie să transforme din pix part-time-ul în normă întreagă, care țin doi fochiști în loc să angajeze numai unul. Partidul, Statul și guvernul s-au gândit și se gândesc la toate, mai nou o face și doamna prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă, toți oficialii îndrituiți corectează inventiv și peste noapte, prin genul de ordonanțe de urgență trei în una ceea ce d-na Olguța admite că ar putea fi mici erori sau neînsemnate neglijențe. Cu toate acestea, realitatea se încăpățânează a nu se supune întru totul voinței doamnei ministru. Cam tot la fel cum se întîmpla pe vremea economiei de comandă, a comunismului și a lui Nicolae Ceaușescu.
Și pentru mediul privat doamna Lia Olguța Vasilescu are pregătit un set întreg de motivații. Sunt sigur că pentru toate s-a informat temeinic. A mers chiar la bibliotecă (nu, nu din Alexandria- Teleorman fiindcă acolo așa ceva se pare că nu mai există) și a consultat bibliografia. A recitit două poeme, Serenada muncitorului de George Bacovia și Patroane de Maria Banuș. Lectura Capitalului lui Marx i-ar cere prea mult timp Olguței. Cele două poeme proletcultiste i-au ajuns doamnei, pardon, scuzați, tovarășei ministru, spre a redescoperi deliciile luptei de clasă. Da, patronatul e de vină, el vrea să își maximizeze profitul pe seama angajaților, ce mai, s-a reîntors la faza acumulării primitive, mimează neînțelegerea profunzimilor și generozitatea legilor Olguței și ale lui Darius, condamnatul la opt ani la închisoare cu executare care rămâne pe mai departe consilier de Stat fiindcă fără el nu poate să supraviețuiască doamna Vasilica. Patronatul exploatează clasa muncitoare, subminează revoluția fiscală cam tot la fel cum a subminat până în 1948, adică până la naționalizare, revoluția socialistă, drept pentru care tovarășa Lia Olguța Vasilescu îl înfierează mânioasă.Cu toate acestea, suma finală de primit încrisă pe fluturașul de salariu nu se schimbă. Nu le trece oare prin mintiucă domnului Dragnea, d-nei Olguța, chiar d-lui. Vâlcov să inventeze oare vreun nou Aiud, vreun Rîmnicu Sărat, vreo Gherla? Torționarul Vișinescu le-ar putea oferi consultanță de specialitate gratuită. Poate că astfel îi vor putea veni de hac în fine.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , ,Currently there are "7 comments" on this Article:

 1. Cornelia Neagu spune:

  Înaintea alegerilor, PSD a promis că salariile vor CREŞTE cu 25% (cu UN SFERT din salariu).

  Promisiunea şi-a atins scopul: PSD a CÂŞTIGAT alegerile.

  Că după alegeri salariile au SCĂZUT, nu este vina PSD (spun ei).

 2. Cristi spune:

  Daca nu esti in stare sa faci cateva infractiuni economice si sa te imbogatesti din banii publici, nu ai cum sa fii considerat, in PSD, ca fiind un om de valoare. In acest caz, Liviu Dragnea a rostit un mare adevar.

  • linus spune:

   Si Capone, zis Scarface, era considerat un om de o rara valoare.

   In mediul lui, caci pentru fiscul federal a devenit o problema, care s-a si rezolvat.

   Omul a murit, logic, in puscarie.

   Cine se ridica prin hotie, prin hotie pica. N-au intrat zilele-n sac.

 3. Kurt spune:

  Minunată prezentare a autorului. I.L Caragiale nu e uitat, se pare că e recitit cu poftă mare de autor.
  In anul 200 Karl Marx (China a dăruit o statuie Karl Marx gigant orașului Trier, expusă într-o curte interioară) problema „împărțirii corecte” a rezultatelor „muncii” e de o actualitate nemaiântâlnită pe malurile Dâmbovitei.

  …. „… A recitit două poeme, Serenada muncitorului de George Bacovia și Patroane de Maria Banuș. Lectura Capitalului lui Marx i-ar cere prea mult timp Olguței. Cele două poeme proletcultiste i-au ajuns doamnei, pardon, scuzați, tovarășei ministru, spre a redescoperi deliciile luptei de clasă. Da, patronatul e de vină, el vrea să își maximizeze profitul pe seama angajaților, ce mai, s-a reîntors la faza acumulării primitive, mimează neînțelegerea profunzimilor și generozitatea legilor Olguței și ale lui Darius, condamnatul la opt ani la închisoare cu executare care rămâne pe mai departe consilier de Stat fiindcă fără el nu poate să supraviețuiască doamna Vasilica. Patronatul exploatează clasa muncitoare, subminează revoluția fiscală cam tot la fel cum a subminat până în 1948, adică până la naționalizare, revoluția socialistă, drept pentru care tovarășa Lia Olguța Vasilescu îl înfierează mânioasă…. „….

  Problema internă românescă autohtonă specifică dâmbovițeana cu statul de drept românesc neconsolidat interpretat azi cu „dialectică dâmbovițeana autohtonă specifică”. Ce simplu e fără o sută de volume Karl Marx (citite în limba originală de către cine dintre „academicienii” 2017, de către penalii din guvern?) necitite, necunoscute, ignorate. Statul de drept românesc neconsolidat un fleac?
  Alegerile parlamentare PE 2019?

  Eu cu cine votez?

  • Constantin spune:

   “Ce simplu e fără o sută de volume Karl Marx…”

   În anticariatele românești se poate găsi “Capitalul”, lucrarea la care se face referire, într-un singur volum. Masiv, dar lizibil. Este o lectură interesantă nu doar pentru economiști (trecând peste eventuala repulsie a lecturilor obligatorii din regimul comunist, ori din pricina ideologiei), ci și pentru oricine dorește să înțeleagă o școală de gândire (și efectele politicilor ei), ori când anume se folosește în sens propriu termenul “plusvaloare”.

   În ceea ce privește opțiunea electorală, îndrăznesc o întrebare ca răspuns la întrebarea pusă de mai mulți comentatori, inclusiv de dumneavoastră: dacă v-aș spune cu cine să votați, veți vota cu cine vi se spune?

   Trecând de retorică, esența democrației se află tocmai în votul liber exprimat. De ce insist asupra temei? Eu consider un deficit de democrație mediul în care electoratul este manipulat, neavând posibilitatea informării corecte și complete (fără a fi influențat să acționeze împotriva voinței și intereselor sale, carevasăzică), in vederea exercitării dreptului la vot. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care consider că România NU este o democrație consolidată. Altul este sistemul de guvernare kleptocratic. Repet, am zăbovit asupra chestiunii pentru că există concetățeni care, inclusiv în acest spațiu virtual, susțin cu putere că România este un stat pe deplin democratic.

 4. oranghutan spune:

  Aşa cum a zis cânva un înţelept chinez, când spui pesedist, spui infractor.

 5. somoila spune:

  Cin nu cunoaste cantecul ,,Lelita cu curu’ svelt?”,cantat cu zel de Maria Tanase la New-York?Si expulzata urgent de americani,pentruca prin silabisirea ,,cu—rusvelt”,iesea o combinatie deloc asezata …..?Ei,asta se potriveste Olgutei,care in loc de cap,are un sezut svelt.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


Lansare carte

Sâmbătă, 23 noiembrie, se lansează noul volum al profesorului Constantin Crânganu. Amanunte, aici.

E randul tau

Salut acest articol, și îl felicit pe autor. Problema prezentată de dânsul este cum nu se poate ...

de: Bradut Bolos

la "De ce legislația din România încă lasă mult de dorit?"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

decembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)