Home » Educatie »Opinie » Citesti:

Rectori cu musca pe căciulă

Mircea Morariu februarie 2, 2018 Educatie, Opinie
17 comentarii 2,533 Vizualizari

Nu voi înțelege în ruptul capului cum 44 de rectori de la Universități de calibre diferite au putut să își pună semnătura pe pronunciamentul menit să susțină numirea/învestirea colegului lor de la Suceava în funcția de ministru al Educației Naționale.
Bun, să admitem că 20 dintre semnatarii dubioasei liste sunt încatenați politic, au relații intime cu PSD-ul și au primit ordine în consecință. Să mai acceptăm și faptul că încă vreo 5 ar fi victimele unor puternice reminiscențe din perioada comunistă și și-au reactivat reflexele din vremea în care iscăleau adeziuni cu nemiluita. Ba pentru realegerea Tovarășului, ba pentru scăderea cheltuielilor militare, ba spre a sprijini ceea ce, în limbajul epocii, se chema „reaşezarea preţurilor”, mai pe românește spus scumpirile.
Mai rămân încă vreo 19 semnături. Cum au căzut oare proprietarii lor în capcana pregătită cu atâta nemernicie de domnii Sorin Câmpeanu și Mihnea Costoiu?
Să nu fi înțeles chiar nici unul dintre cei 44 că, de fapt, iscălitura lor nu are nici o valoare practică? Că nu face decât să servească drept muniție propagandistică pentru liderii coaliției PSD-ALDE.Puteau să apară oricâte filmulețe compromițătoare cu domnul Popa-Pamblică (nu mai vorbesc despre faptul că în ultimele 2-3 zile și-au făcut prezența în spațiul mediatic tot felul de filologi de ocazie care fac elogiul implementării regionalismelor în mediul academic), coaliția tot își punea în aplicare decizia. A vrut ea, doamna prim-ministru Vasilica Viorica Dăncilă să îl ungă consilier de Stat pe furul Dariu Vâlcov? L-a numit pentru că poate și pentru această faptă în disprețul unei morale elemnentare a fost chiar felicitată de mentorul ei și al trimisului în judecată, nimeni altul decât Dragnea-Trei Dosare. A vrut el, Daddy Dragnea, să scape de d-na Ecaterina Andronescu, cea care nu și-a retras candidatura la șefia Ministerului Esucației, deși el își exprimase altă opțiune, a scăpat. Luându-i președinția Comisiei de specialitate din Parlamentul României și punându-l în loc pe agramatul Pop-Genunche. Îi va trece prin minte lui Dragnea să îl facă pe Florin Iordache mitropolit? Nu am nici o îndoială că va putea și asta. Patriarhul Daniel de abia așteaptă. Totul e să primească încă niște milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Nu era, așadar, nici cea mai mică primejdie ca dl. Popa-Pamblică să nu ajungă ministru. Atunci?
Le-a scăpat oare celor 44 de rectori că dragul lor coleg de la Suceava va deține postul de ministru al Educației Naționale, nu va fi numai șeful învățământului superior? Nu s-au gândit ei, cei 44, că ar fi nevoie, poate și corect, și democratic, dacă tot se joacă de-a susținerea, să afle și părerea colegilor din Preuniversitar? Care tot consultativă, adică de prisos ar fi fost.
Cum-necum, dl. Valentin Popa este membru al unui partid politic. Urma să facă parte dintr-un guvern care bate peste tot toba că este unul politic. Candidatura d-lui Popa-Pamblică pentru funcția de ministru al Educației a fost validată de CEX, un organism politic de conducere al unei formțiuni politice. Era oare atât de greu ca cei 44 de rectori să realizeze că și semnătura lor devine una ticturată politică și că astfel angajează politic Universitatea pe care o conduc, dar care, totuși, nu le-a fost dată pe persoană fizică?
Oricum am întoarce-o, angajamentul celor 44 de rectori este o palmă dată libertății de gândire, spiritului academic, democrației universitare. Au tot dreptul cei care sunt nemulțumiți de această ticăloșie să le ceară socoteală vinovaților. Invocarea fidelității față de instituție, a neatacării imaginii acesteia nu este decât o prostie suplimentară comisă de niște persoane cu musca pe căciulă.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , ,Currently there are "17 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Intrebarilor dvoastra (probabil retorice) eu le-am gasit raspunsul in articolul dlui Funeriu.
  Publicat ieri.

