Home » Opinie » Citesti:

Regina, Regele și îngrijirile paliative

Marinela van den Heuvel-Olaroiu decembrie 18, 2017 Opinie
9 comentarii 1,628 Vizualizari

Fac parte din generația care nu a învățat la școală prea multe despre rege și nu mă număr printre ei care au sperat că se va schimba ceva în bine după negociata și revenire în țara a familiei regale. Dar am ajuns să locuiesc în Olanda, una dintre monarhiile constituționale de succes ale UE și să am‘’regaliști’’ în familie, la serviciu. În acest fel, indiferența mea față de ceea ce înseamnă monarhia în funcționarea unui stat de drept s-a transformat repede în respect și prețuire. Urmăresc manifestările organizate de Ziua Reginei (încă numită așa deși acum Olanda are un Rege…) și știrile despre implicarea membrilor casei regale la îmbunătățirea imaginii și bunului mers al țării, de exemplu a asistenței medicale, iar pe blog – Jurnalul unui medic cosmoplit (din care citez mai jos) – comentez despre asta. Casa regală este foarte respectată de cetăteni și a contribuit și contribuie substanțial la stabilitatea, poziția în lume și prosperitatea de care se bucură decenii la rând țara și poporul olandez.

‘’Originea întemeietorului dinastiei de Oranje-Nassau, care are că simbol culoarea portocalie, este încă controversată de istorici. În anul 800 e.n. Guilhelm (sau Willem), un mercenar vorbitor de limbă arabă și ebraică din armată lui Carol cel Mare, cucerea orășelul Orange, aflat la 20 km nord de Avignon, sediul de atunci al Papalității. Devenit Guilhelm d`Orange el este sanctificat de către Vatican iar Sfântul Willem van Oranje va fi sărbătorit pe 30 aprilie. În anul 1163 micul Principat ‘’Portocaliu’’ exista încă în sudul Franței, independent și suveran, ceea ce va conferi de-a lungul timpului prinților ‘’protocalii’’ un statut egal cu ceilalți prinți din Europa. Prin căsătorii și alianțe dictate adesea la acea vreme de interese politice și teritoriale, principatul își pierde identitatea își schimbă moștenitorii iar în cele din urmă trece în suveranitatea Franței. Titlul de Prinț de Oranje se transmite din generație în generație și se îndepărtează de locul de origine al dinastiei portocalii. Sub Willem de Nassau-Dillenburg, Prinț de Oranje (1533-1584) se pun bazele asocierii dintre Țările de Jos, din care se vor desprinde Belgia, Luxemburg și Olanda de azi. Titlul de Prinț de Oranje au dreptul să-l folosească în prezent atât membrii Coroanei Olandeze cât și reprezentantul Casei de Hohenzollern.

Prin lipsa descendenților pe linie masculină, Olanda a fost condusă cu succes și de mai bine de 120 de ani de către …femei sau mai precis de către regine. Prin moartea prematură a Regelui Willem al III-ea în 1890, fiică sa Wilhelmina devine moștenitoarea tronului. Prea tânără că să preia puterea, tronul este încredințat până la împlinirea majoratului, mamei sale, regina ce va deveni regentă, Emma van Waldeck-Pyrmont. Prințesa Wilhelmina va prelua efectiv tronul abia peste 10 ani și va avea o singură fiică, Juliana, care va deveni în 1948 următoarea regină a Olandei. În 1980 Regina Juliana abdică în favoarea celei mai vârstnice dintre cele 3 fiice ale sale, Prințesa Beatrix. Prin căsătoria cu Prințul Claus von Amsberg, Regina Beatrix va avea trei fii și pentru prima oară în 100 de ani exista șansa ca tronul să fie încredințat, poate nu pentru prea mult timp, unui descendent pe linie masculină. În 2013 pe 30 aprilie, Regina Beatrix a abdicat de la tron în favoarea fiului cel mare; Prințul Willem Alexander a devenit rege, este căsătorit și are deja trei fiice, potențiale viitoare regine.

