Home » Justitie/Ordine publica »Opinie » Citesti:

PSD schimbă foaia în privința doamnei Kövesi. Așa să fie oare?

Mircea Morariu martie 1, 2018 Justitie/Ordine publica, Opinie
10 comentarii 3,227 Vizualizari

Astăzi, joi, 1 martie, este așteptat să sosească la București dl. Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene. La ora la care scriu eu acest comentariu se cunosc deja o seamă de amănunte referitoare la programul întâlnirilor pe care înaltul oficial le va avea în Capitala României.
Este, așadar, cum nu se poate mai cert că dl. Timmermans se va duce la Parlament, iar acolo va avea o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților, dl. Liviu Nicolae Dragnea. Unul și același cu președintele PSD, partidul care până mai ieri era cel mai înverșunat adversar al procurorului șef al DNA, d-na Laura Codruța Kövesi. Se mai știe, de asemenea, că dl. Timmermans se va întâlni și cu membrii așa-numitei Comisii Speciale, nimeni alta decât “Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției”. Un organism cu un nume pompos care, în conformitate cu aritmetica parlamentară, este înțesat, mustește de-a dreptul de pesediști, dar și de reprezentanți ai ALDE. S-a confirmat, de asemenea, că dl. Timmermans va avea întrevederi atât cu d-na Laura Codruța Kövesi cât și cu dl. Tudorel Toader, ministrul Justiției.
Cunoscut mai este și amănuntul că dl. Franz Timmermans este un observator atent al evoluțiilor din România, al progreselor pe calea integrării europene înregistrate de țara noastră, dar și unul dintre cei mai constanți și mai duri critici ai tentativelor de siluire a legilor justiției la care s-au dedat din ianuarie 2017 încoace reprezentanții puterii PSD-ALDE.
Prin prisma acestei informații mi se pare că se cuvine citită neașteptata îndulcire a tonului mai marilor PSD în privința viitorului doamnei Laura Codruța Kövesi în fruntea DNA. Oficialii europeni nutresc, după cum bine se știe, o părere mai mult decât favorabilă în privința activității doamnei Kövesi. Sunt însă cu mult mai preocupați decât de destinul individual al d-nei Laura Codruța Kövesi de ceea ce ar putea să se întâmple în cazul în care coaliția aflată azi la guvernare va izbuti să plaseze o marionetă în fruntea acestui organism- cheie. Organism de a cărui creare și bună funcționare a fost condiționată, între altele, admiterea României în Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, nu este deloc exclus ca dl. Dragnea&co să fi primit serioase avertismente în legătură cu posibile repercusiuni (sancțiuni, diminuarea/restricționarea accesului la fondurile europene) ce se vor abate asupra țării noastre în cazul în care nu factorul politic nu va înceta asaltul în vederea modificării în interes propriu a legilor justiției, îndeosebi a Codului Penal și a Codului de procedură penală. Modificări făcute eminamente în vederea salvării pielii lor de perspectiva petrecerii viitorilor ani de viață în intimitatea nu tocmai agreabilă a închisorii.
Oricum am întoarce schimbarea de ton, în orice cheie am interpreta indiferența afișată de dl. Liviu Dragnea în privința revocării d-nei Kövesi de la șefia DNA, afirmarea mai mult decât bizară a independenței totale de care s-ar bucura dl. ministru Tudorel Toader în această privință este nu doar spectaculoasă, ci suspectă cât cuprinde. Doamne, ce mare distanță între strigătul disperat “Tudorele, fă ceva!” al d-lui Codrin Ștefănescu și calmul olimpian afișat în ultimele zile de dl. Liviu Dragnea! Una și aceeași persoană care până mai deunăzi ne prevenea că, asemenea repauzatului întru Domnul Corneliu Vadim Tudor, este vânat de toți, că, ce mai tura-vura?, a îmbrăcat cămașa morții!
Ceva nu este deloc “ok” în privința acestei metamorfoze. Cine știe cât de versatil, de cameleonic, de manipulator, de puțin cinstit, de inconsecvent în vorbe și în fapte este dl. Liviu Nicolae Dragnea are toate motivele să fie cu ochii-n patru. Prea e mieros dl. Dragnea, prea e gata să-i ofere chiar un mărțisor doamnei Kövesi.
Toată această operațiune bizară de îndulcire a tonului ce ar putea să conțină gânduri ascunse se impune coroborată cu o alta. Cu lansarea pe piață a zvonului că, la rându-i, și președintele Klaus Iohannis ar fi schimbat foaia. Că e mai mult ca sigur că președintele va admite revocarea d-nei Kövesi. Marele brigand de presă și fost locatar al închisorii, insul cu numele de Stănescu Roșca Sorin, plimbat ca sfintele moaște pe la televiziuni (România tv, Antena 3 și, desigur, tot mai decredibilizata și aservita TVR 1 punea luni seara în circulație zvonul, la una dintre oficinele de dezinformare din coaliția media aservită binomului PSD-ALDE , că pe biroul d-lui Iohannis s-ar afla deja plicul cu numele succesoarei d-na Kövesi. Trec acum peste faptul că, până și cel mai inocent telespectator știe că, dacă s-ar dovedi adevărată, o astfel de informație ar distruge orice urmă de credibilitate a președintelui României. Că i-ar submina, fără drept de apel, până și cea mai mică șansă de izbândă în cazul în care ar dori să obțină un al doilea mandat la Cotroceni în alegerile de la sfârșitul anului 2019.
Se vede cu ochiul liber. S-a urzit sub ochii noștri o uriașă acțiune de dezinformare. Ea reprezintă un indiciu cum nu se poate mai limpede că alianța PSD-ALDE nu e deloc sigură pe situație. Că nu știe ce decizie să ia. Că e foarte posibil să acționeze sub imperiul resentimentului. Pentru a-și face cheful ar putea recurge chiar la serviciile Curții Constituționale de la care se așteaptă o decizie de natură să-l oblige pe președintele Iohannis să accepte demiterea d-nei Kövesi.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , ,Currently there are "10 comments" on this Article:

 1. un domn spune:

  Buna Dimineata
  ORICE joc Politic a se intelege Meschin care scurteaza Mandatul LCK aduce mai Aproape Revolutia in Romania la un Nivel Congruent cu Dinamica Decembrie 89.Cum se spune pe Planeta Aceasta: Daca te rogi sa ploua apai ai grija cum gestionezi si noroiul!

 2. marcel spune:

  Mi-e rusine de poporul asta. Cand trebuie sa vina prim-vicepresedintele CE sa te traga de urechi, fiindca nu esti in stare nici macar sa tii tara pe linia de plutire, daramite sa faci progrese sociale si sa dezvolti economia in mod sustenabil, e cat se poate de grav.

  Greu de crezut ca in 2018 bisnitarii si securistii de ieri sunt inca la putere.

  • victor L spune:

   Cui ii e “rusine de poporul asta” trebuie sa-i fie in primul rind rusine de el.
   Parafrazind o mai veche zicere “lui @ marcel ii e rusine de poporul român; @ marcel este român”.

   • simplu spune:

    mie nu mi-e rusine de poporul asta, mie mi-e teribil de rusine de poporul asta, mi-e groaza numai la gindul ca sunt obligat sa fac parte din poporul asta.. cu alte cuvinte mi-e greata de poporul asta.

 3. Kurt spune:

  Violență și dezinformare în naționalcomunismul ceaușist…. Ceaușescu/ România… …

  Urmează violența și dezinformarea în timpul mineriadelor…. Iliescu/FSN

  S-a ajuns la sălbăticie și minciună în democrația autohtonă specifică?

  1938-1989-2018 fără un stat de drept consolidat, 80 de ani atacuri de la „centru“? Statul național unitar & guvernul dămbovițean atacă locuitorii țării. Cetățenii păgubiți de țara lor?

  Din presa recentă:
  Horia Roman Patapievici la RFI: … „ O să scot în curând o carte intitulată ”Anii urii”, pornind inclusiv de la experiența mea personală . Am descoperit ura semenilor mei față de mine și a fost o experiență foarte dramatică și, în foarte multe privințe, traumatică. O ură instigată prin televiziuni , Antena 3, tot felul de site-uri – ca parte din războiul civil dintre români și români declanșat în 2012. Vorbesc acolo despre rolul politic al urii, strângând articolele pe care le-am scris până în 2010, când m-am retras din presă – descriu o falie profundă, care a fost alimentată prin mass media în societatea română, în care ideile sau pasiunea politică au fost instigate prin ură.
  … „…

  Cine mai e sigur în tara condusă de penali în anul centenarului?
  Cine se simte bine, se simte în apele sale în România de azi?