  • Mircea Morariu Mircea Morariu spune:

   Eu mai puțin. Cred că dl. Funeriu supraevaluează imaginea doamnei Andronescu (mă rog, cei doi au multe de impărțit) subestimând puterile lui Dragnea si oportunismul rectorilor. Incepând cu numitii Câmpeanu Sorin și Costoiu Mihnea.

   • victor L spune:

    Afirmatia asta “(mă rog, cei doi au multe de impărțit)” ma face sa cred ca si dvoastra aveti ceva de impartit cu “ministrul fara Bac”.

    • Mircea Morariu Mircea Morariu spune:

     Nu cred că dl. Funeriu a fost chiar atât de fără păcat și fără prihană precum pretinde. A comis greșeli în cascadă.

     • victor L spune:

      Cine nu a gresit sa arunce piatra!.
      Nu cred ca sinteti dvoastra acela, caci nu ati fost in “arena politica”.
      Si observ ca nimeni nu va place: atunci ce facem?

      • Gabriel Deliu spune:

       Intre d-l Funeriu si d-l Morariu este o diferenţă de clasă. D-l Morariu nu poate ierta asta.

       Dar şi eu cred că are dreptate, aici. D-l Funeriu se înşeală.

   • Dan Nicolescu spune:

    Si eu cred ca Dl Funeriu , altfel cel mai bine intentionat , determinat si logic in actiuni ministru al invatamintului din ultimii 28 de ani ( il exclud pe Dl.Sora, care in 1990 a fost pus acolo drept fals stindard s ia plecat repede cind si-a dat seama de asta ) exagereaza rolul si locul Dnei Anronescu in acatuala conjunctura. Dna Andronescu, precum si alti dinozauri PSD-isti este pe faras, nu pentru ca ar if fost , Domane fereste, ce competenta sau ar fi us in pericol teleormanizarea PSD si Romaniei. Ests pur si siplu depasita de evenimente. Nici Iliescu , nici Nastase, nici Geoana nu si-ar fi putu imagina, sint sigur, starea de incultura, mirlanie , si hoti pe fata in care s-a ajuns. Uitati-va la fetele lor porcine. Puneti alaturi pe Iliescu, Nastase si Geoana si urmasii lor , toti cu frunti inguste, cefe groase, triple gusi, tunsi ca nste bodiguarzi, cu ochi injectati, scufundati in grasime , burtosi si agramati. Sau comparati chiar toaletele demodate , decente ale Dnei Andronescu, chiar daca seamana cu ale Linei Ciobanu sau Suzanei Gadea, cu volanele de mahalagioaice rochiilor sucalite pe suncarille doamnelor Olguta sau Vasilica !
    Cu aceste figuri de cosmar, care intr-o lume cit de cit civilizata nu aveau loc decit ca servitoare de chiristigii ajunsi , barmani sau tejghetari prin circiumile de cartier, s-a solidarizat CREMA universitatilor de mucava romanesti . Din aceeasi faina sint facuti si ei, RECTORII : mincinosi,lasi, predispusi la hotie si delatiune !
    Mare rusine !

    • Mircea Morariu Mircea Morariu spune:

     Chiar azi are loc la Brașov, Consiliul Național al Rectorilor. Au fost rectori “trudnici” care au propus să fie formulată o nouă Declarație in sprijinul domnului Popa-Pamblică. Informația contrazice toată demonstrația d-lui Funeriu și arată cât de bolnave sunt structurile de conducere din Universitățile românești. Cât de fără coloană vertebrală sunt cei mai mulți rectori.

     • Dan Nicolescu spune:

      In alta interventie propusesem ca pentru universitatile din Romania, sa fie anulata denumirea ( titlul ) de RECTOR si sa fie inlocuit cu DIRECTOR sau, si mai bine, SEF, numit prin ordin al Ministrului Invatamintului.
      revin.