Seria manifestărilor dedicate sărbătoririi jubileumului de 25 de ani de la încoronarea Reginei Beatrix a fost inaugurată prin organizarea unui concert în Amsterdam, în Piața Palatului de pe Dam, amenajată că o luxoasă sală de concert în aer liber. Invitată de onoare a fost renumită soprană Angela Gheorghiu. Câștigatoare a numeroase premii și titluri soprană și-a făcut debutul internațional în 1992, la The Royal Operă House, Covent Garden din Londra, în La Boheme, și de atunci a cântat pe toate marile scene ale lumii. Selecția artiștilor și alcătuirea programului nu au fost întîmplătoare. Momente marcante din viață personală și de familie a reginei au fost discret sugerate de piesele interpretate. Desemnată în 2001 la Classical Brit Awards ‘’Female Artist of the Year’’, soprana Angela Gheorghiu a uimit audiența regală printr-o interpretare vocală magnifică și subtilă și printr-o prezență scenică detașată, spontană, caldă și extrem de feminină. Bijuterii ale muzicii de operă (Chi il bel sogno di Doretta-din La Rondine și Oh moi babbino caro-din Gianni Schicchi, de Giacomo Puccini; Pleurez, pleurez meș yeus-din Le Cid de Jules Massenet) și de operetă (L`amour est une oiseau rebelle-din Carmen, de Georges Bizeț; I could dance all night-din My fair lady, de Frederick Loewe) au fost interpretate cu grație și sensibilitate alături de alte piese muzicale celebre. În duet cu sansonetistul Jeroen Willems ‘’cea mai senzuală Toscă din câte au existat’’, cum a fost cu entuziasm numită în SUA după filmarea celebrei opere de Puccinni, Angela Gheorghiu și-a încheiat recitalul cu La chanson des vieux amants/Liefde van later, de Jacques Brel. Acest concert va rămâne cu siguranță înscris în istoria evenimentelor irepetabile prin ținută și prin semnificația momentului, jubileul de argint al unei monarhii constituționale de succes. Prezența pasionalei Angela Gheorghiu, considerată a fi singură soprană care poate să îmbine în interpretare calitățile lui Callas și ale lui Tebaldi, nu a făcut decât să sporească perfecțiunea și încărcătură emoțională a momentului.’’

Am făcut această paranteză pentru a ilustra cum se poate aduce omagiu unui regine care, deși s-a retras din viață politică este aplaudată la fiecare din rarele sale apariții publice și ce înseamnă pentru un expat prezența și aprecierea din partea altora a ‘’ceva romanesc’’.

Îmi voi aminti întotdeauna de lobby-ul pe care l-a făcut Regina Beatrix legat de implementarea uneia dintre schimbările majore din sistemul medical olandez din ultimele decenii. Prezența sa la Congresul EAPC (Societatea Europeană de Îngrijiri Paliative) organizat la Haga în 2003 a fost plină de semnificație pentru imaginea țării și pentru preluarea îngrijrilor paliative în pachetul de asigurări de sănătate bază. După adoptarea în anul 2001 a ‘’Legii privitor la solicitarea de încetare a vieții și la sinuciderea asistată’’ și dezaprobarea internațională, a fost necesară dezvoltarea și accesibilitatea la îngrijiri paliative pentru toți cetățenii cu boli incurabile confruntați cu suferințe greu de îndurat. Guvernul olandez a început încă din 1996 politică de finanțare și de implementare a îngrijirilor paliative prin dezvoltarea unui model integrat bazat pe acordarea acestui tip de serviciu la mai multe nivele: la domiciliu pacientului, în hospice-uri, spitale, nursing-homes și rețele de îngrijire a afecțiunilor cronice, incurabile. Promovarea și coordonarea a fost preluată de șase universități medicale în cadrul cărora s-au constituit Centre pentru Dezvoltarea Îngrijirilor Paliative cu accent pe integrarea acestui tip de îngrijiri în curicula medicală și pe cecetarea de profil. Principiul organizării rețelei de îngrijiri a avut la bază stimularea educației medicale continue pentru medici, asistenți medicali și alte categorii de specialiști din unitățile medicale publice cu scopul de a facilita accesul larg al populației. Medicul de familie este considerat principalul furnizor de îngrijiri paliative la domiciliu iar serviciile acestuia sunt plătite de către casele de asigurări medicale. El se ocupă-asistat de o echipă, din care pot face parte asistenți medicali, psihologi, specialiști de organ, fizioterapeuți, asistent social, preot, s.a.- de managementul celor mai frecvente simptome și problemele psiho-sociale din paliatie.