  • Margot spune:

   @ Kurt

   Violenta, salbaticie, ura.

   Citesc in paralel cu comentariul dvs., observatiile unui neurolog american despre raportul de tip cauza-efect dintre ura, violenta si salbaticie. Dat fiind calitatea contributorilor si cititorilor acestei platforme, traducerea in romaneste e, cred, inutila:

   “We cannot access higher level brain functions (logical thought) in the cerebral cortex, while in a state of emotional stress, like anger or fear. In those states, the “thinking” is done by the amygdala, the primitive part of the brain, focusing only on self-preservation from a perceived threat. Constantly incite fear and anger, and you will prevent people from thinking logically.”

   Aceasta incitare, pe cat de primitiva pe atat de constanta, a fricii si a urii este (in variante mai mult sau mai putin voalate) strategia politica numarul 1 a stangii, oriunde in lume si din totdeauna.

   • Kurt spune:

    Curat murdar.

    Naționalismul legionar ortodox începe 1923, se orientează spre Mussolini. Incep persecuțiile din extrema dreaptă legionară ( E. Cioran: vreau o Românie cu gloria Franței și populația Chinei) împotriva evreilor. Legea Românizare 1941: expropierea, deportarea și exterminarea cetățenilor evrei e opera, ura de „dreapta”. Există o continuitate între „siguranta” interbelică și „securitate (Nichifor Crainic, Glasul Patriei) între nțtionalismul legionar ortodox și naționalcomunismul ceaușist, ura de „stânga” (bolsevică) continuă tradiția de violentă și cruzimea interbelică. Epurarea religioasă legionară are o continuitate ca politică de stat în epurare etnică (eliminarea, vânzarea cetățenilor evrei, sași, șvabi, etc pentru dolari) în naționalcomunismul autohton. Mă refer la violența din partea statului împotriva locuitorilor.

    Se poate continua cu violența românilor împotriva vecinilor evrei etc (Iași 13.000 evrei uciși 1941), holocaustul românesc (Hannah Arendt). Cât despre creierul uman: Consilience. The Unity of the Knowledge. Edgar o Wilson 1998, profesor de biologie evolutionară 41 ani la Harvard, SUA.

    Respect părerea dvs, sunt de altă părere.
    Libertate, democrație, pluralitate, diversitate.

 4. mike spune:

  “S-a urzit sub ochii noștri o uriașă acțiune de dezinformare.” — Nu poate fi o dezinformare, atata timp cat toti l-am vazut si auzit pe Iohannis spunand foarte clar ca nu o revoca pe Kovesi din functie. Poate daca nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale…nu stiu asta. Conform legilor actuale, presedintele are ultimul cuvant privind demiterea procurorului DNA. Degeaba se duc lacheii la CC pentru ca nu vor putea face nimic. Desigur, conform noilor legi modificate ale justitiei de catre PSD-ALDE, inca neaprobate in Parlament, presedintele nu va mai avea un rol insemnat in revocarea procurorului sef al DNA, ci doar un rol formal, onorific. Insa pana la aprobarea noilor legi mai este cale lunga…

 5. ion adrian spune:

  Iohnnis nu va face ceva care-l va trimite apoi acasa ca nici macar o posibila suspendare ulterioara nu i-ar aduce inapoi electoratul caci de ce nu in acest caz dna Kovesi libera si ea de toate obligatiile va putea linistita sa candideze la prsedentie imediat dupa destituirea lui Iohannis si va castiga cu brio , asa ca nu creditez scenariile securistului care este SRS.

  • ion adrian spune:

   PS. Mai ales ca dac lasam intoxicarile si manipularile deoparte si ma asteptam sa le demontati si dvs pe aici In aceasta speta Iohannis are toate cartile in mana si un postament pentru a infrunta cu succes ma mare decat al lui Basescu in 2012 ci asemeni lui Basescu in 2007 orice tentativa de revocare dupa o eventuala suspendare pe aemenea motive idioate.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)