   • judex spune:

    Dle Morariu, cred ca nu ati inteles piesa asta.
    Nu e vorba despre dna Andronescu, ci despre cei pozitia celor 44. Pe scurt, Daniel Funeriu arata calea spre insanatosirea invatamantului si incearca recuperarea plodului din copaie, in timp ce dvs va grabiti sa-i (le?) cantati prohodul. Eu remarc, ca si @victor L, faptul ca Guneriu a facut, in timp ce dvs. doar vorbiti. Ca Funeriu a demonstrat, in timp ce dvs. doar ati afirmat. Mai tot timpul…Diferenta dintre o gandire analitica si constructiva si una speculativa si resentimentara este bine accentuata de initiativa dvs. de a publica simultan si in acelasi loc cu dl. Funeriu. Intiativa, in esenta, se dovedeste doar polemica.

   • andrei spune:

    Domnilor,
    In acest loc publica persoane cu carte, ca sa ma exprim asa. Cam singurul site romanesc unde poti sa citesti ceva cu valoare adaugata. De ce acesti oameni nu se implica in viata cetatii? Ii criticam pe ceilalti dar noi stam deoparte si dam din gura. Argumentul ca ei sunt prosti dar multi nu tine. De ce sa lasam ca prostii care conduc azi Romania sa fie manevrati de hotii in spatele lor?

 2. George Petrineanu spune:

  Sint in mod hotarit impotriva practicii de a cere demisiile cuiva. De data asta, fiind un caz atit de clar, oare nu ar fi cazul ca acesti rectori sa isi depuna demisia de onoare?

 3. Constantin spune:

  Desi nu a fost exprimata de autorul textului, explicatia exista, fiind doar sugerata. Si nu este o prostie. Stiu asta pentru ca situatia prezentata devenise obisnuita in perioada comunista. Pur si simplu se cerea semnatura de adeziune la o decizie idioata, pentru legitimarea ei si a celor care o adoptau. Responsabilitatea asupra idioteniei devenea astfel publica, asumata de cetateni. In acest mod era reconfirmata autoritatatea decidentului si evitata orice forma de contestare. Asta face si PSD in prezent.

  Dl Dragnea a reusit! Este un invingator! A fost suficient sa ceara si nimeni nu s-a incumetat sa-l refuze. Intelectualii, elitele societatii romanesti, au inteles ca acum puterea/autoritatea este la dl Dragnea si la PSD si pentru mai multa vreme. Si nu poate fi clintitit de nimeni, pentru ca d-sa a depasit statutul de politician-marioneta a oligarhilor si a acces in clasa conducatoare, a oligarhilor. Or, tocmai asta cred ca este inspaimantator, conformismul diperat, convingerea ca nu te mai poti impotrivi si ca trebuie sa te supui pentru a spravietui, venite tocmai din partea unor oameni inteligenti, informati si formatori la randul lor….Mesajul public este ca chiar nu se mai poate face nimic, un nou regim autoritar s-a instalat in Romania…

 4. oranghutan spune:

  Domnii rectori şi-au demonstrat public micimea.

 5. Tzepe spune:

  Oportunism, pupincurism, servilism si alte “isme” asemenea.
  Instrumente bastinase pt. cocotarea in ierarhie si mentinerea postului castigat (de foarte multe ori fara meritele profesionale necesare).

 6. grasu spune:

  E greu de inteles argumentatiile anterioare. Costoiu este omul Andronescai. Un neica nimeni, asistent asociat, nici macar doctor, a fost ales rector la Politehnica din Bucuresti. Ii datoreaza absolut totul Androneascai. Si totusi Costoiu a semnat si el scrisoarea de sustinere. Aici nu pot sa inteleg. O fi tradat-o pe Abramburica ???? Daca da, o sa zboare la primele alegeri caci curtea doamnei la Politehnica din Bucuresti este mare si puternica.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


Carte recomandata

E randul tau

Va multumesc pentru observatii. Nu vred ca pot raspunde tuturor, insa voi incerca sa prind macar cat...

de: Mihai Maci

la "Școala şi egalitatea de şanse"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

ianuarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)