Și în România rețeaua de îngrijiri paliative s-a dezvoltat în ultimele decenii dar poate acoperi doar o mică parte din nevoi fiind necesară intergarea acestui tip de îngrijire la toate nivele asistenței medicale, de fonduri materiale, de educație medicală ințială și continuă în acest domeniu pentru profesioniștii din sănătate.

Au avut loc funeraliile Regelui Mihai al României și imagini de la această ceremonie bine organizată au fost transmise și pe canalele de știri din Țările de Jos. ‘’Lumea a fost cu ochii pe noi’’ și la ceremonie au fost prezente multe capete încoronate primite și la Cotroceni. De această dată nu am fost mândră că sunt român și m-am întrebat ce îmi voi aduce aminte peste ani despre Regele Mihai și reîntoarcerea sa în țara? Că a revenit în căutarea propriei identităti, la vârsta înțelepciunii, timid, lipsit de elan, dominat de cei din anturaj și prea târziu, la fel ca americanii. Că a ales să își petreacă ultima parte din viață acolo unde poate s-a simțit mai acasă, în țara de exil, protejat, în demnitate și cu tot confortul. Confruntat cu suferințe îndelungate a avut cu siguranță nevoie pentru alinarea lor și de îngrijiri paliative până la sfârșitul vieții și în Elveția acest tip îngrijri sunt printre cele mai bune. Și a fost adus pentru ultima oară în țara în care a devenit rege și i-a organizat doliu/funeralii naționale, la fel și soției, lângă care a fost înmormântat, poate nu întîmplător, într- zi cu semnificație istorică pentru români, care l-au plâns și l-au condus în număr mare pe ultimul drum, așa cum se obijnuiește la noi. A lăsat în urmă o familie regală măcinată de câteva conflicte, legate de moșteniri, titluri și succesiune.

Despre succesorul/succesoarea Regelui Mihai al României nu pot decât să sper că îmi voi aduce aminte altfel pentru că sunt multe lucruri de îmbunătățit în această țară ospitalieră.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "9 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  “Că a revenit în căutarea propriei identităti, la vârsta înțelepciunii, timid, lipsit de elan, dominat de cei din anturaj și prea târziu, de acord pina aici, dar nu cu ” la fel ca americanii”. Nici vorba, americanii nu au venit prea tirziu. E drept, au venit mai tirziu decit in Olanda, dar Romania nu era “in drumul lor”. Acum, si-au facut drum, la cerere.
  Intre regalitate olandeza si cea romaneasca e o prapastie.
  Pe care urmasii regelui Mihai nu o vor trece in vecii vecilor.

 2. adi spune:

  Nu vedeti ca vor referendum pentru monarhie? Pe cine instalam pe tron? Pe Margareta sau pe Paul? Dam cu banul.
  Doamne-fereste, parca vad ca tot votantii psd vor sari sa voteze, aceiasi care il scuipau in ’90. Daca pana si o matusa de-a mea, aproape 80 de ani, care a trait tot felul de vremuri grele si retineam ca nu-l idealiza atat pe rege incepuse sambata ca uite ce frumos e afara, de cand a murit regele numai asa a fost vremea, e trimisul lui Dumnezeu. Altfel e in perfecta stare cu sanatatea mentala, nu are vreun Alzheimer.

 3. DUNE (e un film SciFi) spune:

  A ales sa traiasca in ELvetia, dupa ce si-a recuperat din proprietati, deoarece Basescu i-a taiat subventiile, poate bugetul alocat din vremea lui Iliescu, pentru intretinere si PROTOCOL, daca am inteles bine, in vederea integrarii NOASTRE in frunte cu Ei, NU cu EL, in UE si in NATO. odata cu toate acele taieri si Trimiteri ale Meidicilor AFARA, daca nu le convine!, executate de motzul Boc al marelui Avram Iancu.
  (important e ca au mai ramas de facut niste Recuperari, de pe urma carora se pot scoate niste bani, acum daca tot suntem in UE si in NATO si Monarhia Romana paleste din ce in ce din diverse cauze)

  • Codrin Mihaescu spune:

   Un comentariu neavenit, după ureche. Așadar, câteva precizări:

   1. Regele a locuit mereu in Elveția, de când s-a stabilit aici, in 1956, pana la moarte. Deci a locuit si înainte, dar si după ce si-a recuperat unele proprietăți in țara.
   2. Fostul Președinte Basescu nu a tăiat, nici nu avea cum, vreun beneficiu Regelui. Regele beneficia (ca toți foștii șefi de stat, inclusiv T. Basescu astăzi) de prevederile Legii 406/200 (locuința de protocol – in cazul Regelui, Palatul Elisabeta, doar pe perioada vieții; o indemnizație de 75% din indemnizația actualului președinte; paza SPP; un secretar si un consilier).
   3. Turneele pentru integrarea in NATO si UE s-au desfășurat cu mult timp in urma, la inceputul anilor 2000, așa ca T. Basescu nu avea ce sa mai taie…
   4. Regelui i-au fost retrocedate – nota bene – DOAR pe calea Justiției, unele proprietăți care i-au aparținut direct si au fost confiscate abuziv de regimul comunist. Nu a cerut in instanța bunuri care au aparținut altor membri ai familiei sale (cum ar fi avut tot dreptul).

   • victor L spune:

    Nu-l aparati pe marinar.
    Poate nu ati aflat, dar el e la originea incalzirii globale. Nu vrea sa recunoasca, dar @ DUNE (e un film SciFi) a aflat si la timpul potrivit, hop, o sa-l demaste :P

 4. Larry spune:

  Articolul este cam egocentric si neinformat. Ingrijirile paliative din Romania sunt la standarde europene, auditate ca la carte si conectate la sistemele similare din UE. Nu aveti nici o teama, daca ar fi venit Regele, cu siguranta se facea totul asa cum trebuia.
  Toata lumea vede cum Duda si Margareta acapareaza imaginea monarhiei si o anexeaza puterii actuale, lui voiculescu, etc. Sa fi fost ingrijirle paliative din Elvetia motivul consemnariii Regelui in Elvetia sau era nevoie sa fie supravegheat in apartamentul lui Duda (de maicute-colonel)? De dragul protejarii ingrijirilor paliative din Elvetia a fost chemata politia ca la usa cortului impotriva lui Nicolae sau pentru ca Nicolae ii incomodeaza ingrozitor pe Duda si Margareta?
  Americanii au venit foarte bine. Daca vesticii nu ii vor, sa desfiinteze bazele din tarile lor si sa ii lase pe toti sa vina aici.

  • Marinela van den Heuvel-Olaroiu Marinela Olaroiu spune:

   Nu stiu in ce domeniu activati si va asigur ca vorbesc despre ingrijirile paliative in deplina cunostiinta de cauza. Ca si alte servicii medicale si la capitolul ingrijiri paliative sunt multe de facut, accesibilitatea este limitata din lipsa de educatie – pacienti dar si profesionisti-, fonduri, raspandire teritoriala, servicii de ingrijire la domiciliu, etc. Cunosc evolutia si dezvoltarea acestui tip de servicii inca de la inceputuri, am participat impreuna cu pionierii acestei miscari, la organizarea primei conferinte internationale in ’99 si a primul congres international de paliatie din Romania sub umbrela EAPC, in 2004, am scris, carti, articole si sunt de mai bine de zece ani redactorul sef al singureri publicatii romanesti din domeniu PALIATIA (www.paliatia.eu). Domeniul paliatiei si bolile canceroase sunt domenii preferate de membrii caselor regale atunci cand este vorba de strangere de fonduri/lobby, caritate, sprijinirea cercetarii, serviciilor din sanatate.

  • Larry spune:

   Multumesc. Va felicit! (Citisem prezentarea activitatii Dumneavoastra.)
   1. Nu m-am referit la cate mai sunt de facut pe intreg teritoriul tarii, ci doar la ingirjirea Regelui. Dupa atatea eforturi pentru ingrijirile paliative, nu credeti ca macar Regele ar fi fost ingrijit cum trebuie? Nici macar pentru ingrijirea Regelui nu aveti incredere in colegii Dumneavoastra si in sistemul la a carei infiintare ati contribuit?
   2. Din nou, vorbim de Rege, persoana publica, care lasa mostenitori. Credeti ca, de exemplu, la Palatul Elisabeta putea fi chemata politia pentru ca printul Nicolae sa nu isi poate vedea bunicul pe patul de moarte? In cazul Regelui sunteti sigura ca toata problema se poate reduce la aspectul tehnic lal ingrijirilor paliative? Sunt convins ca intelegeti ca apreciez eforturile Dumneavoastra si ca nu ma refer la ingrijirile paliative din Romania la modul general .

   • Marinela van den Heuvel-Olaroiu Marinela Olaroiu spune:

    1. Pot spune ca doar am incercat, ajutata de profesionisti dornici de schimbare, si continui sa fac lobby pentru implementarea si cresterea expertizei in acordarea ingrijrilor paliative la nivelul asistentei medicale primare/medicina de familie, unde este cea mai mare nevoie.
    Referitor la ingrijrile de care a avut nevoie Regele Mihai, am presupus ca au fost si paliative si mai specializate, avand in vedere varsta si bolile de care a suferit. Maiestatea sa a fost diagnosticat si tratat de la inceput in Elvetia si in faza de sfarsit a vietii pentru oricine este importanta continuitatea, faptul ca persoana sa se simta acasa si sa aiba incredere in cei care il ingrijesc. Daca ar fi ales sa treca in nefiinta in Romania, probabil ca ii s-ar fi putut acorda ingrijri de calitate. Dilema expatilor privitor la sanatate, ingrijiri la sfasitul vietii si inmormantare este ce sa alegi, si fara sa fi vazut vreun studiu, cred ca se poate afirma ca majoritatea se trateaza in tara cu cel mai performant sistem de sanatate, cele mai bune servicii, si opteaza sa se inmormanteze in tara unde s-au nascut sau care ii va acorda onorurile cuvenite rangului.
    2. M-am referit la ingrijirile paliative pentru a arata cum mi-o voi reaminti eu, ca profesionist din domeniul sanatatii, pe Regina Beatrix si cum mi-l voi reaminti pe Regele Mihai, si ca sa dau un exemplu de implicare ‘’regala’’ intr-un domeniu medico-social, nimic mai mult.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Marinela van den Heuvel-Olaroiu


Marinela van den Heuvel-Olaroiu

Marinela van den Heuvel- Olaroiu (nascuta la 18 septembrie 1955 in Filiasi, judetul Dolj), a absolvit Facultatea de Medicina a UMF din Craiova, a fost medic de medicina generala /m... Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

de: Alexandru Babes

la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

iunie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)